Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεγάλο συλλαλητήριο στον Παλαμά: «Ζητάμε να μας δώσουν πίσω τη ζωή μας»,

Την χορή­γη­ση έκτα­κτου βοη­θή­μα­τος στο ύψος των ανα­γκών, απο­ζη­μί­ω­ση όλων των ζημιών στο 100% και την πραγ­μα­το­ποί­η­ση άμε­σα όλων των απα­ραί­τη­των αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων, ζήτη­σαν μετα­ξύ άλλων σήμε­ρα κάτοι­κοι, εκπρό­σω­ποι σωμα­τεί­ων, ενώ­σε­ων και συλ­λό­γων στο παν­καρ­δι­τσιώ­τι­κο συλ­λα­λη­τή­ριο, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην κεντρι­κή πλα­τεία του Παλα­μά, μετά την επέ­λα­ση των κατα­στρο­φι­κών θεο­μη­νιών Daniel και Elias. Στις ομι­λί­ες τους οι εκπρό­σω­ποι των φορέ­ων τόνι­σαν ότι «ζητά­με να μας δώσουν πίσω τη ζωή μας», μίλη­σαν για ελλεί­ψεις και σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα που λιμνά­ζουν τρία χρό­νια μετά τον ΙΑΝΟ, ενώ θεώ­ρη­σαν ανα­γκαίο την γρή­γο­ρη απο­κα­τά­στα­ση των ζημιών, και τη λήψη μέτρων για την προ­στα­σία της υγεί­ας. «Τίθε­ται λοι­πόν ανά­γκη σήμε­ρα και άμε­σα να παρ­θούν μέτρα απέ­να­ντι στο ενδε­χό­με­νο μιας νέας κατα­στρο­φής», είπαν χαρα­κτη­ρι­στι­κά, ενώ τονί­στη­κε δε πώς «δεν χωρά­ει κανέ­νας εφησυχασμός”.

«Πνί­ξα­τε τον κάμπο, θα σας πνί­ξει η οργή μας», βρο­ντο­φώ­να­ξαν άνθρω­ποι κάθε ηλι­κί­ας, οι οποί­οι “βού­λια­ξαν” την κεντρι­κή πλα­τεία του Παλαμά.

Ζήτη­σαν παράλ­λη­λα να υπάρ­ξει άμε­ση κατα­γρα­φή των ζημιών και κατα­στρο­φών σε οικί­ες, υπο­δο­μές, κατα­στή­μα­τα, καλ­λιέρ­γειες, ζωι­κό κεφά­λαιο, κλπ και να παρ­θούν όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα οικο­νο­μι­κής ανα­κού­φι­σης των κατοί­κων που επλή­γη­σαν, με τη χορή­γη­ση έκτα­κτου βοη­θή­μα­τος σε κάθε οικο­γέ­νεια. Στα αιτή­μα­τα ήταν μετα­ξύ άλλων άμε­σα συνερ­γεία με αρμό­διους επι­στή­μο­νες των κρα­τι­κών υπη­ρε­σιών να διε­νερ­γή­σουν αυτο­ψί­ες με στό­χο τον έλεγ­χο και τη διόρ­θω­ση προ­βλη­μά­των και αστο­χιών σε ανα­χώ­μα­τα και φράγ­μα­τα καθώς και την άμε­ση βελ­τί­ω­ση της ικα­νό­τη­τας των υπαρ­χό­ντων έργων για να αντι­με­τω­πί­σουν τις επι­πτώ­σεις από μια πιθα­νή νέα ισχυ­ρή βρο­χό­πτω­ση. Επί­σης να μαζευ­τούν τα νεκρά ζώα που απο­τε­λούν άμε­σο κίν­δυ­νο για την υγεία του λαού, αφού έχουν μετα­τρέ­ψει το δήμο σε μια τερά­στια υγειο­νο­μι­κή βόμβα.

Ιδιαί­τε­ρα συγκι­νη­τι­κή ήταν η στιγ­μή που οι πλημ­μυ­ρο­πα­θείς τήρη­σαν ενός λεπτού σιγή για τα θύμα­τα των πλημ­μυ­ρών στο Παλα­μά Καρδίτσας.

 

Να επα­να­λει­τουρ­γή­σει το Κέντρο Υγεί­ας Παλα­μά ώστε να καλύ­ψει τις αυξη­μέ­νες υγειο­νο­μι­κές ανά­γκες της περιο­χής. Να μερι­μνή­σει ο δήμος για τη δια­μο­νή όλων των ανθρώ­πων που έμει­ναν άστε­γοι λόγω των τερά­στιων κατα­στρο­φών που υπέ­στη­σαν τα σπί­τια. Και να μαζευ­τούν οι τερά­στιοι όγκοι της κατε­στραμ­μέ­νης οικο­σκευ­ής που βρί­σκο­νται σε όλα τα χωριά. Κεντρι­κός ομι­λη­τής του συλ­λα­λη­τη­ρί­ου ήταν ο πρό­ε­δρος της Ενω­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Καρ­δί­τσας ( ΕΟΑΣΚ ) κ. Κώστας Τζέλ­λας ο οποί­ος ανα­φέρ­θη­κε στην ανά­γκη ενός ολο­κλη­ρω­μέ­νου αντι­πλημ­μυ­ρι­κού σχε­δια­σμού με κρι­τή­ριο τις λαϊ­κές ανά­γκες, ενώ μίλη­σε για τρα­γι­κά ελλι­πής υπο­δο­μές αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας. Στη συνέ­χεια ανέ­πτυ­ξε ανα­λυ­τι­κά το διεκ­δι­κη­τι­κό πλαί­σιο του συλ­λα­λη­τη­ρί­ου. Χαι­ρε­τι­σμούς στο συλ­λα­λη­τή­ριο απηύ­θυ­ναν εκπρό­σω­ποι του Αγρο­τι­κού και Εμπο­ρι­κού Συλ­λό­γου Παλα­μά, του Εργα­τι­κού Κέντρου Καρ­δί­τσας, της Νομαρ­χια­κής Επι­τρο­πής της ΑΔΕΔΥ, της Ένω­σης Ιατρών Νοσο­κο­μεί­ου και Κέντρων Υγεί­ας Ν. Καρ­δί­τσας, της ΕΛΜΕ Καρ­δί­τσας, του Σωμα­τεί­ου Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων Ν. Καρ­δί­τσας και του Στε­κιού Πλημ­μυ­ρο­πα­θών Παλαμά .

Ήταν εκεί…

Τη μαζι­κή συμ­με­το­χή στη παν­καρ­δι­τσιω­τι­κη συγκέ­ντρω­ση που οργά­νω­σαν η Ενω­τι­κή Ομο­σπον­δία Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Καρ­δί­τσας, δεκά­δες Αγρο­τι­κοί Σύλ­λο­γοι, σωμα­τεία, σύλ­λο­γοι αυτο­α­πα­σχο­λου­με­νων, άλλοι μαζι­κοί φορείς, δεν εμπό­δι­σαν ούτε οι διμοι­ρί­ες των ΜΑΤ, ούτε το αναί­τιο κλεί­σι­μο δρό­μων προς τον Παλαμά.

Στη συγκέ­ντρω­ση, συνα­ντή­θη­καν οι αγω­νί­ες του λαού της Καρ­δί­τσας , που συνε­χί­ζει να δίνει μόνος του, χωρίς την παρα­μι­κρή βοή­θεια του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού, τη μάχη για την απο­κα­τά­στα­σή του.

Ηταν εκεί οι αγρό­τες, που βλέ­πουν την κυβέρ­νη­ση να αξιο­ποιεί τη μεγά­λη κατα­στρο­φή ως ευκαι­ρία για να επι­τα­χύ­νει σχε­δια­σμούς που αφο­ρούν σε αλλα­γή χρή­σε­ων γης, με στό­χο νέες κερ­δο­φό­ρες επεν­δύ­σεις, όπως στις ΑΠΕ και την ταχύ­τε­ρη προ­σαρ­μο­γή της υπαί­θρου σε όσα προ­βλέ­πει η ΚΑΠ της ΕΕ, σε βάρος των βιο­πα­λαι­στών αγροτών.

Εργα­ζό­με­νοι από πόλεις και χωριά, που είδαν να κατα­στρέ­φε­ται το βιος τους, τα σπί­τια τους και ό,τι άλλο είχαν απο­κτή­σει με κόπους μιας ζωής.

Μικροί επαγ­γελ­μα­τί­ες και έμπο­ροι, που αυτές τις μέρες δεν λει­τούρ­γη­σαν οι επι­χει­ρή­σεις τους, ενώ παράλ­λη­λα βλέ­πουν την κυβέρ­νη­ση να τους εμπαί­ζει, αφού προ­τί­θε­ται να τους απο­ζη­μιώ­σει μόνο κατά 70%, ενώ και σε αυτό το ποσο­στό θα υπάρ­ξουν «κόφτες» και αποκλεισμοί.

Μαθη­τές, που δεν έχουν ακού­σει ακό­μα το πρώ­το κουδούνι.

Αλλά και πολ­λοί άλλοι λαϊ­κοί άνθρω­ποι που είναι αντι­μέ­τω­ποι με μια υγειο­νο­μι­κή βόμ­βα, που παρα­μέ­νουν εκτε­θει­μέ­νοι στον κίν­δυ­νο διά­δο­σης μολυ­σμα­τι­κών ασθε­νειών. Που με την πρώ­τη βρο­χή τρέ­μει το φυλ­λο­κάρ­δι του, αφού δια­πί­στω­σαν με τον πιο τρα­γι­κό τρό­πο ότι τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα που υπό­σχο­νταν κυβέρ­νη­ση, Περι­φέ­ρεια και δήμοι πως θα γίνουν μετά τις κατα­στρο­φές του «Ιανού», ήταν κού­φια λόγια.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο