Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα δίωξη κατά του Τραμπ για απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών του 2020

Η δικαιο­σύ­νη στην Τζόρ­τζια άσκη­σε δίω­ξη χθες Δευ­τέ­ρα στον αμε­ρι­κα­νό πρώ­ην πρό­ε­δρο Ντό­ναλντ Τραμπ και άλλα 18 πρό­σω­πα για τις παρά­νο­μες προ­σπά­θειες που φέρο­νται να κατέ­βα­λαν για να εξα­σφα­λί­σουν την ανα­τρο­πή του απο­τε­λέ­σμα­τος των εκλο­γών του 2020 σε αυτή την πολιτεία-κλειδί.

Πρό­κει­ται για την τέταρ­τη ποι­νι­κή δίω­ξη σε βάρος του Ντό­ναλντ Τραμπ μέσα σε χρο­νι­κό διά­στη­μα που δεν ξεπερ­νά τους έξι μήνες, εν μέσω της εσω­κομ­μα­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας των Ρεπου­μπλι­κά­νων προ­κει­μέ­νου να ανα­δει­χθεί ο υπο­ψή­φιος της παρά­τα­ξης για τον Λευ­κό Οίκο τον Νοέμ­βριο του 2024.

Η εισαγ­γε­λέ­ας της κομη­τεί­ας Φούλ­τον, η Φάνι Γουί­λις, βασί­στη­κε σε ισχύ­ο­ντα νόμο στην Τζόρ­τζια που αφο­ρά τη δρά­ση του οργα­νω­μέ­νου εγκλή­μα­τος για την απαγ­γε­λία των κατη­γο­ριών. Ο νόμος, που χρη­σι­μο­ποιεί­ται κυρί­ως για την άσκη­ση ποι­νι­κών διώ­ξε­ων σε μέλη συμ­μο­ριών, προ­βλέ­πει την επι­βο­λή ποι­νών φυλά­κι­σης 5 ετών ως και κάθειρ­ξης 20 ετών.

Παρά την ήττα του τότε απερ­χό­με­νου προ­έ­δρου στην Τζόρ­τζια το 2020, ο κ. Τραμπ και οι συγκα­τη­γο­ρού­με­νοί του «αρνή­θη­καν να ανα­γνω­ρί­σουν ότι έχα­σαν» και «συμ­με­τεί­χαν εν γνώ­σει τους και ιδία βου­λή­σει σε συνω­μο­σία προ­κει­μέ­νου να ανα­τρα­πεί παρά­νο­μα το απο­τέ­λε­σμα» των εκλο­γών, σύμ­φω­να με το κατηγορητήριο.

Σώμα ενόρ­κων που συνε­δρί­α­σε στην πρω­τεύ­ου­σα της νοτιο­α­να­το­λι­κής πολι­τεί­ας των ΗΠΑ ενέ­κρι­νε την απαγ­γε­λία των κατη­γο­ριών στο τέλος μιας ημέ­ρας κατα­θέ­σε­ων αυτο­πτών μαρ­τύ­ρων που κλή­θη­καν από την εισαγγελία.

Το σώμα αυτό πολι­τών με ευρεί­ες εξου­σί­ες συγκρο­τή­θη­κε από την κυρία Γουί­λις, η οποία διε­νερ­γού­σε έρευ­να για την υπό­θε­ση από το 2021, προ­κει­μέ­νου να κατα­λή­ξει σε συμπέ­ρα­σμα για το αν υπάρ­χουν επαρ­κή απο­δει­κτι­κά στοι­χεία ώστε να ασκη­θεί δίω­ξη στον θυελ­λώ­δη μεγι­στά­να των ακι­νή­των, ιδί­ως για απά­τη και παρά­νο­μη προ­σπά­θεια επέμ­βα­σης σε εκλο­γι­κή διαδικασία.

Δεν είναι δυνατή η απονομή χάριτος

Ο ενδια­φε­ρό­με­νος επι­τέ­θη­κε εκ νέου στην εισαγ­γε­λέα, με ανα­κοί­νω­ση της εκστρα­τεί­ας του που δημο­σιο­ποι­ή­θη­κε χθες Δευ­τέ­ρα το βρά­δυ: κατα­φέρ­θη­κε ενα­ντί­ον αυτής της «έξαλ­λης» Δημο­κρα­τι­κής δικα­στι­κού, που κατ’ αυτόν υπη­ρε­τεί τα συμ­φέ­ρο­ντα του Τζο Μπάι­ντεν, του Δημο­κρα­τι­κού προέδρου.

Η κυρία Γουί­λις «καθυ­στέ­ρη­σε στρα­τη­γι­κά την έρευ­νά της για να επέμ­βει στο μάξι­μουμ στην πορεία προς τις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές του 2024 και να βλά­ψει την εκστρα­τεία Τραμπ που κυριαρ­χεί» στις δημο­σκο­πή­σεις, σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση, που δεν ανα­φέ­ρε­ται ρητώς στην απαγ­γε­λία κατη­γο­ριών σε βάρος του πρώ­ην προέδρου.

Την έρευ­να πυρο­δό­τη­σε κυρί­ως τηλε­φω­νι­κή συν­διά­λε­ξη που είχε ο Ντό­ναλντ Τραμπ τον Ιανουά­ριο του 2021 ‑ηχο­γρά­φη­σή της έχει δοθεί στη δημοσιότητα‑, στην οποία απαι­τού­σε από τοπι­κό ανώ­τε­ρο αξιω­μα­τού­χο να του «βρει» περί­που 12.000 ψηφο­δέλ­τια υπέρ του που έλει­παν για να κερ­δί­σει την πολιτεία.

Για να απο­φευ­χθούν βίαια επει­σό­δια ή πιέ­σεις, στή­θη­καν μπά­ρες ασφα­λεί­ας μπρο­στά στο δικα­στή­ριο στην Ατλάντα.

Αντί­θε­τα με ό,τι ισχύ­ει με δια­δι­κα­σί­ες σε ομο­σπον­δια­κό επί­πε­δο, οι ακρο­α­μα­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες στην Τζόρ­τζια μετα­δί­δο­νται απευ­θεί­ας τηλε­ο­πτι­κά, όμως ο κ. Τραμπ, που οφεί­λει μέρος της δια­ση­μό­τη­τάς του στο ότι συμ­με­τεί­χε σε εκπο­μπές «ριά­λι­τι», δεν είχε δικαί­ω­μα να είναι παρών.

Ακό­μα κι αν κερ­δί­σει τις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές της επό­με­νης χρο­νιάς, δεν θα μπο­ρεί να απο­νεί­μει χάρη στον εαυ­τό του, ούτε να εξα­σφα­λί­σει εγκα­τά­λει­ψη των διώ­ξε­ων από την εισαγ­γε­λία, καθώς πρό­κει­ται για υπό­θε­ση σε επί­πε­δο πολι­τεί­ας, επο­μέ­νως το ομο­σπον­δια­κό κρά­τος δεν μπο­ρεί να επέμβει.

Η δια­δι­κα­σία αφο­ρά εν μέρει πρά­ξεις που συμπε­ρι­λή­φθη­καν στη δίω­ξη η οποία ασκή­θη­κε την 1η Αυγού­στου στον κ. Τραμπ από ομο­σπον­δια­κό δικα­στή­ριο της Ουά­σιγ­κτον για παρά­νο­μους ελιγ­μούς που φέρε­ται να έκα­νε στις εκλο­γές του 2020 σε επτά κρί­σι­μες πολι­τεί­ες, ανά­με­σά τους και στην Τζόρ­τζια. Η ημε­ρο­μη­νία αυτής της δίκης δεν έχει οριστεί.

Ως προς την υπό­θε­ση σε βάρος του στην Τζόρ­τζια, η κυρία Γουί­λις είπε πως έχει σκο­πό η δίκη να διε­ξα­χθεί «μέσα στους προ­σε­χείς έξι μήνες» και ότι θα δικα­στούν μαζί όλοι οι συγκατηγορούμενοι.

Ο πρώ­ην πρό­ε­δρος, που ως τώρα συντρί­βει στις δημο­σκο­πή­σεις τους αντι­πά­λους του στην εσω­κομ­μα­τι­κή δια­δι­κα­σία των Ρεπου­μπλι­κά­νων, θα βρε­θεί αντι­μέ­τω­πος με άλλες δίκες τον Μάρ­τιο και τον Μάιο του 2024. Καλεί­ται να λογο­δο­τή­σει για την εξα­γο­ρά της σιω­πής ηθο­ποιού πορ­νο­γρα­φι­κών ται­νιών ενώ­πιον της δικαιο­σύ­νης της Νέας Υόρ­κης· και επί­σης για τον τρό­πο που χει­ρί­στη­κε κρα­τι­κά απόρ­ρη­τα ενώ­πιον ομο­σπον­δια­κού δικα­στη­ρί­ου στη Φλόριντα.

 

Ο Μαρξ και η αισθη­τι­κή, του Μιχα­ήλ Λίφσιτς

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο