Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Ράφα είτε υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους είτε όχι

Το Ισρα­ήλ θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει μια επι­χεί­ρη­ση ενα­ντί­ον της Χαμάς στη Ράφα, στο νότιο τμή­μα της λωρί­δας της Γάζας, ανε­ξάρ­τη­τα από το αν θα επι­τευ­χθεί συμ­φω­νία για κατά­παυ­ση του πυρός και την απε­λευ­θέ­ρω­ση ομή­ρων, δήλω­σε σήμε­ρα ο ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπε­νια­μίν Νετανιάχου.

«Η ιδέα ότι θα στα­μα­τή­σου­με τον πόλε­μο πριν πετύ­χου­με όλους τους στό­χους του είναι εκτός συζή­τη­σης», δήλω­σε ο Νετα­νιά­χου, όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε από το γρα­φείο του.

Διαβουλεύσεις σε Κάιρο και Ριάντ

Σε ένα τέτοιο φόντο, εντεί­νο­νται τα παζά­ρια στο Κάι­ρο μετα­ξύ Χαμάς και Ισρα­ήλ, με επί­κε­ντρο την αιγυ­πτια­κή πρό­τα­ση για εκε­χει­ρία και απε­λευ­θέ­ρω­ση Ισραη­λι­νών ομή­ρων και Παλαι­στι­νί­ων πολι­τι­κών κρα­του­μέ­νων, η οποία πρό­τα­ση λαμ­βά­νει υπό­ψη τις απα­ντή­σεις των δύο πλευρών.

Αντι­προ­σω­πεία της Χαμάς στο Κάι­ρο υπο­στή­ρι­ξε πως τα τελευ­ταία 24ωρα επι­κρα­τεί μία «θετι­κή ατμό­σφαι­ρα» στις διαπραγματεύσεις.

Πλη­ρο­φο­ρί­ες της εφη­με­ρί­δας «New York Times» ανέ­φε­ραν χτες ότι το Ισρα­ήλ εγκα­τέ­λει­ψε την απαί­τη­ση η Χαμάς να απε­λευ­θε­ρώ­σει 40 ομή­ρους στο πλαί­σιο συμ­φω­νί­ας εκε­χει­ρί­ας και ότι τώρα θα ήταν ικα­νο­ποι­η­μέ­νο με την απε­λευ­θέ­ρω­ση 33 ομή­ρων, με προ­τε­ραιό­τη­τα σε παι­διά, γυναί­κες και άνδρες άνω των 50 ετών.

Το ίδιο 24ωρο, από την ειδι­κή σύνο­δο του Διε­θνούς Οικο­νο­μι­κού Φόρουμ στο Ριάντ της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας ο Βρε­τα­νός ΥΠΕΞ Ντ. Κάμε­ρον δήλω­σε πως έγι­νε στη Χαμάς μια «πολύ γεν­ναιό­δω­ρη προ­σφο­ρά για μια κατά­παυ­ση του πυρός 40 ημε­ρών» στη Γάζα και απε­λευ­θέ­ρω­ση χιλιά­δων Παλαι­στι­νί­ων αιχ­μα­λώ­των με αντάλ­λαγ­μα την απε­λευ­θέ­ρω­ση ομήρων.

Παράλ­λη­λα συνε­χί­ζο­νται οι αλλε­πάλ­λη­λες επα­φές και συνεν­νο­ή­σεις ΗΠΑ — Ισραήλ.

Ο Αμε­ρι­κα­νός Πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν είχε την Κυρια­κή ακό­μη μία τηλε­φω­νι­κή συνο­μι­λία με τον Ισραη­λι­νό πρω­θυ­πουρ­γό Μπ. Νετανιάχου.

Σύμ­φω­να με εκπρό­σω­πο του Λευ­κού Οίκου ο Μπάι­ντεν επα­νέ­λα­βε στον Νετα­νιά­χου την «ξεκά­θα­ρη θέση των ΗΠΑ» πως η Ουά­σιγ­κτον δεν θα υπο­στή­ρι­ζε μία εισβο­λή του ισραη­λι­νού στρα­τού στη Ράφα «χωρίς αξιό­πι­στο ανθρω­πι­στι­κό σχέ­διο» για τους αμά­χους… Ο εκπρό­σω­πος του συμ­βου­λί­ου ασφα­λεί­ας στον Λευ­κό Οίκο, Τζον Κίρ­μπι, είπε επί­σης πως το Ισρα­ήλ «συμ­φώ­νη­σε να ακού­σει» τις «ανη­συ­χί­ες» και τις σκέ­ψεις των ΗΠΑ προ­τού προ­χω­ρή­σει στην εισβολή…

Στο παρα­σκή­νιο «τρέ­χουν» προ­σπά­θειες από ΗΠΑ και Ισρα­ήλ (χώρες που δεν έχουν υπο­γρά­ψει τη διε­θνή σύμ­βα­ση για το Διε­θνές Ποι­νι­κό Δικα­στή­ριο της Χάγης) να απο­τρέ­ψουν την έκδο­ση διε­θνών ενταλ­μά­των σύλ­λη­ψης από το ΔΠΔ κατά της ισραη­λι­νής πολι­τι­κής και στρα­τιω­τι­κής ηγε­σί­ας για τη σφα­γή στη Γάζα.

Ισραη­λι­νά ΜΜΕ ανα­φέ­ρουν ότι εξε­τά­ζε­ται η έκδο­ση ενταλ­μά­των για τον Νετα­νιά­χου, τον υπουρ­γό Αμυ­νας Γ. Γκά­λαντ και τον αρχη­γό του ισραη­λι­νού στρα­τού, Χέρ­τζι Χαλεβί.

Την Παρα­σκευή ο Νετα­νιά­χου είχε δηλώ­σει πως το «Ισρα­ήλ δεν θα δεχθεί ποτέ καμία προ­σπά­θεια από το Διε­θνές Δικα­στή­ριο να υπο­βαθ­μί­σει το εγγε­νές δικαί­ω­μα αυτοάμυνας».

Παζάρια εντός και εκτός Ισραήλ

Το θέμα της σχε­δια­ζό­με­νης επι­χεί­ρη­σης του ισραη­λι­νού στρα­τού στη Ράφα που έχει ήδη πάρει την έγκρι­ση του στρα­τη­γού Χ. Χαλε­βί φαί­νε­ται πως απο­τε­λεί θέμα παζα­ριού τόσο μετα­ξύ των εταί­ρων της ισραη­λι­νής κυβέρ­νη­σης όσο και μετα­ξύ των ΗΠΑ και ορι­σμέ­νων ισχυ­ρών αρα­βι­κών χωρών.

Οι υπουρ­γοί Εσω­τε­ρι­κής Ασφά­λειας Ιτα­μάρ Μπεν Γκβιρ και Οικο­νο­μι­κών Μπ. Σμό­τριτς απει­λούν με απο­χώ­ρη­ση από τον κυβερ­νη­τι­κό συνα­σπι­σμό και αντι­τί­θε­νται σε οποια­δή­πο­τε περί­πτω­ση ανα­βο­λής ή ακύ­ρω­σης της χερ­σαί­ας επί­θε­σης στη Ράφα.

Ο Μπέ­νι Γκαντς, υπουρ­γός άνευ χαρ­το­φυ­λα­κί­ου που συμ­με­τέ­χει στο στε­νό υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο πολέ­μου, δήλω­σε από την άλλη πως η κυβέρ­νη­ση «δεν έχει το δικαί­ω­μα να υπάρ­χει, εάν μπλο­κά­ρει συμ­φω­νία για την απε­λευ­θέ­ρω­ση των ομή­ρων με τη Χαμάς». «Η είσο­δος στη Ράφα είναι σημα­ντι­κή στον αγώ­να κατά της Χαμάς. Η επι­στρο­φή των απα­χθέ­ντων μας όμως που έχουν εγκα­τα­λει­φθεί από την κυβέρ­νη­ση, είναι επεί­γου­σα και πολύ μεγα­λύ­τε­ρης σημα­σί­ας», ανέφερε.

Αρα­βι­κά ΜΜΕ ανέ­φε­ραν ότι το θέμα τίθε­ται και στα παζά­ρια με τη Σαου­δι­κή Αρα­βία. Παζα­ρεύ­ε­ται να δεχθεί μεσο­πρό­θε­σμα (ή και πιο νωρίς) να κάνει μία «συμ­φω­νία του Αβρα­άμ» για την εξο­μά­λυν­ση των σχέ­σε­ων με το Ισρα­ήλ με αντάλ­λαγ­μα την εκε­χει­ρία διαρ­κεί­ας και το άνοιγ­μα «μονο­πα­τιού» για μελ­λο­ντι­κή «λύση» και ίδρυ­ση παλαι­στι­νια­κού κρά­τους. Η ιστο­σε­λί­δα Middle East Eye ανέ­φε­ρε την πλη­ρο­φο­ρία πως ισραη­λι­νό αερο­σκά­φος που μετα­φέ­ρει συχνά ηγε­τι­κά στε­λέ­χη των ισραη­λι­νών μυστι­κών υπη­ρε­σιών εθε­ά­θη το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο στο Ριάντ όπου είναι σε εξέ­λι­ξη το Διε­θνές Οικο­νο­μι­κό Φόρουμ και η σύνο­δος των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών του Συμ­βου­λί­ου Συνερ­γα­σί­ας του Κόλ­που (GCC).

Στην υπουρ­γι­κή σύνο­δο του GCC μίλη­σε χτες και ο Αμε­ρι­κα­νός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίν­κεν που πραγ­μα­το­ποιεί την έβδο­μη περιο­δεία του στη Μέση Ανα­το­λή από την έναρ­ξη του πολέ­μου και μετα­βαί­νει σήμε­ρα σε Ισρα­ήλ και Ιορδανία.

Ο Μπλίν­κεν υπο­στή­ρι­ξε ότι εξαι­τί­ας των αμε­ρι­κα­νι­κών πιέ­σε­ων στο Ισρα­ήλ το τελευ­ταίο «αύξη­σε» το τελευ­ταίο διά­στη­μα την ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια, άνοι­ξε περισ­σό­τε­ρα μεθο­ρια­κά περά­σμα­τα προς τη Γάζα και άρχι­σαν οι εργα­σί­ες για πλω­τή απο­βά­θρα στη Γάζα από τον αμε­ρι­κα­νι­κό στρατό.

Ισχυ­ρί­στη­κε πως η διπλω­μα­τία απέ­τρε­ψε την εξά­πλω­ση του πολέ­μου πέρα από τη Λωρί­δα της Γάζας, λέγο­ντας πως «περά­σα­με πολύ κοντά από μια κλι­μά­κω­ση ή μια επέ­κτα­ση της σύγκρουσης».

Σχε­τι­κά με την εξο­μά­λυν­ση των σχέ­σε­ων Ισρα­ήλ — Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας, ο Μπλίν­κεν είπε πως το σύμ­φω­νο ασφα­λεί­ας ανά­με­σα στη χώρα του και το Ριάντ για αυτή την εξο­μά­λυν­ση έχει σχε­δόν ολο­κλη­ρω­θεί. «Η εργα­σία που η Σαου­δι­κή Αρα­βία και οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες πραγ­μα­το­ποί­η­σαν μαζί στο πλαί­σιο των συμ­φω­νιών τους είναι, πιστεύω, στο σημείο ολο­κλή­ρω­σης», είπε.

Προη­γου­μέ­νως ο Μπλίν­κεν τάχθη­κε υπέρ μιας ολο­κλη­ρω­μέ­νης άμυ­νας των αρα­βι­κών χωρών του Κόλ­που απέ­να­ντι στο Ιράν.

Στο περι­θώ­ριο του Φόρουμ ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός συνα­ντή­θη­κε με διά­φο­ρους ομο­λό­γους του, μετα­ξύ των οποί­ων ο Τούρ­κος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν και ο Σαου­δά­ρα­βας, Φαϊ­σάλ Μπιν Φαρχάν.

Στη συνά­ντη­ση με τον Φάι­σαλ μπιν Φαρ­χάν, ο τελευ­ταί­ος δήλω­σε μετά τη συνά­ντη­ση με τον Μπλίν­κεν πως η κατά­λη­ξη των αμε­ρι­κα­νο­σα­ου­δα­ρα­βι­κών συμ­φω­νιών είναι «πολύ, πολύ κοντά». Παρα­τή­ρη­σε ωστό­σο πως «τα ισραη­λι­νά σχέ­δια διεύ­ρυν­σης των επι­χει­ρή­σε­ων στη Ράφα το μόνο που θα κάνουν είναι περισ­σό­τε­ρα βάσα­να στους στο­χο­ποι­η­μέ­νους και ανυ­πε­ρά­σπι­στους αμά­χους της Λωρί­δας της Γάζας».

Η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του παλαιστινιακού λαού

Να σημειω­θεί ότι είναι τέτοια η γενο­κτο­νία σε βάρος των Παλαι­στι­νί­ων, που όπως μετα­δί­δει το πρα­κτο­ρείο Reuters ακό­μα και μια σει­ρά υπη­ρε­σί­ες του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ ανα­γκά­ζο­νται να επι­ση­μά­νουν σε εσω­τε­ρι­κό υπό­μνη­μά τους προς τον Αμε­ρι­κα­νό ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίν­κεν ότι δεν βρί­σκουν «αξιό­πι­στες» τις δια­βε­βαιώ­σεις του Ισρα­ήλ ότι χρη­σι­μο­ποιεί τα όπλα που του παρέ­χουν οι ΗΠΑ σύμ­φω­να με το διε­θνές ανθρω­πι­στι­κό δίκαιο…

Στο μετα­ξύ από το Ριάντ, ο Παλαι­στί­νιος Πρό­ε­δρος Μ. Αμπάς επα­νέ­λα­βε πως μόνο οι ΗΠΑ μπο­ρούν να στα­μα­τή­σουν το Ισρα­ήλ από μία κατα­στρο­φι­κή χερ­σαία επί­θε­ση στη Ράφα.

Τόνι­σε ότι μια ισραη­λι­νή χερ­σαία εισβο­λή στη Ράφα θα ανά­γκα­ζε το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του παλαι­στι­νια­κού πλη­θυ­σμού να εγκα­τα­λεί­ψει τη Γάζα και αυτό θα ήταν «η μεγα­λύ­τε­ρη κατα­στρο­φή στην ιστο­ρία του παλαι­στι­νια­κού λαού».

Ο Αμπάς επα­νέ­λα­βε ότι απορ­ρί­πτει τον εκτο­πι­σμό των Παλαι­στι­νί­ων στην Ιορ­δα­νία και την Αίγυ­πτο και δήλω­σε ότι ανη­συ­χεί ότι μόλις το Ισρα­ήλ ολο­κλη­ρώ­σει την επι­χεί­ρη­σή του στη Γάζα, θα επι­χει­ρή­σει να εξα­να­γκά­σει τον παλαι­στι­νια­κό πλη­θυ­σμό να εγκα­τα­λεί­ψει την κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Οχθη και να μετα­βεί στην Ιορδανία.

Ο Παλαι­στί­νιος Πρό­ε­δρος συνά­ντη­σε προ­χτές στο Ριάντ και τον Γάλ­λο ΥΠΕΞ, Στ. Σεζουρνέ.

Χτες, στο Ριάντ ο επι­κε­φα­λής της Εξω­τε­ρι­κής Πολι­τι­κής της ΕΕ, Ζ. Μπο­ρέλ, δήλω­σε πως ορι­σμέ­νες χώρες της ΕΕ θα προ­χω­ρή­σουν στην ανα­γνώ­ρι­ση του Παλαι­στι­νια­κού Κρά­τους ως το τέλος Μαΐου.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ και Ριζοσπάστης

Ν. Λαπα­θιώ­της, Οι νικη­μέ­νοι της ζωής – Ποιήματα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο