Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μάχη με επικίνδυνα πύρινα μέτωπα σε Δυτική Αττική — Ρόδο — Ξάνθη — Αναζωπυρώσεις στη Λακωνία

Μάχη με τις ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις δίνουν ισχυ­ρές δυνά­μεις της Πυρο­σβε­στι­κής στη Δυτι­κή Αττι­κή, στη Λακω­νία και στη Ρόδο.

Μετά από τις νέες ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις τρεις είναι οι μεγά­λες εστί­ες της πυρ­κα­γιάς που συνε­χί­ζει να καί­ει στα Δερ­βε­νο­χώ­ρια και στην Δυτι­κή Αττι­κή για τέταρ­τη συνε­χό­με­νη μέρα..

Οι ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις δημιούρ­γη­σαν μεγά­λα προ­βλή­μα­τα σε περιο­χές όπου οι φλό­γες είχαν κατα­λα­γιά­σει, θέτο­ντας εκ νέου σε κίν­δυ­νο σπί­τια, αλλά και τερά­στιες εκτά­σεις δάσους.

Αρκε­τές ήταν οι εντο­λές εκκέ­νω­σης σε οικι­σμούς της περιο­χής, ενώ η φωτιά «έγλει­ψε» σπί­τια. Συγκε­κρι­μέ­να, εκκε­νώ­θη­καν οι οικι­σμοί Οινόη, Άγιος Παντε­λε­ή­μο­νας, Κιά­φα, Αγ. Ιωάν­νης Κορα­κάς, Μελε­τά­κι, Αγ. Σωτή­ρας, Πανό­ρα­μα, Παλαιο­κούν­δου­ρα, Παλαιοχώρι.

Το πιο επι­κίν­δυ­νο μέτω­πο εντο­πί­ζε­ται στην Οινόη Αττι­κής.  Το δεύ­τε­ρο μεγά­λο μέτω­πο που καί­ει στην Δυτι­κή Αττι­κή, απεί­λη­σε το Μελε­τά­κι και κατέ­βη­κε προς τον Άγιο Ιωάν­νη Κορα­κά. Ο κίν­δυ­νος απο­σο­βή­θη­κε τελι­κά με την επέμ­βα­ση των ενα­έ­ριων μέσων, η οποία έγι­νε καθυ­στε­ρη­μέ­να, τρεις ώρες αφού η φωτιά ανα­ζω­πυ­ρώ­θη­κε. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, έχει καεί κατα­σκή­νω­ση στη θέση Μελε­τά­κι, η οποία εκκε­νώ­θη­κε την Τετάρ­τη. Ένα τρί­το μέτω­πο βρί­σκε­ται στα Δερ­βε­νο­χώ­ρια. Εκεί η ανη­συ­χία είναι μήπως ξεφύ­γουν οι φλό­γες προς την Πάρνηθα.

Μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο

Συνε­χί­ζε­ται η μάχη σε όλα τα μέτω­πα για την αντι­με­τώ­πι­ση της μεγά­λης πυρ­κα­γιάς που βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη από το από­γευ­μα της Τρί­της στη Ρόδο.

Πυρο­σβε­στι­κά αερο­σκά­φη και ελι­κό­πτε­ρα επι­χεί­ρη­σαν νωρί­τε­ρα από αέρος, ενώ οι δασο­πυ­ρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις μαζί με εθε­λο­ντές κατα­βάλ­λουν τις δικές τους προ­σπά­θειες προ­κει­μέ­νου να απο­τρέ­ψουν την επέ­κτα­ση της φωτιάς.

Το έργο των ανθρώ­πων που συμ­με­τέ­χουν στην κατά­σβε­ση της πυρ­κα­γιάς γίνε­ται όμως δυσκο­λό­τε­ρο εξαι­τί­ας των και­ρι­κών συν­θη­κών που επι­κρα­τούν στην περιοχή.

Καυ­τός αέρας δημιουρ­γεί με κάφτρες από τα καμέ­να νέες εστί­ες, ενώ υπάρ­χουν και ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις εκτός από τα μέτω­πα της φωτιάς που συνε­χί­ζουν το κατα­στρο­φι­κό έργο τους.

Ξάνθη: Εστίες πυρκαγιάς σε δύσβατη περιοχή

Σε τρεις δια­φο­ρε­τι­κές εστί­ες πυρ­κα­γιάς που εκδη­λώ­θη­καν σε δύσβα­τη περιο­χή στο Μέγα Εύμοι­ρο Ξάν­θης επι­χει­ρούν 20 πυρο­σβέ­στες, πέντε οχή­μα­τα και μία ομά­δα πεζο­πό­ρου τμήματος.

Οι εστί­ες καί­νε θαμνώ­δεις εκτά­σεις και πουρ­νά­ρια, ενώ νωρί­τε­ρα στην περιο­χή εκδη­λώ­θη­καν ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να με έντο­νες βροχοπτώσεις.

Οι εστί­ες προ­κλή­θη­καν από κεραυ­νό, ενώ είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό πως το σημείο είναι τόσο δυσπρό­σι­το που η προ­σέγ­γι­σή του απαι­τεί πεζο­πο­ρία μίας ώρας.

Αρτα: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση

Υπό μερι­κό έλεγ­χο τέθη­κε η πυρ­κα­γιά που ξέσπα­σε το από­γευ­μα της Πέμ­πτης σε αγρο­το­δα­σι­κή έκτα­ση στη Βλα­χέρ­να Άρτας.

Στο σημείο επι­χει­ρούν 31 πυρο­σβέ­στες, με δύο ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των και εννιά οχή­μα­τα, ενώ νωρί­τε­ρα στις επι­χει­ρή­σεις συμ­με­τεί­χαν δύο αερο­σκά­φη και ένα ελικόπτερο.

Αναζωπυρώσεις στη Λακωνία

Ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις παρου­σιά­ζει και το μέτω­πο στη Λακω­νία, στην ίδια περιο­χή που ξέσπα­σε η πυρ­κα­γιά την Τετάρτη.

Στην περιο­χή πνέ­ουν νοτιο­α­να­το­ο­λι­κοί άνε­μοι και επι­κρα­τούν ιδιαί­τε­ρα υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες. Το σημείο είναι δύσκο­λα προ­σβά­σι­μο από τις πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις και η φωτιά συνε­χί­ζει να καί­ει δασι­κή έκταση.

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο