Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Μαρία Φαραντούρη — 60 χρόνια τραγουδάω»: Δυο συναυλίες στο Φεστιβάλ Επταπυργίου (11–12 Ιούλη)

«Μαρία Φαρα­ντού­ρη — 60 χρό­νια τρα­γου­δάω» είναι ο τίτλος του μου­σι­κού αφιε­ρώ­μα­τος στη μεγά­λη ερμη­νεύ­τρια που θα παρου­σια­στεί για δυο βρα­διές στις 11 και 12 Ιού­λη στο Φεστι­βάλ Επτα­πύρ­γιου στη Θεσσαλονίκη. 

Ήταν χει­μώ­νας του 1963, όταν τυχαία ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης ακού­ει τη φωνή της Μαρί­ας Φαρα­ντού­ρη και μαγεύ­ε­ται. Το ίδιο καλο­καί­ρι η έφη­βη τότε Μαρία εντάσ­σε­ται στο γκρουπ του Θεο­δω­ρά­κη και ξεκι­νά­ει η λαμπρή πορεία της. Το 1965 κάνει την πρώ­τη της επαγ­γελ­μα­τι­κή ηχο­γρά­φη­ση και το 1966 ακο­λου­θεί ο Μάνος Χατζι­δά­κις, ο John Williams, ο Φεδε­ρί­κο Γκαρ­θία Λόρ­κα. Το Canto General και ο Πάμπλο Νερού­δα, ο Eckerhardt Schall και ο Bertolt Brecht, οι Beatles, ο τζα­ζί­στας Nels Cline, ο Μάνος Λοΐ­ζος, ο Μανό­λης Ανα­γνω­στά­κης, ο Zülfü Livaneli, ο Zubin Mehta και τη Φιλαρ­μο­νι­κή Ορχή­στρα του Ισρα­ήλ, ο Βαγ­γέ­λης Παπα­θα­να­σί­ου και ο Charles Lloyd είναι ελά­χι­στοι μόνο από τους πολ­λούς σταθ­μούς της πραγ­μα­τι­κά διε­θνούς της πορεί­ας μέσα στα 60 χρό­νια που ακο­λού­θη­σαν εκεί­νο το καλο­καί­ρι του ’63.

Φέτος, 2023, η Μαρία Φαρα­ντού­ρη γιορ­τά­ζει αυτό το ορό­ση­μο των 60 χρό­νων, με μια μεγά­λη συναυ­λία στο Φεστι­βάλ Επτα­πυρ­γί­ου, με ένα ειδι­κά φτιαγ­μέ­νο πρό­γραμ­μα που θα τιμά και θα φωτί­ζει κάθε περί­ο­δο της μεγά­λης της καριέ­ρας.

Καλ­λι­τε­χνι­κή επιμέλεια/ Ενορ­χη­στρώ­σεις / πιά­νο: Αχιλ­λέ­ας Γουά­στωρ. Πνευ­στά: David Lynch. Μπου­ζού­κι / μαντο­λί­νο: Ηρα­κλής Ζάκ­κας. Τσέ­λο: Μιχά­λης Πορ­φύ­ρης. Κοντρα­μπά­σο: Βασί­λης Κουτσονάνος.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο