Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέος γύρος διευθετήσεων στα ελληνοτουρκικά: Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη — Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρ­κη, στο περι­θώ­ριο της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης του ΟΗΕ, συνα­ντώ­νται σήμε­ρα στις 11 π.μ. (τοπι­κή ώρα, 6 μ.μ. ώρα Ελλά­δας) οι Μητσο­τά­κης — Ερντο­γάν, προ­ε­τοι­μά­ζο­ντας τα επό­με­να βήμα­τα ανα­ζή­τη­σης διευ­θε­τή­σε­ων στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά, με ζητού­με­νο τη δια­σφά­λι­ση της ευρω­α­τλα­ντι­κής συνο­χής στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, κόντρα σε άλλα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα, και την ευό­δω­ση των μπίζ­νες του κεφα­λαί­ου, με ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται για τα ελλη­νι­κά και κυπρια­κά κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα. Διό­λου τυχαία, αργό­τε­ρα μέσα στη μέρα ο Ελλη­νας πρω­θυ­πουρ­γός θα συνα­ντη­θεί και με τον Πρό­ε­δρο της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας Ν. Χρι­στο­δου­λί­δη, για διευ­κρι­νί­σεις και περαι­τέ­ρω συνεννοήσεις.

Ηδη χθες, σε προ­ε­τοι­μα­σία της σημε­ρι­νής συνά­ντη­σης, συνα­ντή­θη­καν στην έδρα των Ηνω­μέ­νων Εθνών οι υπουρ­γοί Εξω­τε­ρι­κών των δύο χωρών, Γ. Γερα­πε­τρί­της και Χ. Φιντάν (προς «την εμπέ­δω­ση ενός θετι­κού κλί­μα­τος μετα­ξύ των δύο πλευ­ρών», όπως λένε στο ΥΠΕΞ), ενώ στην Αθή­να ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Π. Μαρι­νά­κης προ­ε­ξο­φλού­σε ότι θα είναι μια «σημα­ντι­κή συνά­ντη­ση», θυμί­ζο­ντας ότι στην προη­γού­με­νή τους, στη Σύνο­δο Κορυ­φής του ΝΑΤΟ στο Βίλ­νιους τον Ιού­λη, «συμ­φω­νή­θη­κε ένα πλαί­σιο συζη­τή­σε­ων». «Εμείς πιστεύ­ου­με στον διά­λο­γο. Πιστεύ­ου­με σε αυτό το κλί­μα δια­λό­γου, το οποίο καλ­λιερ­γεί­ται και προ­φα­νώς αξιο­λο­γεί­ται καθη­με­ρι­νά», πρό­σθε­σε, ενώ διευ­κρί­νι­σε ότι η σημε­ρι­νή συνά­ντη­ση «θα κινη­θεί, προ­φα­νώς, σε όσα συμ­φω­νή­θη­καν στην πρώ­τη συνά­ντη­ση, στα τρία επί­πε­δα που είχε συμ­φω­νη­θεί, και θα σχε­δια­στούν και τα επό­με­να βήμα­τα μέχρι το τέλος του χρόνου».

Θυμί­ζου­με ότι έχουν ήδη προγραμματιστεί:

– Συνά­ντη­ση των υφυ­πουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών των δύο χωρών στις 16/10, επί των λεγό­με­νων «πολι­τι­κών συνο­μι­λιών» και του «σχε­δί­ου κοι­νής δρά­σης». Από ελλη­νι­κής πλευ­ράς τον «πολι­τι­κό διά­λο­γο» θα «τρέ­ξει» η υφυ­πουρ­γός Αλε­ξάν­δρα Παπαδοπούλου.

– Συνά­ντη­ση του υφυ­πουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών, αρμό­διου για θέμα­τα οικο­νο­μι­κής διπλω­μα­τί­ας και εξω­στρέ­φειας, Κ. Φρα­γκο­γιάν­νη, και του Τούρ­κου ομο­λό­γου του, Μπ. Ακσα­πάρ, στις 17/10 στην Αθή­να, με αντι­κεί­με­νο την προ­ώ­θη­ση της λεγό­με­νης θετι­κής ατζέ­ντας, των διμε­ρών μπίζνες.

– Επα­νεκ­κί­νη­ση «την προ­σε­χή περί­ο­δο» των Μέτρων Οικο­δό­μη­σης Εμπι­στο­σύ­νης (συζη­τούν για μέτρα ύφε­σης στο στρα­τιω­τι­κό πεδίο, αλλά δρο­μο­λο­γεί­ται να τεθεί ξανά επι­κε­φα­λής της ελλη­νι­κής ομά­δας διπλω­μά­της και όχι στρα­τιω­τι­κός, όπως ίσχυε τα τελευ­ταία οκτώ χρό­νια) και — κατά τον Φιντάν — «συμ­βου­λευ­τι­κές συνομιλίες».

– Στο τέλος του έτους θα συνε­δριά­σει υπό την προ­ε­δρία Μητσο­τά­κη — Ερντο­γάν το Ανώ­τα­το Συμ­βού­λιο Συνερ­γα­σί­ας (ΑΣΣ) στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, με τη συμ­με­το­χή των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών και Αμυ­νας, καθώς και υπουρ­γών από τα λεγό­με­να «οικο­νο­μι­κά» υπουρ­γεία, ώστε να κλεί­σουν συμ­φω­νί­ες για παρα­πέ­ρα επι­τά­χυν­ση της διμε­ρούς οικο­νο­μι­κής συνεργασίας.

«Ο διά­λο­γος θα προ­χω­ρή­σει και σε όλα τα υπό­λοι­πα επί­πε­δα και θα τον αξιο­λο­γού­με κάθε φορά και από τη δική μας την πλευ­ρά, με βάση και τις εξε­λί­ξεις που προ­κύ­πτουν», συμπλή­ρω­σε ο Μαρι­νά­κης, επι­μέ­νο­ντας παράλ­λη­λα ότι η κυβέρ­νη­ση προ­σέρ­χε­ται στις συζη­τή­σεις χωρίς «καμία διά­θε­ση, προ­φα­νώς, υπο­χώ­ρη­σης στα κυριαρ­χι­κά μας δικαιώματα».

«Αμοιβαίες κινήσεις…»

Στο μετα­ξύ ο ίδιος ο Κυρ. Μητσο­τά­κης, σε τοπο­θε­τή­σεις του στο πλαί­σιο της παρου­σί­ας του το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο στη ΔΕΘ, χαρα­κτή­ρι­σε «αυτο­νό­η­το» ότι «σε μια δια­πραγ­μά­τευ­ση δεν μπο­ρεί να πετύ­χει ποτέ κανείς το 100% των διεκ­δι­κή­σε­ών του».

Παί­ζο­ντας δε με τις λέξεις, αντί για «υπο­χω­ρή­σεις» αντέ­τει­νε ότι πρό­κει­ται για «αμοι­βαί­ες κινή­σεις που πρέ­πει να γίνουν και από τις δύο πλευ­ρές» (όπου …αμοι­βαίο για τον ελλη­νι­κό λαό θα είναι να δεχτεί να «συζη­τή­σει» μια σει­ρά από όσα έχει αρα­διά­σει τόσα χρό­νια ως απαι­τή­σεις η τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη) «για να διε­ρευ­νή­σου­με αν μπο­ρού­με να πετύ­χου­με μια συμ­φω­νία στο βασι­κό ζητού­με­νο το οποίο έχου­με να συζη­τή­σου­με με την Τουρ­κία, που δεν είναι άλλο από την οριο­θέ­τη­ση των θαλάσ­σιων ζωνών, δηλα­δή ΑΟΖ και υφα­λο­κρη­πί­δας, στο Αιγαίο και στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο», όπως είπε αφή­νο­ντας να εννοη­θεί ότι υπάρ­χουν κι άλλα, όπως το εύρος των χωρι­κών υδά­των και του ενα­έ­ριου χώρου, ο ορι­σμός των οποί­ων είναι προ­α­παι­τού­με­νο για να πιά­σει η συζή­τη­ση την υφα­λο­κρη­πί­δα και την ΑΟΖ.

Αλλω­στε, και ο πρω­θυ­πουρ­γός παρα­τή­ρη­σε ότι «η συζή­τη­ση αυτή δεν είναι μια απλή συζή­τη­ση», ωστό­σο παρου­σί­α­σε ως καθή­κον του «να διε­ρευ­νή­σω αυτό το παρά­θυ­ρο ευκαι­ρί­ας, αν μας δίνει τη δυνα­τό­τη­τα πραγ­μα­τι­κά να πετύ­χου­με κάτι το οποίο ενδε­χο­μέ­νως οι προ­κά­το­χοί μου να μην μπό­ρε­σαν να το πετύ­χουν».

Ολα αυτά ενώ πλη­ρο­φο­ρί­ες από την Τουρ­κία ανα­φέ­ρουν ότι η τουρ­κι­κή αντι­προ­σω­πεία στην παρού­σα φάση θα εστιά­σει περισ­σό­τε­ρο στις διευ­θε­τή­σεις που επι­θυ­μεί στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο (όπου είναι και το μεγα­λύ­τε­ρο «ψητό» για τα μονο­πώ­λια), χωρίς ωστό­σο να κάνει βήμα πίσω από τις διεκ­δι­κή­σεις που εγεί­ρει στο Αιγαίο.

Σε ένα τέτοιο πλαί­σιο και προ­σπα­θώ­ντας να ενδυ­να­μώ­σει τη θέση της στο πολυ­ε­πί­πε­δο παζά­ρι, η κυβέρ­νη­ση κάνει μια σει­ρά κινή­σεις προ­ε­τοι­μα­σί­ας. Χθες, π.χ. ο Γ. Γερα­πε­τρί­της συμ­με­τεί­χε σε τρι­με­ρή συνά­ντη­ση στη Ν. Υόρ­κη με τους ομο­λό­γους του της Κύπρου και του Ισρα­ήλ και σε τετρα­με­ρή με τους αντί­στοι­χους της Βουλ­γα­ρί­ας, της Ρου­μα­νί­ας και της Κρο­α­τί­ας. Είχε επί­σης συνά­ντη­ση με την ηγε­σία της Αμε­ρι­κα­νο-Εβραϊ­κής Επι­τρο­πής (AJC), όπου συμ­με­τεί­χαν ακό­μα η Κύπρος, το Ισρα­ήλ και η Αίγυ­πτος, ενώ είχε και επα­φές με ομο­λό­γους του από άλλες χώρες.

Πηγή: Εφη­με­ρί­δα «Ριζο­σπά­στης»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο