Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα ωμή παρέμβαση των ΗΠΑ: Προτρέπουν το στρατό της Βενεζουέλας σε πραξικόπημα

Η Ουά­σιγ­κτον κάλε­σε σήμε­ρα τις ένο­πλες δυνά­μεις της Βενε­ζου­έ­λας να προ­σχω­ρή­σουν στο στρα­τό­πε­δο του ακρο­δε­ξιού αυτο­α­να­κη­ρυ­χθέ­ντος προ­έ­δρου Χουάν Γκουα­ΐ­δό, όπως ακρι­βώς ο πτέ­ραρ­χος Φραν­σί­σκο Γιά­νες, που λιπο­τά­κτη­σε και δήλω­σε ότι δεν ανα­γνω­ρί­ζει πλέ­ον «τη δικτα­το­ρι­κή εξου­σία» του Νικο­λάς Μαδούρο.

«Οι ΗΠΑ καλούν όλα τα μέλη των ενό­πλων δυνά­με­ων να ακο­λου­θή­σουν το παρά­δειγ­μα του πτέ­ραρ­χου Γιά­νες και να προ­στα­τεύ­σουν τους ειρη­νι­κούς δια­δη­λω­τές, που υπο­στη­ρί­ζουν τη δημο­κρα­τία» ανέ­φε­ρε στο Twitter ο σύμ­βου­λος εθνι­κής ασφα­λεί­ας του Λευ­κού Οίκου Τζον Μπόλτον.

Η απά­ντη­ση στο ερώ­τη­μα για­τί βιά­ζο­νται τόσο να επι­βά­λουν τη μαριο­νέ­τα τους οι ΗΠΑ, βρί­σκε­ται στο ότι θέλουν να πλια­τσι­κο­λο­γή­σουν στον πλού­το της χώρας και να ανα­κό­ψουν την αυξα­νό­με­νη επιρ­ροή των Ρωσί­ας — Κίνας στην περιο­χή.

Η Ουά­σιγ­κτον ελπί­ζει σε πρα­ξι­κό­πη­μα του στρα­τού της Βενε­ζου­έ­λας. Παρό­τι εδώ και ημέ­ρες έχουν ομο­λο­γή­σει επα­φές με στε­λέ­χη του στρα­τού της χώρας, φαί­νε­ται ότι προς το παρόν δε βρί­σκουν αντα­πό­κρι­ση και γι’ αυτό και οι δημό­σιες προ­τρο­πές για να δημιουρ­γή­σουν κλί­μα πίε­σης από τους υπο­στη­ρι­κτές του ακρο­δε­ξιού Χουάν Γκουα­ΐ­δό προς τη στρα­τιω­τι­κή ηγε­σία. Ενδει­κτι­κό είναι ότι παρό­τι από ημέ­ρες έχουν εστιά­σει στους ανώ­τε­ρους αξιω­μα­τι­κούς, μόνο ένας στρα­τιω­τι­κός λιποτάκτησε.

Ο ακρο­δε­ξιός — μαριο­νέ­τα των ΗΠΑ Χουάν Γκουα­ΐ­δό έχει απευ­θύ­νει έκκλη­ση στους στρα­τιω­τι­κούς να τον στη­ρί­ξουν υπο­σχό­με­νος αμνη­στία σε όσους υλο­ποι­ή­σουν την προ­τρο­πή του για πραξικόπημα.

Η σημε­ρι­νή έκκλη­ση των ΗΠΑ και το άγχος τους να επι­βάλ­λουν τη μαριο­νέ­τα τους δεν είναι άσχε­τα και με τη σημε­ρι­νή μαζι­κή δια­δή­λω­ση υπέρ της νόμι­μης κυβέρ­νη­σης της χώρας. Το μέγε­θος της συγκέ­ντρω­σης τους θορύβησε.

venezuela3

Ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι είναι υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών εντός του 2019

Μία από τις μαζι­κό­τε­ρες δια­δη­λώ­σεις υπέρ της νόμι­μης κυβέρ­νη­σης της Βενε­ζου­έ­λας, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σήμε­ρα στο Καρά­κας, όπου χιλιά­δες κόσμου πλημ­μύ­ρι­σαν την κεντρι­κή λεω­φό­ρο Μπο­λί­βαρ, στο κέντρο της πρω­τεύ­ου­σας, για να τιμή­σουν την 20ή επέ­τειο από την ορκω­μο­σία του Ούγκο Τσά­βεζ στην προ­ε­δρία της χώρας, αλλά και για να δώσουν απά­ντη­ση στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση που βρί­σκε­ται σε εξέλιξη.

Δεν είναι τυχαίο ότι σήμε­ρα ο αυτο­α­να­κη­ρυ­χθείς πρό­ε­δρος και υπο­στη­ρι­ζό­με­νος από τις ΗΠΑ Χουάν Γκουαϊ­δό είχε καλέ­σει σε αντι­συ­γκε­ντρώ­σεις τους οπα­δούς της αντιπολίτευσης.

Ο πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας Νικο­λάς Μαδού­ρο αφού κατήγ­γει­λε και από το βήμα της συγκέ­ντρω­σης την επέμ­βα­ση των ΗΠΑ της ΕΕ και των πρό­θυ­μων συμ­μά­χων τους, δήλω­σε σήμε­ρα θετι­κά δια­κεί­με­νος στο ενδε­χό­με­νο διε­ξα­γω­γής πρό­ω­ρων βου­λευ­τι­κών εκλο­γών, εντός του 2019,

Η Συντα­κτι­κή Συνέ­λευ­ση καλεί σε «πρό­ω­ρες βου­λευ­τι­κές εκλο­γές για αυτήν τη χρο­νιά (…) Συμ­φω­νώ και τάσ­σο­μαι υπέρ αυτής της από­φα­σης», είπε μιλώ­ντας στη συγκέντρωση.

venezuelas2

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο