Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μόσχα: Αιχμές για Αθήνα — Απειλεί με βέτο στον ΟΗΕ — Αθήνα: «Παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας»

Για «παρέμ­βα­ση στα εσω­τε­ρι­κά της Ελλά­δας» κάνει λόγο το ελλη­νι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών σχο­λιά­ζο­ντας την ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Ρωσί­ας για τη συμ­φω­νία των Πρε­σπών, καθώς φου­ντώ­νουν και στα Βαλ­κά­νια οι αντι­πα­ρα­θέ­σεις μετα­ξύ ΗΠΑ — ΕΕ και Ρωσί­ας που σημα­το­δο­τούν τις πολύ επι­κίν­δυ­νες εξε­λί­ξεις που απει­λούν τους λαούς της περιοχής.

Σε ότι αφο­ρά τις ρωσι­κές αιτιά­σεις για «συνέ­χι­ση της έξω­θεν επι­βαλ­λό­με­νης δια­δι­κα­σί­ας της αλλα­γής με τεχνη­τό τρό­πο την ονο­μα­σί­ας της χώρας, με σκο­πό τη βεβια­σμέ­νη έντα­ξη των Σκο­πί­ων στο ΝΑΤΟ» το ελλη­νι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών ανα­φέ­ρει ότι η συμ­φω­νία των Πρε­σπών είναι «μετα­ξύ δυο ανε­ξάρ­τη­των κυρί­αρ­χων κρα­τών υπό την αιγί­δα του ΟΗΕ χωρίς παρεμ­βά­σεις τρίτων».

Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Ελλά­δας υπο­στη­ρί­ζει ότι «η συμ­φω­νία των Πρε­σπών συμ­βάλ­λει ήδη από την υπο­γρα­φή της στην εδραί­ω­ση της στα­θε­ρό­τη­τας και της ειρή­νης στα Βαλ­κά­νια» εμφα­νί­ζο­ντας το αιμα­το­βαμ­μέ­νο ΝΑΤΟ σαν πυλώ­να στα­θε­ρό­τη­τα στα Βαλκάνια.

Επι­πλέ­ον το ελλη­νι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών ανα­φέ­ρει ότι «η επί­κλη­ση πολι­τι­κών εξε­λί­ξε­ων στο εσω­τε­ρι­κό φίλων χωρών από το ρωσι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών δε συνά­δει με το επί­πε­δο που χαρα­κτη­ρί­ζει τις σχέ­σεις Ελλά­δας — Ρωσί­ας» και προ­σθέ­τει τρο­φο­δο­τεί έναν εύλο­γο προ­βλη­μα­τι­σμό, καθώς παρα­βλέ­πει την συντε­ταγ­μέ­νη και απο­τε­λε­σμα­τι­κή δημο­κρα­τι­κή λει­τουρ­γία των θεσμών στην Ελλάδα».

Η ανα­κοί­νω­ση ανα­φέ­ρει ακό­μα «εκφρά­ζου­με τη βεβαιό­τη­τα ότι η Ρωσία (…) θα απο­στεί από ανά­λο­γες δηλώ­σεις που απο­τε­λούν παρέμ­βα­ση στα εσω­τε­ρι­κά της Ελλάδας».

Πάντως από τις ΗΠΑ και τη Γερ­μα­νία οι κυβερ­νή­σεις της Ελλά­δας και της ΠΓΔΜ δέχο­νται συγ­χα­ρη­τή­ρια για τη συμ­φω­νία των Πρε­σπών που εδραιώ­νει το ΝΑΤΟ στα Δυτι­κά Βαλ­κά­νια. Χαρα­κτη­ρι­στι­κές οι δηλώ­σεις του υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και της καγκε­λα­ρί­ου της Γερ­μα­νί­ας Αγκε­λα Μέρ­κελ στη συνά­ντη­ση με τον Αλέ­ξη Τσί­πρα στην Αθήνα.

Μόσχας: Αιχμές για Αθήνα — Απειλεί με βέτο στον ΟΗΕ

«Η από­φα­ση της Bου­λής της “Μακε­δο­νί­ας”, που ψήφι­σε υπέρ της αλλα­γής της ονο­μα­σί­ας της χώρας, έχει επι­βλη­θεί έξω­θεν και δεν εκφρά­ζει τη βού­λη­ση του λαού» ανα­φέ­ρει το ρωσι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών σε ανα­κοί­νω­σή του, στην οποία, μετα­ξύ άλλων, η Αθή­να επι­κρί­νε­ται με τον ισχυ­ρι­σμό ότι αγνό­η­σε τη γνώ­μη του ελλη­νι­κού λαού και ότι δεν μιλά­ει καν για δημο­ψή­φι­σμα στο θέμα αυτό.

Παράλ­λη­λα, το ρωσι­κό ΥΠΕΞ θεω­ρεί ότι «την ύπαρ­ξη της εκρη­κτι­κής κατά­στα­σης που απει­λεί να υπο­νο­μεύ­σει τη στα­θε­ρό­τη­τα και την ασφά­λεια στα Βαλ­κά­νια επι­βε­βαιώ­νουν επί­σης εύγλωτ­τα τα τελευ­ταία γεγο­νό­τα στην Ελλά­δα, όπως η απο­χώ­ρη­ση από τον κυβερ­νη­τι­κό συνα­σπι­σμό του αρχη­γού του κόμ­μα­τος “Ανε­ξάρ­τη­τοι Έλλη­νες” Πάνου Καμέ­νου, που τάσ­σε­ται κατά της συμ­φω­νία των Πρε­σπών, και η έναρ­ξη της δια­δι­κα­σί­ας για την ψήφο εμπι­στο­σύ­νης προς την κυβέρνηση».

Τέλος το ρωσι­κό υπουρ­γείο αφή­νει ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο να προ­σφύ­γει στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό.

Ανα­λυ­τι­κά, το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Ρωσί­ας σημειώ­νει ότι «στις 11 Ιανουα­ρί­ου η Βου­λή της Δημο­κρα­τί­ας της Μακε­δο­νί­ας ψήφι­σε υπέρ των συνταγ­μα­τι­κών τρο­πο­λο­γιών για την αλλα­γή της ονο­μα­σί­ας της χώρας σε αντι­στοι­χία με τη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών. Είναι προ­φα­νής η συνέ­χι­ση της έξω­θεν επι­βαλ­λό­με­νης δια­δι­κα­σί­ας της αλλα­γής με τεχνη­τό τρό­πο της ονο­μα­σί­ας της χώρας, με σκο­πό τη βεβια­σμέ­νη έντα­ξη των Σκο­πί­ων στο ΝΑΤΟ. Αυτό πραγ­μα­το­ποιεί­ται κατά παρά­βα­ση της “μακε­δο­νι­κής” νομο­θε­σί­ας. Η θέση του προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας της Μακε­δο­νί­ας και η γνώ­μη της πλειο­ψη­φί­ας του λαού της, που απορ­ρί­πτουν τη συμ­φω­νία των Πρε­σπών, αγνο­ού­νται» ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νω­ση του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Εξωτερικών.

Το ρωσι­κό υπουρ­γείο εφι­στά την προ­σο­χή στις συνε­χι­ζό­με­νες δια­μαρ­τυ­ρί­ες στα Σκό­πια και σε άλλες πόλεις, οι οποί­ες δεί­χνουν τη βαθιά πόλω­ση της κοι­νω­νί­ας. «Είναι προ­φα­νές ότι ένας παρό­μοιος τρό­πος επί­λυ­σης των ζητη­μά­των, που έχουν εθνι­κή σημα­σία για το μέλ­λον της χώρας, δεν εκφρά­ζει τη βού­λη­ση του λαού της και δεν μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει εργα­λείο μιας μακρο­χρό­νιας διευ­θέ­τη­σης του προ­βλή­μα­τος που αφο­ρά στην ονο­μα­σία του κρά­τους» υπο­γραμ­μί­ζει στην ανα­κοί­νω­σή του.

Σε άλλο σημείο επι­ση­μαί­νε­ται ότι «στην Αθή­να τη συμ­φω­νία των Πρε­σπών προ­ω­θούν, αγνο­ώ­ντας την γνώ­μη των πολι­τών της χώρας, ενώ για δημο­ψή­φι­σμα στο ζήτη­μα αυτό που αφο­ρά τα ριζι­κά εθνι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, δεν γίνε­ται λόγος».

Σε σχέ­ση με αυτό, στη Μόσχα υπο­γραμ­μί­ζουν ότι στα­θε­ρή λύση του προ­βλή­μα­τος που σχε­τί­ζε­ται με την αλλα­γή της ονο­μα­σί­ας θα πρέ­πει να βρε­θεί «χωρίς έξω­θεν πιέ­σεις, χωρίς την επι­βο­λή προ­θε­σμιών και προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων, που να βασί­ζε­ται στην ευρεία κοι­νω­νι­κή υπο­στή­ρι­ξη και απο­κλει­στι­κά στο πλαί­σιο του δικαι­ϊ­κού πεδί­ου». «Ξεκι­νά­με από το ότι το ζήτη­μα αυτό θα πρέ­πει να συζη­τη­θεί στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ, σύμ­φω­να με την παρά­γρα­φο 3 της από­φα­σης 845 του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ» ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νω­ση του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Εξωτερικών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο