Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μόσχα: Ουκρανικά drones επιτέθηκαν σε ρωσικά σκάφη περιπολίας στη Μαύρη Θάλασσα

Οι ρωσι­κές ένο­πλες δυνά­μεις ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα πως στη διάρ­κεια της νύχτας απώ­θη­σαν επί­θε­ση τριών ουκρα­νι­κών μη επαν­δρω­μέ­νων σκα­φών επι­φα­νεί­ας (USV, θαλάσ­σια drones) ενα­ντί­ον ρωσι­κών πλοί­ων περι­πο­λί­ας στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, καθώς αυξά­νε­ται η έντα­ση ανά­με­σα στο Κίε­βο και τη Μόσχα μετά την απο­χώ­ρη­ση της Ρωσί­ας στα μέσα Ιου­λί­ου από τη συμ­φω­νία για τα δημητριακά.

«Μέσα στη νύχτα, οι ουκρα­νι­κές ένο­πλες δυνά­μεις επι­χεί­ρη­σαν χωρίς επι­τυ­χία να επι­τε­θούν με τρία θαλάσ­σια drones στα ‘Σερ­γκέι Κοτόφ’ και ‘Βασί­λι Μπί­κοφ’, περι­πο­λι­κά του ρωσι­κού Στό­λου της Μαύ­ρης Θάλασ­σας», ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή του το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυνας.

«Τα τρία θαλάσ­σια drones του εχθρού κατα­στρά­φη­καν» από τα πυρά των ρωσι­κών πλοί­ων, δια­βε­βαί­ω­σε το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι τα περι­πο­λι­κά σκά­φη δέχθη­καν επί­θε­ση σε από­στα­ση 340 χιλιο­μέ­τρων νοτιο­δυ­τι­κά της Σεβα­στού­πο­λης, που απο­τε­λεί τη βάση του ρωσι­κού στό­λου της Μαύ­ρης Θάλασ­σας στην προ­σαρ­τη­μέ­νη Κριμαία.

Τα θαλάσ­σια drones είναι πλε­ού­με­να που επι­χει­ρούν στην επι­φά­νεια του νερού, χωρίς πλή­ρω­μα και τηλε­κα­τευ­θυ­νό­με­να. Η Μόσχα κατη­γο­ρεί τακτι­κά τον ουκρα­νι­κό στρα­τό ότι χρη­σι­μο­ποιεί τα όπλα αυτά, επι­πλέ­ον των μη επαν­δρω­μέ­νων αερο­σκα­φών, για να επι­τε­θεί σε στό­χους στη Μαύ­ρη Θάλασσα.

Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, οι ρωσι­κές ένο­πλες δυνά­μεις είχαν ανα­φέ­ρει πως απώ­θη­σαν επί­θε­ση δύο ουκρα­νι­κών μη επαν­δρω­μέ­νων σκα­φών επι­φα­νεί­ας ενα­ντί­ον του «Σερ­γκέι Κοτόφ» στη Μαύ­ρη Θάλασσα.

Στις 17 Ιου­λί­ου, η Ουκρα­νία είχε ανα­λά­βει την ευθύ­νη για μια επί­θε­ση με θαλάσ­σια drones ενα­ντί­ον της γέφυ­ρας του Κερτς, μιας ζωτι­κής σημα­σί­ας υπο­δο­μής που συν­δέ­ει τη Ρωσία με την προ­σαρ­τη­μέ­νη χερ­σό­νη­σο της Κριμαίας.

Η έντα­ση στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα έχει αυξη­θεί μετά την έξο­δο, την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, της Ρωσί­ας από μια διε­θνή συμ­φω­νία για τις εξα­γω­γές ουκρα­νι­κών σιτηρών.

Η Μόσχα και το Κίε­βο προει­δο­ποί­η­σαν δια­δο­χι­κά τα πλοία που πλέ­ουν στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, λέγο­ντας πως μπο­ρεί να γίνουν στό­χοι, αν κατευ­θυν­θούν προς τα εχθρι­κά λιμάνια.

Παράλ­λη­λα, κύμα­τα επι­θέ­σε­ων με μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη έχουν πλή­ξει τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες τη Μόσχα και την προ­σαρ­τη­μέ­νη Κριμαία.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο