Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κύπρος: Πέταξαν μαύρες και κόκκινες μπογιές στο άγαλμα του φασίστα Γρίβα

Με μαύ­ρες και κόκ­κι­νες μπο­γιές άγνω­στοι… «φιλο­τέ­χνη­σαν» το άγαλ­μα του ακρο­δε­ξιού ηγέ­τη της τρο­μο­κρα­τι­κής ΕΟΚΑ ‘Β στη Λεμεσό. 

Το περι­στα­τι­κό σημειώ­θη­κε το βρά­δυ της Τρί­της στην περιο­χή Αγί­ου Νικο­λά­ου. Οι άγνω­στοι περιέ­λου­σαν τον ανδριά­ντα με ροζ και κόκ­κι­νη μπο­γιά, ενώ έρι­ξαν ροζ και μαύ­ρη μπο­γιά στον τάφο του Γρίβα. 

Στη σκη­νή κλή­θη­κε τόσο η Αστυ­νο­μία για εξε­τά­σεις καθώς και συνερ­γείο για την αφαί­ρε­ση της μπογιάς.

Ο Γεώρ­γιος Γρί­βας, γνω­στός με το προ­σω­νύ­μιο «Διγε­νής», μεγά­λω­σε και στα­διο­δρό­μη­σε στην Ελλά­δα υπη­ρε­τώ­ντας στον ελλη­νι­κό στρα­τό από τη θέση του μόνι­μου αξιω­μα­τι­κού. Ηταν βασι­λό­φρο­νας, ιδε­ο­λο­γι­κά και πολι­τι­κά πρω­τό­γο­νος και τυφλός αντι­κομ­μου­νι­στής. Στην περί­ο­δο της Κατο­χής ηγή­θη­κε μιας συνω­μο­τι­κής — αντι­κομ­μου­νι­στι­κής οργά­νω­σης που έφε­ρε το όνο­μα “Χ” και έγι­νε γνω­στή για την τρο­μο­κρα­τι­κή δρά­ση της. Στη διάρ­κεια της Κατο­χής υπήρ­ξε συνερ­γά­της των κατα­κτη­τών Ναζί, δρώ­ντας συνω­μο­τι­κά ενά­ντια στο ΕΑΜ — ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ, δου­λεύ­ο­ντας ταυ­τό­χρο­να και για λογα­ρια­σμό των Αγγλων. 

Η μετέ­πει­τα δρά­ση του στην Κύπρο — και ιδιαί­τε­ρα η περί­ο­δος δρά­σης της τρο­μο­κρα­τι­κής ΕΟΚΑ ‘Β- υπήρ­ξε κατα­στρο­φι­κή για το λαό του νησιού, συμ­βάλ­λο­ντας στα γεγο­νό­τα που οδή­γη­σαν στο πρα­ξι­κό­πη­μα κατά του Μακα­ρί­ου και στην τουρ­κι­κή εισβο­λή του 1974. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο