Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μόσχα-Ιράν: Συμφωνία για σιδηροδρομική γραμμή που θα ανταγωνίζεται τη Διώρυγα του Σουέζ

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν και ο Ιρα­νός ομό­λο­γός του Εμπρα­χίμ Ραϊ­σί επέ­βλε­ψαν σήμε­ρα, μέσω βιντε­ο­σύν­δε­σης, την υπο­γρα­φή συμ­φω­νί­ας για τη χρη­μα­το­δό­τη­ση και την κατα­σκευή ιρα­νι­κής σιδη­ρο­δρο­μι­κής γραμ­μής στο πλαί­σιο του Διε­θνούς Δια­δρό­μου Μετα­φο­ρών Βορρά-Νότου.

Ο σιδη­ρό­δρο­μος Ραστ-Αστά­ρα θεω­ρεί­ται σημα­ντι­κό κομ­μά­τι αυτού του δια­δρό­μου, που στό­χο έχει να συν­δέ­σει την Ινδία, το Ιράν, τη Ρωσία, το Αζερ­μπαϊ­τζάν και άλλες χώρες μέσω σιδη­ρο­δρό­μου και διά θαλάσ­σης –μια οδός που, σύμ­φω­να με τη Ρωσία, ότι μπο­ρεί να αντα­γω­νι­στεί τη Διώ­ρυ­γα του Σου­έζ ως βασι­κή παγκό­σμια εμπο­ρι­κή δίοδος.

«Η ξεχω­ρι­στή αυτή αρτη­ρία μετα­φο­ράς Βορ­ρά-Νότου, της οποί­ας ο σιδη­ρό­δρο­μος Ραστ-Αστά­ρα θα απο­τε­λέ­σει τμή­μα, θα βοη­θή­σει στη σημα­ντι­κή εκτρο­πή της παγκό­σμιας ροής μετα­φο­ρών», δήλω­σε ο Πού­τιν. Ο ίδιος δήλω­σε ότι ο σιδη­ρό­δρο­μος των 162 χιλιο­μέ­τρων κατά μήκος της ακτής της Κασπί­ας Θάλασ­σας θα βοη­θή­σει να συν­δε­θούν ρωσι­κά λιμά­νια στη Βαλ­τι­κή με ιρα­νι­κά λιμά­νια στον Ινδι­κό Ωκε­α­νό και τον Κόλπο.

«Χωρίς αμφι­βο­λία, η συμ­φω­νία είναι σημα­ντι­κό και στρα­τη­γι­κό βήμα στην κατεύ­θυν­ση της συνερ­γα­σί­ας μετα­ξύ της Τεχε­ρά­νης και της Μόσχας», δήλω­σε ο Ραϊσί.

Η Ρωσία και το Ιράν έχουν ενι­σχύ­σει τους πολι­τι­κούς και οικο­νο­μι­κούς τους δεσμούς υπό την πίε­ση των οικο­νο­μι­κών κυρώ­σε­ων της Δύσης που έχουν επι­βλη­θεί σε αυτές τις χώρες, τις οποί­ες και οι δύο χαρα­κτη­ρί­ζουν αδικαιολόγητες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο