Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο

Πλη­θαί­νουν τα δημο­σιεύ­μα­τα (και οι διαρ­ρο­ές της κυβέρ­νη­σης) ότι το Μέγα­ρο Μαξί­μου φέρε­ται απο­φα­σι­σμέ­νο να φέρει νέο εκλο­γι­κό νόμο με λίστα και όριο 5% για την είσο­δο ενός κόμ­μα­τος στην Ευρω­βου­λή και αργό­τε­ρα στη Βουλή.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά, σύμ­φω­να με το «Πρώ­το Θέμα», μπρο­στά στις ευρω­ε­κλο­γές (προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες για τις 9/6/2024), ο Κυρ. Μητσο­τά­κης σχε­διά­ζει να προ­χω­ρή­σει μέχρι το τέλος του χρό­νου στις δύο προ­α­να­φε­ρό­με­νες αλλα­γές καταρ­γώ­ντας τον σταυ­ρό προ­τί­μη­σης που ίσχυ­σε στις δύο τελευ­ταί­ες ευρω­ε­κλο­γές (του 2014 και του 2019) και αυξά­νο­ντας στο 5% το όριο για την εκλο­γή ευρωβουλευτή.

Και επει­δή «τρώ­γο­ντας έρχε­ται η όρε­ξη», αρχί­ζει να ζυμώ­νε­ται και το ενδε­χό­με­νο αντί­στοι­χη ρύθ­μι­ση να επε­κτα­θεί και για τις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές, με μια αντί­στοι­χη αύξη­ση του ορί­ου εισό­δου για τα κόμ­μα­τα από 3% που είναι σήμε­ρα. Ενδει­κτι­κή και η χτε­σι­νή σχε­τι­κή παρέμ­βα­ση του συνταγ­μα­το­λό­γου και πρ. υπουρ­γού Αντ. Μανι­τά­κη, ο οποί­ος ερω­τώ­με­νος σχε­τι­κά (στο Πρώ­το Πρό­γραμ­μα) είπε πως δεν τίθε­ται ζήτη­μα συνταγ­μα­τι­κό­τη­τας «από τη στιγ­μή που έχου­με δεχθεί ότι είναι συνταγ­μα­τι­κό η ενι­σχυ­μέ­νη ανα­λο­γι­κή, από τη στιγ­μή που έχου­με δεχθεί ότι ακό­μα και η πρι­μο­δό­τη­ση με 30 ως 50 βου­λευ­τές στο πρώ­το κόμ­μα χάριν της κυβερ­νη­σι­μό­τη­τας (…) για να έχου­με κυβέρνηση».

Θυμί­ζου­με ότι η αλλα­γή του εκλο­γι­κού νόμου για να εφαρ­μο­στεί από την επό­με­νη εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση απαι­τεί πλειο­ψη­φία 2/3, δηλα­δή 200 ψήφους στο Κοι­νο­βού­λιο, με τους κυβερ­νη­τι­κούς κύκλους να ισχυ­ρί­ζο­νται πως δεν προ­βλέ­πε­ται αυτή η ρύθ­μι­ση για τις ευρω­ε­κλο­γές και πως αρκούν οι ψήφοι της ΚΟ της ΝΔ.

Ερω­τη­θείς χτες σχε­τι­κά, στην ενη­μέ­ρω­ση των δημο­σιο­γρά­φων, ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, Π. Μαρι­νά­κης, δεν απέ­κλει­σε τίπο­τα, λέγο­ντας ότι «αυτά δεν είναι της παρού­σης» και ότι «όταν θα υπάρ­χει κάτι ανα­κοι­νώ­σι­μο θα ενη­με­ρω­θεί­τε αρμοδίως».

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο