Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μάτι: Έφεση για το σύνολο της απόφασης άσκησε η Εισαγγελία Εφετών

Έφε­ση του συνό­λου της από­φα­σης για την τρα­γω­δία στο Μάτι, πλην του μέρους που αφο­ρού­σε τον πολί­τη που προ­κά­λε­σε τον όλε­θρο, άσκη­σε η Εισαγ­γε­λία Εφε­τών, ζητώ­ντας ουσια­στι­κά την επα­νε­ξέ­τα­ση από το δευ­τε­ρο­βάθ­μιο δικα­στή­ριο τόσο των δεκα­πέ­ντε αθω­ώ­σε­ων όσο και του κατα­δι­κα­στι­κού σκέ­λους ως προς τις ποι­νές αλλά και τα ελα­φρυ­ντι­κά που ανα­γνω­ρί­στη­καν σε τέσ­σε­ρις από τους έξι κατα­δι­κα­σθέ­ντες. Επί της ουσί­ας, η δίκη σε δεύ­τε­ρο βαθ­μό θα κρί­νει την υπό­θε­ση από το μηδέν.

Η έφε­ση κατά της από­φα­σης του Τρι­με­λούς Πλημ­με­λειο­δι­κεί­ου, που προ­κά­λε­σε οργή των θυμά­των της βιβλι­κής κατα­στρο­φής το Μάτι τον Ιού­λιο του 2018, ήρθε μετά την παρέμ­βα­ση της Εισαγ­γε­λέ­ως του Αρεί­ου Πάγου και της προϊ­σα­μέ­νης της Εισαγ­γε­λί­ας Εφε­τών που ζήτη­σε να ελεγ­χθεί η από­φα­ση των δικα­στών οι οποί­οι δίκα­σαν επί 18 μήνες την τραγωδία.

Η έφε­ση ασκή­θη­κε από τον Εισαγ­γε­λέα Σπύ­ρο Παπ­πά και αφορά:

- Το σκέ­λος που έκρι­νε αθώ­ους 16 κατη­γο­ρού­με­νους, μετα­ξύ των οποί­ων αιρε­τοί της Αυτο­διοί­κη­σης όπως η τότε περι­φε­ρειάρ­χης και δήμαρ­χοι της περιο­χής, αλλά και στε­λέ­χη της Πυροσβεστικής.

- Το σκέ­λος που αφο­ρά την ανα­γνώ­ρι­ση του ελα­φρυ­ντι­κού του σύν­νο­μου βίου σε τέσ­σε­ρις από τους έξι καταδικασθέντες.

- Το σκέ­λος των ποι­νών που επι­βλή­θη­καν, δηλα­δή τις επι­μέ­ρους και την συνο­λι­κή των εκτι­τέ­ων που έφθα­σαν ως 5 ετών φυλάκιση.

- Το σκέ­λος της μετα­τρο­πής σε χρη­μα­τι­κή ποι­νή που ορί­στη­κε σε περί­που 10 ευρώ ημερησίως.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως με την από­φα­σή του το δικα­στή­ριο κατα­δί­κα­σε τους πρώ­ην υψη­λό­βαθ­μους αξιω­μα­τι­κούς της Πυροσβεστικής

1. Σωτή­ρη Τερ­ζού­δη, τότε αρχη­γό της Πυρο­σβε­στι­κής (ανθρω­πο­κτο­νία από αμέ­λεια για 102 θανά­τους και σωμα­τι­κή βλά­βη από αμέ­λεια 32 ανθρώπων).

2. Βασί­λη Ματ­θαιό­που­λο, τότε υπαρ­χη­γό (ανθρω­πο­κτο­νία από αμέ­λεια για τον πνιγ­μό 9 ανθρώ­πων στη θάλασσα).

3. Ιωάν­νη Φωστιέ­ρη, τότε επι­κε­φα­λής του ΕΣΚΕ (ανθρω­πο­κτο­νία από αμέ­λεια 102 ανθρώ­πων και σωμα­τι­κές βλά­βες 32).

4. Νικό­λαο Πανα­γιω­τό­που­λο, τότε Διοι­κη­τή Πυρο­σβε­στι­κών Υπη­ρε­σιών Αθη­νών (ανθρω­πο­κτο­νία από αμέ­λεια 102 ανθρώ­πων, σωμα­τι­κή βλά­βη από αμέ­λεια 32 ανθρώπων).

5. Χαρά­λα­μπο Χιώ­νη, τότε Διοι­κη­τή Πυρο­σβε­στι­κών Υπη­ρε­σιών Ανα­το­λι­κής Αττικής.

6. Τον κάτοι­κο στο Νατού Πεντέ­λης Κων­στα­ντί­νο Αγγε­λό­που­λο από την αυλή του οποί­ου ξεκί­νη­σε η φωτιά για εμπρη­σμό από αμέλεια.

Η έφε­ση δεν αφο­ρά τον κάτοι­κο της περιο­χής, καθώς δεν μπο­ρού­σε νομι­κά να παρέμ­βει στο σκέ­λος αυτό της από­φα­σης η Εισαγγελία.

Να σημειω­θεί ότι γίνε­ται προ­σπά­θεια ώστε η από­φα­ση να έχει καθα­ρο­γρα­φεί ως τα τέλη του μήνα, προ­κει­μέ­νου ο δεύ­τε­ρος βαθ­μός της δίκης για τη φωτιά που άφη­σε πίσω της εκα­τόμ­βη νεκρών να προσ­διο­ρι­στεί το συντο­μό­τε­ρο δυνατό.

 

Ν. Λαπα­θιώ­της, Οι νικη­μέ­νοι της ζωής – Ποιήματα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο