Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα προτροπή Τραμπ στο στρατό της Βενεζουέλας να ανατρέψει τον Μαδούρο

Για δεύ­τε­ρη φορά οι ΗΠΑ ουσια­στι­κά καλούν το στρα­τό της Βενε­ζου­έ­λας να προ­βεί σε πρα­ξι­κό­πη­μα ανα­τρο­πής του νόμι­μα εκλεγ­μέ­νου προ­έ­δρου της Βενε­ζου­έ­λας Νικο­λά Μαδού­ρο. Η πρώ­τη φορά ήταν όταν ο τότε Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ρεξ Τίλερ­σον έθε­σε την προ­ο­πτι­κή ο στρα­τός της Βενε­ζου­έ­λας να απο­φα­σί­σει να εκδιώ­ξει από την εξου­σία τον πρό­ε­δρο της χώρας Νικο­λάς Μαδού­ρο, τονί­ζο­ντας ωστό­σο ότι δεν γνω­ρί­ζει εάν αυτό πρό­κει­ται να συμβεί.

Σήμε­ρα, την πεποί­θη­σή του ότι ο πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας Νικο­λάς Μαδού­ρο ενδέ­χε­ται “να ανα­τρα­πεί πολύ γρή­γο­ρα” από τις ένο­πλες δυνά­μεις της χώρας του εξέ­φρα­σε ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ μιλώ­ντας σε δημο­σιο­γρά­φους, στο περι­θώ­ριο της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης του ΟΗΕ.

“Πρό­κει­ται για ένα καθε­στώς που θα μπο­ρού­σε ειλι­κρι­νά να ανα­τρα­πεί πολύ γρή­γο­ρα από τον στρα­τό αν οι στρα­τιω­τι­κοί απο­φά­σι­ζαν να το κάνουν” είπε ο Αμε­ρι­κα­νός πρόεδρος.

Λίγο νωρί­τε­ρα, ο υπο­ψή­φιος που έχει προ­τεί­νει ο Τραμπ να ανα­λά­βει επι­κε­φα­λής των αμε­ρι­κα­νι­κών στρα­τιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, δια­βε­βαί­ω­σε ότι δεν υπάρ­χει κανέ­να σχέ­διο για οποιου­δή­πο­τε είδους στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στεί η οικο­νο­μι­κή και πολι­τι­κή κρί­ση στη Βενεζουέλα.

Ο αντι­ναύ­αρ­χος Κρεγκ Φόλερ, κατα­θέ­το­ντας στη Γερου­σία που ανα­μέ­νε­ται να εγκρί­νει τον διο­ρι­σμό του ως επι­κε­φα­λής της Νότιας Διοί­κη­σης των ΗΠΑ, ρωτή­θη­κε αν υπήρ­ξαν κάποιες ειση­γή­σεις από τον πρό­ε­δρο ή από άλλους κορυ­φαί­ους αξιω­μα­τού­χους να γίνουν κάποιες προ­ε­τοι­μα­σί­ες για “χει­ρουρ­γι­κή ή άλλου τύπου” στρα­τιω­τι­κή δράση.

“Δεν κάνου­με τίπο­τε άλλο από τον συνή­θη συνε­τό σχε­δια­σμό που οποια­δή­πο­τε μάχι­μη διοί­κη­ση πρέ­πει να κάνει για να είναι προ­ε­τοι­μα­σμέ­νη για όλα τα ενδε­χό­με­να”, είπε, απα­ντώ­ντας στην ερώ­τη­ση που του έθε­σε η γερου­σια­στής των Δημο­κρα­τι­κών Κλερ ΜακΚάσκιλ.

Ο Φόλερ μίλη­σε επί­σης για τα σχέ­δια των αμε­ρι­κα­νι­κών δυνά­με­ων προ­κει­μέ­νου να στη­ρί­ξουν τις γει­το­νι­κές χώρες –Κολομ­βία, Ιση­με­ρι­νό και Περού– να αντι­με­τω­πί­σουν τη μετα­να­στευ­τι­κή κρί­ση λόγω της φυγής πολ­λών Βενε­ζου­ε­λά­νων από τη χώρα τους. Στα σχέ­δια αυτά περι­λαμ­βά­νε­ται και η απο­στο­λή του στρα­τιω­τι­κού νοσο­κο­μεια­κού πλοί­ου Comfort στην περιοχή.

Τέλος, υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι όπως απο­κά­λυ­ψε δημο­σί­ευ­μα της εφη­με­ρί­δας «New York Times» φαί­νε­ται πως Αμε­ρι­κα­νοί αξιω­μα­τού­χοι ετοί­μα­ζαν πρα­ξι­κό­πη­μα στη Βενε­ζου­έ­λα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο