Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περιοδικό Lancet: Τα κρούσματα αναιμίας παραμένουν επίμονα υψηλά σε γυναίκες και παιδιά παγκοσμίως

Το ένα τέταρ­το του παγκό­σμιου πλη­θυ­σμού εκτι­μά­ται ότι πάσχει από αναι­μία και τα κρού­σμα­τα αυξά­νο­νται ραγδαία στις γυναί­κες, τις μέλ­λου­σες μητέ­ρες, τα νεα­ρά κορί­τσια και τα παι­διά ηλι­κί­ας κάτω των πέντε ετών, όπως προ­κύ­πτει από έρευ­να που δημο­σιεύ­ε­ται στο περιο­δι­κό «The Lancet Haematology».

Το 2021 υπο­λο­γί­ζε­ται ότι 1,92 δισε­κα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι παγκο­σμί­ως είχαν αναι­μία, αριθ­μός αυξη­μέ­νος κατά 420 εκα­τομ­μύ­ρια σε τρεις δεκα­ε­τί­ες. Συγκε­κρι­μέ­να, το 31,2% των γυναι­κών είχε αναι­μία σε σύγκρι­ση με το 17,5% των ανδρών. Η δια­φο­ρά μετα­ξύ των δύο φύλων ήταν πιο έντο­νη στα ανα­πα­ρα­γω­γι­κά έτη, στις ηλι­κί­ες 15–49 ετών. Σε αυτήν την ηλι­κία το 33,7% των γυναι­κών εμφά­νι­ζε αναι­μία, ένα­ντι 11,3% των ανδρών.

Η μελέ­τη, η οποία διε­ξή­χθη από το Ινστι­τού­το Μετρή­σε­ων και Αξιο­λό­γη­σης της Υγεί­ας που εδρεύ­ει στο Σιάτλ, δεί­χνει ότι μετα­ξύ του 1990 και του 2021 υπήρ­ξε παγκό­σμια μετα­τό­πι­ση προς λιγό­τε­ρο σοβα­ρή αναι­μία. Οι μεγα­λύ­τε­ρες μειώ­σεις σημειώ­θη­καν στους ενή­λι­κες άνδρες, με βρα­δύ­τε­ρους ρυθ­μούς προ­ό­δου στις γυναί­κες ανα­πα­ρα­γω­γι­κής ηλι­κί­ας και στα παι­διά ηλι­κί­ας κάτω των πέντε ετών.

«Από αυτήν την 30ετή μελέ­τη γνω­ρί­ζου­με ότι η παγκό­σμια εικό­να γύρω από την αναι­μία έχει βελ­τιω­θεί, αλλά εξα­κο­λου­θούν να υπάρ­χουν μεγά­λες ανι­σό­τη­τες σχε­τι­κά με τη γεω­γρα­φία, το φύλο και την ηλι­κία», επι­ση­μαί­νει ο κύριος συγ­γρα­φέ­ας της μελέ­της, καθη­γη­τής Αναι­σθη­σιο­λο­γί­ας στο Πανε­πι­στή­μιο της Ουά­σινγ­κτον, Νικ Κέισεμπαουμ.

Οι ερευ­νη­τές μοντε­λο­ποί­η­σαν 37 υπο­κεί­με­νες αιτί­ες για την αναι­μία. Η ανε­πάρ­κεια σιδή­ρου είναι η κύρια αιτία της αναι­μί­ας, η οποία απο­τε­λού­σε το 66,2% των συνο­λι­κών περι­πτώ­σε­ων αναι­μί­ας. Ωστό­σο, πολ­λές άλλες κατα­στά­σεις απο­τε­λούν σημα­ντι­κούς παρά­γο­ντες αναι­μί­ας. Η μελέ­τη δια­πί­στω­σε ότι οι γυναι­κο­λο­γι­κές δια­τα­ρα­χές και η μητρορ­ρα­γία ήταν σημα­ντι­κοί παρά­γο­ντες που συνέ­βα­λαν στην επι­βά­ρυν­ση της αναι­μί­ας στις γυναί­κες ανα­πα­ρα­γω­γι­κής ηλι­κί­ας. Για τα παι­διά κάτω των πέντε ετών η κύρια αιτία αναι­μί­ας ήταν η δια­τρο­φι­κή έλλει­ψη σιδή­ρου, αλλά και ασθέ­νειες, όπως οι αιμο­σφαι­ρι­νο­πά­θειες, μολυ­σμα­τι­κές ασθέ­νειες, ο HIV/AIDS και η ελο­νο­σία σε γεω­γρα­φι­κές περιο­χές όπου (αυτές οι ασθέ­νειες) είναι διαδεδομένες.

Η μελέ­τη υπο­γραμ­μί­ζει πώς η θερα­πεία των υπο­κεί­με­νων αιτιών της αναι­μί­ας (όπως ελο­νο­σία, χρό­νια νεφρι­κή νόσος, τρο­πι­κές ασθέ­νειες) είναι ένα κρί­σι­μο πρώ­το βήμα.

«Η αναι­μία εξε­λίσ­σε­ται δια­φο­ρε­τι­κά ανά­λο­γα με την ομά­δα που παλεύ­ει με την πάθη­ση. Στα παι­διά η αναι­μία μπο­ρεί να επη­ρε­ά­σει την ανά­πτυ­ξη του εγκε­φά­λου και τη δια­νοη­τι­κή κατά­στα­ση, οπό­τε η έγκαι­ρη θερα­πεία και δια­χεί­ρι­ση είναι ζωτι­κής σημα­σί­ας. Αυτό μπο­ρεί να σημαί­νει πρό­σβα­ση σε υψη­λής ποιό­τη­τας, πλού­σια σε θρε­πτι­κά συστα­τι­κά, τρό­φι­μα ή και λήψη θερα­πεί­ας για παρα­σι­τι­κές λοι­μώ­ξεις και ελο­νο­σία», επι­ση­μαί­νει η επι­στη­μο­νι­κή συγ­γρα­φέ­ας στο Ινστι­τού­το Μετρή­σε­ων και Αξιο­λό­γη­σης της Υγεί­ας, Τερέ­ζα Μακ­χιούζ. Η ίδια προ­σθέ­τει ότι «για πολ­λές νεα­ρές γυναί­κες και κορί­τσια υπάρ­χει έλλει­ψη εκπαί­δευ­σης σχε­τι­κά με την απώ­λεια αίμα­τος κατά την έμμη­νο ρύση, ανε­παρ­κείς επι­λο­γές για την απο­τε­λε­σμα­τι­κή δια­χεί­ρι­ση των προ­βλη­μά­των της έμμη­νου ρύσε­ως και όχι αρκε­τές γνώ­σεις σχε­τι­κά με τον τρό­πο δια­χεί­ρι­σης ή και ανα­στρο­φής της αναι­μί­ας όταν εμφα­νί­ζε­ται. Γνω­ρί­ζου­με ότι η αναι­μία μπο­ρεί να επη­ρε­ά­σει την ψυχι­κή υγεία, επει­δή η συνα­φής αδυ­να­μία και η κόπω­ση μπο­ρούν να επη­ρε­ά­σουν τις επι­θυ­μη­τές δραστηριότητες».

Το 2021 τα περισ­σό­τε­ρα κρού­σμα­τα σημειώ­θη­καν στην υπο­σα­χά­ρια Αφρι­κή και τη Νότια Ασία. Οι χώρες με το υψη­λό­τε­ρο ποσο­στό αναι­μί­ας ήταν το Μάλι, η Ζάμπια και το Τόγκο. Οι περιο­χές με τα χαμη­λό­τε­ρα ποσο­στά αναι­μί­ας ήταν η Αυστρα­λα­σία, η Δυτι­κή Ευρώ­πη και η Βόρεια Αμε­ρι­κή, με την Ισλαν­δία, τη Νορ­βη­γία και το Μονα­κό να έχουν τα λιγό­τε­ρα κρούσματα.

 

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο