Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: 16 στρατιώτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν

Η περιο­χή του Ναγκόρ­νο-Καρα­μπάχ ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα πως 16 στρα­τιώ­τες του σκο­τώ­θη­καν και περισ­σό­τε­ροι από 100 τραυ­μα­τί­στη­καν στις συγκρού­σεις με τις δυνά­μεις του Αζερμπαϊτζάν.

Συγκρού­σεις ξέσπα­σαν μετα­ξύ των αρμε­νι­κών και αζε­ρι­κών δυνά­με­ων για το Ναγκόρ­νο Καρα­μπάχ, ανα­ζω­πυ­ρώ­νο­ντας τις ανη­συ­χί­ες για αστά­θεια στον νότιο Καύ­κα­σο, έναν διά­δρο­μο για τους αγω­γούς που μετα­φέ­ρουν πετρέ­λαιο και φυσι­κό αέριο στις παγκό­σμιες αγορές.

Νωρί­τε­ρα, το υπουρ­γείο Άμυ­νας του Ναγκόρ­νο-Καρα­μπάχ γνω­στο­ποί­η­σε ότι κατέ­στρε­ψε τέσ­σε­ρα ελι­κό­πτε­ρα του Αζερ­μπαϊ­τζάν, 15 μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη και 10 τεθω­ρα­κι­σμέ­να κατά τη διάρ­κεια των συγκρούσεων.

Εξάλ­λου, το κοι­νο­βού­λιο του Αζερ­μπαϊ­τζάν, κατά τη διάρ­κεια έκτα­κτης συνε­δρί­α­σης, ενέ­κρι­νε την κήρυ­ξη στρα­τιω­τι­κού νόμου και απα­γό­ρευ­σης της κυκλο­φο­ρί­ας σε πολ­λές περιο­χές και πόλεις λόγω της κλι­μά­κω­σης των εχθροπραξιών.

Το σχέ­διο προ­βλέ­πει την κήρυ­ξη στρα­τιω­τι­κού νόμου στην πρω­τεύ­ου­σα του Αζερ­μπαϊ­τζάν, το Μπα­κού όπως και σε πόλεις όπως η Γκαν­τζά και το Γκοϊγκόλ.

Πενταμελής οικογένεια Αζέρων σκοτώθηκε στους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το Μπακού

Πέντε μέλη της ίδιας οικο­γέ­νειας σκο­τώ­θη­καν σήμε­ρα από πυρά του πυρο­βο­λι­κού, ανα­κοί­νω­σε ο γενι­κός εισαγ­γε­λέ­ας του Αζερ­μπαϊ­τζάν, δημο­σιο­ποιώ­ντας έναν πρώ­το απο­λο­γι­σμό από τις μάχες που ξανάρ­χι­σαν από το πρωί στον θύλα­κα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σύμ­φω­να με το γρα­φείο του γενι­κού εισαγ­γε­λέα, από τους βομ­βαρ­δι­σμούς (των Αρμέ­νιων αυτο­νο­μι­στών του Καρα­μπάχ) «σκο­τώ­θη­κε μια πεντα­με­λής οικο­γέ­νεια στο χωριό Γκατσάλτι».

Ο Αζέρος ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του για την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών του Αζερ­μπαϊ­τζάν Τζεϊ­χούν Μπαϊ­ρά­μοφ ενη­μέ­ρω­σε τον Ρώσο ομό­λο­γό του, τον Σερ­γκέι Λαβρόφ, για την κατά­στα­ση στο Ναγκόρ­νο-Καρα­μπάχ, ανα­κοί­νω­σε το Μπα­κού, μετά την τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία που είχαν οι δύο υπουργοί.

Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση, ο Μπαϊ­ρά­μοφ είπε στον Ρώσο ομό­λο­γό του ότι «στις 27 Σεπτεμ­βρί­ου ο αρμε­νι­κός στρα­τός παρα­βί­α­σε κατά­φω­ρα την εκε­χει­ρία και βομ­βάρ­δι­σε θέσεις του Αζερ­μπαϊ­τζάν κατά μήκος της γραμ­μής επα­φής, με βαρέα όπλα, οβί­δες όλων και πυρο­βο­λι­κό». Ο Λαβρόφ από την πλευ­ρά του «εξέ­φρα­σε την ανη­συ­χία του για την τρέ­χου­σα κατά­στα­ση στην περιο­χή και επι­σή­μα­νε ότι είναι σημα­ντι­κό να επα­νέλ­θει η κατά­παυ­ση του πυρός».

Η επι­κοι­νω­νία αυτή έγι­νε με πρω­το­βου­λία της Μόσχας.

Το ΝΑΤΟ ζητά “να σταματήσουν αμέσως οι συγκρούσεις”

Οι δύο πλευ­ρές «πρέ­πει να στα­μα­τή­σουν αμέ­σως τις συγκρού­σεις» κάλε­σε Αρμε­νία και Αζερ­μπαϊ­τζάν ο Τζ. Απα­του­ράι, ειδι­κός εκπρό­σω­πος του γενι­κού γραμ­μα­τέα του ΝΑΤΟ για την περιο­χή του Καυ­κά­σου και της Κεντρι­κής Ασί­ας. Ζήτη­σε, επί­σης, να ξαναρ­χί­σουν οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για μια ειρη­νι­κή επί­λυ­ση του ζητή­μα­τος σημειώ­νο­ντας πως «το ΝΑΤΟ στη­ρί­ζει τις προ­σπά­θειες της Ομά­δας του Μινσκ του Οργα­νι­σμού για την Ασφά­λεια και τη Συνερ­γα­σία στην Ευρώπη».

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια

Στο μετα­ξύ τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τον Αρμέ­νιο ομό­λο­γο του Ζ. Μνα­τσα­κα­νιάν είχε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Νίκος Δέν­διας σχε­τι­κά με τις νέες συγκρού­σεις στο Ναγκόρ­νο — Καρα­μπάχ. Σύμ­φω­να με σχε­τι­κή ανάρ­τη­ση του ΥΠΕΞ κατά τη διάρ­κεια της «επι­βε­βαιώ­θη­καν οι ισχυ­ροί δεσμοί φιλί­ας Ελλά­δας και Αρμε­νί­ας», ο Ν. Δέν­διας «κατα­δί­κα­σε την απώ­λεια ζωών» και «επι­βε­βαιώ­θη­κε η ετοι­μό­τη­τα της Ελλά­δος να βοη­θή­σει στις προ­σπά­θειες για άμε­ση αποκλιμάκωση».

Νωρί­τε­ρα σε ανα­κοί­νω­ση του το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών καλού­σε «όλα τα μέρη να επι­δεί­ξουν αυτο­συ­γκρά­τη­ση, να προ­βούν σε άμε­ση παύ­ση των εχθρο­πρα­ξιών και να επι­στρέ­ψουν στο τρα­πέ­ζι των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων στο πλαί­σιο της Ομά­δας Μινσκ. Η ειρη­νι­κή επί­λυ­ση των δια­φο­ρών στο πλαί­σιο του διε­θνούς δικαί­ου είναι μονό­δρο­μος για την περι­φε­ρεια­κή ασφά­λεια και στα­θε­ρό­τη­τα», και σημεί­ω­νε πως «ανα­μέ­νου­με ότι κάθε ενέρ­γεια και δήλω­ση από πλευ­ράς εμπλε­κο­μέ­νων αλλά και τρί­των θα εντάσ­σε­ται σε αυτήν τη λογι­κή, απο­φεύ­γο­ντας την υπο­δαύ­λι­ση της έντασης».

Αρμε­νία-Αζερ­μπαϊ­τζάν: Ένα βήμα πριν την στρα­τιω­τι­κή σύγκρου­ση για το Ναγκόρ­νο Καραμπάχ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο