Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μητσοτάκης — Μπλίνκεν: Ανάβουν φιτίλι οι συμφωνίες που κλείνει η κυβέρνηση με τις ΗΠΑ

Ολη η επι­κίν­δυ­νη ατζέ­ντα για τον ελλη­νι­κό λαό και τους λαούς της ευρύ­τε­ρης περιο­χής της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου, τέθη­κε στη σημε­ρι­νή απο­γευ­μα­τι­νή συνά­ντη­ση στα Χανιά, του πρω­θυ­πουρ­γού Κ. Μητσο­τά­κη και τον Αμε­ρι­κα­νό Υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών Αντο­νι Μπλί­κεν, στο πλαί­σιο της περιο­δεί­ας του στην περιοχή.

Διευ­θέ­τη­ση των Ελλη­νο­τουρ­κι­κών, υπό την ομπρέ­λα των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ για συν­δια­χεί­ρι­ση του Αιγαί­ου, περαι­τέ­ρω εμπλο­κή της Ελλά­δας στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις σε Ουκρα­νία και Παλαι­στί­νη, η αμυ­ντι­κή συνερ­γα­σία και η αγο­ρο­πω­λη­σία των F — 35, ήταν τα θέμα­τα που συζή­τη­σαν οι δύο άνδρες.

Η περιο­δεία του Αμε­ρι­κα­νού αξιω­μα­τού­χου στην περιο­χή της Μεσο­γεί­ου και Μ. Ανα­το­λής — αύριο θα μετα­βεί στην Ιορ­δα­νία — γίνε­ται εν μέσω των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων σε Ουκρα­νία και τη θηριω­δία του κρά­τους — δολο­φό­νου του Ισρα­ήλ σε βάρος του Παλαι­στι­νια­κού λαού, κι έχει στό­χο στό­χο να σπρώ­ξει τις «διευ­θε­τή­σεις» με αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κή σφρα­γί­δα και φόντο τον κίν­δυ­νο ευρύ­τε­ρης ανά­φλε­ξης που μεγα­λώ­νει μέρα με τη μέρα.

Επί­σης, γίνε­ται στο φόντο των απο­φά­σε­ων της τελευ­ταί­ας συνό­δου του ΝΑΤΟ όπου καθο­ρί­στη­κε ο «Οδι­κός Χάρ­της» διευ­θέ­τη­σης των «δια­φο­ρών», για τη θωρά­κι­ση της ευρω­α­τλα­ντι­κής συνο­χής στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και με τα σχέ­δια συνεκ­με­τάλ­λευ­σης «ανά χεί­ρας», σε βάρος της κυριαρ­χί­ας και των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας μας.

Επί­σης, γίνε­ται στο φόντο μιας δημό­σιας συζή­τη­σης που άνοι­ξε η κυβέρ­νη­ση για την «παρω­χη­μέ­νη Συν­θή­κη της Λωζά­νης σε σχέ­ση με την απο­στρα­τι­κο­ποί­η­ση», η οποία, με δεδο­μέ­νες τις αξιώ­σεις που θέτει και η τουρ­κι­κή πλευ­ρά, «στρώ­νει το έδα­φος» για την ανα­θε­ώ­ρη­ση ενός νομι­κού κει­μέ­νου που καθο­ρί­ζει όχι μόνο τα σύνο­ρα Ελλά­δας — Τουρ­κί­ας αλλά και κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα και μειο­νό­τη­τες, ανοί­γο­ντας τον ασκό του Αιόλου.

Σε αυτό το πνεύ­μα, ο Κ. Μητσο­τά­κης καλω­σο­ρί­ζο­ντας τον Αμε­ρι­κα­νό αξιω­μα­τού­χο σημεί­ω­σε την ανά­γκη της ενί­σχυ­σης των διμε­ρών σχέ­σε­ων και της συμ­μα­χί­ας των δύο χωρών, «στις δύσκο­λες επο­χές που ζού­με», «ούτως ώστε να δια­σφα­λί­σου­με ότι η ειρή­νη και η ασφά­λεια θα επι­στρέ­ψουν στην περιο­χή», εκφρά­ζο­ντας έτσι τα δια­πι­στευ­τή­ρια της κυβέρ­νη­σής του και της εγχώ­ριας αστι­κής τάξης — η οποία ανα­ζη­τά ακό­μα πιο ενερ­γό ρόλο στον ευρω­α­τλα­ντι­κό κατα­με­ρι­σμό — στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή πολι­τι­κή των ΗΠΑ, που αιμα­το­κυ­λά τους λαούς στη Μ. Ανα­το­λή και την Νοτια­να­το­λι­κή Μεσόγειο.

Από την πλευ­ρά του ο Αντο­νι Μπλίν­κεν, ανέ­φε­ρε πως «εδώ και τριά­ντα χρό­νια, οι ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κές σχέ­σεις, βρί­σκο­νται στην καλύ­τε­ρη τους επο­χή με την στή­ρι­ξη που παρέ­χει η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση στα σχέ­δια της Ουά­σιγ­κτον είτε για την Ουκρα­νία, είτε για τη Μέση Ανα­το­λή είτε για τον πόλε­μο στη Γάζα», ανα­γνω­ρί­ζο­ντας τις υπη­ρε­σί­ες που παρέ­χει η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση με τη μετα­τρο­πή της χώρας σε ένα απέ­ρα­ντο αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κό στρα­τό­πε­δο, με την παρα­χώ­ρη­ση λιμα­νιών Σού­δας, Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, Βόλου κ.α. στις Νατοϊ­κές δυνά­μεις για να εξα­πο­λύ­ουν τις δολο­φο­νι­κές επεμ­βά­σεις τους, με την απο­στο­λή φρε­γα­τών στην Ερυ­θρά Θάλασσα.

Πηγή: 902.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο