Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυκλοφορούν τα “Θέματα Παιδείας” — Τ.81–88

Στην ώρα του όπως πάντα το τελευ­ταίο 8πλό! (Τ. 81–88) τεύ­χος του αγα­πη­μέ­νου μας μαχη­τι­κού περιο­δι­κού «Θέμα­τα Παι­δεί­ας» με ποι­κί­λη ύλη (έκλει­σε στις 28 Ιού­νη) από Συντα­κτι­κή Επι­τρο­πή με τη βοή­θεια ειδι­κών συνερ­γα­τών Εξώ­φυλ­λο- σελι­δο­ποί­η­ση: Χρυ­σάν­θη Ζάρκα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σημεί­ω­μα της Σύντα­ξης: (παρα­τί­θε­ται ολό­κλη­ρο στη συνέχεια)

ΕΠΙΚΑΙΡΑ:

Τα νέα από το μέτωπο

Επί­και­ρο ιστο­ρι­κό μήνυ­μα: Ο εθνι­κι­σμός και ο μύθος του “Ουκρα­νι­κού λιμού” του 1933 (Α.Λακρουά-Ρι)

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Με αφορ­μή τα “νέα” Προ­γράμ­μα­τα Σπουδών

Οι Φυσι­κές Επι­στή­μες στο σχολείο

Κ. Ιωαν­νί­δης: Τα “νέα” προ­γράμ­μα­τα σπου­δών σ’ ένα σχο­λείο που λαχανιάζει

Α.Κοφγόπουλου: Το οικο­νο­μι­κό και κοι­νω­νι­κό υπό­βα­θρο των αλλα­γών στα Ανα­λυ­τι­κή Προ­γράμ­μα­τα της Χημείας

Β.Καράβολα: “Νέα” Προ­γράμ­μα­τα της Φυσι­κής για το Λύκειο

Μ. Κου­σα­θα­νά: Ο θεσμός της Τρά­πε­ζας Θεμά­των βαθαί­νει τον ταξι­κό χαρα­κτή­ρα της εκπαίδευσης

Ζ‑Π.Κ., Χ.Ρ., Π.Κ.: Τι χρειά­ζο­νται οι Φυσι­κές Επι­στή­μες στο Γυμνάσιο;

Ομά­δα Εργα­σί­ας: Η διδα­σκα­λία των βασι­κών εννοιών της Φυσι­κής ‑βοή­θη­μα για δασκάλους

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Εμβό­λιο

Προ­ϊ­όν της επι­στη­μο­νι­κής προ­ό­δου, όπλο ενά­ντια στις ασθέ­νειες, απα­ραί­τη­το συστα­τι­κό ενός ολο­κλη­ρω­μέ­νου συστή­μα­τος υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης (Κ. Καρα­μπέ­τσου- Ν.Λεοντίδης)

ΜΕΛΕΤΕΣ ‑ΕΡΕΥΝΕΣ ‑ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Χρ.Τουρτούρα: Η αξιο­λό­γη­ση της εκπαί­δευ­σης στην προ­ο­πτι­κή του “νέου” σχο­λεί­ου της αγοράς

Σ. Γλα­βί­να — Θ.Μ.Δρόσου: Από­ψεις δασκά­λων σχε­τι­κά με τις ψυχο­κοι­νω­νι­κές και μαθη­σια­κές επι­πτώ­σεις της παν­δη­μί­ας και της τηλεκ­παί­δευ­σης στους μαθη­τές του Δημοτικού

Ν.Ξυλά: Για τις ψηφια­κές δεξιό­τη­τες: με αφορ­μή μια έρευ­να του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ

Ε.Κοτσαλίδου: Ανά­δει­ξη του γυναι­κεί­ου ζητή­μα­τος μέσα από δύο λογο­τε­χνι­κά έργα, του Ντο­στο­γιέφ­σκι και του Χικμέτ

Με τη λύρα: Ο προ­λε­τά­ριος ποι­η­τής Φώτης Αγγου­λές (Γ. Αμπαζής)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ:

Απο­χαι­ρε­τι­σμός στο Μίκη Θεοδωράκη:

Η “Απο­κά­λυ­ψη” ενός λαού (Θ. Αντωνοπούλου)

Επι­στο­λή του Μίκη για την αντι­κομ­μου­νι­στι­κή υστε­ρία των “Νέων”

ΤΟ ΔΙΗΓΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ: Το ταξί­δι των ονεί­ρων (Εύης Κοντόρα)

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ- ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:

Παι­δι­κό βιβλίο: Ε. Τρια­ντα­φύλ­λου Η τρύ­πια αρβύ­λα (Ε. Μπι­μπί­ρη)- Στρα­τή Δου­νιά Ο θησαυ­ρός του παπ­πού (Γ. Δασκαλέα)

Νέα βιβλία

Ένα δέντρο στην καρ­διά της Καμπούλ (Κ.Καμαρινού)- Η ανά­πτυ­ξη της κοι­νω­νί­ας- πώς και για­τί η κοι­νω­νία κινεί­ται (Ρ.Νικολάίδου)

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

Το 10χρονο γενι­κό πολυ­τε­χνι­κό σχο­λείο της ΓΛΔ

Παρα­πέ­ρα ανά­πτυ­ξη της γενι­κής παι­δεί­ας και του προ­γράμ­μα­τος διδα­σκα­λί­ας (Γκ. Νόυνερ) .

Μορ­φω­τι­κές πρω­το­βου­λί­ες από τα Θέμα­τα Παι­δεί­ας. Περι­ή­γη­ση στην Οθω­μα­νι­κή Αθή­να και στην έκθε­ση του ΜΙΕΤ “Πώς μάθαι­ναν γράμ­μα­τα οι “Έλλη­νες από την Άλω­ση μέχρι την Επανάσταση”

Σημείωμα της Σύνταξης

Εφτά­μι­σι δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ (7,445 δισ. €!) δαπα­νά η χώρα μας για το ΝΑΤΟ, ήτοι το 3,76% του Ακα­θό­ρι­στου Εγχώ­ριου Προ­ϊ­ό­ντος, σχε­δόν το διπλά­σιο ποσο­στό από άλλες χώρες, ξεπερ­νώ­ντας σε ποσο­στό ΑΕΠ ακό­μη και τις …ΗΠΑ (που ξοδεύ­ουν το 3,47% του δικού τους ΑΕΠ).

Πέρ­σι ξοδέ­ψα­με 6,764 δισ., πρό­περ­σι 4,812… Η βαλί­τσα με τις στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες πάει μακριά και συνο­δεύ­ει τις πολε­μι­κές συμ­φω­νί­ες της χώρας, όπως την κατά­πτυ­στη νέα Συμ­φω­νία για τις Βάσεις, που υπο­γρά­φτη­κε με τους Αμε­ρι­κα­νούς πρώ­τα επί ΣΥΡΙΖΑ, θέτο­ντας στη διά­θε­ση των ΝΑΤΟι­κών ανα­βαθ­μι­σμέ­να ορμη­τή­ρια στη Σού­δα, την Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, το Στε­φα­νο­βί­κειο, τη Λάρι­σα και το Άκτιο, καθώς κι οποια­δή­πο­τε άλλη υπο­δο­μή τους εξυ­πη­ρε­τεί (σαν το αερο­δρό­μιο της Καλα­μά­τας, όπου τους Έλλη­νες πιλό­τους εκπαι­δεύ­ουν οι “φίλοι” Ισραη­λι­νοί, προ­φα­νώς για τα σχέ­διά τους στη Μέση Ανα­το­λή).. Όχι!, δεν ξοδεύ­ου­με για την υπε­ρά­σπι­ση των συνό­ρων μας (αφού αυτά κιν­δυ­νεύ­ουν από τους γείτονες-“συμμάχους” μας, που με βάση το ίδιο το κατα­στα­τι­κό του ΝΑΤΟ κανείς δεν μπο­ρεί να τους πειράξει).

Τι κι αν όντως αμφι­σβη­τού­νται τα σύνο­ρά μας στο Αιγαίο; Εμείς θέτου­με τις ναυ­τι­κές μας δυνά­μεις στη διά­θε­ση του ΝΑΤΟ (δηλα­δή των “φίλων” μας) στη Μεσό­γειο, συμ­με­τέ­χου­με στη Δύνα­μη Ταχεί­ας Από­κρι­σης των ειδι­κών επι­χει­ρή­σε­ων και στεί­λαμε Τμή­μα Αντιαρ­μα­τι­κών στη… Βουλ­γα­ρία κι αερο­σκά­φος να κατα­σκο­πεύ­ει τις κινή­σεις των ρωσι­κών δυνά­με­ων στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα. Γι’: αυτούς τους σχε­δια­σμούς εξο­πλί­ζου­με τη χώρα, αγο­ρά­ζο­ντας και πάλι απ’ τους “φίλους” μας τους Αμε­ρι­κα­νούς τα Ρ‑16 κι ό,τι άλλο μας πουν ότι χρειαζόμαστε.

Οι αριθ­μοί είναι αμεί­λι­κτοι. 730€ πλη­ρώ­νει φέτος ο κάθε φτω­χός Έλλη­νας πολί­της στο ΝΑΤΟ, από 696 πέρυ­σι και 504 πρό­περ­σι. Για­τί; Για να είμα­στε πρω­τα­θλη­τές σ’ έναν αγώ­να με θύμα­τα τους λαούς.

Η ακρί­βεια και η φτώ­χεια μας είναι οι πρώ­τες συνέ­πειες των πολε­μι­κών εκστρα­τειών. Εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες είναι οι θάνα­τοι που έχουν προ­κλη­θεί απ’ τους αμε­ρι­κα­νι­κούς και “ευρω­παϊ­κούς” βομ­βαρ­δι­σμούς οτο Ιράκ, τη Λιβύη, το Αφγα­νι­στάν και τη Συρία. 500.000 παι­διά πέθα­ναν στο Ιράκ από έλλει­ψη τρο­φής και ιατρι­κής περί­θαλ­ψης ως άμε­ση συνέ­πεια του αγγλο­α­με­ρι­κα­νι­κού απο­κλει­σμού, παι­διά των οποί­ων η θυσία «άξι­ζε τον κόπο» σύμ­φω­να με τη “Δημοκρατι­κή” πρώ­ην Υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών Μαντλίν Ολμπράιτ, που πέθα­νε πρό­σφα­τα πλή­ρης ημερών.

78 μέρες βομ­βαρ­δι­ζό­ταν το Βελι­γρά­δι με τη συμ­με­το­χή των “Ευρω­παί­ων συμ­μά­χων”, από σοσιαλδη­μοκρατικές μάλι­στα τότε κυβερ­νή­σεις. Μην πάμε πιο παλιά (το Κυπρια­κό και το Παλαι­στι­νια­κό, έτσι κι αλλιώς τα έχου­με ξεχάσει).

Να για­τί δεν πιστεύ­ου­με στην “ευαι­σθη­σία” που δεί­χνει τώρα το ΝΑΤΟ για τον Ουκρα­νι­κό λαό και τους πρό­σφυ­γες. Να για­τί δεν αισθα­νό­μα­στε περή­φα­νοι που η χώρα μας έτρε­ξε πρώ­τη απ’ την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, να στεί­λει όπλα και τεθω­ρα­κι­σμέ­να στο φερέ­φω­νο των ΗΠΑ Ζελέν­σκι, πού τίπο­τε άλλο δε ζητά­ει, μόνο “όπλα, όπλα, όπλα”.

Εμείς όμως θέλου­με ειρή­νη. Δεν είμα­στε με τις “ανθρω­πι­στι­κές επεμ­βά­σεις”, που κρύ­βουν πίσω τους τον ασί­γα­στο αγώ­να των ιμπε­ρια­λι­στών για τις πηγές ενέρ­γειας και πρώ­των υλών, τις αγο­ρές των σύγ­χρο­νων μονο­πω­λια­κών ομίλων.

Γι’ αυτό δεν είμα­στε και με τον Πού­τιν, που εκστρά­τευ­σε στην Ουκρα­νία ξεκι­νώ­ντας τον πόλε­μο (και βάζο­ντάς τα ακό­μη και με τον Λένιν, για την ειρή­νη στο Μπρεστ Λιτόφσκ, ανα­μα­σώ­ντας την αντι­κομ­μου­νι­στι­κή καρα­μέ­λα- τη ρετσι­νιά της προ­δο­σί­ας που ήθε­λαν να κολ­λή­σουν στη Σοβιε­τι­κή Ρωσία οι ντό­πιοι εχθροί της από την ίδρυ­σή της). Έναν πόλε­μο που σοβού­σε απ’ τον και­ρό της πορ­το­κα­λιάς “επα­νά­στα­σης” και των αδιάκο­πων πρα­ξι­κο­πη­μά­των, ώστε με το ζόρι να μπει η Ουκρα­νία στο ΝΑΤΟ και στην Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση. Έναν πόλε­μο, ας μην κρυ­βό­μα­στε, ανά­με­σα σε δύο στρα­τό­πε­δα: με τη Ρωσία (και την Κίνα) από τη μια, κι “εμάς” (δηλα­δή το ΝΑΤΟ) από την άλλη.

Μόνο που οι λαοί είναι αλλού. Αυτό φάνη­κε και στην Ισπα­νία, όπου η μία πόλη, η Μαδρί­τη, ετοι­μα­ζό­ταν να φιλο­ξε­νή­σει τη σύνο­δο του ΝΑΤΟ, και πιο κάτω στον φρά­χτη της Μελί­για, οι Αφρι­κανοί μετα­νά­στες στοι­βά­ζο­νταν κατά δεκά­δες νεκροί και τραυ­μα­τί­ες, κι από τις δυο μεριές των συνό­ρων. Ο Ισπα­νός πρω­θυ­πουρ­γός ευχα­ρί­στη­σε βέβαια την ισπα­νι­κή εθνο­φρου­ρά και τη μαρο­κινή αστυ­νο­μία για το “έργο” τους (την εξό­ντω­ση άοπλων αμά­χων) και μίλη­σε για «καλά οργανω­μένη, βίαιη επί­θε­ση στην εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα» (ο εγκλη­μα­τί­ας αυτός φέρε­ται ως… σοσιαλι­στής!). Βλέ­πε­τε οι φτω­χοί μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες δεν έχουν καμιά πατρί­δα να τους υπερασπιστεί.

Μόνο εμάς ‑τους προλετάριους όλων των χωρών. 
Αυτό είναι το αληθινά δικό μας, το ένα στρατόπεδο. 
Μην το ξεχνάμε!

 Χρή­σι­μα στοι­χεία:

Το περιο­δι­κό εκδί­δε­ται από τον “Όμι­λο Εκπαι­δευ­τι­κού Προ­βλη­μα­τι­σμού” (σωμα­τείο — μη κερ­δο­σκο­πι­κού χαρα­χτή­ρα) με ευθύ­νη των Θόδω­ρου Τζιαν­τζή (εκδό­της) και Ρίτας Νικο­λα­ΐ­δου (διευ­θύ­ντρια, μέλος του Τμή­μα­τος Παι­δεί­ας της ΚΕ του ΚΚΕ)

Η ύλη επι­λέ­γε­ται και παρου­σιά­ζε­ται από Συντα­κτι­κή Επι­τρο­πή με τη βοή­θεια ειδι­κών συνεργατών

Μόνι­μοι συνερ­γά­τες: Αγω­νι­στι­κή Συσπεί­ρω­ση Εκπαι­δευ­τι­κών — Δημο­κρα­τι­κή Ενό­τη­τα Γονέ­ων — Δημο­κρα­τι­κή Πανε­πι­στη­μο­νι­κή Κίνη­ση — Κέντρο Μαρ­ξι­στι­κών Ερευ­νών — Μέτω­πο Αγώ­να Σπου­δα­στών (ΜΑΣ) Παν­σπου­δα­στι­κή Κ.Σ. — ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Επι­κοι­νω­νία:
τηλ. 210–8213430 6974478660 — [email protected]

Συν­δρο­μές-εμβά­σμα­τα: Θέμα­τα Παι­δεί­ας, Ταχ.Θυρ. 31207, Τ.Κ. 100 35 Αθήνα
Τιμή τεύ­χους: 5€

Ετή­σια συν­δρο­μή (4 τεύ­χη): 18€ Δίχρο­νη συν­δρο­μή (8 τεύ­χη): 35€ Ετή­σια συν­δρο­μή για φοι­τη­τές και άνερ­γους: 15€

Νομι­κά Πρό­σω­πα (ετή­σια): 25€ Συν­δρο­μή εξω­τε­ρι­κού: 35€

Κατα­θέ­σεις: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ, Αρ.Λογαρ. 190/ 79299194 ΙΒΑΝ: ΟΚ8401101900000019079299194
(Δικαιού­χοι: Βουρ­δου­μπάς Ν.- Ιωαν­νί­δης Κ. — Νικο­λα­ΐ­δου Μ.)

Προμήθεια  παλαιών τευχών — προσφορές

Και μαζί το βιβλίο “Η ανά­πτυ­ξη της κοι­νω­νί­ας” που πρέ­πει οπωσ­δή­πο­τε να μελετήσετε 

Στις 130 σελί­δες του, μπο­ρεί­τε να διαβάσετε

Πρό­λο­γος
της Ρίτας Νικολαΐδου

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από το ζώο στον άνθρωπο

Η πρω­τό­γο­νη κοινότητα

Η απο­σύν­θε­ση της πρω­τό­γο­νης κοινότητας

Η ΔΟΥΛΟΚΤΗΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η γέν­νη­ση και η ανά­πτυ­ξη της δου­λο­κτη­τι­κής κοινωνίας

Η ανα­τρο­πή των δου­λο­κτη­τι­κών σχέσεων

Η ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η γέν­νη­ση και ανά­πτυ­ξη της φεουδαρχίας

Οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις ανα­τρο­πής της φεουδαρχίας

Η ΑΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η γέν­νη­ση των καπι­τα­λι­στι­κών σχέ­σε­ων παραγωγής

Από το καπι­τα­λι­στι­κό εργα­στή­ριο στο καπι­τα­λι­στι­κό εργοστάσιο

Οι αστι­κές επαναστάσεις

Η καπι­τα­λι­στι­κή εκμετάλλευση

Οι αντι­θέ­σεις του καπι­τα­λι­σμού και οι οικο­νο­μι­κές κρίσεις

Ιμπε­ρια­λι­σμός (μονο­πω­λια­κός καπιταλισμός)

Η πάλη για την κοι­νω­νι­κή αλλα­γή, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό

Αντί επι­λό­γου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Μπέρ­τολτ Μπρεχτ: Το Μανι­φέ­στο (ποί­η­μα)

Βιβλιο­γρα­φία

Μην το χάσε­τε! δεν θα το βρεί­τε σε βιβλιοπωλεία!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο