Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέες ταυτότητες: Άνοιξε η πλατφόρμα

Σήμε­ρα από τις 08:30 ξεκί­νη­σε η λει­τουρ­γία της πλατ­φόρ­μας id.gov.gr. Με τον τρό­πο αυτό οι πολί­τες έχουν τη δυνα­τό­τη­τα να προ­γραμ­μα­τί­ζουν ψηφια­κά τα ραντε­βού τους, με τη δια­θε­σι­μό­τη­τα να ξεκι­νά από την Τρί­τη 26/9/23, για την έκδο­ση νέου τύπου ταυ­το­τή­των ή την αντι­κα­τά­στα­σή τους λόγω μετα­βο­λής των στοι­χεί­ων, λήξης ισχύ­ος, φθο­ράς ή παλαιό­τη­τας σύμ­φω­να με τα όσα ορί­ζο­νται στην κοι­νή υπουρ­γι­κή από­φα­ση (ΦΕΚ: Β’5619) των υπουρ­γών Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης Δημή­τρη Παπα­στερ­γί­ου και Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη Γιάν­νη Οικονόμου.

Η πλατ­φόρ­μα υλο­ποι­ή­θη­κε από τη γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πλη­ρο­φο­ρια­κών Συστη­μά­των και Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης του Υπουρ­γεί­ου Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης και η είσο­δος των πολι­τών γίνε­ται με τη χρή­ση των κωδι­κών Taxisnet.

Βήμα-βήμα η διαδικασία μέσω τη πλατφόρμας μέσω για το ραντεβού

Ο ενδια­φε­ρό­με­νος επι­λέ­γει στην αίτη­σή του, Αρχή Έκδο­σης με βάση τη διεύ­θυν­ση μόνι­μης ή προ­σω­ρι­νής του δια­μο­νής στην Ελλά­δα, συγκε­κρι­μέ­νη ημέ­ρα και ώρα από τη λίστα δια­θε­σι­μό­τη­τας, ώστε να εξυ­πη­ρε­τη­θεί με φυσι­κή παρου­σία, και κατα­χω­ρεί τα εξής στοι­χεία του προ­σώ­που στο οποίο αφο­ρά το ραντε­βού: ονο­μα­τε­πώ­νυ­μο, διεύ­θυν­ση ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μεί­ου (email) και προ­αι­ρε­τι­κά αριθ­μό τηλε­φώ­νου. Υπάρ­χει η δυνα­τό­τη­τα να κλεί­σει το ραντε­βού τρί­τος, ωστό­σο θα πρέ­πει να υπάρ­χει αυτο­πρό­σω­πη παρου­σία του πολί­τη για να εξυπηρετηθεί.

* Με την ολο­κλή­ρω­ση της υπο­βο­λής του αιτή­μα­τος απο­στέλ­λε­ται μήνυ­μα ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μεί­ου για την επα­λή­θευ­ση του email που δήλω­σε ο ενδια­φε­ρό­με­νος. Ακο­λού­θως, λαμ­βά­νει στο επι­βε­βαιω­μέ­νο email τις βασι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες για τη διεκ­πε­ραί­ω­ση της δια­δι­κα­σί­ας, καθώς και τα στοι­χεία επι­κοι­νω­νί­ας της Αρχής Έκδο­σης που έχει επιλέξει.

* Το αίτη­μα προ­γραμ­μα­τι­σμού του ραντε­βού μπο­ρεί να επα­να­προ­γραμ­μα­τι­στεί ή να ακυ­ρω­θεί ή να υπο­βλη­θεί εκ νέου, το αργό­τε­ρο οκτώ (8) ώρες πριν. Είκο­σι-τέσ­σε­ρις (24) ώρες πριν και δύο (2) ώρες πριν την έναρ­ξη του προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νου ραντε­βού ο ενδια­φε­ρό­με­νος λαμ­βά­νει από την πλατ­φόρ­μα μήνυ­μα υπεν­θύ­μι­σης στο email που έχει δηλώσει.

Διευ­κρι­νί­ζε­ται ότι δια­τη­ρεί­ται χρο­νι­κή από­στα­ση, μετα­ξύ των ραντε­βού των ενδια­φε­ρο­μέ­νων για την ίδια Αρχή Έκδο­σης δελ­τί­ων ταυ­τό­τη­τας, ικα­νή για να ολο­κλη­ρω­θεί ένα ραντε­βού πριν ξεκι­νή­σει ένα επό­με­νο. Οι ώρες και οι ημέ­ρες των δια­θέ­σι­μων ραντε­βού μπο­ρούν να μετα­βλη­θούν, λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη περιο­ρι­σμούς στο ωρά­ριο και τη δια­θε­σι­μό­τη­τα της Αρχής Έκδο­σης, ανά χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα και ανά θέση εργασίας.

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι ειδι­κά για την περί­πτω­ση απώ­λειας ή κλο­πής του αστυ­νο­μι­κού δελ­τί­ου ταυ­τό­τη­τας ο πολί­της θα πρέ­πει να επι­κοι­νω­νή­σει με την αρμό­δια Αρχή Έκδο­σης, βάσει της διεύ­θυν­σης μόνι­μης ή προ­σω­ρι­νής δια­μο­νής του στην Ελλά­δα και να ζητή­σει τον προ­γραμ­μα­τι­σμό ραντε­βού για την έκδο­ση νέου δελτίου.

Συχνές ερωτήσεις

Σε ποια ηλι­κία πρέ­πει να εκδώ­σω δελ­τίο ταυτότητας;

Υπο­χρε­ω­μέ­νοι να εφο­δια­σθούν με δελ­τίο ταυ­τό­τη­τας είναι όλοι οι Έλλη­νες πολί­τες, οι οποί­οι κατοι­κούν ή δια­μέ­νουν προ­σω­ρι­νά στην Ελλά­δα και έχουν συμπλη­ρώ­σει το 12ο έτος της ηλι­κί­ας τους.

Η υπο­χρέ­ω­ση εφο­δια­σμού με δελ­τίο ταυ­τό­τη­τας των ατό­μων που συμπλή­ρω­σαν το 12ο έτος της ηλι­κί­ας τους, ανή­κει στους γονείς και νόμι­μους κηδε­μό­νες αυτών.

Πού μπο­ρώ να απευ­θυν­θώ για την έκδο­ση του δελ­τί­ου ταυ­τό­τη­τάς μου;

Δελ­τία ταυ­τό­τη­τας εκδίδονται:

α) Για τις περι­φέ­ρειες Αττι­κής και Θεσ­σα­λο­νί­κης στο Τμή­μα Ασφα­λεί­ας του τόπου κατοι­κί­ας του ενδιαφερόμενου.

β) Για την υπό­λοι­πη Χώρα στην Υπο­διεύ­θυν­ση ή το Τμή­μα Ασφα­λεί­ας του τόπου κατοι­κί­ας του ενδιαφερόμενου.

Όπου δεν λει­τουρ­γούν τέτοιες Υπη­ρε­σί­ες, τα δελ­τία ταυ­τό­τη­τας εκδί­δο­νται από το Αστυ­νο­μι­κό Τμή­μα που ασκεί αρμο­διό­τη­τες ασφα­λεί­ας στον τόπο κατοι­κί­ας του ενδια­φε­ρό­με­νου και σε περί­πτω­ση που δεν υφί­στα­ται ούτε αυτό, τα δελ­τία ταυ­τό­τη­τας εκδί­δο­νται από την Υπο­διεύ­θυν­ση Αστυ­νο­μί­ας που εδρεύ­ει στην εν λόγω περιοχή.

Ποιες ώρες μπο­ρώ να προ­σέλ­θω στην αρμό­δια Αρχή για να αιτη­θώ την έκδο­ση της νέας μου ταυ­τό­τη­τας (ID1);

Το ωρά­ριο λει­τουρ­γί­ας είναι κοι­νό για όλες τις Αρχές έκδο­σης της Επι­κρά­τειας και έχει ως εξής:

Τα γρα­φεία ταυ­το­τή­των λει­τουρ­γούν καθη­με­ρι­νά κατά τις πρω­ι­νές ώρες (07:00–14:30 τη θερι­νή περί­ο­δο 01/04–30/09 και 07:30–15:00 τη χει­με­ρι­νή περί­ο­δο 01/10–31/03), με εξαί­ρε­ση την Τετάρ­τη που λει­τουρ­γούν από 14:00 έως 20:30, για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των πολι­τών που εργά­ζο­νται. Επί­σης, κάθε Σάβ­βα­το από 08:30 έως 13:00 εξυ­πη­ρε­τούν κατά προ­τε­ραιό­τη­τα τους μαθητές.

Προ­τού, μετα­βεί­τε στην Αρχή έκδο­σης, θα πρέ­πει να έχε­τε προ­γραμ­μα­τί­σει την επί­σκε­ψή σας μέσω της ηλε­κτρο­νι­κής πλατ­φόρ­μας, όπως περι­γρά­φε­ται στην επό­με­νη ερώτηση.

Σε περί­πτω­ση κλο­πής ή απώ­λειας παρα­κα­λού­με ακο­λου­θή­στε τις οδη­γί­ες της ερώ­τη­σης 8.

Τι χρειά­ζε­ται να κάνω προ­τού μετα­βώ στην αρμό­δια Αρχή για την έκδο­ση του δελ­τί­ου ταυ­τό­τη­τάς μου;

Για τη διευ­κό­λυν­σή σας και την απο­φυ­γή άσκο­πης ταλαι­πω­ρί­ας σας, θα πρέ­πει να έχε­τε προ­γραμ­μα­τί­σει την επί­σκε­ψή σας στην Αρχή έκδο­σης του τόπου μόνι­μης ή προ­σω­ρι­νής δια­μο­νής σας.

Για το σκο­πό αυτό, πρέ­πει να επι­σκε­φθεί­τε την ηλε­κτρο­νι­κή πλατ­φόρ­μα όπου θα συν­δε­θεί­τε με τη χρή­ση των προ­σω­πι­κών σας κωδι­κών — δια­πι­στευ­τη­ρί­ων της Γενι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Πλη­ρο­φο­ρια­κών Συστη­μά­των και Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης του Υπουρ­γεί­ου Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης (κωδι­κοί TAXISnet).

Ανα­ζη­τή­στε την Αρχή έκδο­σης του τόπου μόνι­μης ή προ­σω­ρι­νής σας δια­μο­νής και επι­λέξ­τε την ημέ­ρα και την ώρα που επι­θυ­μεί­τε να μετα­βεί­τε σε αυτήν για την υπο­βο­λή της αίτη­σής σας.

Μέσω της ίδιας πλατ­φόρ­μας, μπο­ρεί­τε να αλλά­ξε­τε την ημέ­ρα και ώρα του ραντε­βού σας ή να το ακυρώσετε.

Για την υπεν­θύ­μι­ση του ραντε­βού σας, θα λάβε­τε αυτό­μα­το μήνυ­μα στην ηλε­κτρο­νι­κή διεύ­θυν­ση που δηλώ­σα­τε, μία ημέ­ρα καθώς και δύο (2) ώρες, νωρί­τε­ρα της προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νης επί­σκε­ψής σας.

Σε περί­πτω­ση κλο­πής ή απώ­λειας του δελ­τί­ου ταυ­τό­τη­τας παρα­κα­λού­με να επι­κοι­νω­νή­σε­τε απευ­θεί­ας με την Αρχή έκδο­σης του τόπου μόνι­μης ή προ­σω­ρι­νής δια­μο­νής σας (βρεί­τε τα τηλέ­φω­να των Υπη­ρε­σιών εδώ), ώστε ο αρμό­διος υπάλ­λη­λος να σας κλεί­σει ραντε­βού το συντο­μό­τε­ρο δυνατό.

Σε περί­πτω­ση αδυ­να­μί­ας προ­σέ­λευ­σης στην Αρχή έκδο­σης λόγω προ­βλή­μα­τος υγεί­ας παρα­κα­λού­με δεί­τε την ερώ­τη­ση 21.

Μπο­ρώ να προ­γραμ­μα­τί­σω ραντε­βού για κάποιο άλλο πρόσωπο;

Ναι, μπο­ρεί­τε να προ­γραμ­μα­τί­σε­τε ραντε­βού και για λογα­ρια­σμό άλλου προσώπου.

Σε αυτήν την περί­πτω­ση θα συν­δε­θεί­τε στην ίδια ηλε­κτρο­νι­κή πλατ­φόρ­μα με τους δικούς σας κωδι­κούς TAXISnet, αλλά όταν θα σας ζητη­θεί, θα συμπλη­ρώ­σε­τε τα στοι­χεία του προ­σώ­που το οποίο επι­θυ­μεί την έκδο­ση νέου δελ­τί­ου ταυτότητας.

Με αυτόν τον τρό­πο, ο υπάλ­λη­λος της Αρχής έκδο­σης θα γνω­ρί­ζει ποιοι έχουν ραντε­βού κάθε στιγ­μή και θα μπο­ρεί να τους ενη­με­ρώ­σει εάν για κάποιο λόγο χρεια­στεί να γίνει οποια­δή­πο­τε αλλαγή.

Σε περι­πτώ­σεις απώλειας/κλοπής δεν χρειά­ζε­ται να κλεί­σε­τε ραντε­βού μέσω της ηλε­κτρο­νι­κής πλατφόρμας.

Ποια δικαιο­λο­γη­τι­κά χρειά­ζο­νται για την έκδο­ση του νέου δελ­τί­ου ταυ­τό­τη­τας (ID1);

Για την έκδο­ση του νέου δελ­τί­ου ταυ­τό­τη­τας, θα υπο­βάλ­λε­τε αυτο­προ­σώ­πως στην Αρχή έκδο­σης του τόπου μόνι­μης ή προ­σω­ρι­νής σας δια­μο­νής, τα κάτω­θι δικαιολογητικά:

α) Φωτο­γρα­φία, σε ψηφια­κή μορφή.

Η φωτο­γρα­φία δύνα­ται να λαμ­βά­νε­ται είτε απευ­θεί­ας στις Αρχές έκδο­σης, είτε μπο­ρεί­τε να απευ­θυν­θεί­τε σε έναν πιστο­ποι­η­μέ­νο επαγ­γελ­μα­τία φωτο­γρά­φο, ο οποί­ος θα αναρ­τή­σει τη φωτο­γρα­φία σας στην εφαρ­μο­γή myPhoto του gov.gr.

Σε αυτήν την περί­πτω­ση, ο φωτο­γρά­φος θα σας δώσει έναν κωδι­κά­ριθ­μο, τον οποίο στη συνέ­χεια μέσω της εφαρ­μο­γής myPhoto θα πρέ­πει να αντι­στοι­χί­σε­τε με το ΑΦΜ σας. Ανα­λυ­τι­κές οδη­γί­ες θα βρεί­τε εδώ.

Αυτή η δια­δι­κα­σία είναι απα­ραί­τη­τη προ­κει­μέ­νου ο υπάλ­λη­λος της αρμό­διας Αρχής έκδο­σης, να ανα­ζη­τή­σει και να ανα­κτή­σει τη φωτο­γρα­φία σας.

β) Αίτη­ση — υπεύ­θυ­νη δήλω­ση, η οποία θα σας χορη­γη­θεί από την Αρχή έκδοσης.

Βάσει της αιτή­σε­ώς σας, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί αυτε­πάγ­γελ­τη ανα­ζή­τη­ση, μέσω του Πλη­ρο­φο­ρια­κού Συστή­μα­τος «Μητρώο Πολι­τών» του Υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών, των απα­ραί­τη­των, για την έκδο­ση του δελ­τί­ου, στοι­χεί­ων δημο­το­λο­γί­ου. Η αίτη­ση θα εκτυ­πω­θεί και θα σας ζητη­θεί να υπογράψετε.

γ) Αίτη­ση έκδο­σης δελ­τί­ου ταυ­τό­τη­τας, η οποία θα σας χορη­γη­θεί από την Αρχή έκδοσης.

Η αίτη­ση συμπλη­ρώ­νε­ται από την αρμό­δια Αρχή έκδο­σης, με βάση τα στοι­χεία σας, όπως αυτά προ­κύ­πτουν από το Πλη­ρο­φο­ρια­κό Σύστη­μα «Μητρώο Πολι­τών» του Υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών ή από το πιστο­ποι­η­τι­κό του Δήμου, στο δημο­το­λό­γιο του οποί­ου είστε εγγεγραμμένος.

Αφού την υπο­γρά­ψε­τε ηλε­κτρο­νι­κά (με ψηφια­κή υπο­γρα­φή επί ειδι­κού εξο­πλι­σμού), θα εκτυ­πω­θεί και θα σας ζητη­θεί να επι­βε­βαιώ­σε­τε το ακρι­βές των στοι­χεί­ων που περιέ­χει και να την υπο­γρά­ψε­τε και χειρόγραφα.

δ) Ηλε­κτρο­νι­κό παρά­βο­λο ύψους 10 ευρώ.

Για την έκδο­ση κάθε δελ­τί­ου απαι­τεί­ται ηλε­κτρο­νι­κό παρά­βο­λο υπέρ του Δημο­σί­ου, ύψους 10 ευρώ (Τύπος Παρα­βό­λου: [1894] — «Έκδο­ση δελ­τί­ου ταυ­τό­τη­τας Έλλη­να πολί­τη»), το οποίο αντι­στοι­χεί στο αντί­τι­μο του σώμα­τος του δελ­τί­ου, τα έξο­δα εκτύ­πω­σης — προ­σω­πο­ποί­η­σής του, καθώς και τη δαπά­νη ασφα­λούς μετα­φο­ράς του.

Εάν είστε πολύ­τε­κνος (ιδιό­τη­τα η οποία πρέ­πει να προ­κύ­πτει από σχε­τι­κό απο­δει­κτι­κό, π.χ. βιβλιά­ριο πολυ­τέ­κνων), το παρά­βο­λο που θα πρέ­πει να πλη­ρώ­σε­τε είναι το μισό, 5 ευρώ (Τύπος Παρα­βό­λου: [1895] — «Έκδο­ση δελ­τί­ου ταυ­τό­τη­τας Έλλη­να πολί­τη (πολυ­τέ­κνων)».

Επι­πλέ­ον, στην αίτη­ση έκδο­σης επι­κολ­λά­ται το προ­βλε­πό­με­νο ένση­μο της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μί­ας, ύψους 0,50 ευρώ (Τύπος Παρα­βό­λου: [2043] — «Η αίτη­ση (καρ­τέ­λα) για την έκδο­ση δελ­τί­ου ταυ­τό­τη­τας Έλλη­να υπη­κό­ου (Ένση­μο ΕΛ.ΑΣ.)».

Για την έκδο­ση όλων των ανω­τέ­ρω παρα­βό­λων πρέ­πει να συν­δε­θεί­τε με την υπη­ρε­σία e‑Παράβολο.

Σε περί­πτω­ση έκδο­σης λάθος παρα­βό­λου, μπο­ρεί­τε να αιτη­θεί­τε την επι­στρο­φή των χρη­μά­των σας.

ε) Παλαιού τύπου δελ­τίο ταυτότητας

Για την έκδο­ση του νέου δελ­τί­ου ταυ­τό­τη­τας απαι­τεί­ται να προ­σκο­μί­σε­τε και να παρα­δώ­σε­τε το παλαιό δελ­τίο ταυ­τό­τη­τας (μπλε δελτίο).

Πρό­κει­ται να βγά­λω ταυ­τό­τη­τα για πρώ­τη φορά στη ζωή μου. Ποια δικαιο­λο­γη­τι­κά χρειάζονται;

Θα χρεια­στεί­τε όλα τα δικαιο­λο­γη­τι­κά που ανα­φέ­ρο­νται στην ερώ­τη­ση 6 και επι­πλέ­ον ένας μάρ­τυ­ρας για να βεβαιώ­σει τα στοι­χεία σας. O μάρ­τυ­ρας μπο­ρεί να είναι οποιο­δή­πο­τε ενή­λι­κο πρό­σω­πο, το οποίο θα έχει στην κατο­χή του ταυ­το­ποι­η­τι­κό έγγρα­φο σε ισχύ.

Εάν η αίτη­ση έκδο­σης αφο­ρά σε ανή­λι­κο, τότε ως μάρ­τυ­ρας μπο­ρεί να παρα­στεί μόνο ένας από τους δύο γονείς ή εκείνος/η που ασκεί την επι­μέ­λεια ή επι­τρο­πεία του. Σε περί­πτω­ση επι­μέ­λειας ή επι­τρο­πεί­ας θα πρέ­πει να επι­δει­χθούν τα νόμι­μα έγγρα­φα που απο­δει­κνύ­ουν την επι­μέ­λεια ή επι­τρο­πεία του ανήλικου.

Έχασα/μου έκλε­ψαν την ταυ­τό­τη­τά μου. Τι ενέρ­γειες πρέ­πει να κάνω;

Εάν χάσα­τε την ταυ­τό­τη­τά σας, θα πρέ­πει να δηλώ­σε­τε άμε­σα την απώ­λειά της στην πλη­σιέ­στε­ρη Αστυ­νο­μι­κή Αρχή (εάν βρί­σκε­στε στην χώρα) ή ελλη­νι­κή Προ­ξε­νι­κή Αρχή (εάν βρί­σκε­στε στο εξω­τε­ρι­κό). Επί­σης, μπο­ρεί­τε να δηλώ­σε­τε την απώ­λεια και ηλεκτρονικά.

Εάν πέσα­τε θύμα κλο­πής, η καταγ­γε­λία πρέ­πει να γίνει αυτο­προ­σώ­πως στην τοπι­κή Αστυ­νο­μι­κή Αρχή (ελλη­νι­κή ή αλλο­δα­πή εάν βρί­σκε­στε στη χώρα ή στο εξω­τε­ρι­κό, αντίστοιχα).

Σε κάθε περί­πτω­ση, το δελ­τίο σας θα ακυ­ρω­θεί και θα πρέ­πει να ζητή­σε­τε την έκδο­ση νέου.

Ακό­μη και αν βρεί­τε τη χαμέ­νη σας ταυ­τό­τη­τα, μην την χρη­σι­μο­ποι­ή­σε­τε καθώς οια­δή­πο­τε ενέρ­γεια με αυτήν δεν θα έχει νομι­κή ισχύ, αλλά παρα­δώ­στε την στην πλη­σιέ­στε­ρη αστυ­νο­μι­κή Αρχή.

Στη συνέ­χεια θα πρέ­πει να επι­κοι­νω­νή­σε­τε απευ­θεί­ας με την Αρχή έκδο­σης του τόπου μόνι­μης ή προ­σω­ρι­νής δια­μο­νής σας (βρεί­τε τα τηλέ­φω­να των Υπη­ρε­σιών εδώ), ώστε ο αρμό­διος υπάλ­λη­λος να σας κλεί­σει ραντε­βού το συντο­μό­τε­ρο δυνατό.

Ποια δικαιο­λο­γη­τι­κά χρειά­ζο­νται για την έκδο­ση δελ­τί­ου ταυ­τό­τη­τας σε περί­πτω­ση απώ­λειας, κλο­πής, φθο­ράς ή μετα­βο­λής στοι­χεί­ων; (Αφο­ρά και τους 2 τύπους ταυ­το­τή­των, παλαιού τύπου-μπλε δελ­τίο και νέου τύπου-ID1).

α) Έκδο­ση λόγω Απώλειας/Κλοπής

Εάν χάσα­τε ή σας έκλε­ψαν την ταυ­τό­τη­τά σας, για την έκδο­ση του νέου σας δελ­τί­ου θα χρειαστούν:

- Τα δικαιο­λο­γη­τι­κά της αρχι­κής έκδο­σης (βλέ­πε ερώ­τη­ση 6), συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του μάρτυρα.

- Υπεύ­θυ­νη δήλω­ση, στην οποία ανα­φέ­ρο­νται οι συν­θή­κες απώ­λειας, για τις περι­πτώ­σεις απώλειας.

- Πρό­σφα­τη βεβαί­ω­ση Ελλη­νι­κής Αρχής (Αστυ­νο­μι­κής ή Προ­ξε­νι­κής), για τις περι­πτώ­σεις κλοπής.

- Επι­πλέ­ον ηλε­κτρο­νι­κό παρά­βο­λο υπέρ του Δημο­σί­ου, ύψους 9 ευρώ (Τύπος Παρα­βό­λου: [1889] — «Αντι­κα­τά­στα­ση δελ­τί­ων ταυ­τό­τη­τας λόγω φθοράς/απώλειας»), μόνο για τις περι­πτώ­σεις απώλειας.

β) Έκδο­ση λόγω φθοράς

Εάν η ταυ­τό­τη­τά σας έχει φθα­ρεί, για την έκδο­ση του νέου σας δελ­τί­ου θα χρειαστούν:

- Τα δικαιο­λο­γη­τι­κά της αρχι­κής έκδο­σης (βλέ­πε ερώ­τη­ση 6), συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του μάρτυρα.

- Το δελ­τίο ταυ­τό­τη­τας που έχει φθαρεί.

- Υπεύ­θυ­νη δήλω­ση, στην οποία ανα­φέ­ρο­νται οι συν­θή­κες φθοράς.

- Επι­πλέ­ον ηλε­κτρο­νι­κό παρά­βο­λο υπέρ του Δημο­σί­ου, ύψους 9 ευρώ (Τύπος Παρα­βό­λου: [1889] — «Αντι­κα­τά­στα­ση δελ­τί­ων ταυ­τό­τη­τας λόγω φθοράς/απώλειας»).

γ) Έκδο­ση λόγω μετα­βο­λής οποιου­δή­πο­τε στοι­χεί­ου ταυτότητας

Εάν έχει επέλ­θει μετα­βο­λή οποιου­δή­πο­τε στοι­χεί­ου της ταυ­τό­τη­τάς σας, όπως ορί­ζε­ται στο άρθρο 6 του Ν.Δ. 127/ 69, για την έκδο­ση του νέου σας δελ­τί­ου θα χρειαστούν:

- Τα δικαιο­λο­γη­τι­κά της αρχι­κής έκδο­σης (βλέ­πε ερώ­τη­ση 6).

- Το δελ­τίο ταυ­τό­τη­τας που έχε­τε στην κατο­χή σας.

- Αντί­γρα­φο της σχε­τι­κής πρά­ξης της Αρχής ακύ­ρω­σης (π.χ. λόγω αλλα­γής επω­νύ­μου, υιο­θε­σί­ας, λύσης ή ακύ­ρω­σης αυτής, ανα­γνώ­ρι­σης, απο­κή­ρυ­ξης ή νομι­μο­ποί­η­σης τέκνου και σε οποια­δή­πο­τε άλλη από το νόμο ορι­ζό­με­νη περίπτωση).

Για την έκδο­ση όλων των ανω­τέ­ρω παρα­βό­λων θα πρέ­πει να συν­δε­θεί­τε με την υπη­ρε­σία e‑Παράβολο.

Σε περί­πτω­ση έκδο­σης λάθος παρα­βό­λου, μπο­ρεί­τε να αιτη­θεί­τε την επι­στρο­φή των χρη­μά­των σας.

Έχω ταυ­τό­τη­τα παλαιού τύπου, η οποία εκδό­θη­κε πολύ πρό­σφα­τα. Μπο­ρώ να την αλλά­ξω με νέου τύπου δελτίο;

Εάν επι­θυ­μεί­τε να αντι­κα­τα­στή­σε­τε την παλαιά ταυ­τό­τη­τά σας με δελ­τίο νέου τύπου, μπο­ρεί­τε να το κάνε­τε ανε­ξαρ­τή­τως του πόσο πρό­σφα­τη είναι.

Σε αυτήν την περί­πτω­ση θα χρειαστούν:

- Τα δικαιο­λο­γη­τι­κά της αρχι­κής έκδο­σης, πλην του μάρτυρα.

- Το παλαιό δελ­τίο ταυ­τό­τη­τας, το οποίο θα το επι­δεί­ξε­τε κατά την αίτη­σή σας και θα το παρα­δώ­σε­τε στην Αρχή έκδο­σης μόλις παρα­λά­βε­τε το νέο σας έγγραφο.

Χρειά­ζε­ται να γνω­ρί­ζω κάτι άλλο για τη δια­δι­κα­σία έκδο­σης του δελ­τί­ου μου;

α) Το επώ­νυ­μο, το όνο­μα, το πατρώ­νυ­μο και το μητρώ­νυ­μό σας, θα ανα­γρά­φο­νται και με λατι­νι­κούς χαρα­κτή­ρες, με μετα­γρα­φή σύμ­φω­να με το πρό­τυ­πο ΕΛ.Ο.Τ. 743.

Εάν επι­θυ­μεί­τε κάποιο από τα ανω­τέ­ρω στοι­χεία, να ανα­γρα­φεί με τρό­πο δια­φο­ρε­τι­κό του προ­τύ­που ΕΛΟΤ 743, θα πρέ­πει να προ­σκο­μί­σε­τε ταξι­διω­τι­κό ή άλλο έγγρα­φο ημε­δα­πής ή αλλο­δα­πής Αρχής, από το οποίο να προ­κύ­πτει η εν λόγω διαφορά.

β) Εφό­σον επι­θυ­μεί­τε να ανα­γρα­φεί επί του δελ­τί­ου η ομά­δα και το RHESUS του αίμα­τός σας, θα πρέ­πει να προ­σκο­μί­σε­τε βεβαί­ω­ση νοση­λευ­τι­κού ιδρύ­μα­τος ή υγειο­νο­μι­κού εργα­στη­ρί­ου, στην οποία να ανα­γρά­φε­ται αυτή.

Η ανα­γρα­φή του εν λόγω στοι­χεί­ου, δεν είναι υποχρεωτική.

γ) Κατά τη δια­δι­κα­σία υπο­βο­λής της αίτη­σης για έκδο­ση νέου δελ­τί­ου, ο αρμό­διος υπάλ­λη­λος θα σας ζητή­σει να σας δακτυλοσκοπήσει.

Η δακτυ­λο­σκό­πη­ση, η οποία γίνε­ται με ειδι­κό, ηλε­κτρο­νι­κό εξο­πλι­σμό, αφο­ρά τη λήψη δύο (2) δακτυ­λι­κών απο­τυ­πω­μά­των και συγκε­κρι­μέ­να των δει­κτών των δύο χεριών σας.

Σε περί­πτω­ση μόνι­μης ή προ­σω­ρι­νής αδυ­να­μί­ας λήψης δακτυ­λι­κού απο­τυ­πώ­μα­τος δεί­κτη, λαμ­βά­νε­ται κατά σει­ρά απο­τύ­πω­μα του αντί­χει­ρα, μέσου ή παρά­με­σου του ιδί­ου χεριού, ενώ στην περί­πτω­ση μονό­χει­ρα λαμ­βά­νε­ται απο­τύ­πω­μα και δεύ­τε­ρου δακτύ­λου από το υπάρ­χον χέρι, με την ίδια ως άνω σειρά.

Η μόνι­μη ή προ­σω­ρι­νή αδυ­να­μία λήψης δακτυ­λι­κών απο­τυ­πω­μά­των, πέραν των περι­πτώ­σε­ων εμφα­νούς ακρω­τη­ρια­σμού, απο­δει­κνύ­ε­ται με ιατρι­κό πιστο­ποι­η­τι­κό, το οποίο φέρει την υπο­γρα­φή ιατρού αντί­στοι­χης ειδι­κό­τη­τας με την πάθη­ση που βεβαιώνεται.

Επι­ση­μαί­νε­ται ότι εάν είναι προ­σω­ρι­νώς αδύ­να­τη η λήψη των δακτυ­λι­κών σας απο­τυ­πω­μά­των, τότε η διάρ­κεια του δελ­τί­ου σας θα είναι περιο­ρι­σμέ­νη (ισχύς 12 μηνών), αντί 10 ετών που ισχύ­ει για όλες τις υπό­λοι­πες περιπτώσεις.

δ) Εφό­σον πρό­κει­ται για έκδο­ση δελ­τί­ου σε πρό­σω­πο, η επι­μέ­λεια του οποί­ου ασκεί­ται σύμ­φω­να με δικα­στι­κή από­φα­ση ή το οποίο τελεί σε επι­τρο­πεία ή δικα­στι­κή συμπα­ρά­στα­ση, τότε θα πρέ­πει να προ­σκο­μι­στεί και η σχε­τι­κή από­φα­ση καθο­ρι­σμού επι­μέ­λειας ή ορι­σμού επι­τρό­που ή δικα­στι­κού συμπαραστάτη.

ε) Οι Αξιω­μα­τι­κοί, Υπα­ξιω­μα­τι­κοί και Οπλί­τες των Ενό­πλων Δυνά­με­ων και οι αντί­στοι­χοι των Σωμά­των Ασφα­λεί­ας, που εξέρ­χο­νται από την ενερ­γό υπη­ρε­σία ή την πολε­μι­κή δια­θε­σι­μό­τη­τα, συνυ­πο­βάλ­λουν με την αίτη­σή τους και την προ­βλε­πό­με­νη από τις δια­τά­ξεις του άρθρου 7 παρ. 1 του Ν.Δ.127/1969 βεβαίωση.

στ) Η αίτη­σή σας για την έκδο­ση νέου δελ­τί­ου ταυ­τό­τη­τας, παίρ­νει αυτό­μα­τα έναν μονα­δι­κό αριθ­μό, τον Αριθ­μό Αίτη­σης. Με αυτό τον αριθ­μό θα μπο­ρεί­τε να απευ­θύ­νε­τε οποιο­δή­πο­τε ερώ­τη­μα σχε­τι­κά με την αίτη­σή σας καθώς και να παρα­λά­βε­τε το δελ­τίο σας.

Με την ολο­κλή­ρω­ση της δια­δι­κα­σί­ας υπο­βο­λής αίτη­σης, θα σας απο­στα­λεί σχε­τι­κό μήνυ­μα ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μεί­ου με τον Αριθ­μό Αίτη­σης και όλες τις απα­ραί­τη­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες (Αρχή Έκδο­σης, κλπ.)

Πόσο και­ρό χρειά­ζε­ται για να εκδο­θεί το νέο δελ­τίο ταυ­τό­τη­τας (ID1);

Όλα τα νέα δελ­τία ταυ­τό­τη­τας θα εκτυ­πώ­νο­νται με τα υψη­λό­τε­ρα επί­πε­δα ασφά­λειας και ποιό­τη­τας στη Διεύ­θυν­ση Δια­βα­τη­ρί­ων & Εγγρά­φων Ασφα­λεί­ας του Αρχη­γεί­ου της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μί­ας, με έδρα στην Και­σα­ρια­νή Αττικής.

Ο χρό­νος ο οποί­ος θα απαι­τεί­ται από την ημέ­ρα που θα κατα­θέ­σε­τε την αίτη­σή σας στο Τμή­μα της περιο­χής σας μέχρι την παρα­λα­βή του νέου σας δελ­τί­ου, κυμαί­νε­ται στις 7 ημέρες.

Ως εκ τού­του, παρα­κα­λού­με όπως προ­γραμ­μα­τί­σε­τε έγκαι­ρα την υπο­βο­λή της αίτη­σής σας στην αρμό­δια Αρχή.

Η ταυ­τό­τη­τά μου κατα­στρά­φη­κε σε φυσι­κή κατα­στρο­φή. Ποια παρά­βο­λα χρειά­ζο­νται σε αυτήν την περίπτωση;

Όταν η φθο­ρά ή η απώ­λεια του δελ­τί­ου σας οφεί­λε­ται σε λόγους ανω­τέ­ρας βίας (σει­σμό, πυρ­κα­γιά, ναυά­γιο, πλημ­μύ­ρα κλπ.), το δελ­τίο ταυ­τό­τη­τας εκδί­δε­ται αφού προη­γου­μέ­νως προ­σκο­μι­στεί επι­βε­βαιω­τι­κό έγγρα­φο του συμ­βά­ντος ή υπεύ­θυ­νη δήλω­ση του αιτούντος.

Σε αυτήν την περί­πτω­ση θα χρεια­στεί να κατα­βάλ­λε­ται μόνο το παρά­βο­λο υπέρ του Δημο­σί­ου, ύψους 10 ευρώ (Τύπος Παρα­βό­λου: [1894] — «Έκδο­ση δελ­τί­ου ταυ­τό­τη­τας Έλλη­να πολίτη»).

Δια­μέ­νω μόνι­μα στο εξω­τε­ρι­κό. Πού μπο­ρώ να υπο­βάλ­λω αίτη­ση για έκδο­ση νέου δελτίου;

Αυτήν τη στιγ­μή δεν υφί­στα­ται τεχνι­κή δυνα­τό­τη­τα υπο­βο­λής αίτη­σης έκδο­σης νέου δελ­τί­ου ταυ­τό­τη­τας στις ελλη­νι­κές προ­ξε­νι­κές Αρχές.

Ως εκ τού­του, η αίτη­ση για έκδο­ση νέου δελ­τί­ου μπο­ρεί να γίνει μόνο στις Αρχές έκδο­σης που βρί­σκο­νται στην Ελλάδα.

Εφό­σον πρό­κει­ται να επι­σκε­φθεί­τε τη χώρα, μπο­ρεί­τε να προ­γραμ­μα­τί­σε­τε την υπο­βο­λή αίτη­σης έκδο­σης νέου δελ­τί­ου στην αρμό­δια Αρχή της περιο­χής όπου θα δια­μεί­νε­τε κατά την παρα­μο­νή σας εδώ (ξενο­δο­χείο, συγγενικό/φιλικό σπί­τι κλπ).

Είμαι εγγε­γραμ­μέ­νος σε ελλη­νι­κό δήμο, αλλά δια­μέ­νω σε άλλη περιο­χή. Επί­σης, η διεύ­θυν­ση κατοι­κί­ας που φαί­νε­ται στην φορο­λο­γι­κή μου δήλω­ση έχει αλλά­ξει πρό­σφα­τα. Πού πρέ­πει να απευ­θυν­θώ για την έκδο­ση του νέου μου δελτίου;

Την αίτη­ση για την έκδο­ση του δελ­τί­ου ταυ­τό­τη­τάς σας, θα την υπο­βάλ­λε­τε στην Αρχή μόνι­μης ή προ­σω­ρι­νής δια­μο­νής σας στη χώρα, ανε­ξαρ­τή­τως του δήμου στον οποίο είστε εγγεγραμμένος/η ή της διεύ­θυν­σης που εμφαί­νε­ται στη φορο­λο­γι­κή σας δήλωση.

Τη διεύ­θυν­ση κατοι­κί­ας σας (μόνι­μης ή προ­σω­ρι­νής) θα την ανα­γρά­ψε­τε στην υπεύ­θυ­νη δήλω­ση που θα υπο­βάλ­λε­τε κατά την αίτη­ση έκδο­σης της νέας σας ταυ­τό­τη­τας, πλην όμως έχο­ντας υπό­ψη τις κυρώ­σεις που προ­βλέ­πο­νται από την κεί­με­νη νομο­θε­σία σε περί­πτω­ση δήλω­σης ψευ­δών γεγονότων.

Μπο­ρεί να παρα­λά­βει κάποιος τρί­τος για λογα­ρια­σμό μου το δελ­τίο ταυ­τό­τη­τάς μου;

Όχι. Το δελ­τίο ταυ­τό­τη­τας είναι αυστη­ρά προ­σω­πι­κό έγγρα­φο και παρα­δί­δε­ται από την αρμό­δια Αρχή μόνο στον ίδιο τον κάτο­χό του.

Μπο­ρώ να ζητή­σω να στα­λεί το νέο δελ­τίο στο σπί­τι μου με ταχυδρομείο;

Όχι. Το δελ­τίο ταυ­τό­τη­τας μπο­ρεί να σας παρα­δο­θεί μόνο ιδιο­χεί­ρως, από την ίδια Αρχή στην οποία υπο­βάλ­λα­τε την αίτη­σή σας.

Η νέα σας ταυ­τό­τη­τα απο­κτά ισχύ και εμφαί­νε­ται ως ενερ­γή μόλις σας επι­δο­θεί, ανε­ξαρ­τή­τως του πότε εκτυπώθηκε.

Θα ενη­με­ρω­θούν άλλες υπη­ρε­σί­ες του Δημο­σί­ου ή φορείς για την αλλα­γή της ταυ­τό­τη­τάς μου;

Μόλις σας επι­δο­θεί η νέα σας ταυ­τό­τη­τα θα ενη­με­ρω­θούν μέσω του Κέντρου Δια­λει­τουρ­γι­κό­τη­τας του υπουρ­γεί­ου Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης αυτό­μα­τα όλες οι υπη­ρε­σί­ες και φορείς που δια­συν­δέ­ο­νται με αυτό, όπως ΑΑΔΕ, GOV.GR WALLET, κλπ.

Θα πρέ­πει να προ­γραμ­μα­τί­σω νέο ραντε­βού για να παρα­λά­βω την ταυ­τό­τη­τά μου;

Όχι. Όταν το νέο σας δελ­τίο έχει επι­στρα­φεί εκτυ­πω­μέ­νο στην Αρχή έκδο­σης, θα ενη­με­ρω­θεί­τε με μήνυ­μα στην ηλε­κτρο­νι­κή διεύ­θυν­ση που δηλώ­θη­κε κατά τον προ­γραμ­μα­τι­σμό του ραντε­βού σας.

Εάν η επί­σκε­ψή σας είχε προ­γραμ­μα­τι­στεί τηλε­φω­νι­κά απευ­θεί­ας από την Αρχή έκδο­σης, αρμό­διος υπάλ­λη­λος θα σας ενη­με­ρώ­σει (είτε ηλε­κτρο­νι­κά αν κατά την αίτη­σή σας δηλώ­σα­τε ηλε­κτρο­νι­κή διεύ­θυν­ση είτε τηλε­φω­νι­κά) για τις ημέ­ρες και ώρες που μπο­ρεί­τε να προ­σέλ­θε­τε για την παρα­λα­βή του δελ­τί­ου σας.

Για την παρα­λα­βή ή για οτι­δή­πο­τε θέλε­τε να ρωτή­σε­τε ανα­φο­ρι­κά με το δελ­τίο σας, παρα­κα­λού­με όπως έχε­τε δια­θέ­σι­μο τον Αριθ­μό Αίτη­σής σας, ο οποί­ος θα σας δοθεί από τον αρμό­διο υπάλ­λη­λο μόλις ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία υπο­βο­λής της αίτη­σης έκδοσης.

Υπέ­βαλ­λα αίτη­ση για έκδο­ση νέου δελ­τί­ου, αλλά η Αρχή έκδο­σης με ενη­μέ­ρω­σε ότι η ταυ­τό­τη­τα δεν εκτυ­πώ­θη­κε λόγω ακα­τάλ­λη­λης φωτο­γρα­φί­ας. Τι μπο­ρώ να κάνω σε αυτήν την περίπτωση;

Εάν ενη­με­ρω­θεί­τε ότι η ταυ­τό­τη­τά σας δεν εκτυ­πώ­θη­κε λόγω ακα­τάλ­λη­λης φωτο­γρα­φί­ας, εφό­σον αυτό οφεί­λε­ται σε υπαι­τιό­τη­τα της Υπη­ρε­σί­ας λόγω κακή λήψης, μπο­ρεί­τε να ζητή­σε­τε απευ­θεί­ας από την Αρχή έκδο­σης τον προ­γραμ­μα­τι­σμό νέου ραντε­βού το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό. Επι­πλέ­ον, δεν θα απαι­τη­θεί η έκδο­ση νέου παρα­βό­λου 10 ευρώ.

Εφό­σον η ακα­τάλ­λη­λη φωτο­γρα­φία οφεί­λε­ται σε υπαι­τιό­τη­τα επαγ­γελ­μα­τία φωτο­γρά­φου, θα μπο­ρεί­τε να επα­να­προ­γραμ­μα­τί­σε­τε το ραντε­βού σας από την ηλε­κτρο­νι­κή πλατ­φόρ­μα. Και σε αυτήν την περί­πτω­ση, δεν απαι­τεί­ται η έκδο­ση νέου παρά­βο­λου 10 ευρώ.

Συγ­γε­νής μου είναι κατάκοιτος/η και δεν μπο­ρεί να μετα­κι­νη­θεί για να εκδώ­σει νέα ταυ­τό­τη­τα. Τι μπο­ρώ να κάνω;

Για τα άτο­μα τα οποία βεβαιω­μέ­να δεν μπο­ρούν να μετα­κι­νη­θούν προς τις Αρχές έκδο­σης (κατά­κοι­τοι, κρα­τού­με­νοι φυλα­κών κλπ.), έχει προ­βλε­φθεί η λει­τουρ­γία φορη­τών σταθ­μών που μπο­ρούν να μετα­βούν στο χώρο που βρί­σκε­ται το ενδια­φε­ρό­με­νο άτομο.

Για να προ­γραμ­μα­τί­σε­τε ραντε­βού για τις συγκε­κρι­μέ­νες περι­πτώ­σεις, θα πρέ­πει να προη­γη­θεί απευ­θεί­ας τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με την τοπι­κή Αρχή έκδο­σης, προ­κει­μέ­νου ο αρμό­διος υπάλ­λη­λος να σας ενη­με­ρώ­σει σχε­τι­κά με την ημέ­ρα και ώρα μετά­βα­σής του στο χώρο σας.

Θα μπο­ρώ να ταξι­δέ­ψω στο εξω­τε­ρι­κό με τη νέα μου ταυτότητα;

Το νέου τύπου δελ­τίο ταυ­τό­τη­τας, πλη­ροί όλα τα διε­θνή πρό­τυ­πα ασφα­λεί­ας και μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί ως ταξι­διω­τι­κό έγγρα­φο στις χώρες της ΕΕ ή/και της ζώνης SCHENGEN. Επι­πλέ­ον, μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί και σε τρί­τες χώρες (εκτός ΕΕ ή/και SCHENGEN) στις οποί­ες επι­τρέ­πε­ται η είσο­δος υπη­κό­ων της ΕΕ μόνο με χρή­ση ταυ­τό­τη­τας αντί δια­βα­τη­ρί­ου (π.χ. Αλβα­νία, Βόρεια Μακε­δο­νία, Βοσ­νία & Ερζε­γο­βί­νη, Γεωρ­γία, Μαυ­ρο­βού­νιο, Σερ­βία, Τουρκία).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο