Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

1 νεκρός, 7.200 εκκενώσεις λόγω πλημμυρών στην Κούβα: Σε εγρήγορση δίπλα στο λαό οι μηχανισμού του Κόμματος και του κράτους

3η μέρα με προβλήματα από τις καταρρακτώδεις βροχές

Ο πρό­ε­δρος Μιγκέλ Ντί­αζ-Κανέλ –που βρί­σκε­ται συνέ­χει στις πλη­γεί­σες περιο­χές ανέ­φε­ρε στον λογα­ρια­σμό του στο Twitter: «Η ζημιά είναι σοβα­ρή για τους πολί­τες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων δρό­μων, στέ­γα­σης και γεωρ­γί­ας, ενώ οι εργα­σί­ες συνε­χί­ζο­νται για την προ­στα­σία και την εκκέ­νω­ση των οικο­γε­νειών».

Γέφυ­ρες, δρό­μοι και το απο­χε­τευ­τι­κό σύστη­μα υπέ­στη­σαν ζημιές σε διά­φο­ρες περιο­χές της χώρας.

Στιγ­μιό­τυ­πα από ελι­κό­πτε­ρα που μετα­δό­θη­καν από την κου­βα­νι­κή τηλε­ό­ρα­ση έδει­ξαν πόλεις σε όλη την Κού­βα να έχουν πλημ­μυ­ρί­σει ολο­σχε­ρώς μετά από σφο­δρές καται­γί­δες που έπλη­ξαν τις κεντρι­κές και ανα­το­λι­κές περιο­χές του νησιού.

Η υπερ­χεί­λι­ση ποτα­μών οδή­γη­σε σε κατάρ­ρευ­ση γεφυ­ριών σε αγρο­τι­κές κυρί­ως περιο­χές, αφή­νο­ντας πολ­λά χωριά απο­κομ­μέ­να, μετέ­δω­σαν τοπι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης. Η περιο­χή που έχει πλη­γεί περισ­σό­τε­ρο είναι η πόλη Jiguani, η οποία παρα­μέ­νει χωρίς ρεύ­μα και αρκε­τές οικο­γέ­νειες έχουν εκκε­νω­θεί μετά την υπερ­χεί­λι­ση του ποταμού.

Οι μετεωρολογικές αρχές προβλέπουν ισχυρές βροχές για τις επόμενες δύο ημέρες

Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Κού­βας, Manuel Marrero, εξέ­φρα­σε τη λύπη του «για τον θάνα­το ενός ατό­μου και τις υλι­κές ζημιές στην ανα­το­λι­κή επαρ­χία Granma, ως απο­τέ­λε­σμα των έντο­νων βρο­χο­πτώ­σε­ων και των πλημ­μυ­ρών, που οδή­γη­σαν επί­σης στην εκκέ­νω­ση περί­που 7.200 ανθρώ­πων», σύμ­φω­να με την Prensa Latina.

Το πρα­κτο­ρείο σημεί­ω­σε ότι οι «καταρ­ρα­κτώ­δεις βρο­χές οδή­γη­σαν σε πλημ­μύ­ρες σε αρκε­τές κεντρι­κές και ανα­το­λι­κές επαρ­χί­ες της Κού­βας, σκο­τώ­νο­ντας ένα άτο­μο και προ­κα­λώ­ντας σοβα­ρές υλι­κές ζημιές».

Ντίαζ-Κανέλ: Θα ανακάμψουμε, κανείς δεν θα μείνει αβοήθητος

Ο πρώ­τος γραμ­μα­τέ­ας της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Κού­βας και Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, μετέ­φε­ρε την αλλη­λεγ­γύη όλου του κου­βα­νι­κού λαού στις πλη­γεί­σες οικο­γέ­νειες, ανα­φέ­ρο­ντας ότι «ακό­μη και όταν υπάρ­χουν πλημ­μυ­ρι­σμέ­νες περιο­χές στις επαρ­χί­ες που έχουν πλη­γεί από τις βρο­χές στο κέντρο και ανα­το­λι­κά της χώρα, η κατά­στα­ση βελ­τιώ­νε­ται και το στά­διο ανά­καμ­ψης έχει ήδη ξεκι­νή­σει».

Στο Twitter, ανέ­φε­ρε ότι είχε τηλε­φω­νι­κή συνο­μι­λία σήμε­ρα πρωί της Κυρια­κής με τον αντι­πρό­ε­δρο της κυβέρ­νη­σης Jorge Luis Tapia και τα μέλη της Γραμ­μα­τεί­ας της ΚΕ του ΚΚΚού­βας, Félix Duarte, Yoel Queipo και Jorge Luis Broche, που είναι χρε­ω­μέ­νοι σε αυτές τις περιοχές.

Επί­σης, μετέ­φε­ρε την αλλη­λεγ­γύη ολό­κλη­ρου του κου­βα­νι­κού λαού στις πλη­γεί­σες οικο­γέ­νειες και δια­βε­βαί­ω­σε ότι κανείς δεν θα μεί­νει απρο­στά­τευ­τος.

Ομοί­ως, ο Αρχη­γός του Κρά­τους ανα­γνώ­ρι­σε σε άλλο μήνυ­μα τους επι­κε­φα­λής και τους θεσμούς που αντι­με­τώ­πι­σαν «με θάρ­ρος, ηρω­ι­σμό, απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα και οργά­νω­ση αυτά τα προ­βλή­μα­τα».

Cacocum, Holguin — «Το ότι δεν υπάρ­χει Σάβ­βα­το χωρίς ήλιο δεν έχει συμ­βεί εδώ τους μήνες Μάιο και Ιού­νιο», σχο­λιά­ζει, ο Χουάν Κάρ­λος Γκαρ­θία Σεγκού­ρα, ένας από τους 212 κατοί­κους του Λιμον­σί­το, κοι­νό­τη­τα του λαϊ­κού συμ­βου­λί­ου «La Fortuna», που αυτές τις μέρες προ­σεγ­γί­ζε­ται μόνο με σιδη­ρό­δρο­μο με μεγά­λες εκτά­σεις που μοιά­ζουν να επι­πλέ­ουν σε θολά νερά.

Επι­βε­βαιώ­νει ότι για πολ­λούς μήνες ανυ­πο­μο­νού­σαν να έρθουν οι βρο­χές, αλλά τώρα, ανά­με­σα σε βρο­χο­πτώ­σεις και τόσο «chinchín» (του­λού­μια), έχουν χάσει τη yuca (μανιό­κα), το καλα­μπό­κι και τα μαυ­ρο­μά­τι­κα φασό­λια φυτε­μέ­να για αυτο­κα­τα­νά­λω­ση στην περιο­χή της Βασι­κής Μονά­δας Συνε­ται­ρι­στι­κής Παρα­γω­γής «José Garcerán».

Αφού θρή­νη­σε για τη ζημιά, ανα­γνω­ρί­ζει τη στή­ρι­ξη που παρεί­χαν οι πολι­τι­κές αρχές και η κυβέρ­νη­ση της επαρ­χί­ας και του δήμου. «Δεν μας άφη­σαν ήσυ­χους. Στην ώρα μας έστει­λαν τα προ­ϊ­ό­ντα του βασι­κού καλα­θιού και σήμε­ρα, με τρέ­νο, μας έφε­ραν αλεύ­ρι για να φτιά­ξου­με ψωμί και μια επι­πλέ­ον ενό­τη­τα που έχει αρα­κά, μακα­ρό­νια και ρύζι».

Ο Edilberto Quesada Céspedes, πρό­ε­δρος της αμυ­ντι­κής ζώνης στην οποία βρί­σκε­ται το Limoncito, παρα­μέ­νει ενη­με­ρω­μέ­νος για όλα όσα συμ­βαί­νουν εκεί. «Οι βρο­χές των τελευ­ταί­ων ημε­ρών μας έχουν βάλει σε μπε­λά­δες. Μετα­ξύ Μαρ­τί­ου και μέχρι στιγ­μής τον Ιού­νιο, έχουν πέσει 916 χιλιο­στά στην περιο­χή. Είναι κάτι απροσ­δό­κη­το αν λάβει κανείς υπό­ψη του ότι ο ιστο­ρι­κός μέσος όρος ενός έτους είναι 1.200 χιλιο­στά».

Το υπερ­βο­λι­κό νερό, εξη­γεί, έχει προ­κα­λέ­σει ζημιές σε λίγο περισ­σό­τε­ρα από 135 εκτά­ρια ζαχα­ρο­κά­λα­μου της UBPC (σσ. Unidad Básica de Producción Cooperativa –αγρο­τι­κός συναι­τε­ρι­σμός της περιο­χής). Από αυτά, περί­που 41 κατα­στρά­φη­καν ολο­σχε­ρώς, παρα­δέ­χε­ται με λύπη.

Από τις πέντε κοι­νό­τη­τες του Λαϊ­κού Συμ­βου­λί­ου, σύμ­φω­να με τον νεα­ρό πρό­ε­δρο του τελευ­ταί­ου, Ariel Antonio Cruz Peña, η πιο πλη­γεί­σα είναι η Altagracia, λόγω του γεγο­νό­τος ότι ο δρό­μος πρό­σβα­σης είναι τελεί­ως λασπω­μέ­νος κλει­στός ακό­μα στα τετρα­κί­νη­τα τρακτέρ.

Αυτή τη στιγ­μή, η κίνη­ση μέσα από αυτό είναι μια οδύσ­σεια, σύμ­φω­να με τηλε­φώ­νη­μα ενός από τα μέλη της ομά­δας εργα­σί­ας, η οποία, με επι­κε­φα­λής τον Ernesto Santiesteban Velázquez, πρώ­το γραμ­μα­τέα της Επαρ­χια­κής Επι­τρο­πής του Κόμ­μα­τος, προ­σπα­θεί να φτά­σει σε αυτόν τον οικι­σμό. Υπάρ­χει και πρό­βλη­μα με τα 10άδες πεσμέ­να δέντρα.

Αυτή η ομά­δα βιά­ζε­ται να φτά­σει εκεί. Μετα­ξύ των μελών της είναι η Δρ Leanne Amalia Paz. Πρό­κει­ται να ανα­λά­βει την ιατρι­κή φρο­ντί­δα των 198 κατοί­κων της κοι­νό­τη­τας. Λίγο πριν, στο σιδη­ρο­δρο­μι­κό βαγό­νι που μετέ­φε­ρε την προ­α­να­φερ­θεί­σα ομά­δα εργα­σί­ας και τους δημο­σιο­γρά­φους στο Limoncito, το σημείο εκκί­νη­σης για την Altagracia, η νεα­ρή για­τρός (που απο­φοί­τη­σε πέρυ­σι) δήλω­σε ότι είναι έτοι­μη να εργα­στεί όπου χρειαστεί.

Μείνετε σε κατάσταση συναγερμού και εκτιμήστε τις ζημιές, αυτό είναι το κλειδί τώρα

Ο Félix Duarte Ortega, μέλος της Γραμ­μα­τεί­ας της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του Κόμ­μα­τος και επι­κε­φα­λής του Τμή­μα­τος Αγρο­δια­τρο­φής του, κάλε­σε το Las Tunas να παρα­μεί­νει σε εγρή­γορ­ση λόγω του κιν­δύ­νου απορ­ρο­ής που θα μπο­ρού­σε να περι­πλέ­ξει την κατά­στα­ση των φραγ­μά­των, κατά τη διάρ­κεια ενός ελέγ­χου στον δήμο του βόρειου Manatee.

Παρέα με τις ανώ­τα­τες αρχές της επι­κρά­τειας, ο Ντουάρ­τε Ορτέ­γκα έφτα­σε στο Cerro de Caisimú, ένα μέρος όπου υπάρ­χει μια πανο­ρα­μι­κή άπο­ψη της κατά­στα­σης των δεξα­με­νών Ciego και Yariguá, που έχουν πλημ­μυ­ρί­σει επι­κίν­δυ­να και οι δύο αυτή τη στιγ­μή, με κατά­ντη , περισ­σό­τε­ρα από 1.200 άτομα.

Αν και δεν χρειά­στη­κε να εκκε­νω­θούν οι κάτοι­κοι της περιο­χής, δια­τη­ρεί­ται αυστη­ρή παρα­κο­λού­θη­ση αυτών των φραγ­μά­των, καθώς η απορ­ροή από τη γει­το­νι­κή επαρ­χία Camagüey πρέ­πει να συνε­χι­στεί και αυτό θα συνε­πα­γό­ταν αύξη­ση της στάθ­μης του νερού.

Εξαι­τί­ας του τυφώ­να ΙΑΝ πριν 8 μήνες προ­κλή­θη­κε ολι­κή δια­κο­πή ρεύ­μα­τος στην Κού­βα μετά από ισχυ­ρούς ανέ­μους και έντο­νες βρο­χο­πτώ­σεις, που κατέ­στρε­ψαν το κύριο σύστη­μα ηλε­κτρο­δό­τη­σης της χώρας. 11 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι έμει­ναν χωρίς ρεύ­μα για ένα βράδυ.

Μέχρι στιγμής τον Ιούνιο, στη Manatí  έχουν πέσει 270,3 mm βροχής,
που ξεπερνά τον ιστορικό μέσο όρο των 137,4

Οι βρο­χο­πτώ­σεις έπλη­ξαν περί­που 58 γεωρ­γι­κά εκτά­ρια, εκ των οποί­ων τα 18 ήταν ήδη σε παρα­γω­γή, για το λόγο αυτό ο Προϊ­στά­με­νος του Τμή­μα­τος Αγρο­δια­τρο­φής επέ­μει­νε στην προ­στα­σία των τρο­φί­μων του λαού, ως προ­τε­ραιό­τη­τα αυτή τη στιγ­μή και τις επό­με­νες ημέρες.

Στο Manatí, πλημ­μύ­ρες σημειώ­θη­καν ως απο­τέ­λε­σμα της πλημ­μύ­ρας των ποτα­μών La Gallina και Venero, με τον τελευ­ταίο να κρα­τά­ει απο­κλει­σμέ­νη την ομώ­νυ­μη κοινότητα.

Με άλλη εντο­λή, η επαρ­χία έχει λάβει μέτρα για να βοη­θή­σει τους πλη­γέ­ντες από το υδρο­με­τε­ω­ρο­λο­γι­κό συμβάν.

Με τοπι­κούς πόρους, έχει δια­τα­χθεί η πώλη­ση επε­ξερ­γα­σμέ­νων τρο­φί­μων σε φτη­νές τιμές, καθώς και η υγρο­ποι­η­μέ­νου αερί­ου, ενώ έχει δοθεί προ­τε­ραιό­τη­τα στην τοπο­θέ­τη­ση μονά­δων τρο­φί­μων σε απο­θή­κες στις πιο πλη­γεί­σες περιοχές.

Κατά τη διάρ­κεια της σημε­ρι­νής ημέ­ρας θα συνε­χι­στεί η αξιο­λό­γη­ση των ζημιών, ενώ ήδη ανα­λαμ­βά­νο­νται λαϊ­κές πρω­το­βου­λί­ες, κινού­με­νες από την αλλη­λεγ­γύη που χαρα­κτη­ρί­ζει τον λαό μας, να συμ­βάλ­λει σε όσους πλήτ­το­νται περισσότερο.

Και μετά να δουλέψουμε
με ευελιξία στην αποκατάσταση

Granma

Μετά τις έντο­νες βρο­χο­πτώ­σεις που έπλη­ξαν ανε­λέ­η­τα  αυτή την ανα­το­λι­κή επαρ­χία τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες ‑προ­κα­λώ­ντας πρω­το­φα­νείς πλημ­μύ­ρες σε αρκε­τές περιο­χές της- από σήμε­ρα, θα ξεκι­νή­σουν στα­δια­κά όπου είναι δυνα­τόν, οι εκτι­μή­σεις των ζημιών και οι ενέρ­γειες αποκατάστασης.

«Τις επό­με­νες ώρες πρέ­πει να ξεκι­νή­σου­με το έργο ανά­καμ­ψης και πρέ­πει να είναι μια “καται­γί­δα” εργα­σιών που κινη­το­ποιεί κοι­νο­τι­κές ομά­δες, μαζι­κές οργα­νώ­σεις, τοπι­κές αρχές και τον ίδιο τον πλη­θυ­σμό με στό­χο τη μεί­ω­ση στο συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό χρό­νο», δήλω­σε ο αντι­πρό­ε­δρος της κυβέρ­νη­σης της Κού­βας Χόρ­χε Λουίς Τάπια Φον­σέ­κα, ενώ κατευ­θυ­νό­ταν στο Μπα­γιά­μο, στη συνε­δρί­α­ση της Προ­σω­ρι­νής Ομά­δας Εργα­σί­ας της επαρ­χί­ας για την αντι­με­τώ­πι­ση του συμβάντος.

Κατά την αξιο­λό­γη­ση της τρέ­χου­σας κατά­στα­σης στη Granma, εξα­κο­λου­θούν να υπάρ­χουν πλημ­μύ­ρες σε πολ­λές κοι­νό­τη­τες, ποτά­μια φου­σκω­μέ­να, οικι­σμοί απο­μο­νω­μέ­νοι από ξηρά, σημα­ντι­κές ζημιές σε κατοι­κί­ες και δρό­μους, καθώς και επι­πτώ­σεις στην ηλε­κτρι­κή υπη­ρε­σία και την παρο­χή νερού στον πλη­θυ­σμό, δήλω­σε ο Tapia Fonseca, επι­ση­μαί­νο­ντας τη σημα­σία της γρή­γο­ρης εργα­σί­ας και χωρίς αυτο­σχε­δια­σμούς για την επί­λυ­ση των κύριων προ­βλη­μά­των στους πιο περί­πλο­κους τομείς.  Διευ­κρί­νι­σε ότι τα σπί­τια που επλή­γη­σαν σε περιο­χές του Turquino, όπου έχουν ανα­φερ­θεί αρκε­τές κατο­λι­σθή­σεις, θα έχουν προ­τε­ραιό­τη­τα στην προ­σο­χή και την παρά­δο­ση πόρων για την απο­κα­τά­στα­σή τους.

Ο αντι­πρό­ε­δρος της κυβέρ­νη­σης επε­σή­μα­νε επί­σης ότι είναι απα­ραί­τη­το να προ­σεγ­γι­στούν όλες οι πλη­γεί­σες κοι­νό­τη­τες, να γίνει οικο­γε­νεια­κός  διά­λο­γος με τους ανθρώ­πους που έχα­σαν τα σπί­τια τους και να ξεκι­νή­σει η προ­μή­θεια και παρο­χή δομι­κών υλι­κών με ενδο­γε­νείς πόρους, εκτός από την προ­ώ­θη­ση της φύτευ­σης δια­φό­ρων καλ­λιερ­γειών στο μεγα­λύ­τε­ρο αριθ­μό γεωρ­γι­κών εκτάσεων.

Ο Tapia Fonseca έδω­σε ως θετι­κό παρά­δειγ­μα την ευε­λι­ξία με την οποία έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί οι δρά­σεις ανά­καμ­ψης στον δήμο Jiguaní, έτσι ώστε στις υπό­λοι­πες περιο­χές να επι­διώ­κουν αυτού του είδους τις εργα­σί­ες, κάτι που — τόνι­σε — θα ελεγ­χθεί τις επό­με­νες ημέ­ρες από επι­τρο­πή που απο­τε­λεί­ται από μέλη της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής και του Υπουρ­γι­κού Συμ­βου­λί­ου που θα συνο­δεύ­σουν τις αρχές της επαρ­χί­ας για να αντι­με­τω­πί­σουν αυτό το δύσκο­λο σενάριο.

Από την πλευ­ρά του, ο Jorge Luis Broche Lorenzo, μέλος της Γραμ­μα­τεί­ας της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Κού­βας, επέ­μει­νε στην ανά­γκη εξα­σφά­λι­σης βασι­κών υπη­ρε­σιών τρο­φής και νερού στους κατοί­κους των πλη­γει­σών κοι­νο­τή­των, ιδιαί­τε­ρα σ΄ αυτούς που παρα­μέ­νουν απο­κομ­μέ­νοι από ξηράς.

Ομοί­ως, ανα­γνώ­ρι­σε το τερά­στιο έργο των Ταξιαρ­χιών Rescue και Διά­σω­σης, τους συνα­δέλ­φους του Ερυ­θρού Σταυ­ρού και τα μέλη του Υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών, που προ­χώ­ρη­σαν σε σύν­θε­τες ενέρ­γειες τις προη­γού­με­νες ημέ­ρες για να σώζο­ντας ζωές ανθρώ­πων που εγκλω­βί­στη­καν από την πλημμύρα.

Ο Broche Lorenzo είπε επί­σης στη Granma ότι η ανώ­τα­τη ηγε­σία της χώρας παρα­κο­λου­θεί συνε­χώς τις ενέρ­γειες για την κατα­πο­λέ­μη­ση των βρο­χο­πτώ­σε­ων, προ­σθέ­το­ντας ότι αν και οι προ­κλή­σεις είναι μεγά­λες, πρέ­πει να απο­δει­χθεί ότι είναι δυνα­τό, για άλλη μια φορά, εν μέσω αντιξοοτήτων.

Στην επαρ­χία οι ζημιές εξα­κο­λου­θούν να ποσο­τι­κο­ποιού­νται, αλλά προ­κα­ταρ­κτι­κά έχουν εντο­πι­στεί περισ­σό­τε­ρα από 8.000 πλη­γέ­ντα σπί­τια, και από αυτά σε 65 είναι ολι­κές καταρ­ρεύ­σεις, εκτός από την ανα­φο­ρά βλα­βών στην ηλε­κτρι­κή υπη­ρε­σία και σοβα­ρές ζημιές στη γεωργία.

Πηγή granma.cu

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο