Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κ. Μητσοτάκης: Ζητάει «ισχυρή πλειοψηφία» για να εφαρμόσει δια πυρός και σιδήρου το αντιλαϊκό του πρόγραμμα

«Ισχυ­ρή πλειο­ψη­φία» και «ισχυ­ρή κυβέρ­νη­ση» ως προ­ϋ­πό­θε­ση για να εφαρ­μό­σει το αντι­λαϊ­κό πρό­γραμ­μά του, ζήτη­σε ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, σε συνέ­ντευ­ξή του το πρωί της Δευ­τέ­ρας στο «Mega».

Ενό­ψει της κάλ­πης της 25ης Ιού­νη, ο Κ. Μητσο­τά­κης σημεί­ω­σε ότι ακό­μα και μια ορια­κή πλειο­ψη­φία μπο­ρεί να μην είναι αρκε­τή για την απο­τε­λε­σμα­τι­κή εφαρ­μο­γή του προ­γράμ­μα­τος της ΝΔ, το οποίο, στα­χυο­λο­γώ­ντας, περι­λαμ­βά­νει τα εκα­το­ντά­δες αντι­λαϊ­κά προ­α­παι­τού­με­να του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, την επί­τευ­ξη ματω­μέ­νων πρω­το­γε­νών πλε­ο­να­σμά­των, την ίδρυ­ση ιδιω­τι­κών πανε­πι­στη­μί­ων, την περαι­τέ­ρω ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση και εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της Υγείας.

Ο Κ. Μητσο­τά­κης σε μια προ­σπά­θεια να εκβιά­σει τον λαό, ζήτη­σε να δια­λέ­ξει ανά­με­σα σε «στα­θε­ρό­τη­τα ή περι­πέ­τειες», προ­σθέ­το­ντας ότι υπάρ­χει μόνο μία κυβερ­νη­τι­κή πρό­τα­ση, αυτή της ΝΔ.

Στο πλαί­σιο αυτό, ανα­φέρ­θη­κε γενι­κό­λο­γα σε «βελ­τί­ω­ση δια­θέ­σι­μου εισο­δή­μα­τος» με προ­ε­κλο­γι­κές υπο­σχέ­σεις για «καλύ­τε­ρους μισθούς από το πλε­ό­να­σμα της ανά­πτυ­ξης», την ώρα που ο λαός πλη­ρώ­νει την ανά­πτυ­ξη των κερ­δών των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, αλλά ταυ­τό­χρο­να ο Κ. Μητσο­τά­κης επα­νέ­λα­βε ότι «δεν θα ξοδεύ­ου­με χωρίς να λαμ­βά­νου­με υπό­ψη τους δημο­σιο­νο­μι­κούς κανό­νες», επι­βε­βαιώ­νο­ντας πώς ό,τι μπαί­νει στη μία τσέ­πη του εργα­ζό­με­νου, θα βγαί­νει από την άλλη.

Μάλι­στα, επι­χεί­ρη­σε μια ανοί­κεια καπη­λεία, λέγο­ντας ότι «βάλα­με σε τάξη τη ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κή ζώνη και δώσα­με δου­λειές, γι’ αυτό πήρα­με 38% στο Πέρα­μα, όπου οι εργα­ζό­με­νοι αμεί­βο­νται καλύ­τε­ρα», σκο­πί­μως απο­κρύ­πτο­ντας το γεγο­νός ότι οι εργά­τες της Ζώνης, με σκλη­ρούς αγώ­νες, συσπει­ρω­μέ­νοι στα σωμα­τεία τους έχουν πετύ­χει κατα­κτή­σεις. Όσο για τα περί «τάξης», η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ ‑ακο­λου­θώ­ντας κατά πόδας την προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση- προ­ώ­θη­σε μπα­ράζ ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων στον κλά­δο και μετέ­τρε­ψε τα ναυ­πη­γεία Ελευ­σί­νας σε Ειδι­κή Οικο­νο­μι­κή Ζώνη, στρώ­νο­ντας το έδα­φος για γενί­κευ­ση τέτοιων αντι­δρα­στι­κών ρυθ­μί­σε­ων σε μια σει­ρά εργα­σια­κούς χώρους.

Ακό­μα, ο Κ. Μητσο­τά­κης επι­σή­μα­νε τη σημα­σία ανά­κτη­σης της επεν­δυ­τι­κής βαθ­μί­δας, προ­σπα­θώ­ντας να πεί­σει ότι «θα έχει θετι­κή επί­πτω­ση στους πολί­τες» για­τί «θα μειώ­σει τα επι­τό­κια», αλλά πρό­σθε­σε ότι «πρέ­πει να αντα­πο­κρι­θούν και οι τράπεζες»…

Με αφορ­μή την επα­νε­κλο­γή Ερντο­γάν στην Τουρ­κία, ο Κ. Μητσο­τά­κης εξέ­φρα­σε την ευχή η πρό­σφα­τη βελ­τί­ω­ση στις σχέ­σεις των δύο χωρών να έχει ουσια­στι­κή συνέ­χεια, ωστό­σο παρα­δέ­χθη­κε ότι οι τουρ­κι­κές αιτιά­σεις όπως εκφρά­ζο­νται από την «γαλά­ζια πατρί­δα», δεν αλλάζουν.

Ανοί­γο­ντας πάντως ορθά­νοι­χτο παρά­θυ­ρο στις επώ­δυ­νες διευ­θε­τή­σεις που δρο­μο­λο­γού­νται στην περιο­χή με ΝΑΤΟι­κή σφρα­γί­δα, δήλω­σε ότι αν εκλε­γεί πρω­θυ­πουρ­γός και εκπρο­σω­πεί την Ελλά­δα στην επερ­χό­με­νη σύνο­δο του ΝΑΤΟ, θα επι­διώ­ξει συνά­ντη­ση με τον Τούρ­κο πρό­ε­δρο, καθώς «πρέ­πει να συζη­τού­με παρό­τι δια­φω­νού­με». Ισχυ­ρί­στη­κε ακό­μα ότι είναι «ευκαι­ρία να θέσω το πλαί­σιο πως θα κινη­θού­με», το οποίο περι­λαμ­βά­νει την «οριο­θέ­τη­ση θαλασ­σί­ων ζωνών», ενώ όπως είπε «θέμα­τα κυριαρ­χί­ας δεν πρό­κει­ται να συζη­τη­θούν ποτέ», τη στιγ­μή που η ίδια η εμπει­ρία δεί­χνει ότι το ελλη­νο­τουρ­κι­κό παζά­ρια και τα διά­φο­ρα ΝΑΤΟι­κά δια­βού­λια αξιο­ποιού­νται από την Άγκυ­ρα για την προ­βο­λή του συνό­λου των απα­ρά­δε­κτων αξιώ­σε­ων της.

Πηγή: 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο