Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαρόκο-Σεισμός: Εκατόμβη νεκρών — Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Ο αριθ­μός των νεκρών από τον ισχυ­ρό σει­σμό που σημειώ­θη­κε στο Μαρό­κο ανήλ­θε σε 1.037, μετέ­δω­σε σήμε­ρα η κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση επι­κα­λού­με­νη το υπουρ­γείο Εσωτερικών.

Περισ­σό­τε­ροι από 1.200 άνθρω­ποι τραυ­μα­τί­στη­καν από την σει­σμι­κή δόνη­ση των 7 βαθ­μών που σημειώ­θη­κε αργά το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής και το επί­κε­ντρο της οποί­ας βρι­σκό­ταν στην επαρ­χία αλ Χαούζ, νοτιο­δυ­τι­κά της του­ρι­στι­κής πόλης Μαρα­κές. Για την φρο­ντί­δα τους, μάλι­στα, γίνε­ται έκκλη­ση για αιμο­δο­σία καθώς οι ανά­γκες είναι αυξη­μέ­νες στα νοσοκομεία.

Συγκλο­νι­στι­κές είναι οι εικό­νες που μετα­δί­δουν ξένα ειδη­σε­ο­γρα­φι­κά μέσα μετά τον κατα­στρο­φι­κό σει­σμό 6,8 βαθ­μών της Κλί­μα­κας Ρίχτερ στο Μαρό­κο. Κτί­ρια πέφτουν σαν τρα­που­λό­χαρ­τες, ενώ κραυ­γές αγω­νί­ας ακού­γο­νται και άνθρω­ποι προ­σπα­θούν να προ­στα­τευ­θούν από τα χαλάσματα.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κός είναι και οι σει­ρή­νες που ηχούν κινη­το­ποιώ­ντας τους πολί­τες, οι οποί­οι τρέ­χουν έξω στον δρόμο.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, δεκά­δες μετα­σει­σμοί έχουν σημειω­θεί, οι οποί­οι δεν ξεπερ­νούν τα 5 Ρίχτερ. Οι επι­στή­μο­νες, λένε, ότι δεν επί­κει­ται τσουνάμι.

Από τον κατα­στρο­φι­κό σει­σμό, που ισο­πέ­δω­σε την ιστο­ρι­κή πόλη του Μαρα­κές, έχει επη­ρε­α­στεί σοβά­ρα η ηλε­κτρο­δό­τη­ση και σε πολ­λά σημεία είναι χωρίς ρεύ­μα αλλά και ίντερ­νετ με απο­τέ­λε­σμα οι επι­κοι­νω­νί­ες να είναι δύσκολες.

Πολί­τες της χώρας, μαρ­τυ­ρούν ότι δεν είναι συνη­θι­σμέ­νοι σει­σμοί τέτοιου μεγέ­θους και δηλώ­νουν τρο­μο­κρα­τη­μέ­νοι. «Ήταν ένα εφιαλ­τι­κό βρά­δυ» ανα­φέ­ρει και προ­σθέ­τει πως ο σει­σμός ήταν ξαφ­νι­κός και καταστροφικός.

Την ίδια ώρα, σει­σμο­λό­γοι ανα­φέ­ρουν ότι πρό­κει­ται για έναν από τους ισχυ­ρό­τε­ρους σει­σμούς του αιώ­να. Δεκά­δες είναι τα κτί­ρια που έχουν υπο­στεί ζημιές, ειδι­κό­τε­ρα στην παλιά πόλη του Μαρακές.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο