Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με πυρηνική ομπρέλα στη Βαλτική προειδοποιεί η Ρωσία αν μπουν στο ΝΑΤΟ Σουηδία και Φινλανδία

Η Ρωσία θα πρέ­πει να ενι­σχύ­σει τις άμυ­νές της στην περιο­χή, κάτι που περι­λαμ­βά­νει την ανά­πτυ­ξη πυρη­νι­κών όπλων αν η Σου­η­δία και η Φιν­λαν­δία εντα­χθούν στο ΝΑΤΟ ανέ­φε­ρε ο Ντμί­τρι Μεντ­βέ­ντεφ, αντι­πρό­ε­δρος του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας της Ρωσίας.

Ο Μεντ­βέ­ντεφ δήλω­σε πως εάν η Σου­η­δία και η Φιν­λαν­δία εντα­χθούν στο ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα πρέ­πει να ενι­σχύ­σει τις χερ­σαί­ες, τις ναυ­τι­κές και τις αερο­πο­ρι­κές δυνά­μεις της στη θάλασ­σα της Βαλ­τι­κής για να απο­κα­τα­στή­σει τη στρα­τιω­τι­κή ισορ­ρο­πία. Έθε­σε επί­σης ρητά το ζήτη­μα της πυρη­νι­κής απει­λής, λέγο­ντας πως δεν θα μπο­ρεί πλέ­ον να γίνε­ται λόγος για μια «απο­πυ­ρη­νι­κο­ποι­η­μέ­νη» Βαλ­τι­κή — όπου η Ρωσία δια­τη­ρεί το ρωσι­κό θύλα­κο του Καλί­νιν­γκραντ ανά­με­σα στην Πολω­νία και τη Λιθουανία.

«Δεν μπο­ρεί να γίνε­ται πλέ­ον λόγος για οποιο­δή­πο­τε απο­πυ­ρη­νι­κο­ποι­η­μέ­νο καθε­στώς για τη Βαλ­τι­κή — η ισορ­ρο­πία πρέ­πει να απο­κα­τα­στα­θεί», δήλω­σε ο Μεντ­βέ­ντεφ, ο οποί­ος είχε δια­τε­λέ­σει πρό­ε­δρος της Ρωσί­ας από το 2008 ως το 2012.

«Μέχρι σήμε­ρα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρό­κει­το να λάβει», δήλω­σε ο Μεντ­βέ­ντεφ. «Αν μας υπο­χρε­ώ­σουν, τότε… σημειώ­στε πως δεν ήμα­σταν εμείς που προ­τεί­να­με αυτό», πρόσθεσε.

Η Φιν­λαν­δία, η οποία έχει σύνο­ρα με τη Ρωσία μήκους 1.300 χιλιο­μέ­τρων, και η Σου­η­δία εξε­τά­ζουν αν θα εντα­χθούν ή όχι στη συμ­μα­χία του ΝΑΤΟ. Η Φιν­λαν­δία θα λάβει από­φα­ση μέσα στις λίγες επό­με­νες εβδο­μά­δες, δήλω­σε χθες, Τετάρ­τη, η πρω­θυ­πουρ­γός Σάνα Μαρίν.

O Πούτιν θα εξετάσει ένα φάσμα μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ρωσίας

Ο πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν θα εξε­τά­σει ένα φάσμα μέτρων για την ενί­σχυ­ση της ασφά­λειας της Ρωσί­ας, αν εντα­χθεί στο ΝΑΤΟ η Φιν­λαν­δία ή η Σου­η­δία, αφού το υπουρ­γείο Άμυ­νας του παρου­σιά­σει τις προ­τά­σεις του για το θέμα, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το Κρεμ­λί­νο. Η Μόσχα προει­δο­ποιεί το ΝΑΤΟ κατά της ενδε­χό­με­νης έντα­ξης Σου­η­δί­ας και Φινλανδίας

Μιλώ­ντας στους δημο­σιο­γρά­φους μέσω τηλε­διά­σκε­ψης, ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου Ντμί­τρι Πεσκόφ δήλω­σε πως το υπουρ­γείο εξα­κο­λου­θεί να χρειά­ζε­ται χρό­νο για να προ­χω­ρή­σει στις προτάσεις.

Ο Πεσκόφ έκα­νε τα σχό­λια αυτά αφού ο Ντμί­τρι Μεντ­βέ­ντεφ, ένας από τους στε­νό­τε­ρους συμ­μά­χους του Πού­τιν, προει­δο­ποί­η­σε το ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία θα πρέ­πει να ενι­σχύ­σει τις άμυ­νες της στην περιο­χή, αν η Φιν­λαν­δία και η Σου­η­δία εντα­χθούν στην υπό τις ΗΠΑ στρα­τιω­τι­κή συμμαχία.

Βαρ­διά­νος στα σπόρ­κα, Αλέ­ξαν­δρος Παπαδιαμάντης

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο