Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα στο πόδι: Θα τα καταφέρουμε κανείς δεν θα μείνει αβοήθητος, διαβεβαίωσε ο Díaz-Canel

Δεν ήταν μόνο τα δημο­τι­κά και επαρ­χια­κά συμ­βού­λια ζώνης, πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας ακό­μη και γει­το­νιάς ήταν όλη η Κού­βα που ενερ­γο­ποι­ή­θη­κε για τη ζωή του λαού της. Οι δυνά­μεις της φύσης επι­τέ­θη­καν για άλλη μια φορά σε επί­πε­δο επι­κρά­τειας, με ασύλ­λη­πτες βρο­χές που βύθι­σαν στις λάσπες ένα μεγά­λο μέρος της ανα­το­λι­κής Κού­βας μέχρι την επαρ­χία του Camagüey. Όμως οι βρο­χές ήρθαν για να πέσουν σε μια καλά προ­ε­τοι­μα­σμέ­νη και διο­ρα­τι­κή χώρα, η οποία έχει ήδη επι­κε­ντρω­θεί στην ανάκαμψη.

Από τη στιγ­μή που φάνη­κε ότι η κατά­στα­ση θα γινό­ταν περί­πλο­κη, η ηγε­σία της χώρας έστει­λε μια κυβερ­νη­τι­κή ομά­δα εργα­σί­ας, με επι­κε­φα­λής τον αντι­πρό­ε­δρο της κυβέρ­νη­σης Χόρ­χε Λουίς Τάπια, με αρκε­τούς υπουρ­γούς και ειδι­κά στε­λέ­χη, οι οποί­οι εγκα­τα­στά­θη­καν στην πιο επι­κίν­δυ­νη περιο­χή. Εκεί έφτα­σε και η ηγε­σία του Κόμ­μα­τος, με τα μέλη της Γραμ­μα­τεί­ας της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής, Joel Queipo, Félix Duarte και Jorge Luis Broche.

Έτσι, με ενη­μέ­ρω­ση λεπτό προς λεπτό 24 ώρες το 24ωρο, που οδή­γη­σαν και στη λήψη απο­φά­σε­ων, οι ανώ­τα­τες αρχές δια­τη­ρού­σαν ακρι­βή εικό­να του τι συνέ­βαι­νε σε κάθε πλη­γεί­σα περιο­χή, σε κάθε εκτά­ριο. Ο Πρώ­τος Γραμ­μα­τέ­ας της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του Κόμ­μα­τος και Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, ανα­γνώ­ρι­σε σε αυτούς _τους θεσμούς, τις τοπι­κές αρχές και τις οντό­τη­τες που συμ­με­τεί­χαν σε αυτές τις δύσκο­λες ώρες, καθώς και στους ίδιους τους κατοί­κους των περιο­χών που επη­ρε­ά­στη­καν περισ­σό­τε­ρο «θάρ­ρος, ηρω­ι­σμό, από­φα­ση και οργάνωση».

1 νεκρός, 7.200 εκκε­νώ­σεις λόγω πλημ­μυ­ρών στην Κού­βα: Σε εγρή­γορ­ση δίπλα στο λαό οι μηχα­νι­σμού του Κόμ­μα­τος και του κράτους

Εν μέσω έκτα­κτης ανά­γκης, όταν οι χεί­μαρ­ροι απει­λού­σαν τη ζωή, οι Ένο­πλες Δυνά­μεις και το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών μπή­καν με τα μπού­νια _κυριολεκτικά στα λασπό­νε­ρα, ενώ οι ενα­έ­ριοι πόροι –κυρί­ως με ελι­κό­πτε­ρα διε­ξή­γα­γαν για άλλη μια φορά τον πιο ιερό αγώ­να, την υπε­ρά­σπι­ση του λαού τους.

Ο ίδιος ο Tapia ανέ­φε­ρε στον λογα­ρια­σμό του στο Twitter ότι, μετά από έλεγ­χο στο Pilón της επαρ­χί­ας Granma, τα ελι­κό­πτε­ρα παρέ­λα­βαν ετοι­μό­γε­νες έγκυ­ες, προ­κει­μέ­νου να μετα­φερ­θούν και να λάβουν την αντί­στοι­χη ιατρι­κή φροντίδα.

Υπήρ­ξαν πολ­λοί ‑και τώρα σε ανά­καμ­ψη θα είναι και πιο πολ­λοί, οι γυναί­κες και άντρες ‑τα χέρια του λαού που έσω­σαν. Ενω­μέ­νοι, με αυτά των ηγε­τι­κών στε­λε­χών του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος, που δεν ασχο­λεί­ται αυτές τις μέρες τόσο με την τρέ­χου­σα πολι­τι­κή, αλλά είναι στο πλευ­ρό του λαού του. Κυβέρ­νη­ση, νεο­λαί­οι –το καμά­ρι μας η Κομ­μου­νι­στι­κή νεο­λαία, οι οργα­νώ­σεις των  γυναι­κών τα CDR τα συν­δι­κά­τα οι απλοί εργάτες.

Εκφρά­ζο­ντας την αλλη­λεγ­γύη του στις πλη­γεί­σες οικο­γέ­νειες, ο Díaz-Canel επα­νέ­λα­βε για μια ακό­μη φορά: «Θα ανα­κάμ­ψου­με, κανείς δεν θα μεί­νει απροστάτευτος».

Σύστημα έκτακτης ανάγκης της πολιτικής προστασία της Κούβας

Η Κού­βα το πιο πυκνο­κα­τοι­κη­μέ­νο και ευά­λω­το σε ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να νησί της Καραϊ­βι­κής,  παρου­σιά­ζει στα­θε­ρά τους χαμη­λό­τε­ρους αριθ­μούς θανά­των όχι μόνο κατά τη διάρ­κεια της επο­χής των τυφώ­νων, αλλά και γενικότερα.

Σύμ­φω­να με τα Ηνω­μέ­να Έθνη, στο «φτω­χό νησί του Κάστρο», αυτό «δεν είναι επει­δή οι Κου­βα­νοί είναι τυχε­ροί, αλλά επει­δή είναι προ­ε­τοι­μα­σμέ­νοι». Σύμ­φω­να με την Oxfam, μόνο 16 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν από τους έξι τυφώ­νες που έπλη­ξαν την Κούβα.

Το μετε­ω­ρο­λο­γι­κό ινστι­τού­το της Κού­βας δια­θέ­τει 15 επαρ­χια­κά γρα­φεία. Περί­που 72 ώρες πριν από την προ­βλε­πό­με­νη καται­γί­δα ή άλλο ακραίο φαι­νό­με­νο, τα εθνι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης εκδί­δουν προει­δο­ποι­ή­σεις, ενώ οι χιλιά­δες επι­τρο­πές πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας ελέγ­χουν τα σχέ­δια εκκέ­νω­σης και τα κατα­φύ­για. Η ευαι­σθη­το­ποί­η­ση για τους τυφώ­νες διδά­σκε­ται στα σχο­λεία και γίνο­νται ασκή­σεις πρα­κτι­κής για το κοι­νό πριν από κάθε επο­χή τυφώνων.

Η κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση και η αρχή πολι­τι­κής άμυ­νας μετα­δί­δουν στον πλη­θυ­σμό πλη­ρο­φο­ρί­ες και οδη­γί­ες για τα μέτρα που πρέ­πει να ληφθούν. Κάθε οικι­στι­κό συγκρό­τη­μα έχει ένα άτο­μο –συνή­θως εθε­λο­ντή που έχει ορι­στεί για το ποιος μετα­φέ­ρε­ται σε ποιο κατα­φύ­γιο, με ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή στους ηλι­κιω­μέ­νους, τις εγκύ­ους και τα άτο­μα με ειδι­κές ανά­γκες και καθώς οι προ­σπά­θειες οργα­νώ­νο­νται τοπι­κά (στην πρά­ξη και όχι σε ασκή­σεις επί χάρ­του, αυτά εξα­σφα­λί­ζο­νται 100%.

Το σύστη­μα από­κρι­σης έχει τέσ­σε­ρα στάδια.

Στο Στά­διο Ι, το οποίο λαμ­βά­νει χώρα 72 ώρες πριν, η Δομή Πολι­τι­κής Άμυ­νας τίθε­ται σε επι­φυ­λα­κή και τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης αρχί­ζουν να μετα­δί­δουν προει­δο­ποι­ή­σεις για την επι­κεί­με­νη καται­γί­δα _τελευταία υπάρ­χει και προει­δο­ποί­η­ση με εξει­δι­κευ­μέ­νες οδη­γί­ες μέσω κινητού.

Το Κόμ­μα και το σοσια­λι­στι­κό κρά­τος επί ποδός, έχει έτοι­μα σχέ­δια ποιος θα πάει που, ώστε να βρε­θεί δίπλα στο λαό.

Στο Στά­διο ΙΙ, 48 ώρες πριν από την καται­γί­δα, το DCN (Εθνι­κή Πολι­τι­κή Άμυ­να) σε κάθε δήμο ή ζώνη οργα­νώ­νει την προ­ε­τοι­μα­σί­ας για τον τυφώ­να, ή την καται­γί­δα με ειδι­κή μέρι­μνα των μαθη­τών στα σχο­λεία –που γενι­κά λει­τουρ­γούν κανο­νι­κά. Τα κατα­φύ­για επι­θε­ω­ρού­νται και –όπου χρειά­ζε­ται ξεκι­νούν εκκενώσεις.

Μόλις ο τυφώ­νας φτά­σει στην ξηρά, ξεκι­νά το Στά­διο ΙΙΙ, κατά το οποίο τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης συνε­χί­ζουν να παρέ­χουν κάλυ­ψη του τυφώ­να και το DCN δια­τη­ρεί γραμ­μές επι­κοι­νω­νί­ας, ενώ τα κρα­τι­κά και κομ­μα­τι­κά στε­λέ­χη συντο­νί­ζουν μέσα από συνε­χείς ‑24 ώρες το 24ωρο συσκέψεις.

Αφού περά­σει ο τυφώ­νας, ξεκι­νά το Στά­διο IV και οι άνθρω­ποι επι­στρέ­φουν στα σπί­τια τους, συντο­νι­σμέ­να και οργα­νω­μέ­να μόνο όταν το DCN με συγκε­κρι­μέ­νο ήχο δώσει εντολή.

Ξεκι­νούν οι επι­χει­ρή­σεις διά­σω­σης και οι κατα­λο­γι­σμοί των ζημιών και οι επι­σκευ­ές των σπι­τιών, παρεμ­βά­σεις σε πλη­γεί­σες αγρο­τι­κές εκτά­σεις κλπ

Όπως εξη­γεί ο José Rubiera PhD Chief Weather Forecaster διευ­θυ­ντής του Εθνι­κού Προ­γνω­στι­κού Κέντρου του Μετε­ω­ρο­λο­γι­κού Ινστι­τού­του της Κού­βας, σχε­δόν κάθε τυφώ­νας που χτυ­πά τις νότιες Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες περ­νά πρώ­τα από την Κού­βα. «Ένας τυφώ­νας που χτυ­πά την Κού­βα δεν ζητά βίζα πριν εισέλ­θει στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες», είπε…

Όταν πλη­σιά­ζει μια καται­γί­δα, «καλού­με το Εθνι­κό Προ­γνω­στι­κό Κέντρο της Κού­βας», δήλω­σε ο Lixion Avila, ανώ­τε­ρος ειδι­κός στο Εθνι­κό Κέντρο Τυφώ­νων της κυβέρ­νη­σης των Ηνω­μέ­νων Πολιτειών.

Ο Δρ Αβί­λα απο­κά­λε­σε την Κού­βα έναν από τους πιο πολύ­τι­μους μετε­ω­ρο­λο­γι­κούς εταί­ρους των ΗΠΑ. «Η Κού­βα έχει μακρά ιστο­ρία εξαι­ρε­τι­κών προ­βλέ­ψε­ων με τερά­στιο ρεκόρ δεδο­μέ­νων» και είναι πολύ απο­τε­λε­σμα­τι­κή, είπε.

Ή όπως το έθε­σε ο Michael T. Clegg, γραμ­μα­τέ­ας της Εθνι­κής Ακα­δη­μί­ας Επι­στη­μών, «Φαί­νε­ται ότι η ουσια­στι­κή απει­λή για τον ανθρώ­πι­νο πλη­θυ­σμό» που δημιουρ­γούν οι καται­γί­δες «λαμ­βά­νε­ται αρκε­τά σοβα­ρά ώστε ακό­μη και με την Κού­βα να γίνει επι­θυ­μη­τή η συνερ­γα­σία» _συμπληρώνοντας πως «δυστυ­χώς ‑με ευθύ­νη μας- οι υπη­ρε­σί­ες δια­χεί­ρι­σης κατα­στρο­φών των χωρών δεν έχουν άμε­ση επικοινωνία».

«Η Κού­βα δια­χει­ρί­ζε­ται τόσο καλά τους τυφώ­νες», είπε ο Russel L. Honoré, από­στρα­τος υπο­στρά­τη­γος επι­κε­φα­λής των αμε­ρι­κά­νι­κών ομά­δων πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας μετά τον τυφώ­να Κατρί­να που κατέ­στρε­ψε τη Νέα Ορλε­ά­νη το 2005. Έκτο­τε _λέει εξει­δι­κεύ­ο­μαι στην ετοι­μό­τη­τα ένα­ντι κατα­στρο­φών έχο­ντας ταξι­δέ­ψει στην Κού­βα τρεις φορές τα τελευ­ταία χρό­νια . «Θα μπο­ρού­σα­με να μαθαί­νου­με από αυτούς», πρόσθεσε.

Θυμί­ζου­με πως δύο μόλις μέρες μετά το πέρα­σμα του τυφώ­να «Κατρί­να», στις 3 Σεπτέμ­βρη του 2005, η κυβέρ­νη­ση της Κού­βας προ­σέ­φε­ρε ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια, τόσο υλι­κή, όσο και με έμπει­ρους για­τρούς ώστε να βοη­θή­σουν τα χιλιά­δες θύμα­τα, τους πλημ­μυ­ρο­πα­θείς, τα κρού­σμα­τα μετα­δο­τι­κών ασθε­νειών που προ­κά­λε­σε ο τυφώ­νας. Περί­που 1.600 εκπαι­δευ­μέ­νοι και ειδι­κευ­μέ­νοι Κου­βα­νοί για­τροί, με 37 τόνους φαρ­μά­κων, ήταν έτοι­μοι να κινη­θούν προς τις πλη­γεί­σες περιο­χές για να βοη­θή­σουν, να θερα­πεύ­σουν, να περι­θάλ­ψουν και να στη­ρί­ξουν όσους το είχαν ανά­γκη… Ωστό­σο, η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ αρνή­θη­κε μια τέτοια σημα­ντι­κή βοή­θεια _ενώ το εμπάρ­γκο καλά κρατεί.

Η Κού­βα αντι­με­τω­πί­ζει στα­θε­ρά τυφώ­νες της κατη­γο­ρί­ας 4 και 5 πρα­κτι­κά χωρίς θύμα­τα ή με ελά­χι­στα –μετρη­μέ­να στα δάχτυ­λα. Το Κέντρο Διε­θνούς Πολι­τι­κής, μια ομά­δα έρευ­νας και υπε­ρά­σπι­σης με έδρα την Ουά­σιγ­κτον, λέει ότι ένα άτο­μο έχει 15 φορές περισ­σό­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες να σκο­τω­θεί από τυφώ­να στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες από ό,τι στην Κού­βα και σε κάθε περί­πτω­ση «η Κού­βα θα είχε υπο­φέ­ρει πολύ περισ­σό­τε­ρο αν δεν είχε το άρτιο και δοκι­μα­σμέ­νο σύστη­μα πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας _προετοιμασίας)

Είναι μια πολυ­ε­πί­πε­δη δια­δι­κα­σία παρα­δέ­χο­νται οι αμε­ρι­κά­νοι, πρω­τό­γνω­ρη για εμάς που ξεκι­νά από τους νέους. Οι μαθη­τές του δημο­τι­κού σχο­λεί­ου εξα­σκού­νται σε εκκε­νώ­σεις, οι μαθη­τές γυμνα­σί­ου παρα­κο­λου­θούν στις γει­το­νιές τους αδύ­να­μα δέντρα εντο­πί­ζο­ντας κάθε κίν­δυ­νο… εκα­τομ­μύ­ρια μάτια και αυτιά σε εγρήγορση!

Ένα μάθημα που μπορούν και πρέπει να μάθουν οι ΗΠΑ από την Κούβα

Στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, είναι αμφι­σβη­τή­σι­μο ότι η έγκαι­ρη, μαζι­κή και οργα­νω­μέ­νη εκκέ­νω­ση θα έσω­ζε κάποιους παραπάνω…

Σύμ­φω­να με Mortality & Morbidity Weekly Report, 5_Μάη 2000 από το U.S. Center for Disease Control, ΗΠΑ 45 από τους 52 θανά­τους από τον τυφώ­να Φλόιντ το 1999 και 18 από τους 24 του Isabel 2003 προ­κλή­θη­καν από τα ακό­λου­θα τρία προ­βλή­μα­τα (σσ. λίγο για γέλια):

Ο κόσμος ανα­ζή­τη­σε κατα­φύ­γιο σε ανε­παρ­κείς δια­λυ­μέ­νες κατα­σκευ­ές (ρυμουλ­κού­με­να) που ήταν ετοι­μόρ­ρο­πες και κατα­στρά­φη­καν στη συνέ­χεια από τον τυφώνα

Πνί­γη­καν, πολ­λοί εγκλω­βι­σμέ­νοι σε αυτο­κί­νη­τα ή

Σκο­τώ­θη­καν σε τρο­χαία εν μέσω κυκλο­φο­ρια­κού χάους που προ­κλή­θη­κε από την καθυ­στε­ρη­μέ­νη εκκένωση

Αυτοί οι θάνα­τοι θα μπο­ρού­σαν αναμ­φι­σβή­τη­τα να είχαν αποτραπεί.

Ωστό­σο, στις ΗΠΑ, οι δήμοι δεν συντο­νί­ζο­νται με έναν εθνι­κό κέντρο λήψης απο­φά­σε­ων σχε­τι­κά με την εκκέ­νω­ση· κάθε δήμος έχει την εξου­σία να κάνει ότι του καπνί­σει, χωρίς ειδι­κούς για το θέμα

Στην Κού­βα, αντί­θε­τα, η μαζι­κή εκκέ­νω­ση των ευά­λω­των περιο­χών ξεκι­νά στη φάση συνα­γερ­μού μόλις το υπο­δεί­ξει το DCN. Η τοπι­κή διοί­κη­ση έχει την κατάρ­τι­ση και την ευθύ­νη να κατευ­θύ­νει την εκκέ­νω­ση με βάση το εκπο­νη­μέ­νο σχέ­διο έκτα­κτης ανάγκης.

Εκπαί­δευ­ση του κοι­νού –όλων των πολι­τών της Κού­βας από παι­διά του νηπια­γω­γεί­ου μέχρι  ηλι­κιω­μέ­νους και ΑΜΕΑ για τη λει­τουρ­γία των δομών της γραμ­μής ζωής και η συμ­με­το­χή της κοι­νό­τη­τας σε δρα­στη­ριό­τη­τες ετοι­μό­τη­τας είναι οι σημα­ντι­κοί παρά­γο­ντες για τη απο­τε­λε­σμα­τι­κή συμ­μόρ­φω­ση των ανθρώ­πων με έκτα­κτα μέτρα.

Έτσι σώζο­νται οι ζωές

PDF Logo

Μαγιακόφσκι Ωδή στην Επανάσταση ‑εκδόσεις Ατέχνως

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο