Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέος κοροναϊός: Συνεχώς αυξάνονται οι νεκροί και τα κρούσματα — Κάλπικη εικόνα «θωράκισης» από τις ελληνικές αρχές

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ κατέ­γρα­ψαν τον πρώ­το θάνα­το ασθε­νούς που είχε μολυν­θεί από τον κορο­ναϊό, μετέ­δω­σε ο τηλε­ο­πτι­κός σταθ­μός TVB σήμε­ρα. Πρό­κει­ται για τον δεύ­τε­ρο θάνα­το που κατα­γρά­φε­ται εξαι­τί­ας του 2019-nCoV εκτός της ηπει­ρω­τι­κής Κίνας. Σύμ­φω­να με τις αρχές, ο ασθε­νής που υπέ­κυ­ψε, 39 ετών, αντι­με­τώ­πι­ζε επί­σης υπο­κεί­με­νη πάθηση.Στην αυτό­νο­μη περιο­χή του Χονγκ Κονγκ έχουν επι­βε­βαιω­θεί 15 κρού­σμα­τα, ανά­με­σά τους και ένα στο οποίο πιστεύ­ε­ται ότι ο ιός μετα­δό­θη­κε σε αυτήν.

Ο απο­λο­γι­σμός των νεκρών εξαι­τί­ας του κορο­ναϊ­ού είναι πλέ­ον 427, αν προ­στε­θούν τα θύμα­τα στο Χονγκ Κονγκ και στις Φιλιπ­πί­νες στα 425 που θρη­νεί η Κίνα. Από τους 64 νέους θανά­τους, οι 48 κατα­γρά­φη­καν στη Γου­χάν, την πρω­τεύ­ου­σα της επαρ­χί­ας Χου­μπέι και εστία της επι­δη­μί­ας. Το σύνο­λο των κρου­σμά­των στην Κίνα ανερ­χό­ταν ως τα μεσά­νυ­χτα χθες Δευ­τέ­ρα σε 20.438.. Την ίδια στιγ­μή, η εξά­πλω­ση της επι­δη­μί­ας σε χώρες τόσο της Ασί­ας όσο και σε άλλες ηπεί­ρους συνε­χί­ζε­ται. Του­λά­χι­στον 24 χώρες έχουν ανα­κοι­νώ­σει επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα, ενώ ο αριθ­μός ολο­έ­να και αυξάνει.

Δύο νέα κρούσματα του κοροναϊού στη Γερμανία

Δύο νέα κρού­σμα­τα του κινε­ζι­κού κορο­ναϊ­ού επι­βε­βαιώ­θη­καν χθες Δευ­τέ­ρα το βρά­δυ, ανε­βά­ζο­ντας των αριθ­μό των ασθε­νών στη Γερ­μα­νία σε δώδεκα.

Πρό­κει­ται για έναν ακό­μη εργα­ζό­με­νο της εται­ρί­ας Webasto, στην Βαυα­ρία, όπου την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα εντο­πί­στη­καν τα πρώ­τα κρού­σμα­τα έπει­τα από επί­σκε­ψη κινέ­ζας συνερ­γά­τι­δας της εται­ρί­ας, καθώς και για παι­δί εργα­ζό­με­νου της ίδιας εται­ρί­ας. Θετι­κές ήταν ήδη οι εργα­στη­ρια­κές εξε­τά­σεις στις οποί­ες υπο­βλή­θη­καν ο πατέ­ρας του και η αδελ­φή του.

Τα δέκα από τα μέχρι στιγ­μής δώδε­κα κρού­σμα­τα του κορο­ναϊ­ού συν­δέ­ο­νται άμε­σα ή έμμε­σα με την Webasto, η οποία στο μετα­ξύ έχει ανα­στεί­λει την λει­τουρ­γία της προς το παρόν.

Η εται­ρία επρό­κει­το να επα­να­λει­τουρ­γή­σει αύριο, αλλά πριν από λίγες ώρες ανα­κοί­νω­σε ότι θα παρα­μεί­νει κλει­στή του­λά­χι­στον έως τις 11 Φεβρουα­ρί­ου, όταν θα συμπλη­ρω­θούν 14 ημέ­ρες (η περί­ο­δος επώ­α­σης του 2019-nCoV) από το πρώ­το κρούσμα.

Οι περισ­σό­τε­ροι από τους εργα­ζό­με­νους έχουν ήδη υπο­βλη­θεί σε εξε­τά­σεις και τα απο­τε­λέ­σμα­τα για 143 ανθρώ­πους ανα­μέ­νο­νται τις επό­με­νες ημέρες.

Πάνω από 1.000 μέλη του προ­σω­πι­κού εργά­ζο­νται αυτές τις μέρες από το σπί­τι, ενώ 20 εργα­ζό­με­νοι πήγαν σήμε­ρα οικειο­θε­λώς στα κεντρι­κά γρα­φεία της εται­ρί­ας, στο Στό­κντορφ της Βαυαρίας.

Πάνω από 3.700 άνθρω­ποι σε καρα­ντί­να σε κρουα­ζιε­ρό­πλοιο στα ανοι­χτά του Τόκιο

Κάλπικη εικόνα «θωράκισης», με νοσοκομεία που είναι «στο κόκκινο»

Την ώρα που οι αρμό­διοι επι­στή­μο­νες κατά τη διάρ­κεια της χτε­σι­νής συνε­δρί­α­σης του Εθνι­κού Συμ­βου­λί­ου Δημό­σιας Υγεί­ας ανέ­φε­ραν ότι «η πιθα­νό­τη­τα να έρθει ένα κρού­σμα κορο­νοϊ­ού τις επό­με­νες τρεις βδο­μά­δες είναι υπαρ­κτή, με βάση τα μέχρι τώρα δεδο­μέ­να», η κυβέρ­νη­ση κάνει λόγο για «αυξη­μέ­να μέτρα θωρά­κι­σης» ενό­ψει της «δια­συ­νο­ρια­κής απει­λής», την ίδια ώρα που η κατά­στα­ση στο δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας είναι «στο κόκ­κι­νο», ως απο­τέ­λε­σμα της δια­χρο­νι­κής πολι­τι­κής εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης όλων των αστι­κών κυβερνήσεων.

Ο υπουρ­γός Υγεί­ας Β. Κικί­λιας υπο­σχέ­θη­κε στο πλαί­σιο των μέτρων «θωρά­κι­σης» «προ­σλή­ψεις με τη δια­δι­κα­σία του κατε­πεί­γο­ντος εργα­ζο­μέ­νων στα εργα­στή­ρια και τα νοσο­κο­μεία», χωρίς να διευ­κρι­νί­ζει τον αριθ­μό τους κι αν πρό­κει­ται για μόνι­μο προσωπικό.

Κατά τ’ άλλα αρκέ­στη­κε να επα­να­λά­βει «τα βασι­κά πράγ­μα­τα που έχουν να κάνουν με τους κανό­νες υγιει­νής, με τον τρό­πο που επι­κοι­νω­νού­με με τον για­τρό μας, τα νοσο­κο­μεία της χώρας και τα νοσο­κο­μεία αναφοράς».

Αυτά όταν η Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας είναι σχε­δόν ανύ­παρ­κτη και συνο­λι­κά το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας αντι­με­τω­πί­ζει τερά­στιες ελλεί­ψεις που φτά­νουν τους 7.000 για­τρούς και 30.000 νοση­λευ­τές και λοι­πό προ­σω­πι­κό (με βάση τα ανε­παρ­κή οργα­νο­γράμ­μα­τά τους). Δηλα­δή, όταν σε πολ­λά νοσο­κο­μεία σχε­δόν το 50% των οργα­νι­κών θέσε­ων είναι κενές, για την αντι­με­τώ­πι­ση των καθη­με­ρι­νών περι­στα­τι­κών, πόσο μάλ­λον για μια έκτα­κτη κατά­στα­ση. Οταν υπάρ­χουν νοσο­κο­μεία «κου­φά­ρια», όπως το παράρ­τη­μα του Παί­δων στην Καλ­λι­θέα. Οταν τα λεγό­με­να νοσο­κο­μεία ανα­φο­ράς που ορί­στη­καν για τα πιθα­νά κρού­σμα­τα αντι­με­τω­πί­ζουν τερά­στια προ­βλή­μα­τα, όπως για παρά­δειγ­μα το «Αττι­κόν», όπου υπάρ­χουν δεκά­δες δια­σω­λη­νω­μέ­νοι σε κλι­νι­κές και ορό­φους, ράν­τζα κατα­κλύ­ζουν τους δια­δρό­μους και το ελά­χι­στο προ­σω­πι­κό προ­σπα­θεί να αντα­πε­ξέλ­θει στις αυξη­μέ­νες ανά­γκες κάθε «τυπι­κής εφη­με­ρί­ας». Οταν 2.500 δημό­σια κρε­βά­τια λεί­πουν από τις Μονά­δες Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας και το 25% όσων υπάρ­χουν μένουν στα­θε­ρά κλει­στά εδώ και 15 χρό­νια. Οι ελλεί­ψεις αυτές φάνη­καν καθα­ρά και στο πρό­σφα­το εργα­τι­κό «ατύ­χη­μα» στη «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ».

Η προ­ά­σπι­ση της Υγεί­ας του λαού όμως προ­ϋ­πο­θέ­τει ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο σύγ­χρο­νο σύστη­μα Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, με σύγ­χρο­να Κέντρα Υγεί­ας που να καλύ­πτουν τις διευ­ρυ­μέ­νες ανά­γκες, πλή­ρη κατα­γρα­φή του πλη­θυ­σμού ευθύ­νης, συστη­μα­τι­κή και εξει­δι­κευ­μέ­νη παρα­κο­λού­θη­ση, πρό­λη­ψη, έγκαι­ρη διά­γνω­ση, δευ­τε­ρο­γε­νή πρό­λη­ψη πρό­σθε­των κιν­δύ­νων. Μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού όλων των ειδι­κο­τή­των στα δημό­σια νοσο­κο­μεία. Να ανοι­χτούν όλα τα ανα­γκαία κρε­βά­τια ΜΕΘ, πλή­ρη και σύγ­χρο­νο ιατρο­μη­χα­νο­λο­γι­κό εξο­πλι­σμό για εργα­στη­ρια­κές δια­γνω­στι­κές εξετάσεις.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο