Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μ. Συντυχάκης: Το «θαύμα» του τουρισμού δεν αφορά τους εργαζόμενους αλλά τα επιχειρηματικά κέρδη (VIDEO)

Το φρι­κα­λέο έγκλη­μα του κρά­τους του Ισρα­ήλ σε βάρος του Παλαι­στι­νια­κού λαού που αγω­νί­ζε­ται για την πατρί­δα του, κατήγ­γει­λε από το βήμα της Βου­λής ο Μανώ­λης Συντυ­χά­κης, βου­λευ­τής του ΚΚΕ, μιλώ­ντας σήμε­ρα στη Βουλή.

Κατήγ­γει­λε τον κυνι­σμό της κυβέρ­νη­σης Μητσο­τά­κη, που μιλά για «δικαί­ω­μα αυτο­ά­μυ­νας» του Ισρα­ήλ, ξεπλέ­νο­ντας με αυτό τον τρό­πο τη δια­χρο­νι­κή δολο­φο­νι­κή δρά­ση του Ισρα­ήλ, που από τις 7 Οκτώ­βρη έως σήμε­ρα έχει σκο­τώ­σει με τους ανη­λε­είς βομ­βαρ­δι­σμούς πάνω από 6.000 ανθρώ­πους, ανά­με­σά τους πάνω από 2.300 παιδιά.

Κατήγ­γει­λε ακό­μα και τη στά­ση των αστι­κών κομ­μά­των ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ που σιω­πούν μπρο­στά στο έγκλη­μα, στη­ρί­ζο­ντας τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς, αλλά και τη μετα­τρο­πή της χώρας σε ένα απέ­ρα­ντο αερο­πλα­νο­φό­ρο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και κάλε­σε στη συγκέ­ντρω­ση που διορ­γα­νώ­νε­ται το από­γευ­μα στην Ελευ­σί­να για να μη μετα­τρα­πεί και η αερο­πο­ρι­κή βάση της Ελευ­σί­νας σε πολε­μι­κό ορμητήριο.

Τα συν­θή­μα­τα «Ούτε γη ούτε νερό στους δολο­φό­νους των λαών» και «Λευ­τε­ριά στην Παλαι­στί­νη» ακού­γο­νται εδώ και μέρες σε όλη τη χώρα και σε όλο τον κόσμο, σημεί­ω­σε, εκφρά­ζο­ντας την αλλη­λεγ­γύη του ΚΚΕ στον αγώ­να των Παλαι­στι­νί­ων για ελεύ­θε­ρη και ανε­ξάρ­τη­τη πατρί­δα, στα σύνο­ρα του 1967, με πρω­τεύ­ου­σα την Αν. Ιερου­σα­λήμ, για επι­στρο­φή όλων των Παλαι­στι­νί­ων στις εστί­ες τους, απε­λευ­θέ­ρω­ση όλων των κρα­του­μέ­νων, από­συρ­ση της ελλη­νι­κής φρε­γά­τας «Ψαρά», κλεί­σι­μο των ξένων βάσε­ων και δια­κο­πή κάθε διευ­κό­λυν­σης προς το Ισραήλ.

Ταυ­τό­χρο­να, σημεί­ω­σε, το ΚΚΕ εκφρά­ζει την αλλη­λεγ­γύη του και στον ισραη­λι­νό λαό που υπο­φέ­ρει από το ίδιο το κρά­τος του Ισρα­ήλ και την αντι­δρα­στι­κή κυβέρ­νη­ση Νετα­νιά­χου που τον σέρ­νει στις σφα­γές γει­το­νι­κών λαών.

Το «θαύμα» του τουρισμού δεν αφορά τους εργαζόμενους

Όσον αφο­ρά το σχέ­διο νόμου του υπουρ­γεί­ου Του­ρι­σμού με τίτλο «Δια­τά­ξεις για την ενί­σχυ­ση της βιώ­σι­μης του­ρι­στι­κής ανά­πτυ­ξης», ο Μ. Συντυ­χά­κης σημεί­ω­σε ότι το «θαύ­μα» από την ανά­πτυ­ξη του του­ρι­σμού δεν είναι για όλους, από αυτό κερ­δί­ζουν οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι και χάνουν οι εργα­ζό­με­νοι. Σημεί­ω­σε ότι τα κοντέρ του του­ρι­σμού φέτος, που ξεπερ­νούν εκεί­να του 2019, δεν αφο­ρούν τους μισθούς των εργα­ζο­μέ­νων σε ξενο­δο­χεία — επι­σι­τι­σμό — του­ρι­σμό ούτε βέβαια το δικαί­ω­μα του λαού για δια­κο­πές και ξεκού­ρα­ση. Αφο­ρούν τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στον κλά­δο του του­ρι­σμού, όπου παρα­τη­ρεί­ται συγκε­ντρο­ποί­η­ση, ενώ προ­ω­θού­νται διά­φο­ρες μορ­φές βιώ­σι­μου του­ρι­σμού όπως θαλάσ­σια οικο­συ­στή­μα­τα, κατα­δυ­τι­κά πάρ­κα κ.ά.

Όπως σημεί­ω­σε, «τα όσα προ­βλέ­πει το σχέ­διο νόμου, όπως η σύστα­ση Περι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λί­ου, Συμ­βού­λιο Οινο­του­ρι­σμού κλπ., αφο­ρούν την προ­σαρ­μο­γή της κρα­τι­κής πολι­τι­κής για τη διευ­κό­λυν­ση των επι­χει­ρή­σε­ων στον του­ρι­σμό, από­λυ­τα ευθυ­γραμ­μι­σμέ­νης με τις κατευ­θύν­σεις της ΕΕ». Σε αυτό το πλαί­σιο, πρό­σθε­σε, «οι Περι­φέ­ρειες ανα­λαμ­βά­νουν τον ρόλο ντί­λερ των του­ρι­στι­κών προ­ϊ­ό­ντων προ­κει­μέ­νου να προ­ω­θή­σουν και να εξυ­πη­ρε­τή­σουν τα συμ­φέ­ρο­ντα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και των επεν­δύ­σε­ών τους ανά περιοχή».

Ο Μ. Συντυ­χά­κης κατήγ­γει­λε ακό­μα πως την ίδια ώρα που συντε­λεί­ται το «θαύ­μα» του του­ρι­σμού, οι εργα­ζό­με­νοι στον κλά­δο δου­λεύ­ουν σε συν­θή­κες απαρτ­χάιντ με μισθούς πεί­νας, εξο­ντω­τι­κά ωρά­ρια, ακό­μη και πρό­στι­μα σε βάρος τους, σε περί­πτω­ση που δεν αντέ­χουν και παραι­τού­νται, ενώ η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των εργα­ζο­μέ­νων δικαιού­νται μόνο 3 μήνες το επί­δο­μα, αντί να το λαμ­βά­νουν όλο το διά­στη­μα έως ότου ξανα­ερ­γα­στούν, στο ύψος των 600 ευρώ χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις, όπως διεκ­δι­κούν άλλω­στε και τα σωμα­τεία τους.

Τέλος, ο κομ­μου­νι­στής βου­λευ­τής ανα­φέρ­θη­κε και στην απα­ξί­ω­ση και εγκα­τά­λει­ψη των Δημό­σιων ΙΕΚ Του­ρι­σμού που κιν­δυ­νεύ­ουν να ανα­στεί­λουν τη λει­τουρ­γία τους (όπως της Κέρ­κυ­ρας) λόγω των σοβα­ρών ελλεί­ψε­ων σε μόνι­μο προσωπικό.

Ο Μ. Συντυ­χά­κης ανα­φέρ­θη­κε ακό­μα στα άρθρα 11 και 12 που αφο­ρούν το ναυά­γιο της Ζακύν­θου και τις ιαμα­τι­κές πηγές, αντί­στοι­χα, τονί­ζο­ντας ότι το περιε­χό­με­νό τους δεν αλλά­ζει την αντι­δρα­στι­κή ουσία των νόμων που έχουν ψηφι­στεί για τα δύο θέμα­τα και, ουσια­στι­κά, εξυ­πη­ρε­τούν τις απαι­τή­σεις του του­ρι­στι­κού κεφα­λαί­ου και των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο