Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λήψη μέτρων προστασίας για τα πλατάνια – Τι περιλαμβάνει η ΚΥΑ

Τα μέτρα για την εξά­λει­ψη και την απο­φυ­γή διά­δο­σης του μετα­χρω­μα­τι­κού έλκους πλα­τά­νου, μιας ασθέ­νειας που εδώ και δύο δεκα­ε­τί­ες εξα­πλώ­νε­ται στα πλα­τα­νο­δά­ση της Δυτι­κής Ελλά­δας απο τον παθο­γό­νο μύκη­τα Ceratocystis platani, περι­λαμ­βά­νο­νται στην ΚΥΑ που υπέ­γρα­ψαν ο υπουρ­γός Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων, Γιώρ­γος Γεωρ­γα­ντάς, ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών, Θόδω­ρος Σκυ­λα­κά­κης, και ο υφυ­πουρ­γός Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, Γιώρ­γος Αμυράς.

Σύμ­φω­να με τη σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση, τα μέτρα που θεσπί­ζο­νται, προ­βλέ­πο­νται σε κανο­νι­σμούς της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, σε σχε­τι­κή μελέ­τη του «ΕΛΓΟ Δήμη­τρα» και στις ειση­γή­σεις των Δασι­κών Υπηρεσιών.

Όπως δήλω­σε ο υπουρ­γός Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων, Γιώρ­γος Γεωρ­γα­ντάς: «Από την πρώ­τη στιγ­μή που ενη­με­ρω­θή­κα­με για την ασθέ­νεια του μετα­χρω­μα­τι­κού έλκους στα πλα­τά­νια της Ελλά­δας λάβα­με τα δέο­ντα μέτρα για να τα προ­στα­τεύ­σου­με. Με την συγκε­κρι­μέ­νη ΚΥΑ, αφού λάβα­με υπό­ψιν τις ειση­γή­σεις των Δασι­κών Υπη­ρε­σιών και την μελέ­τη του «ΕΛΓΟ Δήμη­τρα» και με την αρω­γή της τεχνο­λο­γί­ας θα κάνου­με ό,τι περ­νά­ει από το χέρι μας για να αντι­με­τω­πι­στεί αυτό το πρό­βλη­μα και να μην πλη­γεί ο δασι­κός μας πλούτος.».

Απ΄ την πλευ­ρά του ο υφυ­πουρ­γός Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, Γιώρ­γος Αμυ­ράς, επε­σή­μα­νε: «Το μετα­χρω­μα­τι­κό έλκος είναι μια ύπου­λη ασθέ­νεια που απει­λεί παρα­πο­τά­μια οικο­συ­στή­μα­τα και βιο­τό­πους της χώρας. Με τη συνερ­γα­σία που έχου­με ανα­πτύ­ξει στο Υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος με τον Υπουρ­γό Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων, Γιώρ­γο Γεωρ­γα­ντά, θεσπί­ζου­με ένα αυστη­ρό πλαί­σιο για τους ελέγ­χους, την κατα­γρα­φή και την αντι­με­τώ­πι­ση της ασθέ­νειας των πλατάνων».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ:

- Συνε­χί­ζο­νται οι μακρο­σκο­πι­κοί φυτο­ϋ­γειο­νο­μι­κοί έλεγ­χοι σε όλη τη χώρα, οι οποί­οι υλο­ποιού­νται από το Μπε­νά­κειο Φυτο­πα­θο­λο­γι­κό Ινστι­τού­το σύμ­φω­να με το πρό­γραμ­μα ετή­σιων επι­σκο­πή­σε­ων, που συντάσ­σε­ται με συνερ­γα­σία υπη­ρε­σιών του ΥΠΕΝ και ΥΠΑΑΤ.

- Η Δ/νση Προ­στα­σί­ας Δασών της Γενι­κής Δ/νσης Δασών και Δασι­κού Περι­βάλ­λο­ντος ΥΠΕΝ ορί­ζε­ται υπεύ­θυ­νη για τη σύντα­ξη εθνι­κού σχε­δί­ου δράσης.

- Μετά από την επι­βε­βαί­ω­ση κρού­σμα­τος οι οριο­θε­τη­μέ­νες ζώνες γύρω από αυτό απο­τυ­πώ­νο­νται σε ψηφια­κούς χάρ­τες, που θα αναρ­τώ­νται σε ειδι­κό δια­δι­κτυα­κό τόπο.

- Σχε­διά­ζο­νται Τοπι­κά Σχέ­δια Δρά­σης, όπου ορί­ζο­νται τα μέτρα αντι­με­τώ­πι­σης και ο ρόλος κάθε εμπλε­κό­με­νης αρμό­διας υπη­ρε­σί­ας ή φορέα.

- Στις οριο­θε­τη­μέ­νες ζώνες εφαρ­μό­ζο­νται εντα­τι­κές επι­σκο­πή­σεις. Αν μετά την επι­σκό­πη­ση δεν δια­πι­στω­θεί ‑στη διάρ­κεια 10 συνε­χών ετών αντί για 2 έτη που ίσχυε στην παλαιό­τε­ρη ΚΥΑ- η παρου­σία του επι­βλα­βούς οργα­νι­σμού, τότε οι ζώνες παύ­ουν να ισχύ­ουν, όπως και τα μέτρα απο­τρο­πής της διά­δο­σης της ασθένειας.

- Στα ενδε­δειγ­μέ­να μέτρα που αφο­ρούν στην κοπή, την κατα­στρο­φή με καύ­ση ή υγειο­νο­μι­κή ταφή των προ­σβε­βλη­μέ­νων δέντρων, πλέ­ον ανα­φέ­ρε­ται και η δυνα­τό­τη­τα μετα­φο­ράς και περαι­τέ­ρω δια­χεί­ρι­σης της προ­σβε­βλη­μέ­νης ξυλεί­ας με θερ­μι­κή επε­ξερ­γα­σία σε κατάλ­λη­λες μονά­δες (π.χ. παρα­γω­γή βιο­μά­ζας) πάντα υπό την επο­πτεία της οικεί­ας Δασι­κής Υπηρεσίας.

- Ορί­ζο­νται συγκε­κρι­μέ­να διοι­κη­τι­κά πρό­στι­μα έως και 50.000 ευρώ για τους παρα­βά­τες, π.χ. μη απο­λύ­μαν­ση των εργα­λεί­ων κοπής, δια­κί­νη­ση φυτών ή ξυλεί­ας πλα­τά­νου προ­ερ­χό­με­να από προ­σβε­βλη­μέ­νη περιο­χή, παρα­κώ­λυ­ση ελέγ­χων. Τα Διοι­κη­τι­κά Πρό­στι­μα απο­τε­λούν πόρο για τον λογα­ρια­σμό του Ειδι­κού Φορέα Δασών που δια­χει­ρί­ζε­ται το Πρά­σι­νο Ταμείο, ώστε να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν για την άμε­ση απο­κα­τά­στα­ση δασι­κών οικοσυστημάτων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο