Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κ. Πελετίδης: «Είναι μοναδικό αυτό που καταφέραμε στην Πάτρα και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτό που γίνεται στην πόλη»

«Είναι μονα­δι­κό αυτό που κατα­φέ­ρα­με εδώ στην Πάτρα και είμα­στε ιδιαί­τε­ρα περή­φα­νοι γι’ αυτό που γίνε­ται στην πόλη μας, διό­τι τα τελευ­ταία 9 χρό­νια, μαζί με τον πατραϊ­κό λαό, δίνου­με έναν όμορ­φο αγώ­να», τονί­ζει, μετα­ξύ άλλων, ο δήμαρ­χος Πατρέ­ων, Κώστας Πελε­τί­δης και εκ νέου υπο­ψή­φιος, σε συνέ­ντευ­ξη που παρα­χώ­ρη­σε στο Αθη­ναϊ­κό — Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδήσεων.

Παράλ­λη­λα, ο επι­κε­φα­λής της παρά­τα­ξης «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» σημειώ­νει ότι «πορευό­μα­στε μέσα σε ένα δύσκο­λο πολι­τι­κό, οικο­νο­μι­κό και κοι­νω­νι­κό περι­βάλ­λον και παρό­λα αυτά κατα­φέ­ρα­με να κρα­τή­σου­με την πόλη μας όρθια, έχου­με δώσει ‘ανά­σες’ ανα­κού­φι­σης στον πατραϊ­κό λαό, σε σύγκρου­ση με την κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή και τα αντι­λαϊ­κά μέτρα».

Όσον αφο­ρά στο ποιες θα είναι οι άμε­σες προ­τε­ραιό­τη­τές του, εφ όσον επα­νε­κλε­γεί δήμαρ­χος Πατρέ­ων, ο Κώστας Πελε­τί­δης υπο­γραμ­μί­ζει ότι «πρώ­τη μας προ­τε­ραιό­τη­τα θα συνε­χί­σει να είναι η στή­ρι­ξη του πατραϊ­κού λαού, μέσω και της οικο­νο­μι­κής και της κοι­νω­νι­κής πολι­τι­κής μας, ενώ θα συνε­χί­σου­με να υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε την πόλη μας, όσα έχου­με κατα­κτή­σει και θα ανοί­ξου­με τον δρό­μο για ακό­μα περισσότερα».

Ακο­λου­θεί η συνέ­ντευ­ξη στο ΑΠΕ — ΜΠΕ και τον δημο­σιο­γρά­φο Ηλία Κάνι­στρα, του δημάρ­χου Πατρέ­ων, Κώστα Πελε­τί­δη και υπο­ψή­φιου δημάρ­χου στις επι­κεί­με­νες εκλογές

ΕΡ: Ανα­φέ­ρα­τε σε πρό­σφα­τη ομι­λία σας ότι «είμα­στε περή­φα­νοι γι’ αυτό που γίνε­ται στην πόλη μας». Ποια είναι αυτά που σας κάνουν περήφανους;

ΑΠ: «Είμα­στε ιδιαί­τε­ρα περή­φα­νοι, για­τί τα τελευ­ταία 9 χρό­νια, μαζί με τον πατραϊ­κό λαό, δίνου­με έναν όμορ­φο αγώ­να. Πορευό­μα­στε μέσα σε ένα δύσκο­λο πολι­τι­κό, οικο­νο­μι­κό και κοι­νω­νι­κό περι­βάλ­λον και παρό­λα αυτά κατα­φέ­ρα­με να κρα­τή­σου­με την πόλη μας όρθια, έχου­με δώσει ‘ανά­σες’ ανα­κού­φι­σης στον πατραϊ­κό λαό, σε σύγκρου­ση με την κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή και τα αντι­λαϊ­κά μέτρα.

Είναι μονα­δι­κό αυτό που κατα­φέ­ρα­με εδώ στην Πάτρα και δεν είναι τυχαίο ότι λαμ­βά­νου­με μηνύ­μα­τα απ’ όλη την Ελλά­δα, από ανθρώ­πους που ανα­γνω­ρί­ζουν τη στά­ση μας, που κατα­λα­βαί­νουν ότι δεν είναι μονό­δρο­μος ο συμ­βι­βα­σμός, με δημο­τι­κές αρχές που υπη­ρε­τούν το σύστημα.

Από την πρώ­τη μας μέρα στη δημο­τι­κή αρχή, στο κέντρο της προ­σο­χής μας βρέ­θη­καν τα παι­διά μας και οι ανά­γκες τους, οι γει­το­νιές μας, οι ελεύ­θε­ροι χώροι ανα­ψυ­χής, άθλη­σης. Ό,τι κατα­φέ­ρα­με, έγι­νε για­τί δεν περι­γρά­φου­με απλώς τα προ­βλή­μα­τα, αλλά βρί­σκου­με την αιτία, τα εμπό­δια και δίνου­με καθη­με­ρι­νά μάχες για να τα ξεπε­ρά­σου­με. Μπή­κα­με μπρο­στά για τη δου­λειά, για το μερο­κά­μα­το, για το σύνο­λο των ανα­γκών της πόλης. Όλα αυτά είναι που μας κάνουν να ξεχω­ρί­ζου­με από την πλειο­ψη­φία των δημο­τι­κών αρχών σε όλη την Ελλάδα».

ΕΡ: Ένα από τα έργα που περι­μέ­νουν οι πολί­τες είναι η αξιο­ποί­η­ση του θαλασ­σί­ου μετώ­που. Πότε εκτι­μά­τε ότι θα προ­χω­ρή­σει αυτό το έργο;

ΑΠ: «Η αξιο­ποί­η­ση του θαλάσ­σιου μετώ­που έχει ήδη ξεκι­νή­σει και έχου­με πετύ­χει μεγά­λες νίκες, μαζί με τον πατραϊ­κό λαό. Αρχι­κά, την παρα­χώ­ρη­ση, το 2018, ενός μεγά­λου μέρους του παρα­λια­κού μετώ­που στον Δήμο Πατρέ­ων, που θα όδευε ολο­τα­χώς στο ΤΑΙΠΕΔ, για μια ‘αξιο­ποί­η­ση’ τύπου Ελλη­νι­κού Αττι­κής. Δηλα­δή, την παρα­χώ­ρη­ση σε μονο­πω­λια­κούς ομί­λους, με ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται για την πρό­σβα­ση του πατραϊ­κού λαού. Μάλι­στα, είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό, ότι ήδη προ­βλε­πό­ταν από αυτούς που αγω­νιούν για τα συμ­φέ­ρο­ντα των λίγων, η δημιουρ­γία μεγά­λου εμπο­ρι­κού κέντρου 55.000 τ.μ.

Η δημο­τι­κή αρχή της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης, όχι μόνο ακύ­ρω­σε αυτούς τους σχε­δια­σμούς, αλλά με δικά της μέσα δημιούρ­γη­σε αρχι­κά το νότιο πάρ­κο, μια όαση για τους κατοί­κους της πόλης, για την οποία μάλι­στα ο δήμαρ­χος βρέ­θη­κε κατη­γο­ρού­με­νος, πήγε στα δικα­στή­ρια για ‘κατα­πά­τη­ση’.

Στη συνέ­χεια, παρα­δό­θη­κε στον πατραϊ­κό λαό ο χώρος στον Κόκ­κι­νο Μύλο και πρό­σφα­τα, το Έλος της Αγυιάς, ένα “στο­λί­δι”, που περι­λαμ­βά­νει περί­πα­το οικο­λο­γι­κής ευαι­σθη­το­ποί­η­σης, περί­πα­το ανα­ψυ­χής, ποδη­λα­το­δια­δρο­μή μήκους δύο χιλιο­μέ­τρων, αθλη­τι­κές δια­δρο­μές, χώρους ανα­ψυ­χής, φωτι­σμό, τρα­πε­ζο­πά­γκους, παγκά­κια, βρύ­σες, ξύλι­νο διά­δρο­μο εντός του έλους, παρα­τη­ρη­τή­ρια της πανί­δας, κιό­σκια πλη­ρο­φό­ρη­σης, ξύλι­νες κατα­σκευ­ές δια­φό­ρων τύπων κ.λπ. Σε όλα αυτά, η πρό­σβα­ση των Πατρι­νών είναι ελεύθερη.

Το επό­με­νο διά­στη­μα, προ­χω­ρά και η ανά­πλα­ση του υπό­λοι­που παρα­λια­κού μετώ­που της πόλης. Έχει ολο­κλη­ρω­θεί ο αρχι­τε­κτο­νι­κός δια­γω­νι­σμός και έχει εξα­σφα­λι­στεί και η πρώ­τη χρη­μα­το­δό­τη­ση. Οι συνο­λι­κές εργα­σί­ες θα εκτεί­νο­νται σ’ όλο το παρα­λια­κό μέτω­πο και στό­χος είναι η άμε­ση σύν­δε­ση της πόλης με την παρα­λια­κή ζώνη. Αυτό θα επι­τευ­χθεί με τη δημιουρ­γία αθλη­τι­κών υπο­δο­μών, χώρων εκδη­λώ­σε­ων και υπαί­θριων εκθέ­σε­ων, θερι­νού θεά­τρου — σινε­μά, χώρων στάθ­μευ­σης, φύτευ­σης πρα­σί­νου, χώρων για ψάρε­μα — παι­χνί­δια νερού και άλλα. Και το βασι­κό σε όλα αυτά, είναι η δια­σφά­λι­ση του δημό­σιου χαρα­κτή­ρα και της ελεύ­θε­ρης πρό­σβα­σης, κόντρα στις λογι­κές της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης των πάντων».

ΕΡ: Ποια είναι τα σχέ­διά σας για την περαι­τέ­ρω ανά­δει­ξη του θεσμού του καρναβαλιού;

ΑΠ: «Το καρ­να­βά­λι είναι για μας λαϊ­κή έκφρα­ση και δημιουρ­γία, που κρα­τά ζωντα­νά τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά της ανα­τρο­πής, της σάτι­ρας, της χαράς. Στό­χος μας είναι η σύν­δε­ση της παρά­δο­σής του με την τέχνη, η εκπαί­δευ­ση των παι­διών στις κατα­σκευ­ές και η καλ­λιέρ­γεια ανά­λο­γης παι­δεί­ας, καθώς και η παρά­δο­ση νέων δομών, όπως τα παλαιά σφα­γεία, που έγι­ναν χώρος προ­βο­λής του πατρι­νού καρ­να­βα­λιού, δημιουρ­γί­ας και καλ­λι­τε­χνι­κής έκφρα­σης. Πρό­σφα­τα, εξα­σφα­λί­σα­με χρη­μα­το­δό­τη­ση 4 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ, ώστε να λει­τουρ­γεί ο χώρος όλο το χρό­νο, με θεμα­τι­κά πάρ­κα, χώρους κατα­σκευών και πλή­θος άλλων δράσεων.

Είναι σημα­ντι­κό να ανα­φέ­ρου­με ότι στη διάρ­κεια των 9 χρό­νων της θητεί­ας μας, έχου­με πλη­ρώ­σει 5,5 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ, με χρή­μα­τα από τα ταμεία του Δήμου, για χρέη και δικα­στι­κές απο­φά­σεις, εξαι­τί­ας της πολι­τι­κής των προη­γού­με­νων δημο­τι­κών αρχών στο καρναβάλι.

Ταυ­τό­χρο­να, όλα αυτά τα χρό­νια, κατα­φέ­ρα­με να απλώ­σου­με τις καρ­να­βα­λι­κές δρά­σεις στις γει­το­νιές μας ‑κυρί­ως σε ό,τι αφο­ρά τα παιδιά‑, να εμπλου­τί­σου­με τον καρ­να­βα­λι­κό διά­κο­σμο, να οργα­νώ­σου­με πλή­θος θεα­τρι­κών παρα­στά­σε­ων, συναυ­λιών, παρα­στα­τι­κών δρω­μέ­νων στις πλα­τεί­ες και στους πεζο­δρό­μους, σεμι­νά­ρια, εκθέ­σεις, εκπαι­δευ­τι­κά προ­γράμ­μα­τα, βιω­μα­τι­κά εργαστήρια.

Θεω­ρού­με ότι τα επό­με­να χρό­νια θα ανοί­ξου­με νέους δρό­μους στο καρ­να­βά­λι, με την αμέ­ρι­στη βοή­θεια των εργα­ζο­μέ­νων και πολ­λών εθε­λο­ντών. Με την ολο­κλή­ρω­ση και των έργων στα παλαιά σφα­γεία, το Καρ­να­βά­λι θα δίνει όλο τον χρό­νο το ‘παρών’ στην πολι­τι­στι­κή ζωή της Πάτρας. Θα συνε­χί­σει να ανα­πτύσ­σε­ται με το βλέμ­μα στο λαό, τη νεο­λαία του και τους πολ­λούς, με στό­χο να είναι κοι­τί­δα λαϊ­κής έκφρα­σης και δημιουρ­γί­ας, σε αντι­πα­ρά­θε­ση με όσους θέλουν καρ­να­βά­λι των λίγων και εκλε­κτών, της δρά­σης επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, με τη δημο­τι­κή αρχή και το Δήμο ‘πλα­σιέ’ αυτών των συμφερόντων».

ΕΡ: Ποια ζητή­μα­τα της πόλης θα είναι στις προ­τε­ραιό­τη­τές σας, εφό­σον επα­νε­κλε­γεί­τε Δήμαρ­χος Πατρέων;

ΑΠ: «Θα συνε­χί­σου­με να υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε την πόλη μας, όσα έχου­με κατα­κτή­σει, θα ανοί­ξου­με τον δρό­μο για ακό­μα περισσότερα.

Πρώ­τη μας προ­τε­ραιό­τη­τα θα συνε­χί­σει να είναι η στή­ρι­ξη του πατραϊ­κού λαού, μέσω και της οικο­νο­μι­κής και της κοι­νω­νι­κής πολι­τι­κής μας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δήμος της Πάτρας έχει κάνει τα τελευ­ταία χρό­νια τη μεγα­λύ­τε­ρη μεί­ω­ση πανελ­λα­δι­κά στα αντα­πο­δο­τι­κά τέλη. Την ίδια στιγ­μή, έχου­με δημιουρ­γή­σει ένα πλέγ­μα προ­στα­σί­ας και στή­ρι­ξης του λαού μας, μέσω της πολι­τι­κής μας για τους βρε­φο­νη­πια­κούς σταθ­μούς, καθώς και μια σει­ρά κοι­νω­νι­κές δομές, όπως ο ξενώ­νας αστέ­γων, τα κέντρα ημε­ρή­σιας φρο­ντί­δας ατό­μων με νοη­τι­κή υστέ­ρη­ση, με αυτι­σμό, καθώς και μια σει­ρά αντί­στοι­χες δομές.

Θα συνε­χί­σου­με να έχου­με πρώ­τη μας προ­τε­ραιό­τη­τα τις ανά­γκες των παι­διών μας, παρα­δί­δο­ντας ακό­μα περισ­σό­τε­ρες παι­δι­κές χαρές, ελεύ­θε­ρους χώρους, φρο­ντί­ζο­ντας τα σχο­λι­κά μας συγκρο­τή­μα­τα, όπως κάνα­με και μέχρι σήμε­ρα. Συνε­χί­ζο­ντας και ενι­σχύ­ο­ντας τη λει­τουρ­γία του λαϊ­κού φρο­ντι­στη­ρί­ου Αλλη­λεγ­γύ­ης, που στη­ρί­ζει κάθε χρό­νο εκα­το­ντά­δες παιδιά.

Η Πάτρα, μέσω των αγώ­νων μας και της δια­φο­ρε­τι­κής μας αντί­λη­ψης για τους ελεύ­θε­ρους χώρους, ξανα­γί­νε­ται παρα­λια­κή πόλη. Ήδη έχει αλλά­ξει μορ­φή το θαλάσ­σιο μέτω­πο, όμως αυτό θα γίνει ακό­μα πιο φανε­ρό τα επό­με­να χρόνια.

Σε όλη την πόλη, θα παρα­δο­θούν μια σει­ρά έργα, που αλλά­ζουν προς το καλύ­τε­ρο τη μορ­φή και τη λει­τουρ­γία της. Στο κέντρο της πόλης και σε γει­το­νιές, καθώς και στα χωριά μας.

Μεγά­λο βάρος δίνου­με και στις υπο­δο­μές, καθώς χαρα­κτη­ρί­ζουν τη λει­τουρ­γία της πόλης για δεκα­ε­τί­ες. Ήδη έχου­με κατα­φέ­ρει, με συνε­χείς αγώ­νες, η σιδη­ρο­δρο­μι­κή γραμ­μή που θα κατα­σκευα­στεί να περά­σει υπό­γεια από ένα μεγά­λο τμή­μα του αστι­κού ιστού, μήκους 5,2 χιλιο­μέ­τρων και διεκ­δι­κού­με άλλο ένα τμή­μα υπογειοποίησης.

Προ­τε­ραιό­τη­τά μας είναι πάντα, οι ανά­γκες του πατραϊ­κού λαού. Σ’ αυτό το δρό­μο θα συνεχίσουμε».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο