Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΑΤΟ: Προετοιμάζει γιγαντιαία στρατιωτική άσκηση — «πρόβα πολέμου» με τη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ προ­ε­τοι­μά­ζει τη μεγα­λύ­τε­ρη κοι­νή στρα­τιω­τι­κή άσκη­ση από την επο­χή του Ψυχρού Πολέ­μου, ανα­φέ­ρουν σε δημο­σί­ευ­μά τους οι «Financial Times», συγκε­ντρώ­νο­ντας περισ­σό­τε­ρους από 40.000 στρα­τιώ­τες σε ένα σενά­ριο όπου το ΝΑΤΟ απο­κρού­ει ρωσι­κή επί­θε­ση σε ένα από τα κρά­τη — μέλη του.

Η άσκη­ση θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί σε όλη τη Γερ­μα­νία, την Πολω­νία και τη Βαλ­τι­κή τον Φλε­βά­ρη και Μάρ­τη του 2024, και απο­τε­λεί μέρος μιας νέας εκπαι­δευ­τι­κής στρα­τη­γι­κής, με δύο μεγά­λες ΝΑΤΟι­κές ασκή­σεις κάθε χρό­νο αντί για μία. Το ΝΑΤΟ θα εκπαι­δευ­τεί επί­σης για την αντι­με­τώ­πι­ση «τρο­μο­κρα­τι­κών απει­λών» εκτός των άμε­σων συνό­ρων του.

Η άσκη­ση «Steadfast Defender», ανα­φέ­ρει το δημο­σί­ευ­μα, απο­τε­λεί μέρος μιας προ­σπά­θειας του ΝΑΤΟ να μετα­τρα­πεί «από μια συμ­μα­χία που απο­κρί­νε­ται σε μια κρί­ση, σε συμ­μα­χία πολε­μι­κής μάχης».

Ανα­μέ­νε­ται να περι­λαμ­βά­νει 500 με 700 απο­στο­λές αερο­πο­ρι­κής μάχης, περισ­σό­τε­ρα από 50 πλοία και περί­που 41.000 στρα­τιώ­τες, δήλω­σαν στην εφη­με­ρί­δα αξιω­μα­τού­χοι του ΝΑΤΟ. Εχει σχε­δια­στεί για να μοντε­λο­ποι­ή­σει πιθα­νούς ελιγ­μούς ενα­ντί­ον ενός εχθρού, με πρό­τυ­πο έναν συνα­σπι­σμό υπό την ηγε­σία της Ρωσίας.

Η άσκη­ση είναι επί­σης πρω­το­πό­ρα τεχνο­λο­γι­κά, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας πραγ­μα­τι­κά γεω­γρα­φι­κά δεδο­μέ­να του κόσμου για τη δημιουρ­γία πιο ρεα­λι­στι­κών σενα­ρί­ων για τα στρατεύματα.

Η Σου­η­δία, της οποί­ας η υπο­ψη­φιό­τη­τα στο ΝΑΤΟ δεν έχει ακό­μα επι­κυ­ρω­θεί από την Τουρ­κία και την Ουγ­γα­ρία, θα συμπε­ρι­λη­φθεί επί­σης, ανε­βά­ζο­ντας τον συνο­λι­κό αριθ­μό των κρα­τών που συμ­με­τέ­χουν σε 32.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο