Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Μ’ ένα γλυκό του κουταλιού», τραγούδι εμπνευσμένο από την προσφυγιά (BINTEO)

«Μ’ ένα γλυ­κό του κου­τα­λιού», ονο­μά­ζε­ται το νέο τρα­γού­δι του Απο­στό­λη Μωρα­ΐ­τη, εμπνευ­σμέ­νο από το δρά­μα των προ­σφύ­γων και των μεταναστών.

Όπως το περι­γρά­φει ο ίδιος με δικά του λόγια:

«Από τη Μέση Ανα­το­λή έως την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, ορδές προ­σφύ­γων και μετα­να­στών ξεχύ­νο­νται στις ακτές της Ελλά­δας, άλλοι νεκροί και άλλοι ζωντα­νοί,  με σκο­πό ένα καλύ­τε­ρο αύριο στην “ανε­πτυγ­μέ­νη” Δύση.  Το φαι­νό­με­νο αυτό  έχει πάρει εκρη­κτι­κές δια­στά­σεις το τελευ­ταίο διά­στη­μα. Τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κανό­νια του πολέ­μου στις χώρες αυτές ανα­γκά­ζουν το ξερί­ζω­μα των λαών προς όφε­λος των μονο­πω­λί­ων και όχι για τη δήθεν σωτη­ρία των λαών αυτών από τους ντό­πιους κατακτητές.

Ένα από τα εκα­τομ­μύ­ρια θύμα­τα αυτής της κατά­στα­σης ήταν και το τρί­χρο­νο παι­δί από τη Συρία, ο Αϊλάν Κούρ­ντι, ο οποί­ος φορού­σε ένα κόκ­κι­νο μπλου­ζά­κι και μπλε σορτς, κει­τό­ταν μπρού­μυ­τα στην άμμο όταν τον φωτο­γρά­φη­σε ο φακός. Αυτό το παι­δί  γεν­νή­θη­κε εν μέσω του εμφυ­λί­ου πολέ­μου στη Συρία και δεν έζη­σε τίπο­τε άλλο παρά μόνο τον φόβο.

Ορμώ­με­νος από τη φωτο­γρα­φία του μικρού Αϊλάν έγρα­ψα το “Μ’ ένα γλυ­κό του κου­τα­λιού” που περι­γρά­φει βέβαια την ιστο­ρί­ας μιας μάνας και των παι­διών της,  που δεν είχαν μεν την τύχη του Αϊλάν, αλλά η δική τους προ­σφυ­γιά δεν τέλειω­σε ακόμα…».

Μου­σι­κή — στί­χοι — ερμη­νεία: Απο­στό­λης Μωραΐτης

Ενορ­χή­στρω­ση: Απο­στό­λης Μωρα­ΐ­της, Περι­κλής Μαλακατές

Ενορ­χή­στρω­ση στις κιθά­ρες: Γιώρ­γος Θεο­φά­νους (KollektivA)

‘Επαι­ξαν οι μου­σι­κοί: Βαγ­γέ­λης Τσι­μπλά­κης — τύμπα­να, Περι­κλής Μαλα­κα­τές — μπά­σο, Γιώρ­γος Θεο­φά­νους (KollektivA) – ηλ. κιθά­ρα, ακ. κιθά­ρα, Δημή­τρης Λιά­σκος – φλά­ου­το, Απο­στό­λης Μωρα­ΐ­της — ούτι, φωνή

Ηχογράφηση/Μίξη/mastering: Γιώρ­γος Θεο­φά­νους (KollektivA)

Η ηχο­γρά­φη­ση έγι­νε στο στού­ντιο των KollektivA

Την επι­μέ­λεια του βίντεο την είχε ο Δημή­τρης Στεφανής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο