Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαθήματα… αντικομμουνισμού στο ΑΠΘ! Παράσταση διαμαρτυρίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον πρύτανη

Παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας στον πρύ­τα­νη του ΑΠΘ πραγ­μα­το­ποί­η­σαν το μεση­μέ­ρι της Παρα­σκευ­ής οι Οργα­νώ­σεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Τμή­μα Πολι­τι­κών Επι­στη­μών, μαζί με φοι­τη­τές του Τμή­μα­τος, απαι­τώ­ντας την κατάρ­γη­ση του μαθή­μα­τος «Θεω­ρί­ες για τον Ολο­κλη­ρω­τι­σμό» που εντά­χθη­κε πρό­σφα­τα στο πρό­γραμ­μα σπου­δών. Από­φα­ση αίτη­σης ανά­κλη­σης του μαθή­μα­τος πήρε και ο Σύλ­λο­γος Φοι­τη­τών του Τμή­μα­τος νωρί­τε­ρα το πρωί.

Το συγκε­κρι­μέ­νο μάθη­μα εντά­χθη­κε για πρώ­τη φορά στο πρό­γραμ­μα σπου­δών ως μάθη­μα επι­λο­γής, στο πλαί­σιο της προ­σπά­θειας ανα­θε­ώ­ρη­σης της Ιστο­ρί­ας και προ­ώ­θη­σης της ανι­στό­ρη­της «θεω­ρί­ας των δύο άκρων» που βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη με την καθο­δή­γη­ση της ΕΕ του κεφαλαίου.

Το συγκε­κρι­μέ­νο μάθη­μα διδά­σκει ο διδά­σκων με σύμ­βα­ση Μακρής Λεω­νί­δας. Το αντι­κεί­με­νο του μαθή­μα­τος, όπως περι­γρά­φε­ται στον ιστό­το­πο του Τμή­μα­τος, είναι: «Η περι­γρα­φή και λει­τουρ­γία συγκε­κρι­μέ­νων ολο­κλη­ρω­τι­κών καθε­στώ­των ‑κυρί­ως του σοβιε­τι­κού στα­λι­νι­σμού και του ναζι­σμού- στο­χεύ­ουν στο να ανα­δεί­ξουν το θεω­ρη­τι­κό υπό­βα­θρο και τα αίτια της ανό­δου του φαι­νο­μέ­νου του ολοκληρωτισμού».

Ο πρύ­τα­νης, κ. Μήτ­κας, προ­σπα­θώ­ντας να κατα­στεί­λει τις αντι­δρά­σεις, επι­κα­λέ­στη­κε την ακα­δη­μαϊ­κή ελευ­θε­ρία, ενώ απά­ντη­σε πως δεν έχει γνώ­ση του συγκε­κρι­μέ­νου ζητή­μα­τος, ζητώ­ντας χρό­νο για μετά τις γιορ­τές ώστε να προ­ε­τοι­μα­στεί μια συζήτηση.

Οι Οργα­νώ­σεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ δήλω­σαν πως δεν θα περι­μέ­νουν με σταυ­ρω­μέ­να τα χέρια και κάλε­σαν τους συνα­δέλ­φους τους «να απέ­χουν από το μάθη­μα και να μη δεχτούν να εξε­τα­στούν σε ό,τι πιο αντιε­πι­στη­μο­νι­κό έχει εμφα­νι­στεί στο Τμή­μα των Πολι­τι­κών Επιστημών».

Σε ανα­κοί­νω­σή τους οι Οργα­νώ­σεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σημειώ­νουν μετα­ξύ άλλων: «Η πολι­τι­κή αυτή στό­χευ­ση δεν προ­σβλέ­πει μόνο στη δια­γρα­φή της προ­σφο­ράς του σοσια­λι­σμού, αλλά και στη συκο­φά­ντη­ση του επα­να­στα­τι­κού κινή­μα­τος και της ταξι­κής και οργα­νω­μέ­νης πάλης, κατα­δι­κά­ζο­ντάς την, στις συνει­δή­σεις των νέων.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με λοι­πόν πως πράγ­μα­τι δύο άκρα υπάρ­χουν. Αυτά είναι το κεφά­λαιο και η εργα­σία. Από τη μια πλευ­ρά τα συμ­φέ­ρο­ντα των μονο­πω­λί­ων, των ιμπε­ρια­λι­στι­κών συμ­μα­χιών και των κυβερ­νή­σε­ων που υπο­κλί­νο­νται μπρο­στά τους και απ’ την άλλη τα συμ­φέ­ρο­ντα των λαϊ­κών στρωμάτων».

Παράλ­λη­λα, καλούν σε συμ­με­το­χή στην εκδή­λω­ση των Οργα­νώ­σε­ων της ΚΝΕ στις 9 Μάη, Ημέ­ρα της Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης των Λαών, με θέμα «Αλή­θεια και ψέμα­τα για τη θεω­ρία των δύο άκρων» με ομι­λη­τή τον Γ. Μαρ­γα­ρί­τη, καθη­γη­τή Σύγ­χρο­νης Ιστο­ρί­ας του ΑΠΘ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο