Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κύπρος: Περίεργη έκρηξη στα Κατεχόμενα που πιθανά συνδέεται με τις πολεμικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ισχυ­ρές εκρή­ξεις ακού­στη­καν τα ξημε­ρώ­μα­τα της Δευ­τέ­ρας στα κατε­χό­με­να, περί­που 20 χιλιό­με­τρα βόρεια της Λευ­κω­σί­ας, όπου συνε­τρί­βη απροσ­διό­ρι­στης ταυ­τό­τη­τας αντι­κεί­με­νο που πιστεύ­ε­ται ότι ήταν είτε αερο­σκά­φος, επαν­δρω­μέ­νο ή μη επαν­δρω­μέ­νο, ή πύραυ­λος, πάντως δεν υπήρ­ξε κανέ­νας τραυ­μα­τι­σμός στο έδα­φος, σύμ­φω­να με τουρ­κο­κύ­πριους αξιω­μα­τού­χους που επι­κα­λεί­ται το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Ρόιτερς.

Ο Μου­στα­φά Ακιν­τζί, ο τουρ­κο­κύ­πριος ηγέ­της, συνέ­δε­σε το συμ­βάν με τις στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις στην εμπό­λε­μη Συρία.

Αξιω­μα­τού­χοι εξε­τά­ζουν τα συντρίμ­μια στον τόπο της συντρι­βής, στην περιο­χή που απο­κα­λεί­ται από τις αρχές στα κατε­χό­με­να Τασκέν­δη — σ.σ. η κυπρια­κή εφη­με­ρί­δα Πολί­της ανέ­φε­ρε στην ηλε­κτρο­νι­κή της έκδο­ση ότι το συμ­βάν σημειώ­θη­κε στον Πεντα­δά­χτυ­λο, στην περιο­χή Βου­νό — ενώ, σύμ­φω­να με τον Κου­ντρέτ Εζερ­σάι, τον λεγό­με­νο υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών της τουρ­κο­κυ­πρια­κής κυβέρ­νη­σης, που ανα­γνω­ρί­ζε­ται μόνο από την Τουρ­κία, δεν είναι σαφές σε τι οφεί­λε­ται η συντριβή.

«Τα πρώ­τα ευρή­μα­τα υπο­δει­κνύ­ουν ότι το αντι­κεί­με­νο που προ­κά­λε­σε την έκρη­ξη ήταν είτε αερο­σκά­φος που μετέ­φε­ρε εκρη­κτι­κά, ή κάποιο εκρη­κτι­κό (σ.σ. πύραυ­λος). Οι ετι­κέ­τες και άλλα στοι­χεία στα συντρίμ­μια θα μας επι­τρέ­ψουν να κατα­νο­ή­σου­με τι ακρι­βώς συνέ­βη σύντο­μα», ανέ­φε­ρε ο Εζερσάι.

«Κατά πλη­ρο­φο­ρί­ες που έλα­βα από στρα­τιω­τι­κούς μας, αιτία του ατυ­χή­μα­τος δεν ήταν» η πτώ­ση «ελι­κο­πτέ­ρου» ή άλλου τουρ­κο­κυ­πρια­κού αερο­σκά­φους, ανέ­φε­ρε ο ίδιος.

Σύμ­φω­να με κυπρια­κά ΜΜΕ, κάτοι­κοι είδαν ένα φως στον ουρα­νό και κατό­πιν ακού­στη­καν του­λά­χι­στον τρεις ισχυ­ρές εκρήξεις.

Ο Ακιν­τζί δήλω­σε ότι «είναι προ­φα­νές πως δεν πρό­κει­ται για κάτι που προ­έρ­χε­ται από το δικό μας έδα­φος (…). Είναι μάλ­λον κάτι που συν­δέ­ε­ται (…) με τον πόλε­μο στην περιο­χή και κατέ­πε­σε στο έδα­φός μας», πρόσθεσε.

Η Κύπρος βρί­σκε­ται σε μικρή από­στα­ση από τη Συρία. Ισραη­λι­νά μαχη­τι­κά έπλη­ξαν νωρί­τε­ρα θέσεις του συρια­κού στρα­τού στη Χομς και στη Δαμα­σκό, εξα­πο­λύ­ο­ντας μια επι­δρο­μή που είχε απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θούν του­λά­χι­στον 4 άμα­χοι και να τραυ­μα­τι­στούν άλλοι 21, σύμ­φω­να με έναν απο­λο­γι­σμό που μετα­δό­θη­κε από συρια­κά κρα­τι­κά ΜΜΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο