Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κύπρος: Πρωτοφανής βία κατά μεταναστών

Η συγκέ­ντρω­ση άρχι­σε στις οκτώ το βρά­δυ, όταν εκα­το­ντά­δες κάτοι­κοι της Χλώ­ρα­κας και των γύρω περιο­χών μαζεύ­τη­καν για να δια­μαρ­τυ­ρη­θούν «κατά της παρά­τυ­πης μετα­νά­στευ­σης». Στην συνέ­χεια ομά­δες Ελλη­νο­κυ­πρί­ων φαί­νε­ται να απο­σπά­στη­καν από τη συγκέ­ντρω­ση και να ξεκί­νη­σαν σει­ρά επι­θέ­σε­ων ενα­ντί­ον υπο­στα­τι­κών και κατα­στη­μά­των που ανή­κουν σε μετα­νά­στες. Σύμ­φω­να με εκπρό­σω­πο της αστυ­νο­μί­ας, για τα επει­σό­δια, που θεω­ρού­νται πρω­το­φα­νή για την Κύπρο, διε­ρευ­νώ­νται καταγ­γε­λί­ες για ομά­δες προ­σώ­πων που προ­κά­λε­σαν ζημιές σε δια­μέ­ρι­σμα και εστια­τό­ριο αλλο­δα­πών, αλλά και καταγ­γε­λί­ες που αφο­ρούν ζημιές σε οχή­μα­τα. Μέχρι στιγ­μής η αστυ­νο­μία έχει προ­χω­ρή­σει σε τέσ­σε­ρις συλ­λή­ψεις, ενώ συνε­χί­ζο­νται οι έρευ­νες για τον εντο­πι­σμό και άλλων ενε­χό­με­νων στα πρω­το­φα­νή επει­σό­δια της περα­σμέ­νης νύχτας.

Τι συμβαίνει στη Χλώρακα;

Τα προ­βλή­μα­τα στην υπο­δο­χή και δια­βί­ω­ση μετα­να­στών στην Χλώ­ρα­κα χρο­νί­ζουν, έχο­ντας απο­τε­λέ­σει μάλι­στα και αντι­κεί­με­νο της προ­ε­κλο­γι­κής καμπά­νιας, με ορι­σμέ­νους υπο­ψή­φιους να δίνουν υπο­σχέ­σεις για μεί­ω­ση της παρου­σί­ας αλλο­δα­πών στην περιο­χή. Στο επί­κε­ντρο της συζή­τη­σης για την Χλώ­ρα­κα βρί­σκε­ται ένα εγκα­τα­λε­λειμ­μέ­νο κτη­ρια­κό συγκρό­τη­μα, όπου δια­βιούν σε άθλιες συν­θή­κες εκα­το­ντά­δες πρό­σφυ­γες και μετανάστες.

Τις προη­γού­με­νες μέρες στην διάρ­κεια σύσκε­ψης υπό τον Πρό­ε­δρο Χρι­στο­δου­λί­δη απο­φα­σί­στη­κε, για λόγους ασφά­λειας και υγεί­ας, η άμε­ση εκτέ­λε­ση και εφαρ­μο­γή δια­τάγ­μα­τος για απα­γό­ρευ­ση χρή­σης και κατοί­κη­σης του συγκρο­τή­μα­τος. Η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση της Κύπρου είχε εκδώ­σει διά­ταγ­μα, απα­γο­ρεύ­ο­ντας την εγκα­τά­στα­ση αλλο­δα­πών στην Χλώ­ρα­κα, με το αιτιο­λο­γι­κό ότι δεν πρέ­πει να αλλοιω­θεί περισ­σό­τε­ρο ο δημο­γρα­φι­κός χαρα­κτή­ρας της περιοχής.

Δύο μέρες μετά από μολότοφ σε τζαμί 

Τα πρω­το­φα­νή επει­σό­δια κατα­δί­κα­σε η κυπρια­κή κυβέρ­νη­ση δια του εκπρο­σώ­που της. Συγκε­κρι­μέ­να ο κ. Κων­στα­ντί­νος Λετυ­μπιώ­της έκα­νε λόγο για εικό­νες έξαρ­σης βίας σε μια ευρω­παϊ­κή χώρα και μια ευνο­μού­με­νη κοι­νω­νία και εξέ­φρα­σε την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα της κυβέρ­νη­σης να βρε­θούν οι υπαί­τιοι. Δύο μέρες πριν ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος είχε υπο­χρε­ω­θεί σε μία παρό­μοιου ύφους δήλω­ση, μετά από επί­θε­ση με μολό­τοφ σε τζα­μί στην Λεμε­σό. Ο εκπρό­σω­πος είχε δηλώ­σει πως η επί­θε­ση στο τέμε­νος στη Λεμε­σό είναι απα­ρά­δε­κτη και κατα­δι­κα­στέα και πως ο Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας έδω­σε οδη­γί­ες για ταχεία διε­ρεύ­νη­ση του περι­στα­τι­κού, εντο­πι­σμό των δρα­στών και προ­σα­γω­γή τους ενώ­πιον της δικαιοσύνης.

Πηγή: Deutsche Welle

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο