Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέες πλημμύρες: Στο έλεος των βροχών για 2η μέρα βόρεια Εύβοια και ανατολική Στερεά (VIDEO — ΦΩΤΟ)

Τις “πλη­γές” τους από την κακο­και­ρία που συνε­χί­ζε­ται ακό­μη και τις εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες κυβέρ­νη­σης, περι­φέ­ρειας και δήμων, μετρούν οι κάτοι­κοι της Αν. Στε­ρε­άς και Εύβοιας.

Ανυ­πο­λό­γι­στος ακό­μη αριθ­μός πλημ­μυ­ρι­σμέ­νων σπι­τιών και νοι­κο­κυ­ριών πνιγ­μέ­να στη λάσπη, χιλιά­δες στρέμ­μα­τα καλ­λιερ­γειών κάτω από το νερό και τα φερ­τά υλι­κά, δρό­μοι και γεφύ­ρια δια­λυ­μέ­να, χωριά απο­κλει­σμέ­να και χωρίς ηλε­κτρο­δό­τη­ση, κόποι μιας ζωής χάθη­καν μέσα σε λίγες ώρες. Αυτή είναι η εικό­να που επι­κρα­τεί στις περισ­σό­τε­ρες περιο­χές της ανα­το­λι­κής Στε­ρε­άς και Εύβοιας.

Την ίδια στιγ­μή, πίσω από κάθε κατα­στρο­φή, φαί­νο­νται ξεκά­θα­ρα οι εγκλη­μα­τι­κές δια­χρο­νι­κές ευθύ­νες τόσο της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης ΝΔ και των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, όσο και όλων όσοι ασκούν ή άσκη­σαν διοί­κη­ση στην περι­φέ­ρεια και τους δήμους. Πίσω από κάθε πλημ­μυ­ρι­σμέ­νο ποτά­μι, από κάθε ρέμα που φού­σκω­σε και ξεχεί­λι­σε, από κάθε βου­λω­μέ­νο ή ανύ­παρ­κτο δίκτυο απορ­ρο­ής ομβρί­ων υδά­των κρύ­βε­ται η έλλει­ψη αντι­πλημ­μυ­ρι­κού σχε­δια­σμού και μέτρων πρό­λη­ψης και προ­στα­σί­ας της ζωής και της περιου­σί­ας του λαού.

Στην Εύβοια

Στη βόρεια Εύβοια, τα κυβερ­νη­τι­κά παρα­μύ­θια και τα σχέ­δια — κοροϊ­δία της κυβερ­νη­τι­κής επι­τρο­πής Μπέ­νου, που περι­φέ­ρεια και δήμοι αγκά­λια­σαν και πρω­το­στά­τη­σαν για την υλο­ποί­η­σή τους, πνί­γη­καν στη λάσπη για μία ακό­μη φορά

Στο δήμο Δήμο Μαντου­δί­ου ‑Λίμνης — Αγί­ας Άννας το πρωί δόθη­κε εντο­λή για δια­κο­πή της κυκλο­φο­ρί­ας σε ολό­κλη­ρο το οδι­κό δίκτυο του δήμου, καθώς οι περισ­σό­τε­ροι δρό­μοι είχα μετα­τρα­πεί σε ποτά­μια και είχαν σκε­πα­στεί από νερά και πέτρες.

Θαμ­μέ­νο στις λάσπες παρα­μέ­νει το χωριό Μετό­χι στο Δήμος Μαντου­δί­ου ‑Λίμνης — Αγί­ας Άννας στη Βόρεια Εύβοια. Η έντο­νη βρο­χό­πτω­ση πού εκδη­λώ­θη­κε στην περιο­χή τα ξημε­ρώ­μα­τα της Πέμ­πτης ήταν το τελειω­τι­κό χτύ­πη­μα για το χωριό πού κυριο­λε­κτι­κά έχει θαφτεί κάτω από μεγά­λες ποσό­τη­τες φερ­τών υλικών.

Το “αντι­πλημ­μυ­ρι­κό” έργο που με ευθύ­νη περι­φέ­ρειας και Δήμου έχει εγκα­τα­λει­φθεί εδώ και αρκε­τούς μήνες απο­τε­λεί μία από τις βασι­κές αιτί­ες που δεκά­δες σπί­τια του χωριού πλημ­μύ­ρι­σαν, το οδι­κό δίκτυο καταστράφηκε.

Για δεύ­τε­ρη μέρα σήμε­ρα Πέμ­πτη οι κάτοι­κοι του χωριού έδω­σαν ολο­μό­να­χοι τη μάχη με τις λάσπες και τα φερ­τά υλικά.

Ανά­λο­γη εικό­να επι­κρα­τεί σε κάθε γωνιά της Βόρειας Εύβοιας. Στην Ιστιαία πλημ­μύ­ρι­σαν δεκά­δες σπί­τια και κατα­στή­μα­τα όταν φού­σκω­σε το ποτά­μι που δια­σχί­ζει την περιο­χή. Το Πευ­κί και άλλα χωριά όπως το Ασμή­νι οι Γού­βες, έχουν θαφτεί σε τόνους λάσπης και φερ­τών υλι­κών ενώ χρειά­στη­κε να γίνουν και απε­γκλω­βι­σμοι ανθρώπων.

Το ίδιο και στο Μαντού­δι και τα γύρω χωριά, όπου τα ποτά­μια Νηρέ­ας και Κηρέ­ας πλημ­μύ­ρι­σαν και έπλη­ξαν την περιο­χή, κόβο­ντας την Εύβοια στα δύο.

Στις πλη­γεί­σες περιο­χές της Βόρειας Εύβοιας βρέ­θη­κε την Τετάρ­τη κλι­μά­κιο του ΚΚΕ με επι­κε­φα­λής τον Γιώρ­γο Μαρί­νο μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βου­λευ­τής Εύβοιας, δια­πι­στώ­νο­ντας από κοντά τις εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες κυβέρ­νη­σης, περι­φέ­ρειας και δήμων που έχουν αφή­σει την περιο­χή αθωράκιστη.

Στην υπόλοιπη Στερεά

Αντι­μέ­τω­ποι με τις συνέ­πειες της εγκλη­μα­τι­κής πολι­τι­κής που αντι­με­τω­πί­ζει ως “κόστος” τις ανά­γκες και την προ­στα­σία του λαού συνε­χί­ζουν να βρί­σκο­νται οι κάτοι­κοι σε αρκε­τές περιο­χές ακό­μη της ανα­το­λι­κής Στερεάς.

Στο Νέο Μονα­στή­ρι Δομο­κού που είχε χτυ­πη­θεί και από την κακο­και­ρία “Daniel” δόθη­κε εντο­λή να εκκε­νω­θούν χωριά όπως η Σοφιά­δα και τα Πετρί­λια, καθώς και αυτή τη φορά τα ακα­θά­ρι­στα ρέμα­τα και η έλλει­ψη αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων πλημ­μύ­ρι­σαν την περιοχή.

Στην περιο­χή της Λαμί­ας οι κάτοι­κοι στα χωριά του κάμπου του Σπερ­χειού ζουν με την αγω­νία του φου­σκω­μέ­νου Σπερχειού.

Στη Βοιω­τία η παρα­λία Διστό­μου πνί­γη­κε στη λάσπη και τις φερ­τές ύλες ενώ σπί­τια πλημ­μύ­ρι­σαν στον οικι­σμό των Άσπρων Σπι­τιών. Ζημιές έχουν προ­κλη­θεί και στο Δίστο­μο και Στεί­ρι όπου οι δρό­μοι μετα­τρά­πη­καν σε ορμη­τι­κοί χεί­μαρ­ροι ενώ θα πρέ­πει να σημειώ­σου­με ότι τον Αύγου­στο στην περιο­χή είχαν καεί χιλιά­δες στρέμ­μα­τα δάσους.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο