Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με ευρωνατοϊκό αέρα ο Ζάεφ προχωρά τη διαδικασία — Το VMRO διέγραψε επτά βουλευτές του

Μετά από την έγκρι­ση από την Βου­λή της ΠΓΔΜ της πρό­τα­σης της κυβέρ­νη­σης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρ­ξη της τρο­πο­ποί­η­σης του Συντάγ­μα­τος, υπό καθε­στώς απρο­κά­λυ­πτων πιέ­σε­ων ευρω­να­τοϊ­κών, η σχε­τι­κή δια­δι­κα­σία περ­νά στα επό­με­να στάδια.

Ο Ζάεφ, εκφρά­ζο­ντας τις επι­διώ­ξεις της αστι­κής τάξης της χώρας του, κατά­φε­ρε τον πρώ­το στό­χο του, διευ­κο­λύ­νο­ντας τον βασι­κό λόγο για τον οποίο υπο­γρά­φτη­κε η συμ­φω­νία των Πρε­σπών, την έντα­ξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Υπέρ της πρό­τα­σης της κυβέρ­νη­σης ψήφι­σαν 72 βου­λευ­τές (της Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής Ένω­σης του Ζόραν Ζάεφ και των αλβα­νι­κών κομ­μά­των), καθώς και οχτώ βου­λευ­τές του συνα­σπι­σμού της αντι­πο­λί­τευ­σης, του οποί­ου ηγεί­ται το VMRO-DPMNE. Από τους οχτώ αυτούς της αντι­πο­λί­τευ­σης οι επτά ήταν βου­λευ­τές του VMRO-DPMNE και ένας του «Σοσια­λι­στι­κού Κόμ­μα­τος», το οποίο συνερ­γά­ζε­ται με το VMRO-DPMNE.

Η συγκε­κρι­μέ­νη συνε­δρί­α­ση της Βου­λής των Σκο­πί­ων έγι­νε μετά από πολ­λές ώρες καθυ­στέ­ρη­σης, με μπό­λι­κο παρα­σκή­νιο και εν μέσω καταγ­γε­λιών για δωρο­δο­κία βου­λευ­τών της αντι­πο­λί­τευ­σης του εθνι­κι­στι­κού VMRO-DPMNE με εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ και απει­λές. Παράλ­λη­λα με τις ωμές παρεμ­βά­σεις των Αμερικανών

Η πρώ­τη παρέμ­βα­ση των ΗΠΑ ήρθε από τον Αμε­ρι­κα­νό υφυ­πουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών Γου­ές Μίτσελ, που έστει­λε την Τρί­τη επι­στο­λή στον αρχη­γό της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης του VΜRO-DPMNE, Χρί­στιαν Μίτσκο­σκι, και η δεύ­τε­ρη έγι­νε την Πέμ­πτη, όταν αξιω­μα­τού­χος του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ έκα­νε δήλω­ση στο πρα­κτο­ρείο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορ­μή την παραί­τη­ση του Ελλη­να υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών, Ν. Κοτζιά.

Πλέ­ον, η κυβέρ­νη­ση θα προ­ε­τοι­μά­σει τις επό­με­νες ημέ­ρες τα σχέ­δια συνταγ­μα­τι­κών τρο­πο­λο­γιών, τα οποία θα υπο­βά­λει προς συζή­τη­ση στις αρμό­διες Επι­τρο­πές και στην Ολο­μέ­λεια του Κοι­νο­βου­λί­ου και θα ακο­λου­θή­σει ψηφο­φο­ρία, για την οποία απαι­τεί­ται απλή πλειο­ψη­φία (61 βου­λευ­τές στους 120). Στη συνέ­χεια, τα εν λόγω σχέ­δια τίθε­νται σε δημό­σια δια­βού­λευ­ση και ακο­λού­θως η κυβέρ­νη­ση ανα­λαμ­βά­νει να συντά­ξει τα τελι­κά κεί­με­να των τρο­πο­λο­γιών, τα οποία θα υπο­βά­λει προς συζή­τη­ση στις αρμό­διες Επι­τρο­πές και στην Ολο­μέ­λεια του Κοι­νο­βου­λί­ου και θα ακο­λου­θή­σει ψηφο­φο­ρία, για την οποία απαι­τεί­ται ενι­σχυ­μέ­νη πλειο­ψη­φία δύο τρί­των (80 βου­λευ­τές στους 120). Η όλη δια­δι­κα­σία υπο­λο­γί­ζε­ται να υπερ­βεί τους τρεις μήνες.

Το VMRO-DPMNE διέγραψε επτά βουλευτές του

Το κόμ­μα της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης VMRO-DPMNE αμέ­σως μετά την χθε­σι­νο­βρα­δυ­νή ψηφο­φο­ρία στην Βου­λή, διέ­γρα­ψε από τις τάξεις του τους επτά βου­λευ­τές του που ψήφι­σαν υπέρ της πρό­τα­σης της κυβέρ­νη­σης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρ­ξη των δια­δι­κα­σιών σχε­τι­κά με την τρο­πο­ποί­η­ση του Συντάγ­μα­τος της χώρας.

«Οι επτά βου­λευ­τές που ενήρ­γη­σαν κόντρα στη θέση του κόμ­μα­τος και των πολι­τών απο­γο­ή­τευ­σαν εμέ­να, το κόμ­μα και την πατρί­δα. Πρέ­πει να ζήσουν με αυτό. Για αυτό η εκτε­λε­στι­κή επι­τρο­πή συνε­δρί­α­σε εκτά­κτως και τους απέ­κλει­σε από το κόμ­μα», δήλω­σε ο ηγέ­της του VMRO-DPMNE, Χρί­στιαν Μιτσκόσκι.

Σε κάποιους από αυτούς, δήλω­σε ο ίδιος, υπο­σχέ­θη­καν αμνη­στία. «Ισως να έπε­σαν και μετρη­τά στο τρα­πέ­ζι, αλλά σαν άνθρω­πος δεν μπο­ρώ να δικαιο­λο­γή­σω ή να κατα­νο­ή­σω τις ενέρ­γειές τους», συμπλήρωσε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο