Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μπαμπινιώτης: ΝΑΙ στα “ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια”

Το έργο το έχου­με ξανα­δεί: Υπέρ της ίδρυ­σης “ιδιω­τι­κών μη κερ­δο­σκο­πι­κών Πανε­πι­στη­μί­ων” τοπο­θε­τή­θη­κε και πάλι ο  γλωσ­σο­λό­γος Γιώρ­γος Μπα­μπι­νιώ­της (γνω­στός για τη στή­ρι­ξή του στην αστι­κή δια­χεί­ρι­ση), κάνο­ντας την εκτί­μη­ση ότι “τα δημό­σια ΑΕΙ δεν έχουν τίπο­τα να φοβη­θούν”.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Το νομο­σχέ­διο «Δε θα περά­σει!» το μήνυ­μα του μεγα­λειώ­δους πανελ­λα­δι­κού συλ­λα­λη­τη­ρί­ου 🎥 ΦΩΤΟ

Σε ό,τι μας αφο­ρά  μίλη­σε ήδη ο κατε­ξο­χήν αρμό­διος φοι­τη­τό­κο­σμος, φορείς της εκπαί­δευ­σης, νεο­λαία, γυναί­κες, μαζι­κές οργα­νώ­σεις: Απορ­ρί­πτο­νται!

Δεκά­δες χιλιά­δες φοι­τη­τές και φοι­τή­τριες από όλη τη χώρα απορ­ρί­πτουν το νομο­σχέ­διο – έκτρω­μα για τα ιδιω­τι­κά πανεπιστήμια

Μπαμπινιώτης ΕΡΤ

«Τα ελλη­νι­κά δημό­σια πανε­πι­στή­μια, δεν έχουν τίπο­τε να φοβη­θούν» τόνι­σε και συμπλή­ρω­σε «θα δού­με εάν θα έρθουν τέτοια πανε­πι­στή­μια, διό­τι πρέ­πει να ιδρύ­σουν αμέ­σως τρεις σχο­λές. Πρέ­πει να έχουν εργα­στή­ρια, να έχουν βιβλιο­θή­κες, να έχουν μία, αξιο­λό­γη­ση για πέντε χρό­νια. Όλα αυτά είναι πάρα πολύ δύσκο­λα και στοι­χί­ζουν πάρα πολύ».

Δύσκο­λη η αξιο­λό­γη­ση… (sic!!)
Ο ομό­τι­μος καθη­γη­τής εξέ­φρα­σε “προ­βλη­μα­τι­σμό” για το πώς θα γίνε­ται η αξιο­λό­γη­ση των ιδιω­τι­κών μη κερ­δο­σκο­πι­κών ΑΕΙ από τον ΕΦΕΕ κι επι­σή­μα­νε ότι θα πρέ­πει να μπουν κρι­τή­ρια.  «Εάν λει­τουρ­γή­σει ο έλεγ­χος σωστά τότε μην περι­μέ­νε­τε κανέ­ναν κατα­κλυ­σμό πανε­πι­στη­μί­ων που θα έρθουν. Αν θα έρθει ένα δύο για να στα­θούν στα πόδια τους, θα έχουν να αντα­γω­νι­στούν το δημό­σιο πανε­πι­στή­μιο που στην Ελλά­δα είναι πολύ δυνα­τό και μπο­ρώ να σας το πω μετά λόγου γνώ­σε­ως, έχο­ντας διοι­κή­σει το μεγα­λύ­τε­ρο πανε­πι­στή­μιο ως πρύ­τα­νης για έξι χρό­νια», είπε χαρακτηριστικά.

Διε­ρω­τή­θη­κε, ακό­μα, «ποια θα είναι τα δίδα­κτρα που θα βάλουν; Θα διευ­κο­λύ­νουν;» _και συμπλή­ρω­σε: «Ήταν σωστό αυτό που έκα­νε ο υπουρ­γός είπε να περ­νά­νε σε αυτά μέσα από τη βαθ­μο­λό­γη­ση, Διό­τι αλλιώς το μόνο κρι­τή­ριο γι αυτά θα ήταν να μπαί­νουν με δίδα­κτρα. Τα καλά πανε­πι­στή­μια και τα μη κερ­δο­σκο­πι­κά, δεν θα έπαιρ­ναν κόσμο μόνο με τα δίδα­κτρα»

Όσον αφο­ρά τις κατα­λή­ψεις έκα­νε λόγο για γάγ­γραι­να. «Μιλά­με για δυνα­τά πανε­πι­στή­μια με ένα πολύ καλό προ­σω­πι­κό, με μια καλή εμφά­νι­ση και έρχε­ται μια κατά­λη­ψη από κάποιους, οι οποί­οι κατά κανό­να, 95% δεν είναι φοι­τη­τές και μπαί­νουν μέσα και βγά­ζουν μια εικό­να του πανε­πι­στη­μί­ου πλή­ρους απα­ξί­ω­σης, ενώ έχεις ένα πανε­πι­στή­μιο το οποίο λειτουργεί».

«Πρέ­πει να βρού­με τον τρό­πο να απο­φύ­γου­με αυτές τις κατα­λή­ψεις, να απο­φύ­γου­με την αφι­σο­ρύ­παν­ση, να απο­φύ­γου­με κάθε τι που βλά­πτει την εικό­να του δημό­σιου πανε­πι­στη­μί­ου. Το δημό­σιο πανε­πι­στή­μιο έχει απα­ξιω­θεί ή υπο­βαθ­μι­στεί από τέτοια φαι­νό­με­να, τα οποία δεν έχουν καμία σχέ­ση με την παι­δεία, την εκπαί­δευ­ση που δίνει το Πανε­πι­στή­μιο», κατέληξε.

«Το δημό­σιο Πανε­πι­στή­μιο βέβαια παντού και στην Ευρώ­πη είναι το κύριο Πανε­πι­στή­μιο. Εκεί που θα πάει ο πολύς ο κόσμος, είναι το έγκυ­ρο πανε­πι­στή­μιο. Και στην Ελλά­δα ισχύ­ει απο­λύ­τως αυτό. Από εκεί και πέρα, ο τρό­πος που έχει καθο­ρι­στεί η ίδρυ­ση ενός μη κερ­δο­σκο­πι­κού, μη κρα­τι­κού Πανε­πι­στη­μί­ου με όλους αυτούς τους όρους, τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις που ευτυ­χώς έχουν τεθεί, νομί­ζω ότι θα λει­τουρ­γή­σει σωστά και δημιουρ­γι­κά», είπε, μιλώ­ντας στην ΕΡΤ.

(σσ.)“Έξυπνο που­λί ο βάτρα­χος”, λέει μια λαϊ­κή παροιμία

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο