Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κύπελλο Ελλάδας: ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έκαναν βήμα πρόκρισης για τους ημιτελικούς

Αυξη­μέ­νες πιθα­νό­τη­τες πρό­κρι­σης στα ημι­τε­λι­κά του Κυπέλ­λου Ελλά­δας απέ­κτη­σε ο ΠΑΟΚ, έπει­τα από τη νίκη του με 2–0 επί του Πανα­θη­ναϊ­κού στην Τού­μπα, στο πρώ­το μετα­ξύ τους παι­χνί­δι για τους «8» της διοργάνωσης.

Μπρά­ντον Τόμας (52’) και Τάι­σον (72’) τα γκολ της ομά­δας του Ραζ­βάν Λου­τσέ­σκου που εκμε­ταλ­λεύ­τη­κε στο έπα­κρο τις ευκαι­ρί­ες που του δόθη­καν, σε αντί­θε­ση με τους παί­κτες του Ιβάν Γιο­βά­νο­βιτς που, κυρί­ως στο πρώ­το ημί­ω­ρο, σπα­τά­λη­σαν αυτές που δημιούργησαν.

Έπει­τα από ένα 20λεπτο γεμά­το έντα­ση, νεύ­ρα και δυνα­τά μαρ­κα­ρί­σμα­τα, το παι­χνί­δι απέ­κτη­σε ρυθ­μό. Το «τρι­φύλ­λι» έχα­σε την πρώ­τη μεγά­λη ευκαι­ρία, όταν έπει­τα από σέντρα του Σεμπά­στιαν Παλά­σιος και απο­μά­κρυν­ση του Ινγκι Ινγκα­σον, ο Ανταμ Τσέ­ριν με «οβί­δα» τρά­ντα­ξε την ορι­ζό­ντια δοκό της εστί­ας του Ντό­μι­νικ Κοτάρσκι.

Για περί­που 15 λεπτά οι φιλο­ξε­νού­με­νοι κυκλο­φο­ρού­σαν καλά την μπά­λα, ανα­πτύσ­σο­νταν από τα δεξιά και δημιούρ­γη­σαν απει­λη­τι­κές κατα­στά­σεις μπρο­στά στην εστία του Κοτάρσκι.

Δια­μαρ­τυ­ρή­θη­καν, μάλι­στα, έντο­να για πέναλ­τι σε σπρώ­ξι­μο του Κων­στα­ντί­νου Κου­λιε­ρά­κη στον Δημή­τρη Κουρ­μπέ­λη, ωστό­σο ο Σλάβ­κο Βίν­τσιτς με στη σύμ­φω­νη γνώ­μη του VAR έδω­σε συνέ­χεια στο παι­χνί­δι. Στο τελευ­ταίο δεκά­λε­πτο του πρώ­του μέρους ο ΠΑΟΚ ισορ­ρό­πη­σε, πίε­σε, αλλά σε επί­πε­δο τελι­κής προ­σπά­θειας δημιούρ­γη­σε μόνο μία, άστο­χη, σε σουτ του Τόμας στο 36’.

Η πίε­ση των «ασπρό­μαυ­ρων» ευο­δώ­θη­κε στο ξεκί­νη­μα του δευ­τέ­ρου ημι­χρό­νου. Ο Γιάν­νης Κων­στα­ντέ­λιας εξώ­θη­σε σε λάθος γύρι­σμα τον Γιώρ­γο Βαγιαν­νί­δη, με τον Τόμας να επω­φε­λεί­ται και να πλα­σά­ρει τον Γιού­ρι Λοντί­γκιν για το 1–0 στο 52’.

Με την ορμή του κόσμου ο ΠΑΟΚ προ­σπά­θη­σε να φτά­σει και σε δεύ­τε­ρο τέρ­μα, ωστό­σο και πάλι φάσεις δεν μπό­ρε­σε να δημιουρ­γή­σει μπρο­στά στην εστία του Λοντίγκιν.

Μέχρι που ο Λου­τσέ­σκου έβγα­λε… λαγούς από το σκου­φά­κι του. Νέλ­σον Ολι­βέι­ρα και Τάι­σον, που είχαν δευ­τε­ρό­λε­πτα νωρί­τε­ρα περά­σει στον αγω­νι­στι­κό χώρο, συνερ­γά­στη­καν, με τον Βρα­ζι­λιά­νο να πετυ­χαί­νει το παρ­θε­νι­κό τέρ­μα του με τον ΠΑΟΚ στο ντε­μπού­το του, στη δεύ­τε­ρη επα­φή του με την μπά­λα! Το 2–0 στο 72’ έφε­ρε θύελ­λα ενθου­σια­σμού στην Τούμπα.

Βήμα πρόκρισης για τον Ολυμπιακό

Η ιστο­ρία επα­να­λή­φθη­κε στο Φάλη­ρο, όπου ο Ολυ­μπια­κός νίκη­σε τον Άρη για δεύ­τε­ρη φορά σε τρεις ημέ­ρες, με το ίδιο σκορ (1–0), μόνο που αυτή τη φορά ο αγώ­νας ήταν στο πλαί­σιο της προη­μι­τε­λι­κής φάσης του Κυπέλ­λου Ελλάδας.

Η πει­ραϊ­κή ομά­δα, που έπαι­ξε με αρκε­τούς ανα­πλη­ρω­μα­τι­κούς, από­κτη­σε λοι­πόν ένα προ­βά­δι­σμα πρό­κρι­σης για τους «τέσ­σε­ρις» της διορ­γά­νω­σης ενό­ψει της ρεβάνς στο «Κλε­άν­θης Βικε­λί­δης», με την ομά­δα που θα προ­κρι­θεί να αντι­με­τω­πί­ζει κατά πάσα πιθα­νό­τη­τα την ΑΕΚ, που είχε νική­σει νωρί­τε­ρα με 3–0 τον Πανσερραϊκό.

Οι φιλο­ξε­νού­με­νοι ξεκί­νη­σαν με πίε­ση από ψηλά για να δυσκο­λέ­ψουν πρώ­τη πάσα και κυκλο­φο­ρία και ήταν επι­κίν­δυ­νοι στα πρώ­τα λεπτά με το πρέ­σινγκ που άσκη­σαν, ενώ στο 16΄ ακυ­ρώ­θη­κε γκολ του Ιτούρ­μπε, με τον διαι­τη­τή πάντως να έχει σφυ­ρί­ξει νωρί­τε­ρα κατα­λο­γί­ζο­ντας οφσάιντ στον Καμαρά.

Στο 19΄ σε γέμι­σμα του Μαν­τσί­νι η κεφα­λιά-ψαρά­κι του Ιτούρ­μπε έφυ­γε λίγο άουτ. Τελι­κά το σκορ στο «Γ. Καραϊ­σκά­κης» άνοι­ξαν στο 30΄ οι γηπε­δού­χοι με τον Γκά­ρι Ροντρί­γκες, αλλά το… μισό γκολ ανή­κε στον Ανδρού­τσο που με εξαι­ρε­τι­κή προ­σπά­θεια από αρι­στε­ρά έβγα­λε την μπά­λα στο δεύ­τε­ρο δοκά­ρι δίνο­ντας την ευκαι­ρία στον συμπαί­κτη του για το 1–0 με εν κινή­σει πλασέ.

Οι «ερυ­θρό­λευ­κοι» είχαν τη δεύ­τε­ρη ευκαι­ρία τους στο 56΄, με την μπά­λα να κοντρά­ρει σε σουτ του Χουάνγκ και να φτά­νει στον Ελ Αρα­μπί που εκτέ­λε­σε, αλλά ο Κου­έ­στα απέκρουσε.

Ο Άρης είχε δύο μεγά­λες ευκαι­ρί­ες για την ισο­φά­ρι­ση σε ένα δίλε­πτο, αλλά η τύχη δεν ήταν μαζί του στην πρώ­τη. Στο 79ο λεπτό ο Γκρέι πέρα­σε με άνε­ση τον Ντόη και γύρι­σε για τον Καμά­τσο που πρό­λα­βε να κάνει την προ­βο­λή, στέλ­νο­ντας την μπά­λα στο αρι­στε­ρό δοκά­ρι του Τζολάκη.

Στο 80΄ και σε εκτέ­λε­ση φάουλ του Πάλ­μα ο Μπρά­μπετς έπια­σε από πλά­για (αρι­στε­ρά) θέση την κεφα­λιά, με τον νεα­ρό τερ­μα­το­φύ­λα­κα να απο­κρού­ει σε κόρνερ.

Οι γηπε­δού­χοι από την πλευ­ρά τους έγι­ναν επι­κίν­δυ­νοι στο 85΄, όταν στη σέντρα του Ροντι­νέι ο Μπα­κα­μπού έκα­νε την προ­βο­λή και ο Κου­έ­στα απέ­κρου­σε, ενώ στο 89΄ και σε φάση-καρ­μπόν με εκεί­νη που είχε απο­φέ­ρει το γκολ του Μασού­ρα στον αγώ­να πρω­τα­θλή­μα­τος την Κυρια­κή ήταν ο Μπου­χα­λά­κης που έπια­σε την κεφα­λιά, στέλ­νο­ντας την μπά­λα άουτ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο