Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέες απελευθερώσεις ομήρων της Χαμάς και Παλαιστίνιων κρατουμένων κατά τη δεύτερη ημέρα της εκεχειρίας

Δεκα­ε­πτά όμη­ροι αφέ­θη­καν ελεύ­θε­ροι το βρά­δυ του Σαβ­βά­του και επέ­στρε­ψαν στο Ισρα­ήλ, μετά την καθυ­στέ­ρη­ση που κατα­γρά­φη­κε χθες το από­γευ­μα, επι­βε­βαιώ­νο­ντας τον εύθραυ­στο χαρα­κτή­ρα της συμ­φω­νί­ας για προ­σω­ρι­νή εκε­χει­ρία στη Λωρί­δα της Γάζας και για ανταλ­λα­γή Ισραη­λι­νών ομή­ρων με Παλαι­στί­νιους κρα­τού­με­νους, και ενώ το Ισρα­ήλ απεί­λη­σε με επα­νά­λη­ψη των δολο­φο­νι­κών επι­θέ­σε­ων, επι­κα­λού­με­νο την καθυστέρηση.

Η ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε το βρά­δυ του Σαβ­βά­του ότι δια­θέ­τει τον κατά­λο­γο των ομή­ρων που ανα­μέ­νε­ται να αφε­θούν ελεύ­θε­ροι σήμε­ρα, αλλά δεν απο­κά­λυ­ψε την ταυ­τό­τη­τά τους, τον αριθ­μό τους, αλλά ούτε και την ώρα που ανα­μέ­νε­ται να παρα­δο­θούν στον Ερυ­θρό Σταυρό.

Οι χθε­σι­νές απε­λευ­θε­ρώ­σεις καθυ­στέ­ρη­σαν πολ­λές ώρες, καθώς η Χαμάς να κατη­γό­ρη­σε το Ισρα­ήλ ότι δεν σέβε­ται τη συμ­φω­νία, αλλά τελι­κά η δια­δι­κα­σία προχώρησε.

Οι Ταξιαρ­χί­ες Εζε­ντίν αλ Κάσαμ, η ένο­πλη πτέ­ρυ­γα του παλαι­στι­νια­κού κινή­μα­τος, έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα βίντεο που δεί­χνει τους 13 Ισραη­λι­νούς ομή­ρους και τους τέσ­σε­ρις Ταϊ­λαν­δούς να μπαί­νουν σε οχή­μα­τα της Διε­θνούς Επι­τρο­πής Ερυ­θρού Σταυ­ρού, λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Το κομ­βόι πέρα­σε στην Αίγυ­πτο μέσω του περά­σμα­τος της Ράφα, στο νότιο τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας, και οι όμη­ροι οδη­γή­θη­καν στη συνέ­χεια στο Ισραήλ.

Τέσ­σε­ρις Γερ­μα­νοϊσ­ραη­λι­νοί είναι επί­σης μετα­ξύ των απε­λευ­θε­ρω­θέ­ντων, επε­σή­μα­νε η Γερ­μα­νί­δα υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ανα­λέ­να Μπέρ­μποκ, ενώ τέσ­σε­ρις άλλοι Γερ­μα­νοϊσ­ραη­λι­νοί είχαν αφε­θεί ελεύ­θε­ροι την Παρασκευή.

Αργά το βρά­δυ το Ισρα­ήλ ανα­κοί­νω­σε ότι άφη­σε ελεύ­θε­ρη δεύ­τε­ρη ομά­δα 39 Παλαι­στί­νιων κρα­του­μέ­νων, όλοι τους γυναί­κες και ανήλικοι.

Στο πλαί­σιο της συμ­φω­νί­ας μετα­ξύ Χαμάς και Ισρα­ήλ έχει κηρυ­χθεί τετρα­ή­με­ρη εκε­χει­ρία, στη διάρ­κεια της οποί­ας θα αφε­θούν ελεύ­θε­ροι 50 όμη­ροι του παλαι­στι­νια­κού κινή­μα­τος και 150 Παλαι­στί­νιοι κρατούμενοι.

Ακό­μη και όταν η κυβέρ­νη­ση του Ισρα­ήλ απε­λευ­θε­ρώ­νει Παλαι­στί­νιους, φαί­νε­ται να υπάρ­χει συνε­χής περι­φρό­νη­ση για την ελευ­θε­ρία όσων συνε­χί­ζουν να κρατούν.

Οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις συνε­χί­ζουν να σκο­τώ­νουν ανθρώ­πους με πολύ βίαιο τρό­πο στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη. Το τελευ­ταίο 24ωρο οκτώ άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν σε διά­φο­ρες περιοχές.

Χθες κατά­φε­ραν να εισέλ­θουν στη Γάζα 248 φορ­τη­γά, εκ των οποί­ων 61 μετέ­φε­ραν νερό, τρό­φι­μα και ιατρι­κά εφό­δια στο βόρειο τμή­μα του θύλα­κα, σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ.

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός θεω­ρεί το βόρειο τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας ζώνη μαχών και έχει ζητή­σει από τους κατοί­κους να το εγκα­τα­λεί­ψουν, ενώ εμπο­δί­ζει όποιον προ­σπα­θεί να επιστρέψει.

Παρά τις προει­δο­ποι­ή­σεις αυτές χιλιά­δες άνθρω­ποι εκμε­ταλ­λεύ­θη­καν την ανά­παυ­λα στις μάχες για να προ­σπα­θή­σουν να επι­στρέ­ψουν στον βορ­ρά, στα σπί­τια τους. Και, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Χαμάς, επτά από αυτούς τραυ­μα­τί­στη­καν χθες από ισραη­λι­νά πυρά.

Από την έναρ­ξη του πολέ­μου έχουν σκο­τω­θεί στη Γάζα 14.854 άνθρω­ποι, εκ των οποί­ων 6.150 παι­διά, σύμ­φω­να με την κυβέρ­νη­ση της Χαμάς.

«Θα ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στη Γάζα μόλις τελειώσει η εκεχειρία»

Ο επι­κε­φα­λής του ισραη­λι­νού στρα­τού, ο στρα­τη­γός Χερ­τζί Χαλέ­βι, προει­δο­ποί­η­σε ότι ο πόλε­μος δεν έχει τελειώ­σει. «Θα ξαναρ­χί­σου­με τις επι­θέ­σεις στη Γάζα μόλις τελειώ­σει η εκε­χει­ρία (…) για να εξαρ­θρώ­σου­με τη Χαμάς και να ασκή­σου­με τερά­στια πίε­ση ώστε να επι­στρα­φούν το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό όσοι περισ­σό­τε­ροι όμη­ροι γίνε­ται, μέχρι τον τελευ­ταίο», τόνισε.

Τα νοσο­κο­μεία στο νότιο τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας εξα­κο­λου­θού­σαν χθες να δέχο­νται πολ­λούς τραυ­μα­τί­ες που απο­μα­κρύν­θη­καν από το βόρειο τμή­μα. Αλλά, σύμ­φω­να με τον εκπρό­σω­πο του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας της Χαμάς, τον Άσραφ αλ Κιντρέχ, τα νοσο­κο­μεία «δεν έχουν πια την ικα­νό­τη­τα ούτε τον εξο­πλι­σμό» για να αντι­με­τω­πί­σουν αυτή την εισροή.

Περισ­σό­τε­ρα από τα μισά σπί­τια στον θύλα­κα έχουν κατα­στρα­φεί ή υπο­στεί ζημιές, σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ, και 1,7 εκατ. άνθρω­ποι από τους συνο­λι­κά 2,4 εκατ. κατοί­κους της Γάζας έχουν εκτοπιστεί.

Εορτασμοί στη Δυτική Όχθη

Αργά το βρά­δυ το Ισρα­ήλ ανα­κοί­νω­σε ότι άφη­σε ελεύ­θε­ρη δεύ­τε­ρη ομά­δα 39 Παλαι­στί­νιων κρα­του­μέ­νων, όλοι τους γυναί­κες και ανήλικοι.

Στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη κομ­βόι αυτο­κι­νή­των, τα οποία πάνω τους είχαν σημαί­ες διά­φο­ρων παλαι­στι­νια­κών κινη­μά­των, βγή­καν στους δρό­μους συνο­δεύ­ο­ντας λεω­φο­ρείο του Ερυ­θρού Σταυ­ρού το οποίο μετέ­φε­ρε τους κρατούμενους.

Στην Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ οι εορ­τα­σμοί ήταν πιο δια­κρι­τι­κοί. Πολ­λά οπλι­σμέ­να μέλη των δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας του Ισρα­ήλ είχαν παρα­τα­χθεί έξω από το σπί­τι της 39χρονης Ίσραα Τζά­α­μπις, της πιο γνω­στής κρα­τού­με­νης που αφέ­θη­κε ελεύ­θε­ρη χθες.

Η φωτο­γρα­φία της μέσα σε ισραη­λι­νό δικα­στή­ριο, στην οποία φαί­νε­ται να σηκώ­νει τα ατρο­φι­κά της δάκτυ­λα, με το πρό­σω­πό της να είναι εν μέρει καμέ­νο, έχει ανα­χθεί σε σύμ­βο­λο των δει­νών τα οποία υφί­στα­νται Παλαι­στί­νιοι κρατούμενοι.

«Ντρέ­πο­μαι να λέω ότι είμαι χαρού­με­νη την ώρα που όλη η Παλαι­στί­νη είναι τραυ­μα­τι­σμέ­νη», δήλωσε στους δημο­σιο­γρά­φους από το σαλό­νι του οικο­γε­νεια­κού της σπι­τιού, στο πλευ­ρό του 13χρονου γιου της Μοτα­σέμ. «Πρέ­πει να απε­λευ­θε­ρώ­σουν τους πάντες», τόνισε.

Η Τζά­α­μπις είχε κατα­δι­κα­στεί σε 11 χρό­νια κάθειρ­ξη για­τί το 2015 πυρο­δό­τη­σε γκα­ζά­κι που μετέ­φε­ρε στο αυτο­κί­νη­τό της σε ισραη­λι­νό σημείο ελέγ­χου, με απο­τέ­λε­σμα να τραυ­μα­τί­σει έναν αστυνομικό.

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο