Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λετονία: Ναζί βανδάλισαν εκ νέου μνημείο το οποίο τιμά τους σοβιετικούς στρατιώτες

Η αστυ­νο­μία της Λετο­νί­ας διε­νερ­γεί ποι­νι­κή έρευ­να για τον βαν­δα­λι­σμό που έγι­νε το Σάβ­βα­το σε ένα μνη­μείο το οποίο τιμά τους σοβιε­τι­κούς στρα­τιώ­τες που απε­λευ­θέ­ρω­σαν τη Ρίγα από τις δυνά­μεις των ναζί, δήλω­σε η εκπρό­σω­πός της Γκί­τα Γκζι­μπόβ­σκις στο ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων TASS χθες Δευτέρα.

“Διε­νερ­γεί­ται έρευ­να ποι­νι­κής φύσης για το συμ­βάν”, είπε η εκπρόσωπος.

Το λετο­νι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων LETA μετέ­δω­σε το Σάβ­βα­το ότι άγνω­στοι βαν­δά­λι­σαν το μνη­μείο γρά­φο­ντας “εισβο­λείς”.

Η πρε­σβεία της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας στη Λετο­νία κατα­δί­κα­σε το συμ­βάν, στη­λι­τεύ­ο­ντας το γεγο­νός ότι η ενέρ­γεια αυτή απο­τε­λεί άμε­ση συνέ­πεια των προ­σπα­θειών ανα­θε­ώ­ρη­σης της ιστο­ρί­ας του Β΄ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου και της προ­βο­λής των ηρω­ι­κών στρα­τιω­τι­κών που απε­λευ­θέ­ρω­σαν τη Λετο­νία από τον ναζι­σμό ως “εισβο­λέ­ων”.

Περί­που 200.000 Λετο­νοί συγκε­ντρώ­νο­νται κάθε χρό­νο την 9η Μαΐ­ου σε αυτό το μνη­μείο για να κατα­θέ­σουν στε­φά­νια και να τιμή­σουν τους βετε­ρά­νους, την ημέ­ρα της αντι­φα­σι­στι­κής νίκης.

Λετο­νοί εθνι­κι­στές έχουν ζητή­σει επα­νει­λημ­μέ­να να απο­μα­κρυν­θεί το μνη­μείο, που ανε­γέρ­θη­κε τη δεκα­ε­τία του 1980, αλλά το αίτη­μα απορ­ρί­φθη­κε από το κοινοβούλιο.

Το μνη­μείο έχει υπο­στεί βαν­δα­λι­σμούς επα­νει­λημ­μέ­να· το 1997, έγι­νε από­πει­ρα να κατα­στρα­φεί με τη χρή­ση εκρηκτικών.

Στη Λετο­νία , όπως και στις άλλες βαλ­τι­κές χώρες (Εσθο­νία, Λιθουα­νία) έχει ενι­σχυ­θεί ο αντι­κομ­μου­νι­σμός, τα κομ­μου­νι­στι­κά κόμ­μα­τα είναι απα­γο­ρευ­μέ­να και εξυ­μνού­νται τα φασι­στι­κά τάγ­μα­τα που συνερ­γά­στη­καν με τους ναζί , ενώ, με βάση την ανι­στό­ρη­τη θεω­ρία της εξί­σω­σης ναζι­σμού και κομ­μου­νι­σμού, που προ­ω­θεί η ΕΕ, η ΕΣΣΔ εμφα­νί­ζε­ται ως «κατο­χι­κή δύναμη».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο