Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μακελειό στη Νέα Ζηλανδία — 27 νεκροί δεκάδες τραυματίες

Για του­λά­χι­στον 27 νεκρούς μιλά η αστυ­νο­μία της Νέας Ζηλαν­δί­ας από την ένο­πλη επί­θε­ση ενός λευ­κού άντρα σε δύο τεμέ­νη της πόλης Κράι­στσερτς. Όπως ανα­φέ­ρει η αστυ­νο­μία ο δρά­στης είναι ένας 28χρονος γεν­νη­μέ­νος στην Αυστρα­λία που στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης έφε­ρε το ψευ­δώ­νυ­μο, “Brenton Tarrant”.

Ο ένο­πλος όπως επι­βε­βαιώ­θη­κε κατά τη διάρ­κεια της ένο­πλης εισβο­λής στα τεμέ­νη έκα­νε ζωντα­νή μετά­δο­ση (livestreaming) της απο­τρό­παιας πρά­ξης του επί του­λά­χι­στον 15 λεπτά.

Αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες είπαν ότι ο ένας από τους δρά­στες των επι­θέ­σε­ων φόρα­γε στο­λή παραλ­λα­γής, αλε­ξί­σφαι­ρο και κρά­νος και χρη­σι­μο­ποί­η­σε αυτό­μα­το του­φέ­κι όταν άνοι­ξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμέ­νη, στο κέντρο της πόλης

Η αστυ­νο­μία ανέ­φε­ρε πως συνέ­λα­βε έναν ύπο­πτο, αλλά δεν είναι βέβαιη αν και πόσοι άλλοι ένο­πλοι υπάρ­χουν. Ανέ­πτυ­ξε μεγά­λη δύνα­μη στο κέντρο της πόλης. Προ­έ­τρε­ψε τους πιστούς να απο­φεύ­γουν να πάνε στα τεμέ­νη αυτή την ημέ­ρα προ­σευ­χής για τους μου­σουλ­μά­νους σε «όλη» τη χώρα. «Εξ όσων γνω­ρί­ζου­με», τα θύμα­τα σκο­τώ­θη­καν μέσα σε δύο τεμέ­νη, ανέ­φε­ρε ο ανώ­τα­τος αξιω­μα­τι­κός της νεο­ζη­λαν­δι­κής αστυ­νο­μί­ας Μάικ Μπους.

Η πρω­θυ­πουρ­γός της Νέας Ζηλαν­δί­ας Τζα­σί­ντα Αρντέρν δήλω­σε ότι η σημε­ρι­νή ημέ­ρα είναι «η πιο σκο­τει­νή» που μπο­ρεί να θυμη­θεί, τόνι­σε πως δεν υπάρ­χει «καμία θέση» για τέτοιες πρά­ξεις ακραί­ας βίας στη χώρα και επι­σή­μα­νε πως μπο­ρεί να υπάρ­χουν και άλλοι δρά­στες ασύλ­λη­πτοι. Τα μέλη της εθνι­κής ομά­δας κρί­κετ του Μπαν­γκλα­ντές έφθα­ναν στο ένα από τα δύο τεμέ­νη με λεω­φο­ρείο για να προ­σευ­χη­θούν όταν δια­πρά­χθη­κε η επί­θε­ση. Είναι όλα σώα, είπε ένας από τους τεχνι­κούς. Ο φιλι­κός αγώ­νας που επρό­κει­το να δοθεί με την εθνι­κή της Νέας Ζηλαν­δί­ας ακυρώθηκε.

Οι μου­σουλ­μά­νοι είναι περί­που το 1% του πλη­θυ­σμού της Νέας Ζηλαν­δί­ας, σύμ­φω­να με μια απο­γρα­φή του 2013.

Ο νεο­ζη­λαν­δι­κός ειδη­σε­ο­γρα­φι­κός ιστό­το­πος Stuff, επι­κα­λού­με­νος πηγές που δεν κατο­νο­μά­ζει, έκα­νε λόγο για του­λά­χι­στον 9 νεκρούς και πρό­σθε­σε ότι υπάρ­χουν φόβοι πως ο τελι­κός απο­λο­γι­σμός θα ανέρ­χε­ται σε «δεκά­δες», πιθα­νόν «έως και σε 30»

Υπάρ­χουν 40 ως 50 τραυ­μα­τί­ες, κατά την ίδια πηγή.

Μια μεγά­λη περί­με­τρος στην Κράι­στσερτς έχει απο­κλει­στεί από τη μεγά­λη αστυ­νο­μι­κή δύνα­μη που ανα­πτύ­χθη­κε. Τα σχο­λεία δια­τά­χθη­καν να κλεί­σουν τις πόρ­τες τους, η κεντρι­κή βιβλιο­θή­κη της πόλης έκλει­σε, ενώ οι αρχές προ­έ­τρε­ψαν όσους εργά­ζο­νται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαί­νουν έξω και να τηλε­φω­νούν στον αριθ­μό της άμε­σης δρά­σης εάν αντι­λαμ­βά­νο­νται οτι­δή­πο­τε ύποπτο.

Την ώρα της επί­θε­σης στο τέμε­νος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεω­φό­ρο Ντινς, προ­σεύ­χο­νταν περί­που 300 πιστοί.

Ένας αυτό­πτης μάρ­τυ­ρας ανέ­φε­ρε ότι προ­σευ­χό­ταν όταν άκου­σε πυρά. Τρά­πη­κε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυ­γό του, νεκρή, μπρο­στά στο τέμε­νος, αφη­γή­θη­κε κλαίγοντας.

Ένας δεύ­τε­ρος αυτό­πτης μάρ­τυ­ρας είπε ότι είδε παι­διά να πυρο­βο­λού­νται. «Είχα πτώ­μα­τα πάνω μου», ανέφερε.

Η Νέα Ζηλαν­δία συγκα­τα­λε­γό­ταν μέχρι σήμε­ρα στις πιο ασφα­λείς χώρες του κόσμου, με μια πρό­σφα­τη οδη­γία του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ προς τους Αμε­ρι­κα­νούς να επι­ση­μαί­νει πως η χρή­ση πυρο­βο­λων όπλων από κακο­ποιούς εκεί είναι «σπά­νιο» φαινόμενο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο