Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λετονία: Εργάτες οικοδόμοι αρνούνται να ξηλώσουν μνημείο του Κόκκινου Στρατού

Αντι­δρά­σεις σε εργά­τες ‑που αρνού­νται να κατε­δα­φί­σουν αντι­φα­σι­στι­κά μνη­μεία- προ­κα­λεί η εκστρα­τεία σβη­σί­μα­τος της ιστο­ρι­κής μνή­μης, που έχει εντα­θεί στη Λετο­νία με την κατε­δά­φι­ση των μνη­μεί­ων της Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης, σε όλη την χώρα, αξιο­ποιώ­ντας τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία και ταυ­τί­ζο­ντας την συμπε­ρι­φο­ρά της καπι­τα­λι­στι­κής Ρωσί­ας που προ­έ­κυ­ψε από την αντε­πα­νά­στα­ση, με τη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση και την ένδο­ξη αντι­φα­σι­στι­κή Νίκη.

Μετά την κατε­δά­φι­ση του μεγά­λου μνη­μεί­ου του μεγά­λου αντι­φα­σι­στι­κού μνη­μεί­ου στη Ρίγα, οι αρχές της χώρας προ­χω­ρούν στην απο­ξή­λω­ση μνη­μεί­ων, με την συμ­βο­λή ιδιω­τι­κών εται­ριών. Παρό­λα αυτά, η επι­χεί­ρη­ση, έχει προ­κα­λέ­σει αντι­δρά­σεις. Εκτός από τις δια­δη­λώ­σεις που πραγ­μα­το­ποιού­νται για να προ­στα­τευ­θούν τα μνη­μεία, κάτι που όπως ανέ­φε­ρε σήμε­ρα η Λετο­νι­κή τηλε­ό­ρα­ση LTV, εμπο­δί­ζουν την εξέ­λι­ξη των επι­χει­ρή­σε­ων, σήμε­ρα προ­στέ­θη­κε και η άρνη­ση εργα­τών να προ­χω­ρή­σουν στο ξήλω­μα των μνημείων.

Το περι­στα­τι­κό συνέ­βη στην πόλη Balvi στην ανα­το­λι­κή Λετο­νία, όπου το τοπι­κό Συν­δι­κά­το οικο­δό­μων ανα­κοί­νω­σε ότι δεν πρό­κει­ται να συμ­με­τά­σχουν σε καμία εργα­σία σχε­τι­κή με το ξήλω­μα του μνη­μεί­ου. Σύμ­φω­να με τα όσα μετα­δί­δουν τα τοπι­κά μέσα οι δημο­τι­κές αρχές της πόλης, έχουν ανα­γκα­στεί να απευ­θυν­θούν σε επι­χει­ρή­σεις εκτός του δήμου.

«Είτε φοβού­νται ποι­νι­κές υπο­θέ­σεις που μπο­ρεί να κινή­σει η Ρωσι­κή Ομο­σπον­δία, είτε κατα­νο­ούν ότι η μετα­φο­ρά και η κατε­δά­φι­ση αυτού του μνη­μεί­ου στην κοι­νω­νία είναι διφο­ρού­με­νη. Ίσως δεν θέλουν να χαλά­σουν τις σχέ­σεις με τους γεί­το­νές τους», είπε ο Σερ­γκέι Μαξί­μοφ, πρό­ε­δρος του περι­φε­ρεια­κού συμ­βου­λί­ου του Μπάλβι.

Σύμ­φω­να με τους σχε­δια­σμούς των αρχών, το συγκε­κρι­μέ­νο μνη­μείο, δεν θα κατα­στρα­φεί, αλλά σχε­διά­ζε­ται να απο­συ­ναρ­μο­λο­γη­θεί και να μετα­φερ­θεί στο λεγό­με­νο «Μου­σείο της Κατο­χής» που έχει στή­σει η κυβέρ­νη­ση της Λετο­νί­ας, με την κάλυ­ψη της ΕΕ, εφαρ­μό­ζο­νται αντι­κομ­μου­νι­στι­κές διώ­ξεις και η οποία ήδη έχει προ­χω­ρή­σει στη δικαί­ω­ση των συνερ­γα­τών των ναζί, των ναζι­στι­κών «λεγε­ώ­νων», που πλέ­ον κάθε χρό­νο παρε­λαύ­νουν επίσημα.

Εξαφανίστηκε μνημείο που θα κατεδαφίζονταν

Την ίδια ώρα, στην περιο­χή Alsvik Volost της πόλης Aluksne, άγνω­στοι αφαί­ρε­σαν το μνη­μείο των Λετο­νών παρ­τι­ζά­νων, μια ημέ­ρα πριν την κατε­δά­φι­σή του.

Το μνη­μείο προ­ο­ρί­ζο­νταν να κατα­στρα­φεί τελεί­ως, ενώ οι άγνω­στοι αφαί­ρε­σαν με πολύ προ­σο­χή τις πλά­κες του μνη­μεί­ου, αφή­νο­ντας μόνο την βάση του. Οι τοπι­κές αρχές ανα­ζη­τούν τόσο το ίδιο το μνη­μείο, όσο και αυτούς που το πήραν καθώς εικά­ζουν ότι το έκα­ναν για να το διασώσουν.

Το σημείο βρί­σκο­νταν στο σημείο όπου στις 15 Γενά­ρη του 1944, οι αντάρ­τες της λετο­νι­κής παρ­τι­ζά­νι­κης ταξιαρ­χί­ας εκμη­δέ­νι­σαν μονά­δες των SS.

Όπως ανα­φέ­ρουν πάντως τα τοπι­κά μέσα, οι αντι­δρά­σεις στην κατε­δά­φι­ση των μνη­μεί­ων επε­κτεί­νο­νται με ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρους πολί­τες να κατα­θέ­τουν σχε­τι­κές αιτή­σεις στα δικα­στή­ρια, με απο­τέ­λε­σμα να καθυ­στε­ρεί η κατε­δά­φι­ση των μνημείων.

902.gr

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο