Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανία ο «άρρωστος της Ευρώπης»

Αίσθη­ση προ­κα­λεί άρθρο του βρε­τα­νι­κού περιο­δι­κού «The Economist», που παρου­σιά­ζει τη Γερ­μα­νία ως τον «άρρω­στο της Ευρώ­πης», υπεν­θυ­μί­ζο­ντας πως είναι η χώρα της ΕΕ και του G20 που μπο­ρεί να έχει ύφε­ση έως το τέλος του 2023. Ειδι­κοί οικο­νο­μο­λό­γοι εξη­γούν πως μέχρι την άνοι­ξη δεν ήρθε η πολυ­πό­θη­τη «ανά­πτυ­ξη» που περί­με­ναν στο Βερο­λί­νο, ενώ η τελευ­ταία εκτί­μη­ση της γερ­μα­νι­κής Στα­τι­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας κατέ­γρα­ψε το ΑΕΠ στά­σι­μο για δεύ­τε­ρο συνε­χό­με­νο τρί­μη­νο, που αυτό από μόνο του συνι­στά ορι­σμό ύφε­σης από τεχνι­κής άπο­ψης. Επι­ση­μαί­νο­νται στο άρθρο και θέσεις γνω­στών οικο­νο­μο­λό­γων όπως ο επι­κε­φα­λής οικο­νο­μο­λό­γος της τρά­πε­ζας ING Κάρ­στεν Μπρ­ζέ­σκι, που θεω­ρεί πως η διε­θνής αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα της Γερ­μα­νί­ας είχε ήδη επι­δει­νω­θεί πριν από την παν­δη­μία και πως μετά τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία και την ενερ­γεια­κή κρί­ση, απο­κα­λύ­φθη­καν «οι διαρ­θρω­τι­κές αδυ­να­μί­ες της» και έρχο­νται να προ­στε­θούν στη μικρό­τε­ρη (του προσ­δο­κώ­με­νου) ψηφιο­ποί­η­ση, τον ανε­παρ­κή εκσυγ­χρο­νι­σμό υπο­δο­μών και τις δημο­γρα­φι­κές αλλαγές.

Καλύτερη πρόσβαση στις σινικές αγορές θέλει η Γαλλία

Δεν θέλου­με να αντι­με­τω­πί­σου­με «νομι­κά εμπό­δια ή άλλους φραγ­μούς» στον δρό­μο πρό­σβα­σης των αγο­ρών της Κίνας, δήλω­σε χτες ο Γάλ­λος υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Μπρού­νο Λε Μερ, μετά από συνα­ντή­σεις που είχε στο Πεκί­νο με Κινέ­ζους αξιω­μα­τού­χους με πρώ­το τον αντι­πρό­ε­δρο της σινι­κής κυβέρ­νη­σης Χε Λιφένγκ. Ο Γάλ­λος υπουρ­γός, απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση για το ενδε­χό­με­νο να κατα­κλυ­στούν οι αγο­ρές της ΕΕ από φθη­νό­τε­ρα κινέ­ζι­κα ηλε­κτρι­κά αυτο­κί­νη­τα, είπε ότι η Γαλ­λία έχει το δικό της σχέ­διο, σε συνερ­γα­σία με την ΕΕ, ώστε να υπάρ­ξει «καλύ­τε­ρη εστί­α­ση» στις επι­χο­ρη­γή­σεις για την αγο­ρά ηλε­κτρι­κών αυτο­κι­νή­των και αύξη­ση της ανταγωνιστικότητας.

Ο Χε εξέ­φρα­σε την ελπί­δα πως η Γαλ­λία θα μπο­ρέ­σει να «στα­θε­ρο­ποι­ή­σει τον τόνο» σχέ­σε­ων της Κίνας με την ΕΕ, δια­βε­βαιώ­νο­ντας πως το Πεκί­νο θέλει να εμβα­θύ­νει τη συνερ­γα­σία με το Παρί­σι σε τομείς αμοι­βαί­ου ενδιαφέροντος.

Νωρί­τε­ρα, η σινι­κή Επι­τρο­πή Εθνι­κής Ανά­πτυ­ξης και Μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων (NDRC) ανα­κοί­νω­σε ότι θα προ­ω­θή­σει στα­θε­ρά την ανά­πτυ­ξη και τις «μεταρ­ρυθ­μί­σεις» με γενι­κή αρχή «η οικο­νο­μι­κή στα­θε­ρό­τη­τα απο­τε­λεί κυρί­αρ­χη προ­τε­ραιό­τη­τα του Πεκίνου».

Σε μια παράλ­λη­λη εξέ­λι­ξη, η βρε­τα­νι­κή κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε χτες πως θα χορη­γή­σει περισ­σό­τε­ρες από 100 νέες άδειες για έρευ­να και εκμε­τάλ­λευ­ση κοι­τα­σμά­των πετρε­λαί­ου και αερί­ου στη Βόρεια Θάλασ­σα, στο πλαί­σιο των προ­σπα­θειών για την ενί­σχυ­ση της εγχώ­ριας προ­σφο­ράς και για μεγα­λύ­τε­ρη ενερ­γεια­κή ανε­ξαρ­τη­σία. Η κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε επί­σης σχέ­δια για τη δημιουρ­γία δύο νέων συγκρο­τη­μά­των δέσμευ­σης και απο­θή­κευ­σης άνθρα­κα στη Σκο­τία και τη βόρεια Αγγλία.

Επί­σης το ΔΝΤ ανα­κοί­νω­σε πως κατέ­λη­ξε σε συμ­φω­νία με την Αργε­ντι­νή, προ­κει­μέ­νου να ξεπα­γώ­σουν κεφά­λαια ύψους 7,5 δισ. δολα­ρί­ων, μετά την ολο­κλή­ρω­ση της πέμ­πτης και έκτης αξιο­λό­γη­σης του προ­γράμ­μα­τος δανει­σμού ύψους 44 δισ. δολα­ρί­ων της χώρας.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο