Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεσογειακός κυκλώνας: Ακραία καιρικά φαινόμενα από αύριο — Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Επι­δεί­νω­ση του και­ρού με ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να ανα­μέ­νο­νται από αύριο σε τμή­μα­τα της χώρας. Συγκε­κρι­μέ­να, από αύριο Πέμ­πτη αργά το από­γευ­μα, όπως είπε ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Νίκος Χαρ­δα­λιάς, ανα­μέ­νε­ται ο μεσο­γεια­κός κυκλώ­νας να πλή­ξει τη Δυτι­κή Ελλά­δα και τα νησιά του Ιονί­ου. Την Παρα­σκευή θα μετα­κι­νη­θεί σε Αττι­κή, Στε­ρεά Ελλά­δα, Εύβοια και όλη την Πελο­πόν­νη­σο (ίσως και οι Κυκλά­δες), ενώ το Σάβ­βα­το πιθα­νόν να παρα­τη­ρη­θούν φαι­νό­με­να κακο­και­ρί­ας και στην Κρήτη.

Τη χαρα­κτή­ρι­σε ως ισχυ­ρή κακο­και­ρία που θα έχει μεγα­λύ­τε­ρη έντα­ση, έκτα­ση και διάρ­κεια από τις συνη­θι­σμέ­νες, ενώ …προ­ε­τοί­μα­σε το κλί­μα για ζημιές, πλημ­μύ­ρες, αλλά και δια­κο­πές σε ηλε­κτρο­δό­τη­ση, υδρο­δό­τη­ση και τηλε­πι­κοι­νω­νί­ες λόγω βλα­βών, αλλά σημεί­ω­σε πως ο κρα­τι­κός μηχα­νι­σμός είναι σε επι­φυ­λα­κή και σε ετοι­μό­τη­τα, με την κατά­στα­ση να αξιο­λο­γεί­ται κάθε εξάωρο.

Οι συστά­σεις και οι προει­δο­ποι­ή­σεις της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας γίνο­νται μετά και την έντο­νη κρι­τι­κή που ασκή­θη­κε για τις πρό­σφα­τες φονι­κές πλημ­μύ­ρες στην Εύβοια που είναι απο­τέ­λε­σμα των έντο­νων βρο­χών σε συν­δυα­σμό με τη χρό­νια έλλει­ψη αντι­πλημ­μυ­ρι­κών υπο­δο­μών, όπως άλλω­στε σε συμ­βαί­νει όλη τη χώρα.

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Έκτα­κτο δελ­τίο επι­κίν­δυ­νων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων εξέ­δω­σε η Εθνι­κή Μετε­ω­ρο­λο­γι­κή Υπη­ρε­σία (ΕΜΥ), προει­δο­ποιώ­ντας για την επερ­χό­με­νη κακο­και­ρία που θα επι­κρα­τή­σει στην κεντρι­κή και νότια Ελλά­δα από το από­γευ­μα της Πέμπτης.

Σύμ­φω­να με την ΕΜΥ, η κακο­και­ρία θα ξεκι­νή­σει από τα νοτιο­δυ­τι­κά, με κύρια χαρα­κτη­ρι­στι­κά τις ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες και τους πολύ θυελ­λώ­δεις ανέμους.

Πιο ανα­λυ­τι­κά, έντο­να φαι­νό­με­να προβλέπονται:

Την Πέμ­πτη (17–09-2020) από το από­γευ­μα, στο νότιο Ιόνιο και την Πελο­πόν­νη­σο, κυρί­ως στα δυτι­κά τμή­μα­τα της.

Την Παρα­σκευή (18–09-2020) στο νότιο Ιόνιο, την Πελο­πόν­νη­σο, τη Στε­ρεά (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Αττι­κής) και την Εύβοια. Από το από­γευ­μα στα δυτι­κά τα φαι­νό­με­να θα εξα­σθε­νή­σουν, ενώ το βρά­δυ θα επη­ρε­α­στούν οι δυτι­κές Κυκλά­δες. Στην Πελο­πόν­νη­σο και την ανα­το­λι­κή Στε­ρεά τα φαι­νό­με­να θα είναι πολύ ισχυρά.

Το Σάβ­βα­το (19–09-2020) τα έντο­να φαι­νό­με­να θα επη­ρε­ά­σουν την ανα­το­λι­κή Πελο­πόν­νη­σο και την ανα­το­λι­κή Στε­ρεά, τις Κυκλά­δες και πιθα­νόν την Κρή­τη. Από το μεση­μέ­ρι στην ανα­το­λι­κή Στε­ρεά και την ανα­το­λι­κή Πελο­πόν­νη­σο βαθ­μιαία θα εξασθενήσουν.

Συστάσεις ΓΓΠΠ

Με ανα­κοί­νω­σή της, η Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας συνι­στά στους πολί­τες να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κοί, μερι­μνώ­ντας για τη λήψη μέτρων αυτο­προ­στα­σί­ας από κιν­δύ­νους που προ­έρ­χο­νται από την εκδή­λω­ση των έντο­νων και­ρι­κών φαινομένων.

Ειδι­κό­τε­ρα, σε περιο­χές όπου προ­βλέ­πε­ται η εκδή­λω­ση έντο­νων βρο­χο­πτώ­σε­ων, καται­γί­δων ή θυελ­λω­δών ανέμων:

–Να ασφα­λί­σουν αντι­κεί­με­να τα οποία αν παρα­συρ­θούν από τα έντο­να και­ρι­κά φαι­νό­με­να ενδέ­χε­ται να προ­κα­λέ­σουν κατα­στρο­φές ή τραυματισμούς.

–Να βεβαιω­θούν ότι τα λού­κια και οι υδρορ­ρο­ές των κατοι­κιών δεν είναι φραγ­μέ­να και λει­τουρ­γούν κανονικά.

–Να απο­φεύ­γουν να δια­σχί­ζουν χει­μάρ­ρους και ρέμα­τα, πεζή ή με όχη­μα, κατά τη διάρ­κεια καται­γί­δων και βρο­χο­πτώ­σε­ων, αλλά και για αρκε­τές ώρες μετά το τέλος της εκδή­λω­σής τους.

–Να απο­φεύ­γουν τις εργα­σί­ες υπαί­θρου και δρα­στη­ριό­τη­τες σε θαλάσ­σιες και παρά­κτιες περιο­χές κατά τη διάρ­κεια εκδή­λω­σης των έντο­νων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων (κίν­δυ­νος από πτώ­σεις κεραυνών).

–Να προ­φυ­λα­χτούν αμέ­σως κατά τη διάρ­κεια μιας χαλα­ζό­πτω­σης. Να κατα­φύ­γουν σε κτί­ριο ή σε αυτο­κί­νη­το και να μην εγκα­τα­λεί­πουν τον ασφα­λή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιω­θούν ότι η καται­γί­δα πέρα­σε. Η χαλα­ζό­πτω­ση μπο­ρεί να είναι πολύ επι­κίν­δυ­νη και για τα ζώα.

–Να απο­φύ­γουν τη διέ­λευ­ση κάτω από μεγά­λα δέντρα, κάτω από αναρ­τη­μέ­νες πινα­κί­δες και γενι­κά από περιο­χές, όπου ελα­φρά αντι­κεί­με­να (π.χ. γλά­στρες, σπα­σμέ­να τζά­μια κλπ.) μπο­ρεί να απο­κολ­λη­θούν και να πέσουν στο έδα­φος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

–Να ακο­λου­θούν πιστά τις οδη­γί­ες των κατά τόπους αρμο­δί­ων φορέ­ων, όπως Τρο­χαία κλπ.

Σύμ­φω­να με τα προ­γνω­στι­κά στοι­χεία του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών (ΕΑΑ)/Meteo.gr, καθώς και με δια­θέ­σι­μα προ­γνω­στι­κά μοντέ­λα άλλων φορέ­ων, τα κύρια χαρα­κτη­ρι­στι­κά του «Ιανού», όπως βάφτι­σε την κακο­και­ρία το ΕΑΑ-meteo, θα είναι οι έντο­νες βρο­χο­πτώ­σεις, ιδιαί­τε­ρα στο Ιόνιο και στα νότια ηπει­ρω­τι­κά τμή­μα­τα της χώρας, οι καται­γί­δες κατά τόπους και οι πολύ θυελ­λώ­δεις άνε­μοι, ιδιαί­τε­ρα σε θαλάσ­σια τμή­μα­τα, όπου ενδέ­χε­ται να φτά­σουν σε επί­πε­δα θύελλας.

Οι επι­στή­μο­νες του Αστε­ρο­σκο­πεί­ου επε­σή­μα­ναν νωρί­τε­ρα πως δεν είναι ακό­μα σαφές αν ο «Ιανός» θα απο­κτή­σει τρο­πι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά και αν θα πλη­ροί τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις, ώστε να χαρα­κτη­ρι­στεί Μεσο­γεια­κός Κυκλώνας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο