Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: Ανακαλύφθηκε βραχογραφία ηλικίας 43.900 ετών, με την αρχαιότερη σκηνή κυνηγιού στον κόσμο

Μία βρα­χο­γρα­φία ηλι­κί­ας του­λά­χι­στον 43.900 ετών, που απο­τε­λεί την αρχαιό­τε­ρη σκη­νή κυνη­γιού στον κόσμο, ανα­κα­λύ­φθη­κε σε σπή­λαιο της Ινδο­νη­σί­ας από Αυστρα­λούς και Ινδο­νή­σιους επιστήμονες.

Οι επι­στή­μο­νες ανα­κά­λυ­ψαν σε ασβε­στο­λι­θι­κό σπή­λαιο στη νήσο Σου­λα­βέ­ζι της Ινδο­νη­σί­ας βρα­χο­γρα­φί­ες που απει­κο­νί­ζουν οκτώ μικρές ανθρώ­πι­νες μορ­φές, μερι­κές από τις οποί­ες έχουν και χαρα­κτη­ρι­στι­κά ζώου, να κυνη­γούν με δόρα­τα ή μακριά σκοι­νιά δύο αγριό­χοι­ρους και τέσ­σε­ρις μικρούς βούβαλους.

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής τον καθη­γη­τή Αρχαιο­λο­γί­ας Μαξίμ Όμπερτ του Πανε­πι­στη­μί­ου Γκρί­φιθ στο Μπρι­σμπέιν της Αυστρα­λί­ας, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό «Nature», ανα­κοί­νω­σαν ότι η σκη­νή του κυνη­γιού στο σπή­λαιο Λεάνγκ Μπου­λού Σιπόνγκ 4, που είχε ανα­κα­λυ­φθεί το 2017, έχει μήκος περί­που 4,5 μέτρων και είναι μονό­χρω­μη σε από­χρω­ση βαθυκόκκινη.

Οι ανθρώ­πι­νες μορ­φές και τα ζώα έχουν ζωγρα­φι­στεί, ταυ­τό­χρο­να, με το ίδιο στιλ και την ίδια τεχνι­κή, ενώ τα πρό­σω­πα των ανθρώ­πων εμφα­νί­ζουν χαρα­κτη­ρι­στι­κά ζώων (ζωάν­θρω­ποι ή θηριάν­θρω­ποι). Το σώμα είναι ανθρώ­πι­νο, αλλά το κεφά­λι ή άλλα μέρη του σώμα­τος ανή­κουν σε ζώα (που­λιά, ερπε­τά κ.ά.).

 

Η καθιε­ρω­μέ­νη άπο­ψη είναι ότι οι πρώ­τες βρα­χο­γρα­φί­ες εμφα­νί­στη­καν στην Ευρώ­πη και αρχι­κά περιεί­χαν αφη­ρη­μέ­να σύμ­βο­λα. Πριν περί­που 35.000 χρό­νια, αυτή η απλή μορ­φή τέχνης είχε εξε­λι­χτεί σε πιο πολύ­πλο­κες μορ­φές. Πριν 21.000 έως 14.000 χρό­νια, η τέχνη των σπη­λαί­ων στην Ευρώ­πη κατά την Ανώ­τε­ρη Παλαιο­λι­θι­κή Περί­ο­δο περι­λάμ­βα­νε τις αρχαιό­τε­ρες έως τώρα γνω­στές απει­κο­νί­σεις ανθρώ­πων και ζώων μαζί σε ανα­γνω­ρί­σι­μες σκη­νές κυνηγιού.

Οι ερευ­νη­τές ανέ­φε­ραν ότι, αν ληφθεί υπό­ψη και η ανα­κά­λυ­ψη μιας ανά­λο­γης βρα­χο­γρα­φί­ας ηλι­κί­ας του­λά­χι­στον 40.000 ετών στη νήσο Βόρ­νεο ‑η ανα­κοί­νω­ση είχε γίνει το 2018- τότε η Ινδο­νη­σία προ­βάλ­λει ως ένα από τα σημα­ντι­κό­τε­ρα μέρη στη Γη για την κατα­νό­η­ση των απαρ­χών της τέχνης των σπη­λαί­ων και της εξέ­λι­ξης του ανθρώ­πι­νου νου.

Το Σου­λα­βέ­ζι είναι πλέ­ον η κοι­τί­δα της αρχαιό­τε­ρης εικό­νας αυτού του είδους, πιο πρώ­ι­μη από τον άνθρω­πο με κεφά­λι λιο­ντα­ριού της Γερ­μα­νί­ας, που είναι ηλι­κί­ας 40.000 ετών και ήταν έως τώρα η αρχαιό­τε­ρη απει­κό­νι­ση θηριανθρώπου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο