Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Πύρινη λαίλαπα με δύο νεκρούς – Νέο μήνυμα για εκκένωση οικισμών κοντά στον Βόλο τα ξημερώματα

Μαί­νε­ται ακό­μη η φωτιά που ξέσπα­σε την Τετάρ­τη στο Βελε­στί­νο, με τη Μαγνη­σία να μετρά­ει δύο νεκρούς, έναν 45χρονο κτη­νο­τρό­φο και μια γυναί­κα που κάη­κε μέσα στο τρο­χό­σπι­το της.

Τα ξημε­ρώ­μα­τα στάλ­θη­κε μήνυ­μα εκκέ­νω­σης για τις περιο­χές Χρυ­σή Ακτή, Πανα­γιά, Βελα­νι­διά, Μάρα­θο, Κρι­θά­ρια, Πευ­κά­κια, Αλυ­κές, Αγ. Γεώρ­γιος και Νέα Αγχί­α­λος.

Στο Βόλο αυτή την ώρα είναι σε εξέ­λι­ξη δύο μέτω­πα, ένα βόρεια της πόλης και ένα προς το παρα­λια­κό κομ­μά­τι προς Νέα Αγχί­α­λο. Για την κατά­σβε­ση της πυρ­κα­γιάς επι­χει­ρούν επί­γειες δυνά­μεις, ενώ από τα πρώ­το φως της ημέ­ρας ξεκί­νη­σαν να επι­χει­ρούν από αέρος 3 αερο­πλά­να και 1 ελικόπτερο.

Το ΚΚΕ για τους νεκρούς στη Μαγνησία

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Ο τρα­γι­κός απο­λο­γι­σμός των δύο πυρ­κα­γιών είναι δύο νεκροί. Από την φωτιά στο Βελε­στί­νο κάη­κε ένας κτη­νο­τρό­φος από τον Άγιο Γεώρ­γιο Φερ­ρών ο οποί­ος εγκλω­βί­στη­κε στο μαντρί του στην προ­σπά­θειά του να απε­γκλω­βί­σει τα ζώα. Στον Αλμυ­ρό μια γυναί­κα βρέ­θη­κε απαν­θρα­κω­μέ­νη μέσα στο τρο­χό­σπι­τό της στην περιο­χή Χοροστάσι

Ένας πυρο­σβέ­στης τραυ­μα­τί­στη­κε κατά τη διάρ­κεια της κατά­σβε­σης. Ο πυρο­σβέ­στης φέρει εγκαύ­μα­τα δευ­τέ­ρου βαθ­μού σε χέρια, πλά­τη και πρό­σω­πο και δια­κο­μί­σθη­κε αρχι­κά στο κέντρο υγεί­ας της περιο­χής. Από τον ΣΕΑ Αλμυ­ρού, παρε­λή­φθη­σαν από το ΕΚΑΒ ένας εγκαυ­μα­τί­ας και δύο παι­διά με ανα­πνευ­στι­κά προβλήματα.

Ακό­μα, προ­βλή­μα­τα έχουν δημιουρ­γη­θεί στις περιο­χές που έχουν πλη­γεί από τη μεγά­λη φωτιά στην περιο­χή του Βελε­στί­νου, των Βιο­μη­χα­νι­κών Περιο­χών του Βόλου και πολ­λών προ­α­στί­ων του, αφού έχουν μεί­νει χωρίς ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα το Βελε­στί­νο, ο Άγιος Γεώρ­γιος Φερών, το Σέσκλο και ενδιά­με­σοι οικισμοί.

Το πρό­βλη­μα επι­τεί­νε­ται και από την δια­κο­πή της υδρο­δό­τη­σης των ίδιων περιο­χών, ενώ μέσα στον Βόλο η υδρο­δό­τη­ση ήταν πολύ περιο­ρι­σμέ­νη, αφού λόγω της φωτιάς έχει τεθεί εκτός λει­τουρ­γί­ας το υδρα­γω­γείο που βρί­σκε­ται στην περιο­χή, με απο­τέ­λε­σμα να υπάρ­χει απώ­λεια 1.000 κυβι­κών μέτρων νερού ανά ώρα, η κατά­στα­ση να οδη­γεί­ται στην εξά­ντλη­ση των απο­θε­μά­των νερού στις δεξα­με­νές και να μην υπάρ­χει πίε­ση στο δίκτυο ύδρευ­σης της πόλης.

Ολο­νύ­χτια μάχη με τις φλό­γες στην Μαγνη­σία – Aνα­ζω­πυ­ρώ­σεις σε Κάρυ­στο και Ρόδο – Βελ­τιω­μέ­νη εικό­να σε Κέρ­κυ­ρα και Φθιώτιδα

Λόγω της πυρ­κα­γιάς παρέ­μει­ναν την Τετάρ­τη κλει­στές όλες οι βιο­μη­χα­νι­κές και βιο­τε­χνι­κές επι­χει­ρή­σεις που δια­τη­ρού­σαν νυχτε­ρι­νές βάρ­διες στις εγκα­τα­στά­σεις στην Α’ ΒΙΠΕ και στην Β’ ΒΙΠΕ Βόλου. Το ίδιο ισχύ­ει και για την σημε­ρι­νή εργά­σι­μη ημέρα.

Τα μεσά­νυ­χτα εκκε­νώ­θη­καν οι κοι­νό­τη­τες Γλα­φυ­ρές και Μελισ­σά­τι­κα και ο κόσμος ανα­ζή­τη­σε προ­στα­σία στον Περι­φε­ρεια­κό του Βόλου, στη δια­σταύ­ρω­ση προς τα Μελισ­σά­τι­κα και τα Κανάλια.

Η νύχτα στα πύρι­να μέτω­πα της Μαγνη­σί­ας, ήταν εφιαλ­τι­κή, καθώς ένα μέτω­πο ήταν σχε­δόν στις παρυ­φές του χωριού Σέσκλο και ένα άλλο με κατεύ­θυν­ση προς τα Μελισ­σά­τι­κα, που είναι προ­ά­στιο της πόλης του Βόλου. Επί­σης, σύμ­φω­να με μαρ­τυ­ρί­ες στον 902.gr, η μάχη με τις φλό­γες στο Χορο­στά­σι Αλμυ­ρού συνε­χι­ζό­ταν από κατοί­κους και πυροσβέστες.

Στο χωριό Σέσκλο οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις είχαν παρα­τα­χθεί στο τελευ­ταίο σπί­τι στή­νο­ντας άμυ­να για να εμπο­δί­σουν τις φλό­γες να πλη­σιά­σουν το χωριό. Σημειώ­νε­ται ότι το από­γευ­μα της Τετάρ­της σπί­τια κάη­καν στην περιο­χή. Όπως μετα­φέ­ρε­ται, το Σέσκλο περι­κυ­κλώ­θη­κε από τη φωτιά.

Στα πύρι­να μέτω­πα στην περιο­χή της Μαγνη­σί­ας βρέ­θη­κε κλι­μά­κιο του ΚΚΕ, με επι­κε­φα­λής της Μαρία Γαβα­λά, γραμ­μα­τέα της ΚΟ Θεσ­σα­λί­ας του ΚΚΕ και μέλος της Γραμ­μα­τεί­ας της ΚΕ. Στο Σέσκλο βρέ­θη­κε επί­σης κλι­μά­κιο του ΚΚΕ, με επι­κε­φα­λής τον βου­λευ­τής Μαγνη­σί­ας του Κόμ­μα­τος, Βασί­λη Μετα­ξά.

Το άλλο μέτω­πο, που κινεί­ται ανά­με­σα στα Γλα­φυ­ρά και τα Μελισ­σά­τι­κα έχει κατεύ­θυν­ση, με βάση την φορά του ανέ­μου προς τα Μελισ­σά­τι­κα και εκτι­μά­ται ως το μεγα­λύ­τε­ρο και πιο επι­κίν­δυ­νο. Περί­που στις 11 μ.μ. κάτοι­κοι και επαγ­γελ­μα­τί­ες με χωμα­τουρ­γι­κά μηχα­νή­μα­τα προ­σπα­θού­σαν να ανοί­ξουν αντι­πυ­ρι­κές ζώνες σε δασι­κή περιο­χή γύρω από τον οικι­σμό, που απο­τε­λεί προ­ά­στιο του Βόλου.

Αλλα­γές στα δρο­μο­λό­για των τρέ­νων για σήμε­ρα, Πέμ­πτη, ανα­κοί­νω­σε η Hellenic Train λόγω της μεγά­λης φωτιάς που μαί­νε­ται στη Μαγνησία.

Συγκε­κρι­μέ­να: Τα δρο­μο­λό­για των αμα­ξο­στοι­χιών 50 και 51 θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν με λεω­φο­ρεία στο τμή­μα Αθή­να-Λια­νο­κλα­δι-Αθη­να και με τρέ­νο στο τμή­μα Θεσ­σα­λο­νί­κη-Λια­νο­κλά­δι- Θεσ­σα­λο­νί­κη. Το δρο­μο­λό­γιο της αμα­ξο­στοι­χί­ας 882 (Αθη­να- Καλα­μπα­κα) υπο­κα­θί­στα­ται με λεωφορείο.

Πηγή 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο