Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνα παιχνίδια με τη μουσουλμανική μειονότητα, σε φόντο διευθετήσεων

Επι­κίν­δυ­να παι­χνί­δια με τη μου­σουλ­μα­νι­κή μειο­νό­τη­τα της Θρά­κης παί­ζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα, την ώρα μάλι­στα που στο ευρύ­τε­ρο ιμπε­ρια­λι­στι­κό παζά­ρι και εντός ευρω­α­τλα­ντι­κού στρα­το­πέ­δου ετοι­μά­ζο­νται επι­κίν­δυ­νες διευ­θε­τή­σεις και στα Ελληνοτουρκικά.

Μετά τον θόρυ­βο που προ­κλή­θη­κε για δύο υπο­ψή­φιους βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδό­πη και Ξάν­θη, και τις κατη­γο­ρί­ες της ΝΔ ότι είναι ενερ­γού­με­να του τουρ­κι­κού προ­ξε­νεί­ου στην Κομο­τη­νή, ο Αλ. Τσί­πρας επι­σκέ­φτη­κε χτες το πρωί τον υπη­ρε­σια­κό πρω­θυ­πουρ­γό, Ι. Σαρ­μά.

Σύμ­φω­να με το Μαξί­μου, ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ «εξέ­θε­σε στον υπη­ρε­σια­κό πρω­θυ­πουρ­γό την ανη­συ­χία του για την ανά­δει­ξη ζητη­μά­των σχε­τι­κών με τη μου­σουλ­μα­νι­κή μειο­νό­τη­τα στη Θρά­κη κατά την προ­ε­κλο­γι­κή περίοδο».

Ο ίδιος ο Τσί­πρας σε δηλώ­σεις του κατη­γό­ρη­σε τον Κυρ. Μητσο­τά­κη «για τη στο­χο­ποί­η­ση και τους εκβια­σμούς ένα­ντι της ελλη­νι­κής μου­σουλ­μα­νι­κής μειο­νό­τη­τας της Θρά­κης, μια πρα­κτι­κή η οποία διχά­ζει την τοπι­κή κοι­νω­νία, πολώ­νει και μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε σημα­ντι­κούς εθνι­κούς κιν­δύ­νους», ενώ είπε ότι «εγεί­ρε­ται πια μεί­ζον ζήτη­μα, θεσμι­κό αλλά και εθνι­κό» και εξέ­φρα­σε την ανη­συ­χία του για την εργα­λειο­ποί­η­ση της ΕΥΠ «με στο­χευ­μέ­νες απο­σπα­σμα­τι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες που διαρ­ρέ­ο­νται σε ΜΜΕ φιλι­κά προς τη ΝΔ».

Την Κυρια­κή, μιλώ­ντας στον ΣΚΑΪ, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης ανέ­φε­ρε ότι «από το τουρ­κι­κό προ­ξε­νείο και σε αυτές τις εκλο­γές υπήρ­χαν εντο­νό­τα­τες παρεμ­βά­σεις υπέρ συγκε­κρι­μέ­νων υπο­ψη­φί­ων στη Ροδό­πη και στην Ξάν­θη, με μηνύ­μα­τα τα οποία λένε “Ο Τούρ­κος ψηφί­ζει Τούρ­κο, ψηφί­στε λοι­πόν αυτούς τους συγκε­κρι­μέ­νους δύο υπο­ψή­φιους”, οι οποί­οι ανή­καν και ανή­κουν ακό­μα στα ψηφο­δέλ­τια του ΣΥΡΙΖΑ». Ισχυ­ρί­στη­κε, δε, πως το γρα­φείο του Αλ. Τσί­πρα «είχε ενη­με­ρω­θεί από­λυ­τα για το γεγο­νός ότι το τουρ­κι­κό προ­ξε­νείο έκα­νε ουσια­στι­κά προ­ε­κλο­γι­κή εκστρα­τεία υπέρ δύο συγκε­κρι­μέ­νων υπο­ψη­φί­ων του ΣΥΡΙΖΑ», και δόθη­κε «σαφές μήνυ­μα: “Αυτούς τους δύο μην τους ξανα­βά­λεις στα ψηφο­δέλ­τια”». Υπο­στή­ρι­ξε ακό­μα ότι την επό­με­νη μέρα «θα περά­σει το μήνυ­μα» στον Ερντο­γάν πως «η μειο­νό­τη­τα, η μου­σουλ­μα­νι­κή, είναι απο­λύ­τως προ­στα­τευ­μέ­νη» και γι’ αυτό τάχα πρέ­πει να τελειώ­σουν οι παρεμβάσεις.

Στο μετα­ξύ, τον γύρο του δια­δι­κτύ­ου έκα­νε βίντεο με την Ντό­ρα Μπα­κο­γιάν­νη που — με χρέ­ω­ση στον νεο­δη­μο­κρα­τι­κό προ­ε­κλο­γι­κό σχε­δια­σμό — επι­σκέ­φτη­κε πριν από μερι­κές μέρες την περιο­χή και απευ­θυ­νό­με­νη σε μέλη της μειο­νό­τη­τας στη Ροδό­πη δια­τύ­πω­σε απα­ρά­δε­κτους ισχυ­ρι­σμούς όπως ότι εάν στις επερ­χό­με­νες εκλο­γές η μειο­νό­τη­τα δεν στη­ρί­ξει τη ΝΔ τότε «τα πράγ­μα­τα θα είναι πολύ δύσκο­λα» γι’ αυτήν. Υπο­στή­ρι­ξε, μάλι­στα, ότι στην Αθή­να δεν είναι πολ­λοί που «αγα­πούν» τη μειο­νό­τη­τα και ότι η ίδια ένιω­σε «απο­γο­ή­τευ­ση» με τα απο­τε­λέ­σμα­τα των εκλο­γών στις 21/5 στη Ροδό­πη, όπου δεν κατα­γρά­φη­κε πρω­τιά της ΝΔ.

Σε κάθε περί­πτω­ση, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης επα­νέ­λα­βε στον ΣΚΑΪ την πρό­θε­σή του να συνα­ντη­θεί με τον Ερντο­γάν στη Σύνο­δο Κορυ­φής του ΝΑΤΟ στο Βίλ­νιους της Λιθουα­νί­ας, στις 11 και 12/7, ώστε «να κάνου­με μια και­νούρ­για αρχή» με βάση την πεποί­θη­σή του ότι «η Τουρ­κία σήμε­ρα έχει περισ­σό­τε­ρο ανά­γκη τη Δύση απ’ ό,τι στο παρελ­θόν, λόγω της πολύ δύσκο­λης κατά­στα­σης στην οποία έχει περιέλ­θει». Στον αντί­πο­δα, ισχυ­ρί­στη­κε ότι υπάρ­χει γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση της ντό­πιας αστι­κής τάξης εντός ευρω­α­τλα­ντι­κού στρα­το­πέ­δου, και «αυτό προ­φα­νώς μας δίνει και πολύ περισ­σό­τε­ρη δύνα­μη να δια­πραγ­μα­τευ­τού­με και τα εθνι­κά μας συμ­φέ­ρο­ντα», επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι σε κάθε περί­πτω­ση βάζουν τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα σε παζά­ρι, όπου συσχε­τι­σμοί και σχέ­δια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ θα κρί­νουν την αξία τους.

Στο μετα­ξύ, ο υπη­ρε­σια­κός πρω­θυ­πουρ­γός, Ι. Σαρ­μάς, ανέ­φε­ρε χτες στο υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο ότι «η ελλη­νι­κή πολι­τεία και κάθε κυβέρ­νη­σή της αγκα­λιά­ζει όλους τους Ελλη­νες, χωρίς διά­κρι­ση ανά­λο­γα με το θρή­σκευ­μα ή άλλο ανά­λο­γο κρι­τή­ριο». Ταυ­τό­χρο­να ευχα­ρί­στη­σε την τουρ­κι­κή κυβέρ­νη­ση καθό­τι «συνερ­γά­ζε­ται με την ελλη­νι­κή για την αντι­με­τώ­πι­ση της μάστι­γας» των δια­κι­νη­τών. «Παρα­λά­βα­με τις σχέ­σεις μας με την Τουρ­κία σε μια δυνα­μι­κή βελ­τί­ω­σης. Κινού­με­θα σε αυτή τη δυνα­μι­κή (…) και ευελ­πι­στού­με, χωρίς ατυ­χή­μα­τα στην πορεία, να τις παρα­δώ­σου­με στην πολι­τι­κή κυβέρ­νη­ση της χώρας στο ίδιο πλαί­σιο», πρόσθεσε.

Τέλος, με χτε­σι­νό του άρθρο ο Γιώρ­γος Αϋφα­ντής, πρέ­σβης επί τιμή, πρώ­ην διπλω­μα­τι­κός σύμ­βου­λος του Αλ. Τσί­πρα, ισχυ­ρί­ζε­ται ότι ο απο­κλει­σμός της υπο­ψη­φιό­τη­τας της Ρομά Σ. Σου­λεϊ­μάν από τα ευρω­ψη­φο­δέλ­τια του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 έγι­νε κατό­πιν παρέμ­βα­σης της τουρ­κι­κής πρεσβείας.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο