Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΕΔΥΕ Καταδικάζει την επικίνδυνη ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Η Ελλη­νι­κή Επι­τρο­πή για τη Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νη (ΕΕΔΥΕ) κατα­δι­κά­ζει τις πολύ επι­κίν­δυ­νες απο­φά­σεις της επι­κεί­με­νης Συνό­δου Κορυ­φής του ΝΑΤΟ, που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στις 11 και 12 Ιού­λη, στο Βίλ­νιους της Λιθουανίας.

Στην ανα­κοί­νω­σή της επισημαίνει:

«Πρό­κει­ται για μια Σύνο­δο που θα σημα­το­δο­τή­σει την ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη επι­θε­τι­κό­τη­τα του ΝΑΤΟ και των συμ­μά­χων του κατά των λαών, επι­τα­χύ­νο­ντας διευ­θε­τή­σεις για την ενί­σχυ­ση και θωρά­κι­σή του απέ­να­ντι στα άλλα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα.

Η κλι­μά­κω­ση της πολε­μι­κής σύγκρου­σης στην Ουκρα­νία ανά­με­σα στους ΗΠΑ — ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και το ευρα­σια­τι­κό μπλοκ, θέτει στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη το ενδε­χό­με­νο ενός γενι­κευ­μέ­νου ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου με βαριές συνέ­πειες για τους λαούς της περιο­χής. Την ίδια στιγ­μή στην ατζέ­ντα της Συνό­δου περι­λαμ­βά­νο­νται μια σει­ρά από επι­κίν­δυ­νες διευ­θε­τή­σεις στην περιο­χή της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου, με “ομπρέ­λα” τα αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κά σχέ­δια και μέσα απ’ αυτά ανα­θέρ­μαν­ση των παζα­ριών για τα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά και το Κυπριακό.

Οι δεκά­δες εστί­ες πολέ­μου που καί­νε σε όλη την υδρό­γειο, οι ανη­συ­χη­τι­κές εξε­λί­ξεις στα Βαλ­κά­νια, στη Μέση Ανα­το­λή, στη Βόρεια Αφρι­κή, ο χαρα­κτη­ρι­σμός της Κίνας ως “πρό­κλη­ση” για τα “συμ­φέ­ρο­ντα” του ΝΑΤΟ και η ενί­σχυ­ση των σχέ­σε­ων του ΝΑΤΟ με “εταί­ρους” του στον Ινδο-Ειρη­νι­κό, όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπω­νία και η Αυστρα­λία, προει­δο­ποιούν για νέες πολε­μι­κές συγκρούσεις.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι η Σύνο­δος Κορυ­φής του ΝΑΤΟ θα αποφασίσει:

  • Να εντά­ξει τη Φιν­λαν­δία και να επι­τα­χύ­νει την εντα­ξια­κή δια­δι­κα­σία για τη Σου­η­δία και την Ουκρα­νία στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή συμμαχία. 
  • Να ανα­βαθ­μί­σει τη στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια στην Ουκρα­νία απέ­να­ντι στη Ρωσία με νέο βαρύ οπλι­σμό και ταυ­τό­χρο­να ανοί­γει τον δρό­μο για διμε­ρείς “εγγυ­ή­σεις ασφα­λεί­ας” κρα­τών-μελών του ΝΑΤΟ στην Ουκρα­νία, που σημα­το­δο­τεί το ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρο βάθε­μα της εμπλο­κής στον πόλεμο.
  • Να αυξη­θούν οι στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες στα κρά­τη-μέλη και πέρα από το 2% του ΑΕΠ. 
  • Να ενι­σχύ­σει τη Διά­τα­ξη Απο­τρο­πής και Άμυ­νας του ΝΑΤΟ με νέα Περι­φε­ρεια­κά Σχέ­δια (Regional Plans) για την υπε­ρά­σπι­ση των “συμ­μα­χι­κών εδα­φών”, με δυνά­μεις — δυνα­τό­τη­τες και υψη­λά επί­πε­δα ετοι­μό­τη­τας. Σε αυτό το έδα­φος προ­ω­θεί­ται η ανά­πτυ­ξη 300.000 ΝΑΤΟι­κών δυνά­με­ων περι­με­τρι­κά της Ρωσί­ας, που σε συν­δυα­σμό με το αίτη­μα της Πολω­νί­ας να φιλο­ξε­νή­σει πυρη­νι­κά του ΝΑΤΟ απο­τε­λούν κρί­κους στην περαι­τέ­ρω κλι­μά­κω­ση του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου, όπου βαθαί­νει η εμπλο­κή και της Ελλά­δας, με “οδι­κό χάρ­τη” τις δεσμεύ­σεις στη ΝΑΤΟι­κή συμ­μα­χία και την Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή Συμ­φω­νία για τις Βάσεις.
  • Να προ­χω­ρή­σει στη δημιουρ­γία ενός νέου Ναυ­τι­κού Κέντρου του ΝΑΤΟ για την Ασφά­λεια Κρί­σι­μων Υπο­θα­λάσ­σιων Υπο­δο­μών (NATO Maritime Centre for the Security of Critical Undersea Infrastructure), στη Διοί­κη­ση Ναυ­τι­κών Δυνά­με­ων του ΝΑΤΟ (MARCOM) στη Βρετανία.
  • Να επι­τα­χύ­νει τη γενι­κό­τε­ρη πολε­μι­κή προ­πα­ρα­σκευή μέσω αύξη­σης των εξο­πλι­σμών που προ­βλέ­πει το νέο Σχέ­διο Δρά­σης για την Αμυ­ντι­κή Παρα­γω­γή. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι σχε­διά­ζο­νται να υλο­ποι­η­θούν όλο και περισ­σό­τε­ρα συμ­βό­λαια με κολοσ­σούς της πολε­μι­κής βιο­μη­χα­νί­ας, χρυ­σο­πλη­ρω­μέ­να από τους λαούς.
  • Να εξε­τά­σει τις “πυρη­νι­κές πτυ­χές του τρέ­χο­ντος περι­βάλ­λο­ντος ασφα­λεί­ας” και τη “συνε­χι­ζό­με­νη προ­σαρ­μο­γή της πυρη­νι­κής απο­τρο­πής του ΝΑΤΟ”, με βάση τις απο­φά­σεις της Ομά­δας Πυρη­νι­κού Σχεδιασμού.
  • Να προ­χω­ρή­σει στην ανα­θε­ώ­ρη­ση των “χωρι­κών χαρ­τών” του ΝΑΤΟ, όπου τα Στε­νά του Βοσπό­ρου και τα Δαρ­δα­νέ­λια ανα­φέ­ρο­νται πλέ­ον ως “Τουρ­κι­κά Στε­νά”, ενώ η Κύπρος (κατά την προ­σφι­λή τακτι­κή των ΝΑΤΟι­κών) δεν θα ανα­φέ­ρε­ται ονο­μα­στι­κά, αλλά θα υπάρ­χει μόνο ως συντε­ταγ­μέ­νες στον χάρ­τη, ρίχνο­ντας νερό στον μύλο των διεκ­δι­κή­σε­ων της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και τα κόμ­μα­τα του ευρω­α­τλα­ντι­σμού φέρουν πολύ μεγά­λες ευθύ­νες για­τί με την πολι­τι­κή τους βαθαί­νουν ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρο την εμπλο­κή της Ελλά­δας στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία και τους επι­κίν­δυ­νους ΝΑΤΟι­κούς σχε­δια­σμούς, μετα­τρέ­πο­ντας τη χώρα μας σε πολε­μι­κό ορμη­τή­ριο, αλλά και σε στό­χο αντιποίνων.

Την ώρα που ο ελλη­νι­κός λαός έρχε­ται αντι­μέ­τω­πος με την ακρί­βεια και τη φτώ­χεια, η Ελλά­δα παίρ­νει συγ­χα­ρη­τή­ρια από το ΝΑΤΟ για­τί έρχε­ται πρώ­τη μετα­ξύ των κρα­τών-μελών του, δαπα­νώ­ντας πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για τις ανά­γκες του ΝΑΤΟ, που δεν έχουν καμία σχέ­ση με την ασφά­λεια και την άμυ­να της χώρας.

Η Αλε­ξαν­δρού­πο­λη εξε­λίσ­σε­ται σε κομ­βι­κό λιμά­νι για τη μετα­φο­ρά στρα­τιω­τι­κού υλι­κού στην Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, ενώ στον σχε­δια­σμό εντάσ­σο­νται κι άλλα λιμά­νια και υπο­δο­μές, όπως σιδη­ρό­δρο­μοι, αερο­δρό­μια, αυτο­κι­νη­τό­δρο­μοι, στο πλαί­σιο του “Στρα­τη­γι­κού Δια­λό­γου” Ελλά­δας — ΗΠΑ, που ξεκί­νη­σε επί ΣΥΡΙΖΑ και ολο­κλη­ρώ­θη­κε από τη ΝΔ.

Είναι υπό­λο­γοι για τις διευ­θε­τή­σεις που “δου­λεύ­ο­νται” στο Αιγαίο και στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, σε βάρος των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της Ελλά­δας και που θα απο­τε­λέ­σουν μέρος της ευρω­α­τλα­ντι­κής ατζέ­ντας στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά. Καταρ­ρέ­ει με κρό­το το ευρω­α­τλα­ντι­κό αφή­γη­μα της κυβέρ­νη­σης και των άλλων αστι­κών κομ­μά­των ότι η μεγα­λύ­τε­ρη πρόσ­δε­ση της Ελλά­δας στους αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κούς σχε­δια­σμούς απο­τε­λεί δήθεν εγγύ­η­ση για την ασφά­λεια, την άμυ­να, τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα! Στην πρά­ξη παρα­μέ­νουν όλες οι αξιώ­σεις του τουρ­κι­κού κρά­τους, η αμφι­σβή­τη­ση των ελλη­νι­κών νησιών και ο στό­χος της απο­στρα­τι­κο­ποί­η­σης, το πλαί­σιο του δόγ­μα­τος της “Γαλά­ζιας Πατρί­δας”. Ετοι­μά­ζε­ται οδυ­νη­ρός συμ­βι­βα­σμός για τη συνεκ­με­τάλ­λευ­ση του Αιγαί­ου προς όφε­λος των ενερ­γεια­κών ομί­λων, σε βάρος των δύο λαών και των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας. Βασι­κή επι­δί­ω­ξη είναι η δια­τή­ρη­ση της συνο­χής στη Νοτιο­α­να­το­λι­κή Πτέ­ρυ­γα του ΝΑΤΟ.

Τώρα είναι η ώρα να δυνα­μώ­σει ακό­μη περισ­σό­τε­ρο η λαϊ­κή πάλη ενά­ντια στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή, για την απε­μπλο­κή της χώρας από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και πολέ­μους. Να ορθω­θεί τεί­χος στη χυδαία ευρω­α­τλα­ντι­κή προ­πα­γάν­δα που επι­χει­ρεί να αθω­ώ­σει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που μακε­λεύ­ουν τους λαούς! Να δυνα­μώ­σει απο­φα­σι­στι­κά η πάλη ενά­ντια στις απο­φά­σεις της Συνό­δου Κορυ­φής του ΝΑΤΟ, για να κλεί­σουν όλες οι ξένες βάσεις! Να μη στα­λεί κανέ­νας φαντά­ρος, υπα­ξιω­μα­τι­κός, αξιω­μα­τι­κός και πολε­μι­κό υλι­κό σε απο­στο­λές εκτός συνόρων!».

Το ΚΚΕ για την Σύνο­δο του ΝΑΤΟ στο Βίλ­νιους: Θα ρίξει νέο “λάδι στη φωτιά” των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων και ανταγωνισμών

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο