Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με δύο υπερπανσέληνους θα καλωσορίσουμε και θα αποχαιρετίσουμε το φετινό Αύγουστο

Με δύο υπερ­παν­σε­λή­νους θα καλω­σο­ρί­σου­με και θα απο­χαι­ρε­τί­σου­με τον φετι­νό Αύγου­στο, σήμε­ρα και στις 31 του μήνα.

Η σημε­ρι­νή παν­σέ­λη­νος φέρει το όνο­μα «Παν­σέ­λη­νος του Οξύρ­ρυγ­χου» προς τιμήν των ιθα­γε­νών Αμε­ρι­κα­νών που ψάρευαν τους οξύρ­ρυγ­χους σε μεγά­λες ποσό­τη­τες τον Αύγου­στο στις λίμνες της βόρειας Αμε­ρι­κής. Ιδιαί­τε­ρο χαρα­κτη­ρι­στι­κό της απο­τε­λεί ότι είναι και υπερ­παν­σέ­λη­νος, η δεύ­τε­ρη από τις τέσ­σε­ρις του καλο­και­ριού του 2023.

Όπως εξη­γεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Φιό­ρη- Ανα­στα­σία Μεταλ­λη­νού, αστρο­φυ­σι­κός στο Κέντρο Επι­σκε­πτών Θησεί­ου του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, η υπερ­παν­σέ­λη­νος συμ­βαί­νει όταν η Σελή­νη είναι στη φάση της παν­σε­λή­νου και βρί­σκε­ται πολύ κοντά στο περί­γειο, δηλα­δή το κοντι­νό­τε­ρο σημείο της στη Γη. Γι’ αυτό φαί­νε­ται πιο μεγά­λη και εντυ­πω­σια­κή, ιδί­ως για τους έμπει­ρους παρα­τη­ρη­τές της Σελή­νης. Η κ. Μεταλ­λη­νού παρο­τρύ­νει τον κόσμο να παρα­τη­ρή­σει τη Σελή­νη με γυμνό οφθαλ­μό μόλις ανα­τεί­λει και βρί­σκε­ται χαμη­λά στον ορί­ζο­ντα, «για­τί τότε μας δίνει την αίσθη­ση ότι είναι πιο μεγά­λη». Σημειώ­νε­ται ότι στην Αθή­να η υπερ­παν­σέ­λη­νος του Οξύρ­ρυγ­χου θα ανα­τεί­λει στις 8.53 μ.μ.

Ο φετι­νός Αύγου­στος μας επι­φυ­λάσ­σει και δεύ­τε­ρη παν­σέ­λη­νο, και αυτή υπερ­παν­σέ­λη­νο, στις 31 Αυγού­στου. Καθώς θα είναι η δεύ­τε­ρη παν­σέ­λη­νος που θα συμ­βεί τον ίδιο μήνα ονο­μά­ζε­ται και «Μπλε Φεγ­γά­ρι». Χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι το γεγο­νός ότι ταυ­τό­χρο­να υπερ­παν­σέ­λη­νο και μπλε φεγ­γά­ρι είχα­με ξανά τον Δεκέμ­βριο του 2009 και η επό­με­νη φορά θα συμ­βεί σε εννιά χρό­νια, τον Αύγου­στο του 2032. Η υπερ­παν­σέ­λη­νος του Μπλε Φεγ­γα­ριού θα ανα­τεί­λει στην Αθή­να στις 8.31 μ.μ.

Ανά­με­σα στις δύο παν­σε­λή­νους του Αυγού­στου θα υπάρ­ξει η νέα Σελή­νη στις 16 Αυγού­στου που και αυτή θα έχει κάτι το ιδιαί­τε­ρο: θα είναι μια νέα μικρο-Σελή­νη, δηλα­δή η νέα Σελή­νη θα συμ­βεί κοντά στο πιο απο­μα­κρυ­σμέ­νο σημείο της από τη Γη, το απόγειο.

Σημειώ­νε­ται ότι η πρώ­τη υπερ­παν­σέ­λη­νος του 2023 ήταν στις 3 Ιου­λί­ου και η τελευ­ταία υπερ­παν­σέ­λη­νος του χρό­νου ανα­μέ­νε­ται στις 29 Σεπτεμβρίου.

 

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο