Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα τραγωδία στη Μεσόγειο — Δεκάδες πρόσφυγες νεκροί

Σε του­λά­χι­στον 46 ανήλ­θε ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που έχα­σαν τη ζωή τους, όταν σκά­φος με μετα­νά­στες, βυθί­στη­κε στα ανοι­κτά της Τυνη­σί­ας, ανα­κοί­νω­σε το υπουρ­γείο Άμυ­νας της χώρας.

Άλλοι 67 άνθρω­ποι δια­σώ­θη­καν από την ακτοφυλακή.

Η επι­χεί­ρη­ση διά­σω­σης συνε­χί­ζε­ται, τονί­ζε­ται στην ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου. Οι μετα­νά­στες προ­έρ­χο­νταν από την Τυνη­σία και άλλες χώρες.

Ένας επι­ζώ­ντας είπε ότι ο καπε­τά­νιος εγκα­τέ­λει­ψε το σκά­φος, αφού άρχι­σε να βυθί­ζε­ται, προ­κει­μέ­νου να απο­φύ­γει το ενδε­χό­με­νο να συλ­λη­φθεί από τους λιμενικούς.

«Επέ­ζη­σα, καθώς κρα­τιό­μουν γερά από ένα κομ­μά­τι ξύλο για 9 ώρες» αφη­γή­θη­κε ο άνδρας, που νοση­λεύ­ε­ται σε νοσο­κο­μείο της πόλης Σφαξ στο νότιο τμή­μα της Τυνη­σί­ας. Εκεί συγκε­ντρώ­θη­καν δεκά­δες άνθρω­ποι ανα­ζη­τώ­ντας συγ­γε­νείς τους μετα­ξύ των επι­ζώ­ντων και προ­κει­μέ­νου να ανα­γνω­ρί­σουν τους νεκρούς.

Τη χθε­σι­νή νύχτα, Σαβ­βά­του προς Κυρια­κή, ένα πλοιά­ριο με μετα­νά­στες “βυθι­ζό­ταν” στ’ ανοι­κτά των ακτών του νομού Σφαξ, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο που έκα­νε λόγο για “σήμα κιν­δύ­νου που ελή­φθη στις 2 Ιου­νί­ου στις 22.45′ τοπι­κή ώρα (00.45′ ώρα Ελλά­δας) για ένα αλιευ­τι­κό σκά­φος που βυθι­ζό­ταν στ΄ ανοι­κτά του Κερ­κε­νάχ (νότια) με μετα­νά­στες επί του πλοίου”.

Σύμ­φω­να με αξιω­μα­τού­χους των υπη­ρε­σιών ασφα­λεί­ας, στο πλοιά­ριο επέ­βαι­ναν περί­που 180 πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, οι 80 εξ αυτών από άλλα αφρι­κα­νι­κά κράτη.

 

Τυνή­σιοι και πολ­λοί Αφρι­κα­νοί επι­χει­ρούν συχνά να δια­σχί­σουν τη Μεσό­γειο, κατευ­θυ­νό­με­νοι προς τη Σικε­λία στην Ιτα­λία, ανα­ζη­τώ­ντας ένα καλύ­τε­ρο μέλλον.

Έως την 30η Μαΐ­ου, 32.080 άνθρω­ποι έφθα­σαν φέτος στην Ευρώ­πη διά θαλάσ­σης, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του Διε­θνούς Οργα­νι­σμού Μετα­νά­στευ­σης. Περί­που 660 πέθα­ναν επι­χει­ρώ­ντας τον διά­πλου, τονί­ζε­ται στον ιστό­το­πο του ΔΟΜ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο