Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με Δ. Γαλάνη και Ν. Μποφίλιου «εγκαινιάζεται» η Ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης» στο Μέγαρο Μουσικής

Ορχή­στρα «Βασί­λης Τσι­τσά­νης» δημιούρ­γη­σε η οικο­γέ­νεια του κορυ­φαί­ου συν­θέ­τη και ανα­μέ­νε­ται η πρώ­τη της εμφά­νι­ση στις 4 και 5 Δεκεμ­βρί­ου στο Μέγα­ρο Μου­σι­κής Αθη­νών με δύο σπου­δαί­ες ερμη­νεύ­τριες, τη Δήμη­τρα Γαλά­νη (την είχε εξάλ­λου επι­λέ­ξει ο ίδιος ο Τσι­τσά­νης ως ερμη­νεύ­τρια τρα­γου­διών του) και τη Νατάσ­σα Μποφίλιου.

Είναι η πρώ­τη φορά που δημιουρ­γεί­ται μια ορχή­στρα προ­σα­να­το­λι­σμέ­νη στο έργο του πρω­το­πό­ρου του ελλη­νι­κού λαϊ­κού τρα­γου­διού συν­θέ­τη, στι­χουρ­γού και δεξιο­τέ­χνη του μπου­ζου­κιού, ο οποί­ος μας κλη­ρο­δό­τη­σε ένα έργο σπά­νιας ποιό­τη­τας, μαστο­ριάς και καλαι­σθη­σί­ας, χωρίς το οποίο η εικό­να της ελλη­νι­κής μου­σι­κής θα ήταν διαφορετική.

Ο Βασί­λης Τσι­τσά­νης (1915–1984) διή­νυ­σε μια δημιουρ­γι­κή περί­ο­δο 45 ετών συνε­χούς παρου­σί­ας στο πάλ­κο πλαι­σιω­μέ­νος μέχρι το τέλος της ζωής του από προι­κι­σμέ­νους μου­σι­κούς, καλύ­πτο­ντας τη βαθιά ανά­γκη του να επι­κοι­νω­νή­σει με το κοι­νό και να εμπνευ­στεί από αυτό.

Η ορχή­στρα που φέρει το όνο­μά του, ιδρύ­θη­κε με πρω­το­βου­λία της οικο­γέ­νειάς του και της Seed Point, μου­σι­κού εκδό­τη του συν­θέ­τη και με την υπο­στή­ρι­ξη της εται­ρεί­ας μου­σι­κών παρα­γω­γών Prospero. Βασι­κός σκο­πός της, η προ­βο­λή του έργου του μέσα από ζωντα­νές εμφα­νί­σεις εντός και εκτός Ελλά­δας υπό την καθο­δή­γη­ση του Μανώ­λη Πάπ­που, δεξιο­τέ­χνη του μπου­ζου­κιού και γνώ­στη του έργου του Τσιτσάνη.

Οι μου­σι­κές παρα­στά­σεις στο Μέγα­ρο έχουν τη σκη­νο­θε­τι­κή επι­μέ­λεια του Άγγε­λου Τρια­ντα­φύλ­λου και το σκη­νο­γρα­φι­κό σχε­δια­σμό του Νότη Χρι­στο­δού­λου, ενώ το εικα­στι­κό περι­βάλ­λον εμπλου­τί­ζε­ται από ζωγρα­φιές της Ζωής Τσι­τσά­νη, συζύ­γου του συν­θέ­τη, μετα­φέ­ρο­ντας επί σκη­νής το κλί­μα μιας ολό­κλη­ρης εποχής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο